Kosteuden muutokset ennustettavissa

Research output: Contribution to journalArticleProfessional

Abstract

Metsäpolttoaineiden käytettävyyttä voima- ja lämpölaitoksissa voidaan lisätä polttoaineen laatua parantamalla. Tärkein puupolttoaineen laatukriteeri on kosteus. VTT:ssä luotiin malli, jonka avulla voidaan laskea energiapuun kosteuden muutos varastokasassa varastoinnin eri aikoina. Mallissa otetaan huomioon ensisijaisesti varastoalueen sadanta, haihdunta ja energiapuuvaraston alkukosteus. Lisäksi arvioidaan lumen sulamisen, kasan peittämisen ja varastopaikan sijainnin vaikutusta kasan kosteuden muuttumiseen. Mallilla tehtävää laskentaa voivat hyödyntää polttoaineen tuottajat ja energialaitokset arvioidessaan, mikä on eri kasojen kosteus silloin, kun niitä haluttaisiin käyttää. Laadittua mallia on mahdollista sovittaa ja soveltaa käyttöön energiapuun hankinnan informaatiojärjestelmässä. Malli auttaa optimoimaan toimituslogistiikkaa yhdistämällä hakkeen laadun (kosteuden) laskenta keskenään kommunikoivien toimitusohjausjärjestelmän ja voimalaitoksen polttoaineen laadunhallintajärjestelmien kanssa.
Original languageFinnish
Pages (from-to)20-21
Number of pages2
JournalBioEnergia
Issue number2
Publication statusPublished - 2014
MoE publication typeD1 Article in a trade journal

Keywords

  • Wood chips
  • moisture
  • moisture models

Cite this

@article{53e7eb0c09e54e11966d29926c9b5802,
title = "Kosteuden muutokset ennustettavissa",
abstract = "Mets{\"a}polttoaineiden k{\"a}ytett{\"a}vyytt{\"a} voima- ja l{\"a}mp{\"o}laitoksissa voidaan lis{\"a}t{\"a} polttoaineen laatua parantamalla. T{\"a}rkein puupolttoaineen laatukriteeri on kosteus. VTT:ss{\"a} luotiin malli, jonka avulla voidaan laskea energiapuun kosteuden muutos varastokasassa varastoinnin eri aikoina. Mallissa otetaan huomioon ensisijaisesti varastoalueen sadanta, haihdunta ja energiapuuvaraston alkukosteus. Lis{\"a}ksi arvioidaan lumen sulamisen, kasan peitt{\"a}misen ja varastopaikan sijainnin vaikutusta kasan kosteuden muuttumiseen. Mallilla teht{\"a}v{\"a}{\"a} laskentaa voivat hy{\"o}dynt{\"a}{\"a} polttoaineen tuottajat ja energialaitokset arvioidessaan, mik{\"a} on eri kasojen kosteus silloin, kun niit{\"a} haluttaisiin k{\"a}ytt{\"a}{\"a}. Laadittua mallia on mahdollista sovittaa ja soveltaa k{\"a}ytt{\"o}{\"o}n energiapuun hankinnan informaatioj{\"a}rjestelm{\"a}ss{\"a}. Malli auttaa optimoimaan toimituslogistiikkaa yhdist{\"a}m{\"a}ll{\"a} hakkeen laadun (kosteuden) laskenta kesken{\"a}{\"a}n kommunikoivien toimitusohjausj{\"a}rjestelm{\"a}n ja voimalaitoksen polttoaineen laadunhallintaj{\"a}rjestelmien kanssa.",
keywords = "Wood chips, moisture, moisture models",
author = "Jyrki Raitila and Veli-Pekka Heiskanen",
note = "Project code: 75785",
year = "2014",
language = "Finnish",
pages = "20--21",
journal = "BioEnergia",
issn = "1459-1820",
number = "2",

}

Kosteuden muutokset ennustettavissa. / Raitila, Jyrki; Heiskanen, Veli-Pekka.

In: BioEnergia, No. 2, 2014, p. 20-21.

Research output: Contribution to journalArticleProfessional

TY - JOUR

T1 - Kosteuden muutokset ennustettavissa

AU - Raitila, Jyrki

AU - Heiskanen, Veli-Pekka

N1 - Project code: 75785

PY - 2014

Y1 - 2014

N2 - Metsäpolttoaineiden käytettävyyttä voima- ja lämpölaitoksissa voidaan lisätä polttoaineen laatua parantamalla. Tärkein puupolttoaineen laatukriteeri on kosteus. VTT:ssä luotiin malli, jonka avulla voidaan laskea energiapuun kosteuden muutos varastokasassa varastoinnin eri aikoina. Mallissa otetaan huomioon ensisijaisesti varastoalueen sadanta, haihdunta ja energiapuuvaraston alkukosteus. Lisäksi arvioidaan lumen sulamisen, kasan peittämisen ja varastopaikan sijainnin vaikutusta kasan kosteuden muuttumiseen. Mallilla tehtävää laskentaa voivat hyödyntää polttoaineen tuottajat ja energialaitokset arvioidessaan, mikä on eri kasojen kosteus silloin, kun niitä haluttaisiin käyttää. Laadittua mallia on mahdollista sovittaa ja soveltaa käyttöön energiapuun hankinnan informaatiojärjestelmässä. Malli auttaa optimoimaan toimituslogistiikkaa yhdistämällä hakkeen laadun (kosteuden) laskenta keskenään kommunikoivien toimitusohjausjärjestelmän ja voimalaitoksen polttoaineen laadunhallintajärjestelmien kanssa.

AB - Metsäpolttoaineiden käytettävyyttä voima- ja lämpölaitoksissa voidaan lisätä polttoaineen laatua parantamalla. Tärkein puupolttoaineen laatukriteeri on kosteus. VTT:ssä luotiin malli, jonka avulla voidaan laskea energiapuun kosteuden muutos varastokasassa varastoinnin eri aikoina. Mallissa otetaan huomioon ensisijaisesti varastoalueen sadanta, haihdunta ja energiapuuvaraston alkukosteus. Lisäksi arvioidaan lumen sulamisen, kasan peittämisen ja varastopaikan sijainnin vaikutusta kasan kosteuden muuttumiseen. Mallilla tehtävää laskentaa voivat hyödyntää polttoaineen tuottajat ja energialaitokset arvioidessaan, mikä on eri kasojen kosteus silloin, kun niitä haluttaisiin käyttää. Laadittua mallia on mahdollista sovittaa ja soveltaa käyttöön energiapuun hankinnan informaatiojärjestelmässä. Malli auttaa optimoimaan toimituslogistiikkaa yhdistämällä hakkeen laadun (kosteuden) laskenta keskenään kommunikoivien toimitusohjausjärjestelmän ja voimalaitoksen polttoaineen laadunhallintajärjestelmien kanssa.

KW - Wood chips

KW - moisture

KW - moisture models

UR - http://www.bioenergia.fi/default.asp?sivuId=30528

M3 - Article

SP - 20

EP - 21

JO - BioEnergia

JF - BioEnergia

SN - 1459-1820

IS - 2

ER -