Kotimaisten polttoaineiden kaasutus. Osa 3. Jyrsinturpeen ja puupurun kaasutuskokeet pienellä leijukerrosreaktorilla

Esa Kurkela, Hannu Filen, Kari Salo

Research output: Book/ReportReportProfessional

Abstract

Läpinäkyvästä akryylimuovista valmistetulla mallireaktorilla määritettiin puun ja turpeen leijutusominaisuuksia. Kaasutuskokeet tehtiin pienellä laboratoriomitan leijukerrosreaktorilla. Kylmämallilla määritettiin puru- ja turvemateriaalien leijutusnopeudet ja patjasta poistuvan hienoaineksen määrät. Mitattujen leijutusnopeuksien todettiin olevan selvästi suuremmat kain lasketut nopeudet. Puru- ja turvepartikkelit fluidisoituivat hiukkasryhminä eikä yksittäisinä hiukkasina. Kaasutuskokeet tehtiin leijukerrosreaktorilla, jonka sisäläpimitta oli 150 mm. Sahanpuru havaittiin melko hyvin kaasuuntuvaksi materiaaliksi. Kuivaa purua kaasutettaessa oli kaasun lämpöarvo keskimäärin 5 MJ/m3n ja kaasuna saatiin noin 75 % syötetystä energiasta. Poistuvan hiiliaineksen määrä oli virtausnopeusalueella 0,3 - 0,6 m/s 1 - 5 % syötetyn purun kuiva-aineen määrästä. Seulomattoman jyrsinturpeen kaasutuksessa oli vastaava poistuma 18 - 22 %. Tämä vastasi 20 - 30 % syötetyn turpeen energiasta. Tuotekaasun lämpöarvo jäi hieman pienemmäksi kuin purun kaasutuksessa ja kaasun kemiallisena energiana ja entalpiana saatiin parhaimmillaankin vain 65 % käytetyn turpeen energiasta.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages44
ISBN (Print)951-38-1950-7
Publication statusPublished - 1984
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

NameTutkimuksia / Valtion teknillinen tutkimuskeskus
PublisherVTT
Volume252

Fingerprint

Dust
Soil

Keywords

  • milled peat
  • wood
  • saw dust
  • domestic fuels
  • gasification
  • fluidized beds

Cite this

Kurkela, E., Filen, H., & Salo, K. (1984). Kotimaisten polttoaineiden kaasutus. Osa 3. Jyrsinturpeen ja puupurun kaasutuskokeet pienellä leijukerrosreaktorilla. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia, No. 252
Kurkela, Esa ; Filen, Hannu ; Salo, Kari. / Kotimaisten polttoaineiden kaasutus. Osa 3. Jyrsinturpeen ja puupurun kaasutuskokeet pienellä leijukerrosreaktorilla. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1984. 44 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia; No. 252).
@book{c8dd80086e204584a767c6178dba2e4a,
title = "Kotimaisten polttoaineiden kaasutus. Osa 3. Jyrsinturpeen ja puupurun kaasutuskokeet pienell{\"a} leijukerrosreaktorilla",
abstract = "L{\"a}pin{\"a}kyv{\"a}st{\"a} akryylimuovista valmistetulla mallireaktorilla m{\"a}{\"a}ritettiin puun ja turpeen leijutusominaisuuksia. Kaasutuskokeet tehtiin pienell{\"a} laboratoriomitan leijukerrosreaktorilla. Kylm{\"a}mallilla m{\"a}{\"a}ritettiin puru- ja turvemateriaalien leijutusnopeudet ja patjasta poistuvan hienoaineksen m{\"a}{\"a}r{\"a}t. Mitattujen leijutusnopeuksien todettiin olevan selv{\"a}sti suuremmat kain lasketut nopeudet. Puru- ja turvepartikkelit fluidisoituivat hiukkasryhmin{\"a} eik{\"a} yksitt{\"a}isin{\"a} hiukkasina. Kaasutuskokeet tehtiin leijukerrosreaktorilla, jonka sis{\"a}l{\"a}pimitta oli 150 mm. Sahanpuru havaittiin melko hyvin kaasuuntuvaksi materiaaliksi. Kuivaa purua kaasutettaessa oli kaasun l{\"a}mp{\"o}arvo keskim{\"a}{\"a}rin 5 MJ/m3n ja kaasuna saatiin noin 75 {\%} sy{\"o}tetyst{\"a} energiasta. Poistuvan hiiliaineksen m{\"a}{\"a}r{\"a} oli virtausnopeusalueella 0,3 - 0,6 m/s 1 - 5 {\%} sy{\"o}tetyn purun kuiva-aineen m{\"a}{\"a}r{\"a}st{\"a}. Seulomattoman jyrsinturpeen kaasutuksessa oli vastaava poistuma 18 - 22 {\%}. T{\"a}m{\"a} vastasi 20 - 30 {\%} sy{\"o}tetyn turpeen energiasta. Tuotekaasun l{\"a}mp{\"o}arvo j{\"a}i hieman pienemm{\"a}ksi kuin purun kaasutuksessa ja kaasun kemiallisena energiana ja entalpiana saatiin parhaimmillaankin vain 65 {\%} k{\"a}ytetyn turpeen energiasta.",
keywords = "milled peat, wood, saw dust, domestic fuels, gasification, fluidized beds",
author = "Esa Kurkela and Hannu Filen and Kari Salo",
year = "1984",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-1950-7",
series = "Tutkimuksia / Valtion teknillinen tutkimuskeskus",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
address = "Finland",

