Kotimaisia polttoaineita käyttävien lämpökeskusten kustannukset

Markku Miettinen, Jarmo Hallikas, Dan Asplund

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Työssä on kehitetty aluelämpökeskusten kustannusten arviointimenetelmää. Toteutuneita kustannustietoja on kerätty lämpökeskuksista ja laitevalmistajilta. Tiedot on luokiteltu ja analysoitu kustannusriippuvuuksien ja -kertoimien määrittämiseksi. Kustannuskertoimien perusteella on valmistettu tietokoneelle sovelletut energiantuotannon investointi- ja käyttökustannusten laskentamallit. Investointikustannukset arvioidaan laitoksen tehon funktiona kahdella tarkkuustasolla. Nopeassa menetelmässä lasketaan lämpökeskuksen päälaitteiden hinnat, joihin perustuen muut investointikustannukset arvioidaan kustannuskertoimilla. Yksityiskohtaisemmassa menetelmässä tärkeimmät laitteet, kuten kattila ja polttolaite on eritelty komponentteihinsa. Investointikustannukset on eritelty materiaali- ja asennuskustannuksiin. Menetelmässä on yhdistetty kerroinmenetelmä ja konepajan kustannuslaskenta. Menetelmää käytetään erilaisten teknisten ratkaisujen kustannusvaikutusten tarkasteluun. Laskentamerkkeinä esitetään investointi- ja lämmöntuotantokustannukset eri tehoalueilla. Mallien avulla voidaan tehdä yhdenmukaisia kustannusvertailuja ja kannattavuuslaskelmia eri valmistajien hinnoitteluperusteista riippumatta. Kerroinmenetelmää kehitetään ja tarkennetaan edelleen kokoamalla kustannustietoja muista laitteista ja laajemmalta tehoalueelta.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages55
ISBN (Print)951-38-2595-7
Publication statusPublished - 1986
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports
Number409
ISSN0358-5077

Fingerprint

peat
heat

Keywords

  • domestic fuels
  • thermal power plants
  • district heating
  • cost estimates
  • mathematical models

Cite this

Miettinen, M., Hallikas, J., & Asplund, D. (1986). Kotimaisia polttoaineita käyttävien lämpökeskusten kustannukset. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, No. 409
Miettinen, Markku ; Hallikas, Jarmo ; Asplund, Dan. / Kotimaisia polttoaineita käyttävien lämpökeskusten kustannukset. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1986. 55 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 409).
@book{b582fad7e4a24977addd9d74352a7cb1,
title = "Kotimaisia polttoaineita k{\"a}ytt{\"a}vien l{\"a}mp{\"o}keskusten kustannukset",
abstract = "Ty{\"o}ss{\"a} on kehitetty aluel{\"a}mp{\"o}keskusten kustannusten arviointimenetelm{\"a}{\"a}. Toteutuneita kustannustietoja on ker{\"a}tty l{\"a}mp{\"o}keskuksista ja laitevalmistajilta. Tiedot on luokiteltu ja analysoitu kustannusriippuvuuksien ja -kertoimien m{\"a}{\"a}ritt{\"a}miseksi. Kustannuskertoimien perusteella on valmistettu tietokoneelle sovelletut energiantuotannon investointi- ja k{\"a}ytt{\"o}kustannusten laskentamallit. Investointikustannukset arvioidaan laitoksen tehon funktiona kahdella tarkkuustasolla. Nopeassa menetelm{\"a}ss{\"a} lasketaan l{\"a}mp{\"o}keskuksen p{\"a}{\"a}laitteiden hinnat, joihin perustuen muut investointikustannukset arvioidaan kustannuskertoimilla. Yksityiskohtaisemmassa menetelm{\"a}ss{\"a} t{\"a}rkeimm{\"a}t laitteet, kuten kattila ja polttolaite on eritelty komponentteihinsa. Investointikustannukset on eritelty materiaali- ja asennuskustannuksiin. Menetelm{\"a}ss{\"a} on yhdistetty kerroinmenetelm{\"a} ja konepajan kustannuslaskenta. Menetelm{\"a}{\"a} k{\"a}ytet{\"a}{\"a}n erilaisten teknisten ratkaisujen kustannusvaikutusten tarkasteluun. Laskentamerkkein{\"a} esitet{\"a}{\"a}n investointi- ja l{\"a}mm{\"o}ntuotantokustannukset eri tehoalueilla. Mallien avulla voidaan tehd{\"a} yhdenmukaisia kustannusvertailuja ja kannattavuuslaskelmia eri valmistajien hinnoitteluperusteista riippumatta. Kerroinmenetelm{\"a}{\"a} kehitet{\"a}{\"a}n ja tarkennetaan edelleen kokoamalla kustannustietoja muista laitteista ja laajemmalta tehoalueelta.",
keywords = "domestic fuels, thermal power plants, district heating, cost estimates, mathematical models",
author = "Markku Miettinen and Jarmo Hallikas and Dan Asplund",
year = "1986",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-2595-7",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "409",
address = "Finland",

