Kosteus-, home- ja laho-ongelmien ja -vaurioiden detektointi ja korjaus: Mitä on opittu viimeisten 30 vuoden aikana?

Hannu Viitanen, Tuomo Ojanen, Miimu Airaksinen

Research output: Contribution to conferenceConference articleProfessional

Abstract

Tässä esityksessä tarkastellaan tiivistetysti rakennusten kosteus-, home- ja lahovaurioiden detektoinnin ja korjauksen kannalta keskeisiä asioita: Kosteuden suhteen kriittiset rakenteet (perustukset, lattiat, katot, kosteudelle ja säälle alttiit rakenteet), vaurioiden syyt (kriittiset olot homeen ja lahon kehittymiseen, materiaalien ja rakenteiden merkitys), LVI:n merkitys (erilaiset putkivuodot, ilmanvaihdon toimivuus, hallitsemattomat ilmavuodot, painesuhteet), käyttäjistä johtuvat ongelmat (kosteuden tuotto, ilmanvaihdon ja huollon laiminlyönti, välinpitämättömyys vikojen korjaamisessa, erilaiset vesivuodot). Erityisen tärkää on vaurioiden ja niiden syiden selvitykset sekä niiden korjaus: käytettävät detektio ja analyysimenetelmät, korjaustarpeen määritys: materiaalien vaihto, puhdistuskäsittelyt, kuivaus, kosteustekniset korjaukset, tiivistykset ja tarvittavat suojaukset.
Original languageFinnish
Number of pages6
Publication statusPublished - 2013
MoE publication typeNot Eligible
EventSisäilmastoseminaari 2013 - Messukeskus, Helsinki, Finland
Duration: 13 Mar 2013 → …

Seminar

SeminarSisäilmastoseminaari 2013
CountryFinland
CityHelsinki
Period13/03/13 → …

Cite this

Viitanen, H., Ojanen, T., & Airaksinen, M. (2013). Kosteus-, home- ja laho-ongelmien ja -vaurioiden detektointi ja korjaus: Mitä on opittu viimeisten 30 vuoden aikana?. Paper presented at Sisäilmastoseminaari 2013, Helsinki, Finland.
Viitanen, Hannu ; Ojanen, Tuomo ; Airaksinen, Miimu. / Kosteus-, home- ja laho-ongelmien ja -vaurioiden detektointi ja korjaus : Mitä on opittu viimeisten 30 vuoden aikana?. Paper presented at Sisäilmastoseminaari 2013, Helsinki, Finland.6 p.
@conference{4e8c038778e440c7bb7bcfd9097c58ec,
title = "Kosteus-, home- ja laho-ongelmien ja -vaurioiden detektointi ja korjaus: Mit{\"a} on opittu viimeisten 30 vuoden aikana?",
abstract = "T{\"a}ss{\"a} esityksess{\"a} tarkastellaan tiivistetysti rakennusten kosteus-, home- ja lahovaurioiden detektoinnin ja korjauksen kannalta keskeisi{\"a} asioita: Kosteuden suhteen kriittiset rakenteet (perustukset, lattiat, katot, kosteudelle ja s{\"a}{\"a}lle alttiit rakenteet), vaurioiden syyt (kriittiset olot homeen ja lahon kehittymiseen, materiaalien ja rakenteiden merkitys), LVI:n merkitys (erilaiset putkivuodot, ilmanvaihdon toimivuus, hallitsemattomat ilmavuodot, painesuhteet), k{\"a}ytt{\"a}jist{\"a} johtuvat ongelmat (kosteuden tuotto, ilmanvaihdon ja huollon laiminly{\"o}nti, v{\"a}linpit{\"a}m{\"a}tt{\"o}myys vikojen korjaamisessa, erilaiset vesivuodot). Erityisen t{\"a}rk{\"a}{\"a} on vaurioiden ja niiden syiden selvitykset sek{\"a} niiden korjaus: k{\"a}ytett{\"a}v{\"a}t detektio ja analyysimenetelm{\"a}t, korjaustarpeen m{\"a}{\"a}ritys: materiaalien vaihto, puhdistusk{\"a}sittelyt, kuivaus, kosteustekniset korjaukset, tiivistykset ja tarvittavat suojaukset.",
author = "Hannu Viitanen and Tuomo Ojanen and Miimu Airaksinen",
year = "2013",
language = "Finnish",
note = "null ; Conference date: 13-03-2013",

