Kotimaisten polttoaineiden hyödyntämisen nykytekniikka ja tutkimustarpeet

Keijo Mutanen, Keijo Sahrman

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Tutkimuksen tavoitteena oli tarkastella kotimaisiin polttoaineisiin liittynyttä energiatutkimusta ja tekniikan kehittymistä vuosilta 1979 - 1982 ja tutkimustarvetta tästä eteenpäin noin kolmen, neljän vuoden aikavälillä. Kotimaisten polttoaineiden tutkimukseen on viime vuosikymmenen lopulta lähtien vuoteen 1982 mennessä ohjattu julkisten rahoittajien varoja noin 80 miljoonaa markkaa. Runsas neljä viidennestä määrästä on myönnetty kauppa- ja teollisuusministeriön energiatutkimusmäärärahoista. Kotimaisten polttoaineiden käyttöketjun kaikkiin osiin on saatavissa kaupallisia laitteita. Kotimaiset polttoaineet eivät kuitenkaan kaikilla sektoreilla ole liiketaloudellisesti tarkastellen kilpailukykyisiä. Kehitystarpeita esiintyy yksittäisten laitteiden ja menetelmien sekä kokonaisten järjestelmien osalta. Tutkimuksen kehittämiseen nähdään erityistä tarvetta kahdella alueella, perustutkimuksessa ja koerakentamisessa. Tulevien projektien tulisi muodostaa laajoja, monivuotisia kokonaisuuksia. Tutkimusrahoitoksen kasvu tulisi suunnata ensisijassa koerakentamiseen. Myös perustutkimuksen luonteisen tutkimuksen rahoitusta tulisi lisätä. Tavoitetasoksi esitetään nykyrahassa (1983) 80 milj. mk tutkimusrahoitusta vuonna 1986. Energiatutkimuksen julkinen rahoitus on vähentynyt monissa maissa. Erityisesti biomassan tuotannon ja käytön tutkimukseen myönnetään kuitenkin edelleen kasvavia määrärahoja. Eräissä maissa nämä määrä rahat kasvavat varsin nopeasti. Energiatutkimuksen luonne on muuttunut kirjoituspöydältä laboratoriossa ja kentällä tapahtuvaksi. Yritykset ovat yleensä valmiit rahoittamaan itse sellaista tutkimusta, joka johtaa pian hyödyntämiskelpoiseen tuotteeseen. Pitemmälle tähtäävä ja perustietoa luova tutkimus jäänee korkeakoulujen ja tutkimuslaitosten alueeksi.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages138
ISBN (Print)951-38-2052-1
Publication statusPublished - 1984
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports
Number279
ISSN0358-5077

Keywords

  • domestic fuels
  • peat
  • wood
  • analysis
  • research and development equipment