}

Miettinen, M, Hallikas, J & Asplund, D 1986, Kotimaisia polttoaineita käyttävien lämpökeskusten kustannukset. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, no. 409, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Kotimaisia polttoaineita käyttävien lämpökeskusten kustannukset. / Miettinen, Markku; Hallikas, Jarmo; Asplund, Dan.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1986. 55 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 409).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Kotimaisia polttoaineita käyttävien lämpökeskusten kustannukset

AU - Miettinen, Markku

AU - Hallikas, Jarmo

AU - Asplund, Dan

PY - 1986

Y1 - 1986

N2 - Työssä on kehitetty aluelämpökeskusten kustannusten arviointimenetelmää. Toteutuneita kustannustietoja on kerätty lämpökeskuksista ja laitevalmistajilta. Tiedot on luokiteltu ja analysoitu kustannusriippuvuuksien ja -kertoimien määrittämiseksi. Kustannuskertoimien perusteella on valmistettu tietokoneelle sovelletut energiantuotannon investointi- ja käyttökustannusten laskentamallit. Investointikustannukset arvioidaan laitoksen tehon funktiona kahdella tarkkuustasolla. Nopeassa menetelmässä lasketaan lämpökeskuksen päälaitteiden hinnat, joihin perustuen muut investointikustannukset arvioidaan kustannuskertoimilla. Yksityiskohtaisemmassa menetelmässä tärkeimmät laitteet, kuten kattila ja polttolaite on eritelty komponentteihinsa. Investointikustannukset on eritelty materiaali- ja asennuskustannuksiin. Menetelmässä on yhdistetty kerroinmenetelmä ja konepajan kustannuslaskenta. Menetelmää käytetään erilaisten teknisten ratkaisujen kustannusvaikutusten tarkasteluun. Laskentamerkkeinä esitetään investointi- ja lämmöntuotantokustannukset eri tehoalueilla. Mallien avulla voidaan tehdä yhdenmukaisia kustannusvertailuja ja kannattavuuslaskelmia eri valmistajien hinnoitteluperusteista riippumatta. Kerroinmenetelmää kehitetään ja tarkennetaan edelleen kokoamalla kustannustietoja muista laitteista ja laajemmalta tehoalueelta.

AB - Työssä on kehitetty aluelämpökeskusten kustannusten arviointimenetelmää. Toteutuneita kustannustietoja on kerätty lämpökeskuksista ja laitevalmistajilta. Tiedot on luokiteltu ja analysoitu kustannusriippuvuuksien ja -kertoimien määrittämiseksi. Kustannuskertoimien perusteella on valmistettu tietokoneelle sovelletut energiantuotannon investointi- ja käyttökustannusten laskentamallit. Investointikustannukset arvioidaan laitoksen tehon funktiona kahdella tarkkuustasolla. Nopeassa menetelmässä lasketaan lämpökeskuksen päälaitteiden hinnat, joihin perustuen muut investointikustannukset arvioidaan kustannuskertoimilla. Yksityiskohtaisemmassa menetelmässä tärkeimmät laitteet, kuten kattila ja polttolaite on eritelty komponentteihinsa. Investointikustannukset on eritelty materiaali- ja asennuskustannuksiin. Menetelmässä on yhdistetty kerroinmenetelmä ja konepajan kustannuslaskenta. Menetelmää käytetään erilaisten teknisten ratkaisujen kustannusvaikutusten tarkasteluun. Laskentamerkkeinä esitetään investointi- ja lämmöntuotantokustannukset eri tehoalueilla. Mallien avulla voidaan tehdä yhdenmukaisia kustannusvertailuja ja kannattavuuslaskelmia eri valmistajien hinnoitteluperusteista riippumatta. Kerroinmenetelmää kehitetään ja tarkennetaan edelleen kokoamalla kustannustietoja muista laitteista ja laajemmalta tehoalueelta.

KW - domestic fuels

KW - thermal power plants

KW - district heating

KW - cost estimates

KW - mathematical models

M3 - Report

SN - 951-38-2595-7

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports

BT - Kotimaisia polttoaineita käyttävien lämpökeskusten kustannukset

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Miettinen M, Hallikas J, Asplund D. Kotimaisia polttoaineita käyttävien lämpökeskusten kustannukset. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1986. 55 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 409).