Kotimaisten polttoaineiden laatuvaatimusten määrittely: Esitutkimus

Markku Orjala, Markku Kallio, Touko Virkkala

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Laatuluokitustyötä ovat Suomessa tehneet puupolttoaineille Pienpunalan toimikunta 60-luvun alussa, Valtion polttoainekeskus (VAPO) ja Valtion teknillisen tutkimuskeskuksen (VTT) poltto- ja voiteluainelaboratorio sekä polttoturpeelle Turveteollisuusliitto ry. Puupolttoaineista on luokituksia tehty hakkeelle ja haloille. Hakeluokituksissa on pohjana hakkeen kuiva-ainepaino irtokuutiometriä kohti ja kosteus prosentteina märkäpainosta. Hakkeen laatuluokituksen ja samalla polton ongelmana on kuiva-ainepainon suuri vaihtelu eri hakkeiden kesken. VAPO ja Metsäntutkimuslaitos ovat määritelleet haloille omat laatuvaatimaksensa. Jyrsin- ja palaturpeelle käytetään Turveteollisuasliitto ry:n polttoturveluokitusta 1976. Siinä on molemmille polttoturvelajeille kolme laatuluokkaa; uudessa Turveteollisuusliiton Polttotekniikan työryhmän laadunmäärittelyehdotuksessa luokkia on kaksi kummallekin. Muuten uusi ehdotus perustuu sangen pitkälle aikaisempaan luokitukseen. Turpeen pienkulutus on vielä vähäistä ja nykyiset luokitukset on tarkoitettu lähinnä suurkäyttäjille. Turvepellettien yleistyessä tulee myös muista raaka-aineista valmistettuja puristeita polttokäyttöön. Eri polttopuristeilta, klapeilta, kuorelta ym. puunjalostuksen jätteeltä ja oljelta puuttuvat toistaiseksi luokitukset. Polttotekniikan kannalta polttoaineiden laatuvaatimakset ovat tasalaatuisuus ja puhtaus. Polttoainekaupassa on polttoaineille määriteltävä luokituksen avulla energiasisältö ja hinta. Yhtenäinen laatuluokitus edistäisi kotimaisten polttoaineiden käyttöä ja parantaa laitosten toimivuutta.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages171
ISBN (Print)951-38-1257-X
Publication statusPublished - 1981
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports
Number13
ISSN0358-5077

Keywords

  • wood
  • chips
  • peat
  • quality

Cite this

Orjala, M., Kallio, M., & Virkkala, T. (1981). Kotimaisten polttoaineiden laatuvaatimusten määrittely: Esitutkimus. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, No. 13
Orjala, Markku ; Kallio, Markku ; Virkkala, Touko. / Kotimaisten polttoaineiden laatuvaatimusten määrittely : Esitutkimus. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1981. 171 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 13).
@book{b5f6e3b3f4154223be614698987bf693,
title = "Kotimaisten polttoaineiden laatuvaatimusten m{\"a}{\"a}rittely: Esitutkimus",
abstract = "Laatuluokitusty{\"o}t{\"a} ovat Suomessa tehneet puupolttoaineille Pienpunalan toimikunta 60-luvun alussa, Valtion polttoainekeskus (VAPO) ja Valtion teknillisen tutkimuskeskuksen (VTT) poltto- ja voiteluainelaboratorio sek{\"a} polttoturpeelle Turveteollisuusliitto ry. Puupolttoaineista on luokituksia tehty hakkeelle ja haloille. Hakeluokituksissa on pohjana hakkeen kuiva-ainepaino irtokuutiometri{\"a} kohti ja kosteus prosentteina m{\"a}rk{\"a}painosta. Hakkeen laatuluokituksen ja samalla polton ongelmana on kuiva-ainepainon suuri vaihtelu eri hakkeiden kesken. VAPO ja Mets{\"a}ntutkimuslaitos ovat m{\"a}{\"a}ritelleet haloille omat laatuvaatimaksensa. Jyrsin- ja palaturpeelle k{\"a}ytet{\"a}{\"a}n Turveteollisuasliitto ry:n polttoturveluokitusta 1976. Siin{\"a} on molemmille polttoturvelajeille kolme laatuluokkaa; uudessa Turveteollisuusliiton Polttotekniikan ty{\"o}ryhm{\"a}n laadunm{\"a}{\"a}rittelyehdotuksessa luokkia on kaksi kummallekin. Muuten uusi ehdotus perustuu sangen pitk{\"a}lle aikaisempaan luokitukseen. Turpeen pienkulutus on viel{\"a} v{\"a}h{\"a}ist{\"a} ja nykyiset luokitukset on tarkoitettu l{\"a}hinn{\"a} suurk{\"a}ytt{\"a}jille. Turvepellettien yleistyess{\"a} tulee my{\"o}s muista raaka-aineista valmistettuja puristeita polttok{\"a}ytt{\"o}{\"o}n. Eri polttopuristeilta, klapeilta, kuorelta ym. puunjalostuksen j{\"a}tteelt{\"a} ja oljelta puuttuvat toistaiseksi luokitukset. Polttotekniikan kannalta polttoaineiden laatuvaatimakset ovat tasalaatuisuus ja puhtaus. Polttoainekaupassa on polttoaineille m{\"a}{\"a}ritelt{\"a}v{\"a} luokituksen avulla energiasis{\"a}lt{\"o} ja hinta. Yhten{\"a}inen laatuluokitus edist{\"a}isi kotimaisten polttoaineiden k{\"a}ytt{\"o}{\"a} ja parantaa laitosten toimivuutta.",
keywords = "wood, chips, peat, quality",
author = "Markku Orjala and Markku Kallio and Touko Virkkala",
year = "1981",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-1257-X",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "13",
address = "Finland",