Cite this

Mutanen, K., & Sahrman, K. (1984). Kotimaisten polttoaineiden hyödyntämisen nykytekniikka ja tutkimustarpeet. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, No. 279
Mutanen, Keijo ; Sahrman, Keijo. / Kotimaisten polttoaineiden hyödyntämisen nykytekniikka ja tutkimustarpeet. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1984. 138 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 279).
@book{35543fdba7064dd5b573e3080b256416,
title = "Kotimaisten polttoaineiden hy{\"o}dynt{\"a}misen nykytekniikka ja tutkimustarpeet",
abstract = "Tutkimuksen tavoitteena oli tarkastella kotimaisiin polttoaineisiin liittynytt{\"a} energiatutkimusta ja tekniikan kehittymist{\"a} vuosilta 1979 - 1982 ja tutkimustarvetta t{\"a}st{\"a} eteenp{\"a}in noin kolmen, nelj{\"a}n vuoden aikav{\"a}lill{\"a}. Kotimaisten polttoaineiden tutkimukseen on viime vuosikymmenen lopulta l{\"a}htien vuoteen 1982 menness{\"a} ohjattu julkisten rahoittajien varoja noin 80 miljoonaa markkaa. Runsas nelj{\"a} viidennest{\"a} m{\"a}{\"a}r{\"a}st{\"a} on my{\"o}nnetty kauppa- ja teollisuusministeri{\"o}n energiatutkimusm{\"a}{\"a}r{\"a}rahoista. Kotimaisten polttoaineiden k{\"a}ytt{\"o}ketjun kaikkiin osiin on saatavissa kaupallisia laitteita. Kotimaiset polttoaineet eiv{\"a}t kuitenkaan kaikilla sektoreilla ole liiketaloudellisesti tarkastellen kilpailukykyisi{\"a}. Kehitystarpeita esiintyy yksitt{\"a}isten laitteiden ja menetelmien sek{\"a} kokonaisten j{\"a}rjestelmien osalta. Tutkimuksen kehitt{\"a}miseen n{\"a}hd{\"a}{\"a}n erityist{\"a} tarvetta kahdella alueella, perustutkimuksessa ja koerakentamisessa. Tulevien projektien tulisi muodostaa laajoja, monivuotisia kokonaisuuksia. Tutkimusrahoitoksen kasvu tulisi suunnata ensisijassa koerakentamiseen. My{\"o}s perustutkimuksen luonteisen tutkimuksen rahoitusta tulisi lis{\"a}t{\"a}. Tavoitetasoksi esitet{\"a}{\"a}n nykyrahassa (1983) 80 milj. mk tutkimusrahoitusta vuonna 1986. Energiatutkimuksen julkinen rahoitus on v{\"a}hentynyt monissa maissa. Erityisesti biomassan tuotannon ja k{\"a}yt{\"o}n tutkimukseen my{\"o}nnet{\"a}{\"a}n kuitenkin edelleen kasvavia m{\"a}{\"a}r{\"a}rahoja. Er{\"a}iss{\"a} maissa n{\"a}m{\"a} m{\"a}{\"a}r{\"a} rahat kasvavat varsin nopeasti. Energiatutkimuksen luonne on muuttunut kirjoitusp{\"o}yd{\"a}lt{\"a} laboratoriossa ja kent{\"a}ll{\"a} tapahtuvaksi. Yritykset ovat yleens{\"a} valmiit rahoittamaan itse sellaista tutkimusta, joka johtaa pian hy{\"o}dynt{\"a}miskelpoiseen tuotteeseen. Pitemm{\"a}lle t{\"a}ht{\"a}{\"a}v{\"a} ja perustietoa luova tutkimus j{\"a}{\"a}nee korkeakoulujen ja tutkimuslaitosten alueeksi.",
keywords = "domestic fuels, peat, wood, analysis, research and development equipment",
author = "Keijo Mutanen and Keijo Sahrman",
year = "1984",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-2052-1",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "279",
address = "Finland",

}

Mutanen, K & Sahrman, K 1984, Kotimaisten polttoaineiden hyödyntämisen nykytekniikka ja tutkimustarpeet. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, no. 279, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Kotimaisten polttoaineiden hyödyntämisen nykytekniikka ja tutkimustarpeet. / Mutanen, Keijo; Sahrman, Keijo.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1984. 138 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 279).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Kotimaisten polttoaineiden hyödyntämisen nykytekniikka ja tutkimustarpeet

