Kosteusvaurioita syntyy kaikenikäisiin rakennuksiin

Terttu Vainio, Eero Nippala

  Research output: Contribution to journalArticleProfessional

  Abstract

  VTT ja TAMK selvittivät 431 asuinrakennusten kosteusvauriotapausta, joista omakotitaloja oli 293, rivitaloja 42 ja asuinkerrostaloja 96. Otoksessa suurin edustus oli 1980-luvulla valmistuneilla rakennuksilla. Kosteusvaurioiden mediaanikustannukset ovat lähes riippumattomia talotyypistä, joten kosteusvauriot näyttäisivät olevan enemmän asunto- kuin rakennuskohtaisia. Kosteusvaurio ei ole pelkästään tiettyjen riskirakennusten tai rakenteiden ongelma. Mikä tahansa asuinrakennus voi vaurioitua, mikäli yksittäisen asunnon tai koko rakennuksen hoito ja kunnossapito laiminlyödään. Hyvällä hoidolla, kunnossapidolla ja oikealla käytöllä voidaan estää merkittävä osa kosteusvaurioista tai vähentää vahingon seuraamuksia. Ehkäiseviä toimenpiteitä ovat esimerkiksi putkiliitosten tarkistaminen, jääkaapin sulattaminen, pesualtaan viemäritukoksen avaaminen ja vesikourujen ja kattoviemäreiden puhdistaminen. Kotitalouksien kannattaa myös tarkkailla vanhenevien kodinkoneiden ja taloteknisen laitteiden tilaa, koska niiden tekninen toimivuus heikkenee aikaa myöten. Äkillisiä laite- tai putkirikkoja rakenteiden sisällä rakennuksen omistajan tai käyttäjän on yleensä mahdoton estää. Useita rakenneratkaisuista ja materiaaleista johtuvia ongelmia on tunnistettu, ja niihin on puututtu uusin määräyksin sekä koulutuksella ja viestinnällä. Näiltä osin uusien, vakavien ja rakenteellisten kosteusvaurioiden syntyminen vähenee.
  Original languageFinnish
  Pages (from-to)24
  JournalRakennuslehti
  Volume2016
  Issue number33
  Publication statusPublished - 2016
  MoE publication typeD1 Article in a trade journal

  Keywords

  • moisture
  • damage
  • renovation
  • cost

  Cite this

  Vainio, Terttu ; Nippala, Eero. / Kosteusvaurioita syntyy kaikenikäisiin rakennuksiin. In: Rakennuslehti. 2016 ; Vol. 2016, No. 33. pp. 24.
  @article{e18a160907914953b28da417b9fbdd09,
  title = "Kosteusvaurioita syntyy kaikenik{\"a}isiin rakennuksiin",
  abstract = "VTT ja TAMK selvittiv{\"a}t 431 asuinrakennusten kosteusvauriotapausta, joista omakotitaloja oli 293, rivitaloja 42 ja asuinkerrostaloja 96. Otoksessa suurin edustus oli 1980-luvulla valmistuneilla rakennuksilla. Kosteusvaurioiden mediaanikustannukset ovat l{\"a}hes riippumattomia talotyypist{\"a}, joten kosteusvauriot n{\"a}ytt{\"a}isiv{\"a}t olevan enemm{\"a}n asunto- kuin rakennuskohtaisia. Kosteusvaurio ei ole pelk{\"a}st{\"a}{\"a}n tiettyjen riskirakennusten tai rakenteiden ongelma. Mik{\"a} tahansa asuinrakennus voi vaurioitua, mik{\"a}li yksitt{\"a}isen asunnon tai koko rakennuksen hoito ja kunnossapito laiminly{\"o}d{\"a}{\"a}n. Hyv{\"a}ll{\"a} hoidolla, kunnossapidolla ja oikealla k{\"a}yt{\"o}ll{\"a} voidaan est{\"a}{\"a} merkitt{\"a}v{\"a} osa kosteusvaurioista tai v{\"a}hent{\"a}{\"a} vahingon seuraamuksia. Ehk{\"a}isevi{\"a} toimenpiteit{\"a} ovat esimerkiksi putkiliitosten tarkistaminen, j{\"a}{\"a}kaapin sulattaminen, pesualtaan viem{\"a}ritukoksen avaaminen ja vesikourujen ja kattoviem{\"a}reiden puhdistaminen. Kotitalouksien kannattaa my{\"o}s tarkkailla vanhenevien kodinkoneiden ja taloteknisen laitteiden tilaa, koska niiden tekninen toimivuus heikkenee aikaa my{\"o}ten. {\"A}killisi{\"a} laite- tai putkirikkoja rakenteiden sis{\"a}ll{\"a} rakennuksen omistajan tai k{\"a}ytt{\"a}j{\"a}n on yleens{\"a} mahdoton est{\"a}{\"a}. Useita rakenneratkaisuista ja materiaaleista johtuvia ongelmia on tunnistettu, ja niihin on puututtu uusin m{\"a}{\"a}r{\"a}yksin sek{\"a} koulutuksella ja viestinn{\"a}ll{\"a}. N{\"a}ilt{\"a} osin uusien, vakavien ja rakenteellisten kosteusvaurioiden syntyminen v{\"a}henee.",
  keywords = "moisture, damage, renovation, cost",
  author = "Terttu Vainio and Eero Nippala",
  note = "Project code: 114025",
  year = "2016",
  language = "Finnish",
  volume = "2016",
  pages = "24",
  journal = "Rakennuslehti",
  issn = "0033-9121",
  number = "33",

  }

  Vainio, T & Nippala, E 2016, 'Kosteusvaurioita syntyy kaikenikäisiin rakennuksiin', Rakennuslehti, vol. 2016, no. 33, pp. 24.

