Kostean viilun liimaus

Pertti Söyrilä

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Tutkimuksen tavoitteena on pohjoisamerikkalaisen kostean viilun liimaustekniikan soveltaminen suomalaiseen vanerin valmistukseen. Kirjallisuudesta selvitettiin kostean viilun liimauksen menetelmiä ja laboratoriossa testattiin liimaukseen soveltuvia liimoja ja liimausolosuhteita. Kirjallisuuden mukaan kosteudeltaan jopa 20-prosenttisista viiluista voidaan liimata säänkestävää vaneria. Kun viilut kuivauksessa jätetään kosteiksi, täytyy osa viiluista jälkikuivata, jotta viilujen kosteushajonta ei kasvaisi liian suureksi. Suurtaajuuskuivauksen ja infrapunakuivauksen todettiin parhaiten soveltuvan hallittuun jälkikuivaukseen. Laboratoriokokeissa saatiin fenoliformaldehydihartsiliimalla hyvä liimaus vielä, kun viilujen kosteus oli 10 %. Kun viilujen kosteus lisääntyy, vaneri puristuu helposti kokoon kuumapuristuksen aikana. Kokoonpuristumaa voidaan rajoittaa käyttämällä pienempää puristuspainetta ja lyhyempää korkeapaineaikaa. Valmiin vanerin järkevä tavoitekosteus on noin 12 %. Viilujen keskikosteuden tulisi tällöin olla koivuvaneria valmistettaessa 9 % ja kuusivaneria valmistettaessa 5 %. Hyöty kostean viilun liimauksesta saadaan kuivauskapasiteetin kasvun ja viilun ja vanerin paremman laadun muodossa. Myös viilun saanto lisääntyy, koska kostean viilun kuivauskutistuma on pienempi. Teoriassa voi 30 000 m3 vuodessa tuottavan tehtaan katetuotto kasvaa yli 2,5 milj. markkaa, kun siirrytään liimaamaan viilua, jonka keskikosteus on noin 9 %. Vuotuinen energiansäästö olisi tällöin noin 130 000 mk.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages82
ISBN (Print)951-38-3315-1
Publication statusPublished - 1989
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports
Number574
ISSN0358-5077

Keywords

  • plywood
  • veneers
  • gluing
  • moisture content
  • drying
  • energy saving

Cite this

Söyrilä, P. (1989). Kostean viilun liimaus. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, No. 574
Söyrilä, Pertti. / Kostean viilun liimaus. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1989. 82 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 574).
@book{caf4c673189a4b119437b2c6d1a9f6c1,
title = "Kostean viilun liimaus",
abstract = "Tutkimuksen tavoitteena on pohjoisamerikkalaisen kostean viilun liimaustekniikan soveltaminen suomalaiseen vanerin valmistukseen. Kirjallisuudesta selvitettiin kostean viilun liimauksen menetelmi{\"a} ja laboratoriossa testattiin liimaukseen soveltuvia liimoja ja liimausolosuhteita. Kirjallisuuden mukaan kosteudeltaan jopa 20-prosenttisista viiluista voidaan liimata s{\"a}{\"a}nkest{\"a}v{\"a}{\"a} vaneria. Kun viilut kuivauksessa j{\"a}tet{\"a}{\"a}n kosteiksi, t{\"a}ytyy osa viiluista j{\"a}lkikuivata, jotta viilujen kosteushajonta ei kasvaisi liian suureksi. Suurtaajuuskuivauksen ja infrapunakuivauksen todettiin parhaiten soveltuvan hallittuun j{\"a}lkikuivaukseen. Laboratoriokokeissa saatiin fenoliformaldehydihartsiliimalla hyv{\"a} liimaus viel{\"a}, kun viilujen kosteus oli 10 {\%}. Kun viilujen kosteus lis{\"a}{\"a}ntyy, vaneri puristuu helposti kokoon kuumapuristuksen aikana. Kokoonpuristumaa voidaan rajoittaa k{\"a}ytt{\"a}m{\"a}ll{\"a} pienemp{\"a}{\"a} puristuspainetta ja lyhyemp{\"a}{\"a} korkeapaineaikaa. Valmiin vanerin j{\"a}rkev{\"a} tavoitekosteus on noin 12 {\%}. Viilujen keskikosteuden tulisi t{\"a}ll{\"o}in olla koivuvaneria valmistettaessa 9 {\%} ja kuusivaneria valmistettaessa 5 {\%}. Hy{\"o}ty kostean viilun liimauksesta saadaan kuivauskapasiteetin kasvun ja viilun ja vanerin paremman laadun muodossa. My{\"o}s viilun saanto lis{\"a}{\"a}ntyy, koska kostean viilun kuivauskutistuma on pienempi. Teoriassa voi 30 000 m3 vuodessa tuottavan tehtaan katetuotto kasvaa yli 2,5 milj. markkaa, kun siirryt{\"a}{\"a}n liimaamaan viilua, jonka keskikosteus on noin 9 {\%}. Vuotuinen energians{\"a}{\"a}st{\"o} olisi t{\"a}ll{\"o}in noin 130 000 mk.",
keywords = "plywood, veneers, gluing, moisture content, drying, energy saving",
author = "Pertti S{\"o}yril{\"a}",
year = "1989",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-3315-1",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "574",
address = "Finland",

