Kosteuden siirtyminen maalatussa puussa. Osa 3. Vanhentamattomat ikkuna- ja julkisivumaalit kuusi- ja mäntyalustalla

Tapio Kanko, Leila Vanhatalo

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Tutkimuksessa verrattiin yhdentoista ikkuna- ja viiden julkisivumaaliyhdistelmän vaikutusta maalattujen kuusi- ja mäntykoekappaleiden kostumiseen ja kuivamiseen. Maalit olivat eri valmistajien kaupallisia tuotteita. Kokeet tehtiin ämpärimaalatuilla ja päädystä suljetuilla koekappaleilla. Vesihöyrynläpäisevyyttä mitattiin seuraamalla painonmuutoksia seitsemän vuorokauden jaksoissa vaihtelevassa 65 %:n ja 90 %:n suhteellisen kosteuden vaihtoilmastokokeessa. Vedenläpäisevyyttä tutkittiin vuorokauden vesiupotuksella. Vesihöyrynläpäisevyyskokeessa ei havaittu merkittävää eroa kuusen ja männyn välillä. Käsittelemättömien kappaleiden kosteus muuttui seitsemän vuorokauden kostumis- tai kuivumissyklin aikana noin viisi prosenttiyksikköä. Öljypohjainen puunsuoja ja akrylaattiyhdistelmät eivät hidastaneet kosteuden siirtymistä. Tiiviit ikkunamaalit hidastivat kosteuden siirtymistä siten, että kosteuden muutos oli kostumisvaiheessa noin 1,5 prosenttiyksikköä ja kuivumisvaiheessa noin puolet tästä. Tiiviitä julkisivumaaleja käytettäessä kosteuden muutokset olivat noin kaksinkertaiset. Kaikki maalit hidastivat kuivumista enemmän kuin kostumista.Vedenimukokeessa kuusen ja männyn välillä oli selvä ero. Pinnoittamattomien päädystä suljettujen mäntykappaleiden kosteus lisääntyi vuorokauden vesiupotuksessa 32 prosenttiyksikköä, kun kuusen vastaava arvo oli 23 prosenttiyksikköä. Kaikki pinnoitteet hidastivat vedenimua: akrylaatti-ikkunamaali noin kolmanneksen, öljypohjainen puunsuoja noin puolet, akrylaattijulkisivuyhdistelmät puolestaan viidennekseen ja muut (tiiviit) pinnoitteet noin kymmenenteen osaan tai enemmän. Puuikkunoiden säälle alttiisiin puuosiin suositellaan päätyjen sulkemista ja melko tiivistä pintakäsittelyä. Männyn sydänpuun tai kuusen käyttö on edullista.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages70
ISBN (Print)951-38-3316-X
Publication statusPublished - 1989
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports
Number575
ISSN0358-5077

