Kosteusmuutosten vaikutus kuitulevyjen mittoihin

Antti Järvi

Research output: Book/ReportReportProfessional

Abstract

Suomalaisten kuitulevyjen kosteuden ja dimensioiden muutoksia selvitetään levyjä ympäröivin ilman suhteellisen kosteuden muuttuessa. Mitataan levyissä tapahtuvien muutosten nopeutta, kun koekappaleet joutuvat kosteustilasta toiseen, tutkitaan levyjen käyttäytymistä ympäristön kosteuden vaihdellessa jaksoittain kahden eri kosteustilan välillä ja määritetään levyille sekä kosteus- että mittamuutoksia kuvaavat hystereesikäyrät. Tulokset osoittavat, että erilaisen kostumisnopeuden takia levytyyppien väliset kosteuserot lopullisessa tasapainokosteudessa ovat yleensä pienempiä kuin vastaavien levyjen kosteuserot 2 - 3 viikon tasaannutuksen jälkeen. Kaikkien levyjen kosteuden muutos on suoraan verrannollinen ajan logaritmiin lähes tasapainotilaan saakka. Levyt saavuttavat tasonsuuntaisen maksimiturpoamansa nopeammin kuin lopullisen tasapainokosteutensa. Erittäin selvästi tämä havaitaan huokoisen kuitulevyn kohdalla. Toistuvassa kosteusvaihtelussa muutokset vakiintuvat muutaman jakson jälkeen. Tiettyä kosteutta vastaava tasonsuuntainen turpoama on ensimmäisten jaksojen aikana suurempi kuin myöhäisemmissä vaiheissa. Kosteuden ja paksuuden hystereesikäyrät muodostavat silmukoita, joissa kostuvan levyn arvot ovat kuivuvan levyn arvojen alapuolella. Sen sijaan tasonsuuntainen kutistuminen on suurempaa kuin vastaava turpoaminen. Tästä syystä eivät käyräparin päätepisteet yhdy, ja levyihin näyttää jäävän pysyvä kutistuma.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages50
ISBN (Print)951-38-1711-3
Publication statusPublished - 1983
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

NameTutkimuksia / Valtion teknillinen tutkimuskeskus
PublisherVTT
Volume170

Fingerprint

water content

Cite this

Järvi, A. (1983). Kosteusmuutosten vaikutus kuitulevyjen mittoihin. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia, No. 170
Järvi, Antti. / Kosteusmuutosten vaikutus kuitulevyjen mittoihin. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1983. 50 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia; No. 170).
@book{f3e4c4e1bf0c4f7a9bc69ece0852c309,
title = "Kosteusmuutosten vaikutus kuitulevyjen mittoihin",
abstract = "Suomalaisten kuitulevyjen kosteuden ja dimensioiden muutoksia selvitet{\"a}{\"a}n levyj{\"a} ymp{\"a}r{\"o}ivin ilman suhteellisen kosteuden muuttuessa. Mitataan levyiss{\"a} tapahtuvien muutosten nopeutta, kun koekappaleet joutuvat kosteustilasta toiseen, tutkitaan levyjen k{\"a}ytt{\"a}ytymist{\"a} ymp{\"a}rist{\"o}n kosteuden vaihdellessa jaksoittain kahden eri kosteustilan v{\"a}lill{\"a} ja m{\"a}{\"a}ritet{\"a}{\"a}n levyille sek{\"a} kosteus- ett{\"a} mittamuutoksia kuvaavat hystereesik{\"a}yr{\"a}t. Tulokset osoittavat, ett{\"a} erilaisen kostumisnopeuden takia levytyyppien v{\"a}liset kosteuserot lopullisessa tasapainokosteudessa ovat yleens{\"a} pienempi{\"a} kuin vastaavien levyjen kosteuserot 2 - 3 viikon tasaannutuksen j{\"a}lkeen. Kaikkien levyjen kosteuden muutos on suoraan verrannollinen ajan logaritmiin l{\"a}hes tasapainotilaan saakka. Levyt saavuttavat tasonsuuntaisen maksimiturpoamansa nopeammin kuin lopullisen tasapainokosteutensa. Eritt{\"a}in selv{\"a}sti t{\"a}m{\"a} havaitaan huokoisen kuitulevyn kohdalla. Toistuvassa kosteusvaihtelussa muutokset vakiintuvat muutaman jakson j{\"a}lkeen. Tietty{\"a} kosteutta vastaava tasonsuuntainen turpoama on ensimm{\"a}isten jaksojen aikana suurempi kuin my{\"o}h{\"a}isemmiss{\"a} vaiheissa. Kosteuden ja paksuuden hystereesik{\"a}yr{\"a}t muodostavat silmukoita, joissa kostuvan levyn arvot ovat kuivuvan levyn arvojen alapuolella. Sen sijaan tasonsuuntainen kutistuminen on suurempaa kuin vastaava turpoaminen. T{\"a}st{\"a} syyst{\"a} eiv{\"a}t k{\"a}yr{\"a}parin p{\"a}{\"a}tepisteet yhdy, ja levyihin n{\"a}ytt{\"a}{\"a} j{\"a}{\"a}v{\"a}n pysyv{\"a} kutistuma.",
author = "Antti J{\"a}rvi",
year = "1983",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-1711-3",
series = "Tutkimuksia / Valtion teknillinen tutkimuskeskus",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
address = "Finland",

}

Järvi, A 1983, Kosteusmuutosten vaikutus kuitulevyjen mittoihin. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia, no. 170, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Kosteusmuutosten vaikutus kuitulevyjen mittoihin. / Järvi, Antti.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1983. 50 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia; No. 170).

