Kosteuden siirtyminen maalatussa puussa. Osa 1. Mittausmenetelmät

Leila Vanhatalo, Tapio Kanko

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Tutkimuksessa selvitettiin pinnoitettujen puukappaleiden veden- ja vesihöyrynläpäisevyyden mittaukseen sopivia mittausmenetelmiä. Pinnoitteiden vesihöyrynläpäisevyyttä mitattiin kuppi- ja sorptiokokeella ja vedenläpäisevyyttä COBB- ja upotuskokeella. Kokeissa käytettiin pinnoitettuja kuusi- ja mäntykappaleita. Pinnoitteina käytettiin eri määrillä pigmentoitua höyrynsulkulakkaa ja kolmea kaupallista lateksimaalia. Pinnoitteen sideainetyypillä ja pigmenttitilavauskonsentraatiolla oli suuri vaikutus kosteudenläpäisevyyteen. Kokeista ilmeni, että sorptiomenetelmä oli sopivin testausmenetelmä pinnoitteiden vesihöyrynläpäisevyyden mittaukseen. Jo seitsemän vuorokauden kuluttua kokeen alusta havaittiin eroa tiiviydeltään erilaisten pinnoitteiden välillä. Upotuskoe havaittiin hyväksi menetelmäksi määrittää vedenläpäisevyys. Menetelmät olivat nopeita ja koekappaleet yksinkertaisia ja ne vastasivat melko hyvin ikkunapuitteen tai puujulkisivun osaa. Sorptio- ja upotuskokeen avulla voidaan nopeasti vertailla erilaisten pinnoitesysteemien vaikutusta puun kostumiseen ja kuivumiseen. Kokeiden perusteella voidaan arvioida erilaisten pinnoitesysteemien toimivuutta erilaisissa rasitusolosuhteissa.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages62
ISBN (Print)951-38-3235-X
Publication statusPublished - 1988
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports
Number564
ISSN0358-5077

Fingerprint

methodology

Keywords

  • wood products
  • paints
  • moisture content

Cite this

Vanhatalo, L., & Kanko, T. (1988). Kosteuden siirtyminen maalatussa puussa. Osa 1. Mittausmenetelmät. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, No. 564
Vanhatalo, Leila ; Kanko, Tapio. / Kosteuden siirtyminen maalatussa puussa. Osa 1. Mittausmenetelmät. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1988. 62 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 564).
@book{4386c5ad2671407e8b6100c7b03ee9c1,
title = "Kosteuden siirtyminen maalatussa puussa. Osa 1. Mittausmenetelm{\"a}t",
abstract = "Tutkimuksessa selvitettiin pinnoitettujen puukappaleiden veden- ja vesih{\"o}yrynl{\"a}p{\"a}isevyyden mittaukseen sopivia mittausmenetelmi{\"a}. Pinnoitteiden vesih{\"o}yrynl{\"a}p{\"a}isevyytt{\"a} mitattiin kuppi- ja sorptiokokeella ja vedenl{\"a}p{\"a}isevyytt{\"a} COBB- ja upotuskokeella. Kokeissa k{\"a}ytettiin pinnoitettuja kuusi- ja m{\"a}ntykappaleita. Pinnoitteina k{\"a}ytettiin eri m{\"a}{\"a}rill{\"a} pigmentoitua h{\"o}yrynsulkulakkaa ja kolmea kaupallista lateksimaalia. Pinnoitteen sideainetyypill{\"a} ja pigmenttitilavauskonsentraatiolla oli suuri vaikutus kosteudenl{\"a}p{\"a}isevyyteen. Kokeista ilmeni, ett{\"a} sorptiomenetelm{\"a} oli sopivin testausmenetelm{\"a} pinnoitteiden vesih{\"o}yrynl{\"a}p{\"a}isevyyden mittaukseen. Jo seitsem{\"a}n vuorokauden kuluttua kokeen alusta havaittiin eroa tiiviydelt{\"a}{\"a}n erilaisten pinnoitteiden v{\"a}lill{\"a}. Upotuskoe havaittiin hyv{\"a}ksi menetelm{\"a}ksi m{\"a}{\"a}ritt{\"a}{\"a} vedenl{\"a}p{\"a}isevyys. Menetelm{\"a}t olivat nopeita ja koekappaleet yksinkertaisia ja ne vastasivat melko hyvin ikkunapuitteen tai puujulkisivun osaa. Sorptio- ja upotuskokeen avulla voidaan nopeasti vertailla erilaisten pinnoitesysteemien vaikutusta puun kostumiseen ja kuivumiseen. Kokeiden perusteella voidaan arvioida erilaisten pinnoitesysteemien toimivuutta erilaisissa rasitusolosuhteissa.",
keywords = "wood products, paints, moisture content",
author = "Leila Vanhatalo and Tapio Kanko",
year = "1988",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-3235-X",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "564",
address = "Finland",