}

Orjala, M, Kallio, M & Virkkala, T 1981, Kotimaisten polttoaineiden laatuvaatimusten määrittely: Esitutkimus. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, no. 13, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Kotimaisten polttoaineiden laatuvaatimusten määrittely : Esitutkimus. / Orjala, Markku; Kallio, Markku; Virkkala, Touko.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1981. 171 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 13).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Kotimaisten polttoaineiden laatuvaatimusten määrittely

T2 - Esitutkimus

AU - Orjala, Markku

AU - Kallio, Markku

AU - Virkkala, Touko

PY - 1981

Y1 - 1981

N2 - Laatuluokitustyötä ovat Suomessa tehneet puupolttoaineille Pienpunalan toimikunta 60-luvun alussa, Valtion polttoainekeskus (VAPO) ja Valtion teknillisen tutkimuskeskuksen (VTT) poltto- ja voiteluainelaboratorio sekä polttoturpeelle Turveteollisuusliitto ry. Puupolttoaineista on luokituksia tehty hakkeelle ja haloille. Hakeluokituksissa on pohjana hakkeen kuiva-ainepaino irtokuutiometriä kohti ja kosteus prosentteina märkäpainosta. Hakkeen laatuluokituksen ja samalla polton ongelmana on kuiva-ainepainon suuri vaihtelu eri hakkeiden kesken. VAPO ja Metsäntutkimuslaitos ovat määritelleet haloille omat laatuvaatimaksensa. Jyrsin- ja palaturpeelle käytetään Turveteollisuasliitto ry:n polttoturveluokitusta 1976. Siinä on molemmille polttoturvelajeille kolme laatuluokkaa; uudessa Turveteollisuusliiton Polttotekniikan työryhmän laadunmäärittelyehdotuksessa luokkia on kaksi kummallekin. Muuten uusi ehdotus perustuu sangen pitkälle aikaisempaan luokitukseen. Turpeen pienkulutus on vielä vähäistä ja nykyiset luokitukset on tarkoitettu lähinnä suurkäyttäjille. Turvepellettien yleistyessä tulee myös muista raaka-aineista valmistettuja puristeita polttokäyttöön. Eri polttopuristeilta, klapeilta, kuorelta ym. puunjalostuksen jätteeltä ja oljelta puuttuvat toistaiseksi luokitukset. Polttotekniikan kannalta polttoaineiden laatuvaatimakset ovat tasalaatuisuus ja puhtaus. Polttoainekaupassa on polttoaineille määriteltävä luokituksen avulla energiasisältö ja hinta. Yhtenäinen laatuluokitus edistäisi kotimaisten polttoaineiden käyttöä ja parantaa laitosten toimivuutta.

AB - Laatuluokitustyötä ovat Suomessa tehneet puupolttoaineille Pienpunalan toimikunta 60-luvun alussa, Valtion polttoainekeskus (VAPO) ja Valtion teknillisen tutkimuskeskuksen (VTT) poltto- ja voiteluainelaboratorio sekä polttoturpeelle Turveteollisuusliitto ry. Puupolttoaineista on luokituksia tehty hakkeelle ja haloille. Hakeluokituksissa on pohjana hakkeen kuiva-ainepaino irtokuutiometriä kohti ja kosteus prosentteina märkäpainosta. Hakkeen laatuluokituksen ja samalla polton ongelmana on kuiva-ainepainon suuri vaihtelu eri hakkeiden kesken. VAPO ja Metsäntutkimuslaitos ovat määritelleet haloille omat laatuvaatimaksensa. Jyrsin- ja palaturpeelle käytetään Turveteollisuasliitto ry:n polttoturveluokitusta 1976. Siinä on molemmille polttoturvelajeille kolme laatuluokkaa; uudessa Turveteollisuusliiton Polttotekniikan työryhmän laadunmäärittelyehdotuksessa luokkia on kaksi kummallekin. Muuten uusi ehdotus perustuu sangen pitkälle aikaisempaan luokitukseen. Turpeen pienkulutus on vielä vähäistä ja nykyiset luokitukset on tarkoitettu lähinnä suurkäyttäjille. Turvepellettien yleistyessä tulee myös muista raaka-aineista valmistettuja puristeita polttokäyttöön. Eri polttopuristeilta, klapeilta, kuorelta ym. puunjalostuksen jätteeltä ja oljelta puuttuvat toistaiseksi luokitukset. Polttotekniikan kannalta polttoaineiden laatuvaatimakset ovat tasalaatuisuus ja puhtaus. Polttoainekaupassa on polttoaineille määriteltävä luokituksen avulla energiasisältö ja hinta. Yhtenäinen laatuluokitus edistäisi kotimaisten polttoaineiden käyttöä ja parantaa laitosten toimivuutta.

KW - wood

KW - chips

KW - peat

KW - quality

M3 - Report

SN - 951-38-1257-X

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports

BT - Kotimaisten polttoaineiden laatuvaatimusten määrittely

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Orjala M, Kallio M, Virkkala T. Kotimaisten polttoaineiden laatuvaatimusten määrittely: Esitutkimus. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1981. 171 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 13).