Kosteusteknisesti toimivia korjausrakentamisen periaateratkaisuja

Jyri Nieminen, Ilpo Kouhia, Tuomo Ojanen, Knuuti Antti

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Tässä hankkeessa selvitettiin, millaisilla korjausrakenteiden periaateratkaisuilla 1950-, 1960- ja 1970-lukujen kerros-, rivi- ja pientalotalojen tyyppirakenteet voidaan korjata. Tavoitteena oli lämmönläpäisykertoimien (U-arvojen) puolitus alkuperäisestä ja kosteusteknisen toimivuuden varmistus ainakin alkuperäisen rakenteen tasolle. Korjausratkaisujen kosteustekninen toimivuus varmistettiin laskennallisin simuloinnein. Laskenta antaa yleiskäsityksen ratkaisun kuivumiskyvystä ja materiaalivalintoihin liittyvistä riskeistä. Laskennan lisäksi arvioitiin laskennan ulkopuolelle jäävien tekijöiden vaikutusta kosteustekniseen toimivuuteen ja siihen liittyviin riskeihin. Detaljiratkaisuilla on suuri vaikutus rakenteiden toimivuuteen. Korjaustapausten energiatehokkuuden kannattavuutta arvioitiin elinkaarikustannuslaskennan avulla. Tuloksissa on paljon vaihtelua riippuen siitä, mitä lisätöitä lisälämmöneristäminen edellyttää kohteessa, ja siten kohteet ovat varsin yksilöllisiä. Kiinteistönpidolla voidaan merkittävästi vaikuttaa tarvittavien korjausten ajoitukseen ja laajuuteen. Aktiivinen kunnossapito voi pidentää kiinteistön eri osien käyttöikää, ja suuret korjaukset voidaan tehdä hyvin ennakoituina. Lähtökohtana korjausrakentamisessa on vanhassa rakenteessa mahdollisesti havaittujen kosteusvaurioiden tai kosteusperäisten sisäilmaongelmien syiden ja seurausten selvitys ja poisto. Kohteeseen valittavien ratkaisujen toimivuus tulee varmistaa erikseen kokonaisuus huomioiden, ja tästä vastaavat suunnittelijat omien suunnittelualueidensa osalta. Rakenteiden ja rakennedetaljien mitoitus tulee tehdä kohdekohtaisesti suunnitellen esimerkiksi tässä esitettyjen periaatteiden mukaan. Vastuu suunnittelusta ja toteutettavasta korjausratkaisusta yksittäisessä hankkeessa on rakennushankkeeseen ryhtyvällä. Urakoitsijan vastuista sovitaan sopimusasiakirjoissa.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages146
ISBN (Electronic)978-951-38-8079-8
Publication statusPublished - 2013
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesVTT Technology
Number144
ISSN2242-1211

Keywords

  • korjausrakentaminen
  • kosteus
  • energiatehokkuus
  • lisälämmöneristäminen
  • kustannukset
  • kerrostalot
  • pientalot