}

Viitanen, H, Ojanen, T & Airaksinen, M 2013, 'Kosteus-, home- ja laho-ongelmien ja -vaurioiden detektointi ja korjaus: Mitä on opittu viimeisten 30 vuoden aikana?' Paper presented at Sisäilmastoseminaari 2013, Helsinki, Finland, 13/03/13, .

Kosteus-, home- ja laho-ongelmien ja -vaurioiden detektointi ja korjaus : Mitä on opittu viimeisten 30 vuoden aikana? / Viitanen, Hannu; Ojanen, Tuomo; Airaksinen, Miimu.

2013. Paper presented at Sisäilmastoseminaari 2013, Helsinki, Finland.

Research output: Contribution to conferenceConference articleProfessional

TY - CONF

T1 - Kosteus-, home- ja laho-ongelmien ja -vaurioiden detektointi ja korjaus

T2 - Mitä on opittu viimeisten 30 vuoden aikana?

AU - Viitanen, Hannu

AU - Ojanen, Tuomo

AU - Airaksinen, Miimu

PY - 2013

Y1 - 2013

N2 - Tässä esityksessä tarkastellaan tiivistetysti rakennusten kosteus-, home- ja lahovaurioiden detektoinnin ja korjauksen kannalta keskeisiä asioita: Kosteuden suhteen kriittiset rakenteet (perustukset, lattiat, katot, kosteudelle ja säälle alttiit rakenteet), vaurioiden syyt (kriittiset olot homeen ja lahon kehittymiseen, materiaalien ja rakenteiden merkitys), LVI:n merkitys (erilaiset putkivuodot, ilmanvaihdon toimivuus, hallitsemattomat ilmavuodot, painesuhteet), käyttäjistä johtuvat ongelmat (kosteuden tuotto, ilmanvaihdon ja huollon laiminlyönti, välinpitämättömyys vikojen korjaamisessa, erilaiset vesivuodot). Erityisen tärkää on vaurioiden ja niiden syiden selvitykset sekä niiden korjaus: käytettävät detektio ja analyysimenetelmät, korjaustarpeen määritys: materiaalien vaihto, puhdistuskäsittelyt, kuivaus, kosteustekniset korjaukset, tiivistykset ja tarvittavat suojaukset.

AB - Tässä esityksessä tarkastellaan tiivistetysti rakennusten kosteus-, home- ja lahovaurioiden detektoinnin ja korjauksen kannalta keskeisiä asioita: Kosteuden suhteen kriittiset rakenteet (perustukset, lattiat, katot, kosteudelle ja säälle alttiit rakenteet), vaurioiden syyt (kriittiset olot homeen ja lahon kehittymiseen, materiaalien ja rakenteiden merkitys), LVI:n merkitys (erilaiset putkivuodot, ilmanvaihdon toimivuus, hallitsemattomat ilmavuodot, painesuhteet), käyttäjistä johtuvat ongelmat (kosteuden tuotto, ilmanvaihdon ja huollon laiminlyönti, välinpitämättömyys vikojen korjaamisessa, erilaiset vesivuodot). Erityisen tärkää on vaurioiden ja niiden syiden selvitykset sekä niiden korjaus: käytettävät detektio ja analyysimenetelmät, korjaustarpeen määritys: materiaalien vaihto, puhdistuskäsittelyt, kuivaus, kosteustekniset korjaukset, tiivistykset ja tarvittavat suojaukset.

M3 - Conference article

ER -

Viitanen H, Ojanen T, Airaksinen M. Kosteus-, home- ja laho-ongelmien ja -vaurioiden detektointi ja korjaus: Mitä on opittu viimeisten 30 vuoden aikana?. 2013. Paper presented at Sisäilmastoseminaari 2013, Helsinki, Finland.