Kosteuden siirtyminen maalatussa puussa. Osa 4. Vanhenemisen vaikutus

Pirjo Ahola, Leila Vanhatalo

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Tämän tutkimuksen tavoitteena oli selvittää, miten vanhennus vaikuttaa pinnoitetun puun kostumiseen ja kuivumiseen. Tutkimuksessa oli mukana kahdeksan rakennusmaalia ja yksitoista teollisuusikkunamaalia. Puualustat olivat höylättyä tai sahattua kuusen tai männyn pintapuuta, osa oli ennen pinnoitusta esivanhennettua tai vesivarastoitua. Vesihöyrynläpäisy määritettiin absorptio-desorptiokokeella, jossa pinnoitetut koekappaleet kostuivat tai kuivuivat 7 vrk. Vedenläpäisy määritettiin 24 h kestävällä upotuskokeella. Rakennusmaalien vaikutus alustan kosteuteen vesihöyrynläpäisytestissä oli pieni. Kappaleet kostuivat yleensä 3 - 4 %, ja vanhennus aiheutti vain pieniä muutoksia. Upotuskokeessa erottuivat pinnoitteet toisistaan, ja vanhenemisen vaikutus oli huomattava. Öljymaali ja alkydi 2 estivät veden imeytymistä. Sen sijaan toinen alkydi päästi vettä läpi yhtä paljon kuin akrylaattilateksi vuoden vanhennuksen jälkeen. Lateksien väliset erot olivat suuret. Ikkunamaaleilla pinnoitetut kappaleet kostuivat vesihöyrynläpäisytestissä 1 - 6 %. Vanhennuksen aiheuttamat muutokset olivat selvät molemmissa testeissä. Vedenläpäisytestissä erottuivat pinnoitteet kolmeen luokkaan vanhennuksen jälkeen: tiiviit, puoliläpäisevät ja läpäisevät. Osa tiiviistä pinnoitteista, kuten toinen katalyytti- ja uretaanimaalisysteemeistä, ja modifioitu öljymaali olivat muuttuneet selvästi läpäisevämmiksi. Vanhennus nopeutti useimpien pinnoitettujen kappaleiden kuivumista.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages104
ISBN (Print)951-38-3208-2
Publication statusPublished - 1988
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports
Number560
ISSN0358-5077

Fingerprint

weathering

Keywords

  • wood
  • painting
  • moisture content
  • weathering

Cite this

Ahola, P., & Vanhatalo, L. (1988). Kosteuden siirtyminen maalatussa puussa. Osa 4. Vanhenemisen vaikutus. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, No. 560
Ahola, Pirjo ; Vanhatalo, Leila. / Kosteuden siirtyminen maalatussa puussa. Osa 4. Vanhenemisen vaikutus. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1988. 104 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 560).
@book{9c0cd7850daa4023a3f58622675d0bf4,
title = "Kosteuden siirtyminen maalatussa puussa. Osa 4. Vanhenemisen vaikutus",
abstract = "T{\"a}m{\"a}n tutkimuksen tavoitteena oli selvitt{\"a}{\"a}, miten vanhennus vaikuttaa pinnoitetun puun kostumiseen ja kuivumiseen. Tutkimuksessa oli mukana kahdeksan rakennusmaalia ja yksitoista teollisuusikkunamaalia. Puualustat olivat h{\"o}yl{\"a}tty{\"a} tai sahattua kuusen tai m{\"a}nnyn pintapuuta, osa oli ennen pinnoitusta esivanhennettua tai vesivarastoitua. Vesih{\"o}yrynl{\"a}p{\"a}isy m{\"a}{\"a}ritettiin absorptio-desorptiokokeella, jossa pinnoitetut koekappaleet kostuivat tai kuivuivat 7 vrk. Vedenl{\"a}p{\"a}isy m{\"a}{\"a}ritettiin 24 h kest{\"a}v{\"a}ll{\"a} upotuskokeella. Rakennusmaalien vaikutus alustan kosteuteen vesih{\"o}yrynl{\"a}p{\"a}isytestiss{\"a} oli pieni. Kappaleet kostuivat yleens{\"a} 3 - 4 {\%}, ja vanhennus aiheutti vain pieni{\"a} muutoksia. Upotuskokeessa erottuivat pinnoitteet toisistaan, ja vanhenemisen vaikutus oli huomattava. {\"O}ljymaali ja alkydi 2 estiv{\"a}t veden imeytymist{\"a}. Sen sijaan toinen alkydi p{\"a}{\"a}sti vett{\"a} l{\"a}pi yht{\"a} paljon kuin akrylaattilateksi vuoden vanhennuksen j{\"a}lkeen. Lateksien v{\"a}liset erot olivat suuret. Ikkunamaaleilla pinnoitetut kappaleet kostuivat vesih{\"o}yrynl{\"a}p{\"a}isytestiss{\"a} 1 - 6 {\%}. Vanhennuksen aiheuttamat muutokset olivat selv{\"a}t molemmissa testeiss{\"a}. Vedenl{\"a}p{\"a}isytestiss{\"a} erottuivat pinnoitteet kolmeen luokkaan vanhennuksen j{\"a}lkeen: tiiviit, puolil{\"a}p{\"a}isev{\"a}t ja l{\"a}p{\"a}isev{\"a}t. Osa tiiviist{\"a} pinnoitteista, kuten toinen katalyytti- ja uretaanimaalisysteemeist{\"a}, ja modifioitu {\"o}ljymaali olivat muuttuneet selv{\"a}sti l{\"a}p{\"a}isev{\"a}mmiksi. Vanhennus nopeutti useimpien pinnoitettujen kappaleiden kuivumista.",
keywords = "wood, painting, moisture content, weathering",
author = "Pirjo Ahola and Leila Vanhatalo",
year = "1988",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-3208-2",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "560",
address = "Finland",