AU - Mutanen, Keijo

AU - Sahrman, Keijo

PY - 1984

Y1 - 1984

N2 - Tutkimuksen tavoitteena oli tarkastella kotimaisiin polttoaineisiin liittynyttä energiatutkimusta ja tekniikan kehittymistä vuosilta 1979 - 1982 ja tutkimustarvetta tästä eteenpäin noin kolmen, neljän vuoden aikavälillä. Kotimaisten polttoaineiden tutkimukseen on viime vuosikymmenen lopulta lähtien vuoteen 1982 mennessä ohjattu julkisten rahoittajien varoja noin 80 miljoonaa markkaa. Runsas neljä viidennestä määrästä on myönnetty kauppa- ja teollisuusministeriön energiatutkimusmäärärahoista. Kotimaisten polttoaineiden käyttöketjun kaikkiin osiin on saatavissa kaupallisia laitteita. Kotimaiset polttoaineet eivät kuitenkaan kaikilla sektoreilla ole liiketaloudellisesti tarkastellen kilpailukykyisiä. Kehitystarpeita esiintyy yksittäisten laitteiden ja menetelmien sekä kokonaisten järjestelmien osalta. Tutkimuksen kehittämiseen nähdään erityistä tarvetta kahdella alueella, perustutkimuksessa ja koerakentamisessa. Tulevien projektien tulisi muodostaa laajoja, monivuotisia kokonaisuuksia. Tutkimusrahoitoksen kasvu tulisi suunnata ensisijassa koerakentamiseen. Myös perustutkimuksen luonteisen tutkimuksen rahoitusta tulisi lisätä. Tavoitetasoksi esitetään nykyrahassa (1983) 80 milj. mk tutkimusrahoitusta vuonna 1986. Energiatutkimuksen julkinen rahoitus on vähentynyt monissa maissa. Erityisesti biomassan tuotannon ja käytön tutkimukseen myönnetään kuitenkin edelleen kasvavia määrärahoja. Eräissä maissa nämä määrä rahat kasvavat varsin nopeasti. Energiatutkimuksen luonne on muuttunut kirjoituspöydältä laboratoriossa ja kentällä tapahtuvaksi. Yritykset ovat yleensä valmiit rahoittamaan itse sellaista tutkimusta, joka johtaa pian hyödyntämiskelpoiseen tuotteeseen. Pitemmälle tähtäävä ja perustietoa luova tutkimus jäänee korkeakoulujen ja tutkimuslaitosten alueeksi.

AB - Tutkimuksen tavoitteena oli tarkastella kotimaisiin polttoaineisiin liittynyttä energiatutkimusta ja tekniikan kehittymistä vuosilta 1979 - 1982 ja tutkimustarvetta tästä eteenpäin noin kolmen, neljän vuoden aikavälillä. Kotimaisten polttoaineiden tutkimukseen on viime vuosikymmenen lopulta lähtien vuoteen 1982 mennessä ohjattu julkisten rahoittajien varoja noin 80 miljoonaa markkaa. Runsas neljä viidennestä määrästä on myönnetty kauppa- ja teollisuusministeriön energiatutkimusmäärärahoista. Kotimaisten polttoaineiden käyttöketjun kaikkiin osiin on saatavissa kaupallisia laitteita. Kotimaiset polttoaineet eivät kuitenkaan kaikilla sektoreilla ole liiketaloudellisesti tarkastellen kilpailukykyisiä. Kehitystarpeita esiintyy yksittäisten laitteiden ja menetelmien sekä kokonaisten järjestelmien osalta. Tutkimuksen kehittämiseen nähdään erityistä tarvetta kahdella alueella, perustutkimuksessa ja koerakentamisessa. Tulevien projektien tulisi muodostaa laajoja, monivuotisia kokonaisuuksia. Tutkimusrahoitoksen kasvu tulisi suunnata ensisijassa koerakentamiseen. Myös perustutkimuksen luonteisen tutkimuksen rahoitusta tulisi lisätä. Tavoitetasoksi esitetään nykyrahassa (1983) 80 milj. mk tutkimusrahoitusta vuonna 1986. Energiatutkimuksen julkinen rahoitus on vähentynyt monissa maissa. Erityisesti biomassan tuotannon ja käytön tutkimukseen myönnetään kuitenkin edelleen kasvavia määrärahoja. Eräissä maissa nämä määrä rahat kasvavat varsin nopeasti. Energiatutkimuksen luonne on muuttunut kirjoituspöydältä laboratoriossa ja kentällä tapahtuvaksi. Yritykset ovat yleensä valmiit rahoittamaan itse sellaista tutkimusta, joka johtaa pian hyödyntämiskelpoiseen tuotteeseen. Pitemmälle tähtäävä ja perustietoa luova tutkimus jäänee korkeakoulujen ja tutkimuslaitosten alueeksi.

KW - domestic fuels

KW - peat

KW - wood

KW - analysis

KW - research and development equipment

M3 - Report

SN - 951-38-2052-1

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports

BT - Kotimaisten polttoaineiden hyödyntämisen nykytekniikka ja tutkimustarpeet

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Mutanen K, Sahrman K. Kotimaisten polttoaineiden hyödyntämisen nykytekniikka ja tutkimustarpeet. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1984. 138 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 279).