}

Söyrilä, P 1989, Kostean viilun liimaus. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, no. 574, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Kostean viilun liimaus. / Söyrilä, Pertti.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1989. 82 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 574).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Kostean viilun liimaus

AU - Söyrilä, Pertti

PY - 1989

Y1 - 1989

N2 - Tutkimuksen tavoitteena on pohjoisamerikkalaisen kostean viilun liimaustekniikan soveltaminen suomalaiseen vanerin valmistukseen. Kirjallisuudesta selvitettiin kostean viilun liimauksen menetelmiä ja laboratoriossa testattiin liimaukseen soveltuvia liimoja ja liimausolosuhteita. Kirjallisuuden mukaan kosteudeltaan jopa 20-prosenttisista viiluista voidaan liimata säänkestävää vaneria. Kun viilut kuivauksessa jätetään kosteiksi, täytyy osa viiluista jälkikuivata, jotta viilujen kosteushajonta ei kasvaisi liian suureksi. Suurtaajuuskuivauksen ja infrapunakuivauksen todettiin parhaiten soveltuvan hallittuun jälkikuivaukseen. Laboratoriokokeissa saatiin fenoliformaldehydihartsiliimalla hyvä liimaus vielä, kun viilujen kosteus oli 10 %. Kun viilujen kosteus lisääntyy, vaneri puristuu helposti kokoon kuumapuristuksen aikana. Kokoonpuristumaa voidaan rajoittaa käyttämällä pienempää puristuspainetta ja lyhyempää korkeapaineaikaa. Valmiin vanerin järkevä tavoitekosteus on noin 12 %. Viilujen keskikosteuden tulisi tällöin olla koivuvaneria valmistettaessa 9 % ja kuusivaneria valmistettaessa 5 %. Hyöty kostean viilun liimauksesta saadaan kuivauskapasiteetin kasvun ja viilun ja vanerin paremman laadun muodossa. Myös viilun saanto lisääntyy, koska kostean viilun kuivauskutistuma on pienempi. Teoriassa voi 30 000 m3 vuodessa tuottavan tehtaan katetuotto kasvaa yli 2,5 milj. markkaa, kun siirrytään liimaamaan viilua, jonka keskikosteus on noin 9 %. Vuotuinen energiansäästö olisi tällöin noin 130 000 mk.

AB - Tutkimuksen tavoitteena on pohjoisamerikkalaisen kostean viilun liimaustekniikan soveltaminen suomalaiseen vanerin valmistukseen. Kirjallisuudesta selvitettiin kostean viilun liimauksen menetelmiä ja laboratoriossa testattiin liimaukseen soveltuvia liimoja ja liimausolosuhteita. Kirjallisuuden mukaan kosteudeltaan jopa 20-prosenttisista viiluista voidaan liimata säänkestävää vaneria. Kun viilut kuivauksessa jätetään kosteiksi, täytyy osa viiluista jälkikuivata, jotta viilujen kosteushajonta ei kasvaisi liian suureksi. Suurtaajuuskuivauksen ja infrapunakuivauksen todettiin parhaiten soveltuvan hallittuun jälkikuivaukseen. Laboratoriokokeissa saatiin fenoliformaldehydihartsiliimalla hyvä liimaus vielä, kun viilujen kosteus oli 10 %. Kun viilujen kosteus lisääntyy, vaneri puristuu helposti kokoon kuumapuristuksen aikana. Kokoonpuristumaa voidaan rajoittaa käyttämällä pienempää puristuspainetta ja lyhyempää korkeapaineaikaa. Valmiin vanerin järkevä tavoitekosteus on noin 12 %. Viilujen keskikosteuden tulisi tällöin olla koivuvaneria valmistettaessa 9 % ja kuusivaneria valmistettaessa 5 %. Hyöty kostean viilun liimauksesta saadaan kuivauskapasiteetin kasvun ja viilun ja vanerin paremman laadun muodossa. Myös viilun saanto lisääntyy, koska kostean viilun kuivauskutistuma on pienempi. Teoriassa voi 30 000 m3 vuodessa tuottavan tehtaan katetuotto kasvaa yli 2,5 milj. markkaa, kun siirrytään liimaamaan viilua, jonka keskikosteus on noin 9 %. Vuotuinen energiansäästö olisi tällöin noin 130 000 mk.

KW - plywood

KW - veneers

KW - gluing

KW - moisture content

KW - drying

KW - energy saving

M3 - Report

SN - 951-38-3315-1

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports

BT - Kostean viilun liimaus

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Söyrilä P. Kostean viilun liimaus. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1989. 82 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 574).