}

Kurkela, E, Filen, H & Salo, K 1984, Kotimaisten polttoaineiden kaasutus. Osa 3. Jyrsinturpeen ja puupurun kaasutuskokeet pienellä leijukerrosreaktorilla. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia, no. 252, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Kotimaisten polttoaineiden kaasutus. Osa 3. Jyrsinturpeen ja puupurun kaasutuskokeet pienellä leijukerrosreaktorilla. / Kurkela, Esa; Filen, Hannu; Salo, Kari.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1984. 44 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia; No. 252).

Research output: Book/ReportReportProfessional

TY - BOOK

T1 - Kotimaisten polttoaineiden kaasutus. Osa 3. Jyrsinturpeen ja puupurun kaasutuskokeet pienellä leijukerrosreaktorilla

AU - Kurkela, Esa

AU - Filen, Hannu

AU - Salo, Kari

PY - 1984

Y1 - 1984

N2 - Läpinäkyvästä akryylimuovista valmistetulla mallireaktorilla määritettiin puun ja turpeen leijutusominaisuuksia. Kaasutuskokeet tehtiin pienellä laboratoriomitan leijukerrosreaktorilla. Kylmämallilla määritettiin puru- ja turvemateriaalien leijutusnopeudet ja patjasta poistuvan hienoaineksen määrät. Mitattujen leijutusnopeuksien todettiin olevan selvästi suuremmat kain lasketut nopeudet. Puru- ja turvepartikkelit fluidisoituivat hiukkasryhminä eikä yksittäisinä hiukkasina. Kaasutuskokeet tehtiin leijukerrosreaktorilla, jonka sisäläpimitta oli 150 mm. Sahanpuru havaittiin melko hyvin kaasuuntuvaksi materiaaliksi. Kuivaa purua kaasutettaessa oli kaasun lämpöarvo keskimäärin 5 MJ/m3n ja kaasuna saatiin noin 75 % syötetystä energiasta. Poistuvan hiiliaineksen määrä oli virtausnopeusalueella 0,3 - 0,6 m/s 1 - 5 % syötetyn purun kuiva-aineen määrästä. Seulomattoman jyrsinturpeen kaasutuksessa oli vastaava poistuma 18 - 22 %. Tämä vastasi 20 - 30 % syötetyn turpeen energiasta. Tuotekaasun lämpöarvo jäi hieman pienemmäksi kuin purun kaasutuksessa ja kaasun kemiallisena energiana ja entalpiana saatiin parhaimmillaankin vain 65 % käytetyn turpeen energiasta.

AB - Läpinäkyvästä akryylimuovista valmistetulla mallireaktorilla määritettiin puun ja turpeen leijutusominaisuuksia. Kaasutuskokeet tehtiin pienellä laboratoriomitan leijukerrosreaktorilla. Kylmämallilla määritettiin puru- ja turvemateriaalien leijutusnopeudet ja patjasta poistuvan hienoaineksen määrät. Mitattujen leijutusnopeuksien todettiin olevan selvästi suuremmat kain lasketut nopeudet. Puru- ja turvepartikkelit fluidisoituivat hiukkasryhminä eikä yksittäisinä hiukkasina. Kaasutuskokeet tehtiin leijukerrosreaktorilla, jonka sisäläpimitta oli 150 mm. Sahanpuru havaittiin melko hyvin kaasuuntuvaksi materiaaliksi. Kuivaa purua kaasutettaessa oli kaasun lämpöarvo keskimäärin 5 MJ/m3n ja kaasuna saatiin noin 75 % syötetystä energiasta. Poistuvan hiiliaineksen määrä oli virtausnopeusalueella 0,3 - 0,6 m/s 1 - 5 % syötetyn purun kuiva-aineen määrästä. Seulomattoman jyrsinturpeen kaasutuksessa oli vastaava poistuma 18 - 22 %. Tämä vastasi 20 - 30 % syötetyn turpeen energiasta. Tuotekaasun lämpöarvo jäi hieman pienemmäksi kuin purun kaasutuksessa ja kaasun kemiallisena energiana ja entalpiana saatiin parhaimmillaankin vain 65 % käytetyn turpeen energiasta.

KW - milled peat

KW - wood

KW - saw dust

KW - domestic fuels

KW - gasification

KW - fluidized beds

M3 - Report

SN - 951-38-1950-7

T3 - Tutkimuksia / Valtion teknillinen tutkimuskeskus

BT - Kotimaisten polttoaineiden kaasutus. Osa 3. Jyrsinturpeen ja puupurun kaasutuskokeet pienellä leijukerrosreaktorilla

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Kurkela E, Filen H, Salo K. Kotimaisten polttoaineiden kaasutus. Osa 3. Jyrsinturpeen ja puupurun kaasutuskokeet pienellä leijukerrosreaktorilla. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1984. 44 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia; No. 252).