  Kosteusvaurioita syntyy kaikenikäisiin rakennuksiin. / Vainio, Terttu; Nippala, Eero.

  In: Rakennuslehti, Vol. 2016, No. 33, 2016, p. 24.

  Research output: Contribution to journalArticleProfessional

  TY - JOUR

  T1 - Kosteusvaurioita syntyy kaikenikäisiin rakennuksiin

  AU - Vainio, Terttu

  AU - Nippala, Eero

  N1 - Project code: 114025

  PY - 2016

  Y1 - 2016

  N2 - VTT ja TAMK selvittivät 431 asuinrakennusten kosteusvauriotapausta, joista omakotitaloja oli 293, rivitaloja 42 ja asuinkerrostaloja 96. Otoksessa suurin edustus oli 1980-luvulla valmistuneilla rakennuksilla. Kosteusvaurioiden mediaanikustannukset ovat lähes riippumattomia talotyypistä, joten kosteusvauriot näyttäisivät olevan enemmän asunto- kuin rakennuskohtaisia. Kosteusvaurio ei ole pelkästään tiettyjen riskirakennusten tai rakenteiden ongelma. Mikä tahansa asuinrakennus voi vaurioitua, mikäli yksittäisen asunnon tai koko rakennuksen hoito ja kunnossapito laiminlyödään. Hyvällä hoidolla, kunnossapidolla ja oikealla käytöllä voidaan estää merkittävä osa kosteusvaurioista tai vähentää vahingon seuraamuksia. Ehkäiseviä toimenpiteitä ovat esimerkiksi putkiliitosten tarkistaminen, jääkaapin sulattaminen, pesualtaan viemäritukoksen avaaminen ja vesikourujen ja kattoviemäreiden puhdistaminen. Kotitalouksien kannattaa myös tarkkailla vanhenevien kodinkoneiden ja taloteknisen laitteiden tilaa, koska niiden tekninen toimivuus heikkenee aikaa myöten. Äkillisiä laite- tai putkirikkoja rakenteiden sisällä rakennuksen omistajan tai käyttäjän on yleensä mahdoton estää. Useita rakenneratkaisuista ja materiaaleista johtuvia ongelmia on tunnistettu, ja niihin on puututtu uusin määräyksin sekä koulutuksella ja viestinnällä. Näiltä osin uusien, vakavien ja rakenteellisten kosteusvaurioiden syntyminen vähenee.

  AB - VTT ja TAMK selvittivät 431 asuinrakennusten kosteusvauriotapausta, joista omakotitaloja oli 293, rivitaloja 42 ja asuinkerrostaloja 96. Otoksessa suurin edustus oli 1980-luvulla valmistuneilla rakennuksilla. Kosteusvaurioiden mediaanikustannukset ovat lähes riippumattomia talotyypistä, joten kosteusvauriot näyttäisivät olevan enemmän asunto- kuin rakennuskohtaisia. Kosteusvaurio ei ole pelkästään tiettyjen riskirakennusten tai rakenteiden ongelma. Mikä tahansa asuinrakennus voi vaurioitua, mikäli yksittäisen asunnon tai koko rakennuksen hoito ja kunnossapito laiminlyödään. Hyvällä hoidolla, kunnossapidolla ja oikealla käytöllä voidaan estää merkittävä osa kosteusvaurioista tai vähentää vahingon seuraamuksia. Ehkäiseviä toimenpiteitä ovat esimerkiksi putkiliitosten tarkistaminen, jääkaapin sulattaminen, pesualtaan viemäritukoksen avaaminen ja vesikourujen ja kattoviemäreiden puhdistaminen. Kotitalouksien kannattaa myös tarkkailla vanhenevien kodinkoneiden ja taloteknisen laitteiden tilaa, koska niiden tekninen toimivuus heikkenee aikaa myöten. Äkillisiä laite- tai putkirikkoja rakenteiden sisällä rakennuksen omistajan tai käyttäjän on yleensä mahdoton estää. Useita rakenneratkaisuista ja materiaaleista johtuvia ongelmia on tunnistettu, ja niihin on puututtu uusin määräyksin sekä koulutuksella ja viestinnällä. Näiltä osin uusien, vakavien ja rakenteellisten kosteusvaurioiden syntyminen vähenee.

  KW - moisture

  KW - damage

  KW - renovation

  KW - cost

  M3 - Article

  VL - 2016

  SP - 24

  JO - Rakennuslehti

  JF - Rakennuslehti

  SN - 0033-9121

  IS - 33

  ER -