}

Vanhatalo, L & Kanko, T 1988, Kosteuden siirtyminen maalatussa puussa. Osa 1. Mittausmenetelmät. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, no. 564, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Kosteuden siirtyminen maalatussa puussa. Osa 1. Mittausmenetelmät. / Vanhatalo, Leila; Kanko, Tapio.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1988. 62 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 564).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Kosteuden siirtyminen maalatussa puussa. Osa 1. Mittausmenetelmät

AU - Vanhatalo, Leila

AU - Kanko, Tapio

PY - 1988

Y1 - 1988

N2 - Tutkimuksessa selvitettiin pinnoitettujen puukappaleiden veden- ja vesihöyrynläpäisevyyden mittaukseen sopivia mittausmenetelmiä. Pinnoitteiden vesihöyrynläpäisevyyttä mitattiin kuppi- ja sorptiokokeella ja vedenläpäisevyyttä COBB- ja upotuskokeella. Kokeissa käytettiin pinnoitettuja kuusi- ja mäntykappaleita. Pinnoitteina käytettiin eri määrillä pigmentoitua höyrynsulkulakkaa ja kolmea kaupallista lateksimaalia. Pinnoitteen sideainetyypillä ja pigmenttitilavauskonsentraatiolla oli suuri vaikutus kosteudenläpäisevyyteen. Kokeista ilmeni, että sorptiomenetelmä oli sopivin testausmenetelmä pinnoitteiden vesihöyrynläpäisevyyden mittaukseen. Jo seitsemän vuorokauden kuluttua kokeen alusta havaittiin eroa tiiviydeltään erilaisten pinnoitteiden välillä. Upotuskoe havaittiin hyväksi menetelmäksi määrittää vedenläpäisevyys. Menetelmät olivat nopeita ja koekappaleet yksinkertaisia ja ne vastasivat melko hyvin ikkunapuitteen tai puujulkisivun osaa. Sorptio- ja upotuskokeen avulla voidaan nopeasti vertailla erilaisten pinnoitesysteemien vaikutusta puun kostumiseen ja kuivumiseen. Kokeiden perusteella voidaan arvioida erilaisten pinnoitesysteemien toimivuutta erilaisissa rasitusolosuhteissa.

AB - Tutkimuksessa selvitettiin pinnoitettujen puukappaleiden veden- ja vesihöyrynläpäisevyyden mittaukseen sopivia mittausmenetelmiä. Pinnoitteiden vesihöyrynläpäisevyyttä mitattiin kuppi- ja sorptiokokeella ja vedenläpäisevyyttä COBB- ja upotuskokeella. Kokeissa käytettiin pinnoitettuja kuusi- ja mäntykappaleita. Pinnoitteina käytettiin eri määrillä pigmentoitua höyrynsulkulakkaa ja kolmea kaupallista lateksimaalia. Pinnoitteen sideainetyypillä ja pigmenttitilavauskonsentraatiolla oli suuri vaikutus kosteudenläpäisevyyteen. Kokeista ilmeni, että sorptiomenetelmä oli sopivin testausmenetelmä pinnoitteiden vesihöyrynläpäisevyyden mittaukseen. Jo seitsemän vuorokauden kuluttua kokeen alusta havaittiin eroa tiiviydeltään erilaisten pinnoitteiden välillä. Upotuskoe havaittiin hyväksi menetelmäksi määrittää vedenläpäisevyys. Menetelmät olivat nopeita ja koekappaleet yksinkertaisia ja ne vastasivat melko hyvin ikkunapuitteen tai puujulkisivun osaa. Sorptio- ja upotuskokeen avulla voidaan nopeasti vertailla erilaisten pinnoitesysteemien vaikutusta puun kostumiseen ja kuivumiseen. Kokeiden perusteella voidaan arvioida erilaisten pinnoitesysteemien toimivuutta erilaisissa rasitusolosuhteissa.

KW - wood products

KW - paints

KW - moisture content

M3 - Report

SN - 951-38-3235-X

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports

BT - Kosteuden siirtyminen maalatussa puussa. Osa 1. Mittausmenetelmät

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Vanhatalo L, Kanko T. Kosteuden siirtyminen maalatussa puussa. Osa 1. Mittausmenetelmät. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1988. 62 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 564).