Fingerprint

paints
Pinus

Keywords

  • wood
  • paints
  • moisture content

Cite this

Kanko, T., & Vanhatalo, L. (1989). Kosteuden siirtyminen maalatussa puussa. Osa 3. Vanhentamattomat ikkuna- ja julkisivumaalit kuusi- ja mäntyalustalla. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, No. 575
Kanko, Tapio ; Vanhatalo, Leila. / Kosteuden siirtyminen maalatussa puussa. Osa 3. Vanhentamattomat ikkuna- ja julkisivumaalit kuusi- ja mäntyalustalla. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1989. 70 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 575).
@book{10114337d82e4a7e8029f8568cbd8e16,
title = "Kosteuden siirtyminen maalatussa puussa. Osa 3. Vanhentamattomat ikkuna- ja julkisivumaalit kuusi- ja m{\"a}ntyalustalla",
abstract = "Tutkimuksessa verrattiin yhdentoista ikkuna- ja viiden julkisivumaaliyhdistelm{\"a}n vaikutusta maalattujen kuusi- ja m{\"a}ntykoekappaleiden kostumiseen ja kuivamiseen. Maalit olivat eri valmistajien kaupallisia tuotteita. Kokeet tehtiin {\"a}mp{\"a}rimaalatuilla ja p{\"a}{\"a}dyst{\"a} suljetuilla koekappaleilla. Vesih{\"o}yrynl{\"a}p{\"a}isevyytt{\"a} mitattiin seuraamalla painonmuutoksia seitsem{\"a}n vuorokauden jaksoissa vaihtelevassa 65 {\%}:n ja 90 {\%}:n suhteellisen kosteuden vaihtoilmastokokeessa. Vedenl{\"a}p{\"a}isevyytt{\"a} tutkittiin vuorokauden vesiupotuksella. Vesih{\"o}yrynl{\"a}p{\"a}isevyyskokeessa ei havaittu merkitt{\"a}v{\"a}{\"a} eroa kuusen ja m{\"a}nnyn v{\"a}lill{\"a}. K{\"a}sittelem{\"a}tt{\"o}mien kappaleiden kosteus muuttui seitsem{\"a}n vuorokauden kostumis- tai kuivumissyklin aikana noin viisi prosenttiyksikk{\"o}{\"a}. {\"O}ljypohjainen puunsuoja ja akrylaattiyhdistelm{\"a}t eiv{\"a}t hidastaneet kosteuden siirtymist{\"a}. Tiiviit ikkunamaalit hidastivat kosteuden siirtymist{\"a} siten, ett{\"a} kosteuden muutos oli kostumisvaiheessa noin 1,5 prosenttiyksikk{\"o}{\"a} ja kuivumisvaiheessa noin puolet t{\"a}st{\"a}. Tiiviit{\"a} julkisivumaaleja k{\"a}ytett{\"a}ess{\"a} kosteuden muutokset olivat noin kaksinkertaiset. Kaikki maalit hidastivat kuivumista enemm{\"a}n kuin kostumista.Vedenimukokeessa kuusen ja m{\"a}nnyn v{\"a}lill{\"a} oli selv{\"a} ero. Pinnoittamattomien p{\"a}{\"a}dyst{\"a} suljettujen m{\"a}ntykappaleiden kosteus lis{\"a}{\"a}ntyi vuorokauden vesiupotuksessa 32 prosenttiyksikk{\"o}{\"a}, kun kuusen vastaava arvo oli 23 prosenttiyksikk{\"o}{\"a}. Kaikki pinnoitteet hidastivat vedenimua: akrylaatti-ikkunamaali noin kolmanneksen, {\"o}ljypohjainen puunsuoja noin puolet, akrylaattijulkisivuyhdistelm{\"a}t puolestaan viidennekseen ja muut (tiiviit) pinnoitteet noin kymmenenteen osaan tai enemm{\"a}n. Puuikkunoiden s{\"a}{\"a}lle alttiisiin puuosiin suositellaan p{\"a}{\"a}tyjen sulkemista ja melko tiivist{\"a} pintak{\"a}sittely{\"a}. M{\"a}nnyn syd{\"a}npuun tai kuusen k{\"a}ytt{\"o} on edullista.",
keywords = "wood, paints, moisture content",
author = "Tapio Kanko and Leila Vanhatalo",
year = "1989",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-3316-X",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "575",
address = "Finland",

}

Kanko, T & Vanhatalo, L 1989, Kosteuden siirtyminen maalatussa puussa. Osa 3. Vanhentamattomat ikkuna- ja julkisivumaalit kuusi- ja mäntyalustalla. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, no. 575, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Kosteuden siirtyminen maalatussa puussa. Osa 3. Vanhentamattomat ikkuna- ja julkisivumaalit kuusi- ja mäntyalustalla. / Kanko, Tapio; Vanhatalo, Leila.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1989. 70 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 575).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Kosteuden siirtyminen maalatussa puussa. Osa 3. Vanhentamattomat ikkuna- ja julkisivumaalit kuusi- ja mäntyalustalla