}

Ahola, P & Vanhatalo, L 1988, Kosteuden siirtyminen maalatussa puussa. Osa 4. Vanhenemisen vaikutus. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, no. 560, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Kosteuden siirtyminen maalatussa puussa. Osa 4. Vanhenemisen vaikutus. / Ahola, Pirjo; Vanhatalo, Leila.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1988. 104 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 560).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Kosteuden siirtyminen maalatussa puussa. Osa 4. Vanhenemisen vaikutus

AU - Ahola, Pirjo

AU - Vanhatalo, Leila

PY - 1988

Y1 - 1988

N2 - Tämän tutkimuksen tavoitteena oli selvittää, miten vanhennus vaikuttaa pinnoitetun puun kostumiseen ja kuivumiseen. Tutkimuksessa oli mukana kahdeksan rakennusmaalia ja yksitoista teollisuusikkunamaalia. Puualustat olivat höylättyä tai sahattua kuusen tai männyn pintapuuta, osa oli ennen pinnoitusta esivanhennettua tai vesivarastoitua. Vesihöyrynläpäisy määritettiin absorptio-desorptiokokeella, jossa pinnoitetut koekappaleet kostuivat tai kuivuivat 7 vrk. Vedenläpäisy määritettiin 24 h kestävällä upotuskokeella. Rakennusmaalien vaikutus alustan kosteuteen vesihöyrynläpäisytestissä oli pieni. Kappaleet kostuivat yleensä 3 - 4 %, ja vanhennus aiheutti vain pieniä muutoksia. Upotuskokeessa erottuivat pinnoitteet toisistaan, ja vanhenemisen vaikutus oli huomattava. Öljymaali ja alkydi 2 estivät veden imeytymistä. Sen sijaan toinen alkydi päästi vettä läpi yhtä paljon kuin akrylaattilateksi vuoden vanhennuksen jälkeen. Lateksien väliset erot olivat suuret. Ikkunamaaleilla pinnoitetut kappaleet kostuivat vesihöyrynläpäisytestissä 1 - 6 %. Vanhennuksen aiheuttamat muutokset olivat selvät molemmissa testeissä. Vedenläpäisytestissä erottuivat pinnoitteet kolmeen luokkaan vanhennuksen jälkeen: tiiviit, puoliläpäisevät ja läpäisevät. Osa tiiviistä pinnoitteista, kuten toinen katalyytti- ja uretaanimaalisysteemeistä, ja modifioitu öljymaali olivat muuttuneet selvästi läpäisevämmiksi. Vanhennus nopeutti useimpien pinnoitettujen kappaleiden kuivumista.

AB - Tämän tutkimuksen tavoitteena oli selvittää, miten vanhennus vaikuttaa pinnoitetun puun kostumiseen ja kuivumiseen. Tutkimuksessa oli mukana kahdeksan rakennusmaalia ja yksitoista teollisuusikkunamaalia. Puualustat olivat höylättyä tai sahattua kuusen tai männyn pintapuuta, osa oli ennen pinnoitusta esivanhennettua tai vesivarastoitua. Vesihöyrynläpäisy määritettiin absorptio-desorptiokokeella, jossa pinnoitetut koekappaleet kostuivat tai kuivuivat 7 vrk. Vedenläpäisy määritettiin 24 h kestävällä upotuskokeella. Rakennusmaalien vaikutus alustan kosteuteen vesihöyrynläpäisytestissä oli pieni. Kappaleet kostuivat yleensä 3 - 4 %, ja vanhennus aiheutti vain pieniä muutoksia. Upotuskokeessa erottuivat pinnoitteet toisistaan, ja vanhenemisen vaikutus oli huomattava. Öljymaali ja alkydi 2 estivät veden imeytymistä. Sen sijaan toinen alkydi päästi vettä läpi yhtä paljon kuin akrylaattilateksi vuoden vanhennuksen jälkeen. Lateksien väliset erot olivat suuret. Ikkunamaaleilla pinnoitetut kappaleet kostuivat vesihöyrynläpäisytestissä 1 - 6 %. Vanhennuksen aiheuttamat muutokset olivat selvät molemmissa testeissä. Vedenläpäisytestissä erottuivat pinnoitteet kolmeen luokkaan vanhennuksen jälkeen: tiiviit, puoliläpäisevät ja läpäisevät. Osa tiiviistä pinnoitteista, kuten toinen katalyytti- ja uretaanimaalisysteemeistä, ja modifioitu öljymaali olivat muuttuneet selvästi läpäisevämmiksi. Vanhennus nopeutti useimpien pinnoitettujen kappaleiden kuivumista.

KW - wood

KW - painting

KW - moisture content

KW - weathering

M3 - Report

SN - 951-38-3208-2

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports

BT - Kosteuden siirtyminen maalatussa puussa. Osa 4. Vanhenemisen vaikutus

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Ahola P, Vanhatalo L. Kosteuden siirtyminen maalatussa puussa. Osa 4. Vanhenemisen vaikutus. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1988. 104 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 560).