Research output: Book/ReportReportProfessional

TY - BOOK

T1 - Kosteusmuutosten vaikutus kuitulevyjen mittoihin

AU - Järvi, Antti

PY - 1983

Y1 - 1983

N2 - Suomalaisten kuitulevyjen kosteuden ja dimensioiden muutoksia selvitetään levyjä ympäröivin ilman suhteellisen kosteuden muuttuessa. Mitataan levyissä tapahtuvien muutosten nopeutta, kun koekappaleet joutuvat kosteustilasta toiseen, tutkitaan levyjen käyttäytymistä ympäristön kosteuden vaihdellessa jaksoittain kahden eri kosteustilan välillä ja määritetään levyille sekä kosteus- että mittamuutoksia kuvaavat hystereesikäyrät. Tulokset osoittavat, että erilaisen kostumisnopeuden takia levytyyppien väliset kosteuserot lopullisessa tasapainokosteudessa ovat yleensä pienempiä kuin vastaavien levyjen kosteuserot 2 - 3 viikon tasaannutuksen jälkeen. Kaikkien levyjen kosteuden muutos on suoraan verrannollinen ajan logaritmiin lähes tasapainotilaan saakka. Levyt saavuttavat tasonsuuntaisen maksimiturpoamansa nopeammin kuin lopullisen tasapainokosteutensa. Erittäin selvästi tämä havaitaan huokoisen kuitulevyn kohdalla. Toistuvassa kosteusvaihtelussa muutokset vakiintuvat muutaman jakson jälkeen. Tiettyä kosteutta vastaava tasonsuuntainen turpoama on ensimmäisten jaksojen aikana suurempi kuin myöhäisemmissä vaiheissa. Kosteuden ja paksuuden hystereesikäyrät muodostavat silmukoita, joissa kostuvan levyn arvot ovat kuivuvan levyn arvojen alapuolella. Sen sijaan tasonsuuntainen kutistuminen on suurempaa kuin vastaava turpoaminen. Tästä syystä eivät käyräparin päätepisteet yhdy, ja levyihin näyttää jäävän pysyvä kutistuma.

AB - Suomalaisten kuitulevyjen kosteuden ja dimensioiden muutoksia selvitetään levyjä ympäröivin ilman suhteellisen kosteuden muuttuessa. Mitataan levyissä tapahtuvien muutosten nopeutta, kun koekappaleet joutuvat kosteustilasta toiseen, tutkitaan levyjen käyttäytymistä ympäristön kosteuden vaihdellessa jaksoittain kahden eri kosteustilan välillä ja määritetään levyille sekä kosteus- että mittamuutoksia kuvaavat hystereesikäyrät. Tulokset osoittavat, että erilaisen kostumisnopeuden takia levytyyppien väliset kosteuserot lopullisessa tasapainokosteudessa ovat yleensä pienempiä kuin vastaavien levyjen kosteuserot 2 - 3 viikon tasaannutuksen jälkeen. Kaikkien levyjen kosteuden muutos on suoraan verrannollinen ajan logaritmiin lähes tasapainotilaan saakka. Levyt saavuttavat tasonsuuntaisen maksimiturpoamansa nopeammin kuin lopullisen tasapainokosteutensa. Erittäin selvästi tämä havaitaan huokoisen kuitulevyn kohdalla. Toistuvassa kosteusvaihtelussa muutokset vakiintuvat muutaman jakson jälkeen. Tiettyä kosteutta vastaava tasonsuuntainen turpoama on ensimmäisten jaksojen aikana suurempi kuin myöhäisemmissä vaiheissa. Kosteuden ja paksuuden hystereesikäyrät muodostavat silmukoita, joissa kostuvan levyn arvot ovat kuivuvan levyn arvojen alapuolella. Sen sijaan tasonsuuntainen kutistuminen on suurempaa kuin vastaava turpoaminen. Tästä syystä eivät käyräparin päätepisteet yhdy, ja levyihin näyttää jäävän pysyvä kutistuma.

M3 - Report

SN - 951-38-1711-3

T3 - Tutkimuksia / Valtion teknillinen tutkimuskeskus

BT - Kosteusmuutosten vaikutus kuitulevyjen mittoihin

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Järvi A. Kosteusmuutosten vaikutus kuitulevyjen mittoihin. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1983. 50 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia; No. 170).