Cite this

Nieminen, J., Kouhia, I., Ojanen, T., & Antti, K. (2013). Kosteusteknisesti toimivia korjausrakentamisen periaateratkaisuja. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Technology, No. 144
Nieminen, Jyri ; Kouhia, Ilpo ; Ojanen, Tuomo ; Antti, Knuuti. / Kosteusteknisesti toimivia korjausrakentamisen periaateratkaisuja. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2013. 146 p. (VTT Technology; No. 144).
@book{9f0b2d700e35430c8688cb1287732add,
title = "Kosteusteknisesti toimivia korjausrakentamisen periaateratkaisuja",
abstract = "T{\"a}ss{\"a} hankkeessa selvitettiin, millaisilla korjausrakenteiden periaateratkaisuilla 1950-, 1960- ja 1970-lukujen kerros-, rivi- ja pientalotalojen tyyppirakenteet voidaan korjata. Tavoitteena oli l{\"a}mm{\"o}nl{\"a}p{\"a}isykertoimien (U-arvojen) puolitus alkuper{\"a}isest{\"a} ja kosteusteknisen toimivuuden varmistus ainakin alkuper{\"a}isen rakenteen tasolle. Korjausratkaisujen kosteustekninen toimivuus varmistettiin laskennallisin simuloinnein. Laskenta antaa yleisk{\"a}sityksen ratkaisun kuivumiskyvyst{\"a} ja materiaalivalintoihin liittyvist{\"a} riskeist{\"a}. Laskennan lis{\"a}ksi arvioitiin laskennan ulkopuolelle j{\"a}{\"a}vien tekij{\"o}iden vaikutusta kosteustekniseen toimivuuteen ja siihen liittyviin riskeihin. Detaljiratkaisuilla on suuri vaikutus rakenteiden toimivuuteen. Korjaustapausten energiatehokkuuden kannattavuutta arvioitiin elinkaarikustannuslaskennan avulla. Tuloksissa on paljon vaihtelua riippuen siit{\"a}, mit{\"a} lis{\"a}t{\"o}it{\"a} lis{\"a}l{\"a}mm{\"o}nerist{\"a}minen edellytt{\"a}{\"a} kohteessa, ja siten kohteet ovat varsin yksil{\"o}llisi{\"a}. Kiinteist{\"o}npidolla voidaan merkitt{\"a}v{\"a}sti vaikuttaa tarvittavien korjausten ajoitukseen ja laajuuteen. Aktiivinen kunnossapito voi pident{\"a}{\"a} kiinteist{\"o}n eri osien k{\"a}ytt{\"o}ik{\"a}{\"a}, ja suuret korjaukset voidaan tehd{\"a} hyvin ennakoituina. L{\"a}ht{\"o}kohtana korjausrakentamisessa on vanhassa rakenteessa mahdollisesti havaittujen kosteusvaurioiden tai kosteusper{\"a}isten sis{\"a}ilmaongelmien syiden ja seurausten selvitys ja poisto. Kohteeseen valittavien ratkaisujen toimivuus tulee varmistaa erikseen kokonaisuus huomioiden, ja t{\"a}st{\"a} vastaavat suunnittelijat omien suunnittelualueidensa osalta. Rakenteiden ja rakennedetaljien mitoitus tulee tehd{\"a} kohdekohtaisesti suunnitellen esimerkiksi t{\"a}ss{\"a} esitettyjen periaatteiden mukaan. Vastuu suunnittelusta ja toteutettavasta korjausratkaisusta yksitt{\"a}isess{\"a} hankkeessa on rakennushankkeeseen ryhtyv{\"a}ll{\"a}. Urakoitsijan vastuista sovitaan sopimusasiakirjoissa.",
keywords = "korjausrakentaminen, kosteus, energiatehokkuus, lis{\"a}l{\"a}mm{\"o}nerist{\"a}minen, kustannukset, kerrostalot, pientalot",
author = "Jyri Nieminen and Ilpo Kouhia and Tuomo Ojanen and Knuuti Antti",
note = "Project code: 72699",
year = "2013",
language = "Finnish",
series = "VTT Technology",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "144",
address = "Finland",

}

Nieminen, J, Kouhia, I, Ojanen, T & Antti, K 2013, Kosteusteknisesti toimivia korjausrakentamisen periaateratkaisuja. VTT Technology, no. 144, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Kosteusteknisesti toimivia korjausrakentamisen periaateratkaisuja. / Nieminen, Jyri; Kouhia, Ilpo; Ojanen, Tuomo; Antti, Knuuti.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2013. 146 p. (VTT Technology; No. 144).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Kosteusteknisesti toimivia korjausrakentamisen periaateratkaisuja