AU - Kanko, Tapio

AU - Vanhatalo, Leila

PY - 1989

Y1 - 1989

N2 - Tutkimuksessa verrattiin yhdentoista ikkuna- ja viiden julkisivumaaliyhdistelmän vaikutusta maalattujen kuusi- ja mäntykoekappaleiden kostumiseen ja kuivamiseen. Maalit olivat eri valmistajien kaupallisia tuotteita. Kokeet tehtiin ämpärimaalatuilla ja päädystä suljetuilla koekappaleilla. Vesihöyrynläpäisevyyttä mitattiin seuraamalla painonmuutoksia seitsemän vuorokauden jaksoissa vaihtelevassa 65 %:n ja 90 %:n suhteellisen kosteuden vaihtoilmastokokeessa. Vedenläpäisevyyttä tutkittiin vuorokauden vesiupotuksella. Vesihöyrynläpäisevyyskokeessa ei havaittu merkittävää eroa kuusen ja männyn välillä. Käsittelemättömien kappaleiden kosteus muuttui seitsemän vuorokauden kostumis- tai kuivumissyklin aikana noin viisi prosenttiyksikköä. Öljypohjainen puunsuoja ja akrylaattiyhdistelmät eivät hidastaneet kosteuden siirtymistä. Tiiviit ikkunamaalit hidastivat kosteuden siirtymistä siten, että kosteuden muutos oli kostumisvaiheessa noin 1,5 prosenttiyksikköä ja kuivumisvaiheessa noin puolet tästä. Tiiviitä julkisivumaaleja käytettäessä kosteuden muutokset olivat noin kaksinkertaiset. Kaikki maalit hidastivat kuivumista enemmän kuin kostumista.Vedenimukokeessa kuusen ja männyn välillä oli selvä ero. Pinnoittamattomien päädystä suljettujen mäntykappaleiden kosteus lisääntyi vuorokauden vesiupotuksessa 32 prosenttiyksikköä, kun kuusen vastaava arvo oli 23 prosenttiyksikköä. Kaikki pinnoitteet hidastivat vedenimua: akrylaatti-ikkunamaali noin kolmanneksen, öljypohjainen puunsuoja noin puolet, akrylaattijulkisivuyhdistelmät puolestaan viidennekseen ja muut (tiiviit) pinnoitteet noin kymmenenteen osaan tai enemmän. Puuikkunoiden säälle alttiisiin puuosiin suositellaan päätyjen sulkemista ja melko tiivistä pintakäsittelyä. Männyn sydänpuun tai kuusen käyttö on edullista.

AB - Tutkimuksessa verrattiin yhdentoista ikkuna- ja viiden julkisivumaaliyhdistelmän vaikutusta maalattujen kuusi- ja mäntykoekappaleiden kostumiseen ja kuivamiseen. Maalit olivat eri valmistajien kaupallisia tuotteita. Kokeet tehtiin ämpärimaalatuilla ja päädystä suljetuilla koekappaleilla. Vesihöyrynläpäisevyyttä mitattiin seuraamalla painonmuutoksia seitsemän vuorokauden jaksoissa vaihtelevassa 65 %:n ja 90 %:n suhteellisen kosteuden vaihtoilmastokokeessa. Vedenläpäisevyyttä tutkittiin vuorokauden vesiupotuksella. Vesihöyrynläpäisevyyskokeessa ei havaittu merkittävää eroa kuusen ja männyn välillä. Käsittelemättömien kappaleiden kosteus muuttui seitsemän vuorokauden kostumis- tai kuivumissyklin aikana noin viisi prosenttiyksikköä. Öljypohjainen puunsuoja ja akrylaattiyhdistelmät eivät hidastaneet kosteuden siirtymistä. Tiiviit ikkunamaalit hidastivat kosteuden siirtymistä siten, että kosteuden muutos oli kostumisvaiheessa noin 1,5 prosenttiyksikköä ja kuivumisvaiheessa noin puolet tästä. Tiiviitä julkisivumaaleja käytettäessä kosteuden muutokset olivat noin kaksinkertaiset. Kaikki maalit hidastivat kuivumista enemmän kuin kostumista.Vedenimukokeessa kuusen ja männyn välillä oli selvä ero. Pinnoittamattomien päädystä suljettujen mäntykappaleiden kosteus lisääntyi vuorokauden vesiupotuksessa 32 prosenttiyksikköä, kun kuusen vastaava arvo oli 23 prosenttiyksikköä. Kaikki pinnoitteet hidastivat vedenimua: akrylaatti-ikkunamaali noin kolmanneksen, öljypohjainen puunsuoja noin puolet, akrylaattijulkisivuyhdistelmät puolestaan viidennekseen ja muut (tiiviit) pinnoitteet noin kymmenenteen osaan tai enemmän. Puuikkunoiden säälle alttiisiin puuosiin suositellaan päätyjen sulkemista ja melko tiivistä pintakäsittelyä. Männyn sydänpuun tai kuusen käyttö on edullista.

KW - wood

KW - paints

KW - moisture content

M3 - Report

SN - 951-38-3316-X

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports

BT - Kosteuden siirtyminen maalatussa puussa. Osa 3. Vanhentamattomat ikkuna- ja julkisivumaalit kuusi- ja mäntyalustalla

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Kanko T, Vanhatalo L. Kosteuden siirtyminen maalatussa puussa. Osa 3. Vanhentamattomat ikkuna- ja julkisivumaalit kuusi- ja mäntyalustalla. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1989. 70 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 575).