AU - Nieminen, Jyri

AU - Kouhia, Ilpo

AU - Ojanen, Tuomo

AU - Antti, Knuuti

N1 - Project code: 72699

PY - 2013

Y1 - 2013

N2 - Tässä hankkeessa selvitettiin, millaisilla korjausrakenteiden periaateratkaisuilla 1950-, 1960- ja 1970-lukujen kerros-, rivi- ja pientalotalojen tyyppirakenteet voidaan korjata. Tavoitteena oli lämmönläpäisykertoimien (U-arvojen) puolitus alkuperäisestä ja kosteusteknisen toimivuuden varmistus ainakin alkuperäisen rakenteen tasolle. Korjausratkaisujen kosteustekninen toimivuus varmistettiin laskennallisin simuloinnein. Laskenta antaa yleiskäsityksen ratkaisun kuivumiskyvystä ja materiaalivalintoihin liittyvistä riskeistä. Laskennan lisäksi arvioitiin laskennan ulkopuolelle jäävien tekijöiden vaikutusta kosteustekniseen toimivuuteen ja siihen liittyviin riskeihin. Detaljiratkaisuilla on suuri vaikutus rakenteiden toimivuuteen. Korjaustapausten energiatehokkuuden kannattavuutta arvioitiin elinkaarikustannuslaskennan avulla. Tuloksissa on paljon vaihtelua riippuen siitä, mitä lisätöitä lisälämmöneristäminen edellyttää kohteessa, ja siten kohteet ovat varsin yksilöllisiä. Kiinteistönpidolla voidaan merkittävästi vaikuttaa tarvittavien korjausten ajoitukseen ja laajuuteen. Aktiivinen kunnossapito voi pidentää kiinteistön eri osien käyttöikää, ja suuret korjaukset voidaan tehdä hyvin ennakoituina. Lähtökohtana korjausrakentamisessa on vanhassa rakenteessa mahdollisesti havaittujen kosteusvaurioiden tai kosteusperäisten sisäilmaongelmien syiden ja seurausten selvitys ja poisto. Kohteeseen valittavien ratkaisujen toimivuus tulee varmistaa erikseen kokonaisuus huomioiden, ja tästä vastaavat suunnittelijat omien suunnittelualueidensa osalta. Rakenteiden ja rakennedetaljien mitoitus tulee tehdä kohdekohtaisesti suunnitellen esimerkiksi tässä esitettyjen periaatteiden mukaan. Vastuu suunnittelusta ja toteutettavasta korjausratkaisusta yksittäisessä hankkeessa on rakennushankkeeseen ryhtyvällä. Urakoitsijan vastuista sovitaan sopimusasiakirjoissa.

AB - Tässä hankkeessa selvitettiin, millaisilla korjausrakenteiden periaateratkaisuilla 1950-, 1960- ja 1970-lukujen kerros-, rivi- ja pientalotalojen tyyppirakenteet voidaan korjata. Tavoitteena oli lämmönläpäisykertoimien (U-arvojen) puolitus alkuperäisestä ja kosteusteknisen toimivuuden varmistus ainakin alkuperäisen rakenteen tasolle. Korjausratkaisujen kosteustekninen toimivuus varmistettiin laskennallisin simuloinnein. Laskenta antaa yleiskäsityksen ratkaisun kuivumiskyvystä ja materiaalivalintoihin liittyvistä riskeistä. Laskennan lisäksi arvioitiin laskennan ulkopuolelle jäävien tekijöiden vaikutusta kosteustekniseen toimivuuteen ja siihen liittyviin riskeihin. Detaljiratkaisuilla on suuri vaikutus rakenteiden toimivuuteen. Korjaustapausten energiatehokkuuden kannattavuutta arvioitiin elinkaarikustannuslaskennan avulla. Tuloksissa on paljon vaihtelua riippuen siitä, mitä lisätöitä lisälämmöneristäminen edellyttää kohteessa, ja siten kohteet ovat varsin yksilöllisiä. Kiinteistönpidolla voidaan merkittävästi vaikuttaa tarvittavien korjausten ajoitukseen ja laajuuteen. Aktiivinen kunnossapito voi pidentää kiinteistön eri osien käyttöikää, ja suuret korjaukset voidaan tehdä hyvin ennakoituina. Lähtökohtana korjausrakentamisessa on vanhassa rakenteessa mahdollisesti havaittujen kosteusvaurioiden tai kosteusperäisten sisäilmaongelmien syiden ja seurausten selvitys ja poisto. Kohteeseen valittavien ratkaisujen toimivuus tulee varmistaa erikseen kokonaisuus huomioiden, ja tästä vastaavat suunnittelijat omien suunnittelualueidensa osalta. Rakenteiden ja rakennedetaljien mitoitus tulee tehdä kohdekohtaisesti suunnitellen esimerkiksi tässä esitettyjen periaatteiden mukaan. Vastuu suunnittelusta ja toteutettavasta korjausratkaisusta yksittäisessä hankkeessa on rakennushankkeeseen ryhtyvällä. Urakoitsijan vastuista sovitaan sopimusasiakirjoissa.

KW - korjausrakentaminen

KW - kosteus

KW - energiatehokkuus

KW - lisälämmöneristäminen

KW - kustannukset

KW - kerrostalot

KW - pientalot

M3 - Report

T3 - VTT Technology

BT - Kosteusteknisesti toimivia korjausrakentamisen periaateratkaisuja

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Nieminen J, Kouhia I, Ojanen T, Antti K. Kosteusteknisesti toimivia korjausrakentamisen periaateratkaisuja. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 2013. 146 p. (VTT Technology; No. 144).