Kotimaisten polttoaineiden turvallinen tuotanto ja käyttö. Osa 1. Esitutkimus

Keijo Mutanen, Antti Ahonen, Aimo Rautalin, Veikko Rouhiainen, Henry Weckman, Matti Vuorio

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Tutkimuksessa esitetään kotimaisten polttoaineiden tuotannon ja käytön turvallisuuteen liittyvä tiedontaso ja tutkimustilanne sekä sovelletut viralliset ja puoliviralliset turvallisuusohjeet. Tuotannosta ja käytöstä on kerätty työturvallisuus-, tulipalo- ja räjähdystapaustietoja. Koottuun tietoon ja tutkimuksen tekijöiden asiantuntemukseen perustuen esitetään tuotannon ja käytön turvallisuuden parantamiseen liittyvät tutkimus- ja tiedontarpeet. Tutkimuksessa on rajauduttu tarkastelemaan turvetuotantoa ja -kuljetuksia ja kaikkien kiinteiden kotimaisten polttoaineiden polttoja jalostuskäyttöä. Käyttöpäässä on kuitenkin keskitytty turvelaitoksiin ja näillä esiintyviin turvallisuusriskeihin. Aluelämpölaitoskokoluokka on jätetty tässä yhteydessä vähemmälle. Pienkattiloiden turvallisuutta ei ole tarkasteltu lainkaan. Kotimaisten polttoaineiden turvallisuusongelmat keskittyvät turpeen tuotantoon, turvetta polttaviin tai jalostaviin laitoksiin sekä polttolaitoksiin, joissa käytetään kuivaa pölyävää puupolttoainetta. Pölyräjähdys poltto- tai jalostuslaitoksessa voi pahimmassa tapauksessa johtaa suuronnettomuuteen, jossa inhimilliset ja aineelliset vahingot voivat olla merkittävät. Vaikka kotimaisten polttoaineiden tuotannon ja käytön turvallisuus on parantunut viime vuosina olennaisesti, tulisi Suomessa käynnistää koordinoitu kehitystyö, joka pyrkisi vähentämään etenkin turvetta käyttävien laitosten tulipalo- ia räjähdysvaaraa.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages118
ISBN (Print)951-38-2049-1
Publication statusPublished - 1984
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number323
ISSN0358-5085

Fingerprint

Olla

Keywords

  • domestic fuels
  • peat
  • wood
  • safety
  • explosions

Cite this

Mutanen, K., Ahonen, A., Rautalin, A., Rouhiainen, V., Weckman, H., & Vuorio, M. (1984). Kotimaisten polttoaineiden turvallinen tuotanto ja käyttö. Osa 1. Esitutkimus. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 323
Mutanen, Keijo ; Ahonen, Antti ; Rautalin, Aimo ; Rouhiainen, Veikko ; Weckman, Henry ; Vuorio, Matti. / Kotimaisten polttoaineiden turvallinen tuotanto ja käyttö. Osa 1. Esitutkimus. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1984. 118 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 323).
@book{207576a5dcee4569af1b27e3d92e11e9,
title = "Kotimaisten polttoaineiden turvallinen tuotanto ja k{\"a}ytt{\"o}. Osa 1. Esitutkimus",
abstract = "Tutkimuksessa esitet{\"a}{\"a}n kotimaisten polttoaineiden tuotannon ja k{\"a}yt{\"o}n turvallisuuteen liittyv{\"a} tiedontaso ja tutkimustilanne sek{\"a} sovelletut viralliset ja puoliviralliset turvallisuusohjeet. Tuotannosta ja k{\"a}yt{\"o}st{\"a} on ker{\"a}tty ty{\"o}turvallisuus-, tulipalo- ja r{\"a}j{\"a}hdystapaustietoja. Koottuun tietoon ja tutkimuksen tekij{\"o}iden asiantuntemukseen perustuen esitet{\"a}{\"a}n tuotannon ja k{\"a}yt{\"o}n turvallisuuden parantamiseen liittyv{\"a}t tutkimus- ja tiedontarpeet. Tutkimuksessa on rajauduttu tarkastelemaan turvetuotantoa ja -kuljetuksia ja kaikkien kiinteiden kotimaisten polttoaineiden polttoja jalostusk{\"a}ytt{\"o}{\"a}. K{\"a}ytt{\"o}p{\"a}{\"a}ss{\"a} on kuitenkin keskitytty turvelaitoksiin ja n{\"a}ill{\"a} esiintyviin turvallisuusriskeihin. Aluel{\"a}mp{\"o}laitoskokoluokka on j{\"a}tetty t{\"a}ss{\"a} yhteydess{\"a} v{\"a}hemm{\"a}lle. Pienkattiloiden turvallisuutta ei ole tarkasteltu lainkaan. Kotimaisten polttoaineiden turvallisuusongelmat keskittyv{\"a}t turpeen tuotantoon, turvetta polttaviin tai jalostaviin laitoksiin sek{\"a} polttolaitoksiin, joissa k{\"a}ytet{\"a}{\"a}n kuivaa p{\"o}ly{\"a}v{\"a}{\"a} puupolttoainetta. P{\"o}lyr{\"a}j{\"a}hdys poltto- tai jalostuslaitoksessa voi pahimmassa tapauksessa johtaa suuronnettomuuteen, jossa inhimilliset ja aineelliset vahingot voivat olla merkitt{\"a}v{\"a}t. Vaikka kotimaisten polttoaineiden tuotannon ja k{\"a}yt{\"o}n turvallisuus on parantunut viime vuosina olennaisesti, tulisi Suomessa k{\"a}ynnist{\"a}{\"a} koordinoitu kehitysty{\"o}, joka pyrkisi v{\"a}hent{\"a}m{\"a}{\"a}n etenkin turvetta k{\"a}ytt{\"a}vien laitosten tulipalo- ia r{\"a}j{\"a}hdysvaaraa.",
keywords = "domestic fuels, peat, wood, safety, explosions",
author = "Keijo Mutanen and Antti Ahonen and Aimo Rautalin and Veikko Rouhiainen and Henry Weckman and Matti Vuorio",
year = "1984",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-2049-1",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "323",
address = "Finland",

}

Mutanen, K, Ahonen, A, Rautalin, A, Rouhiainen, V, Weckman, H & Vuorio, M 1984, Kotimaisten polttoaineiden turvallinen tuotanto ja käyttö. Osa 1. Esitutkimus. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 323, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Kotimaisten polttoaineiden turvallinen tuotanto ja käyttö. Osa 1. Esitutkimus. / Mutanen, Keijo; Ahonen, Antti; Rautalin, Aimo; Rouhiainen, Veikko; Weckman, Henry; Vuorio, Matti.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1984. 118 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 323).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Kotimaisten polttoaineiden turvallinen tuotanto ja käyttö. Osa 1. Esitutkimus

AU - Mutanen, Keijo

AU - Ahonen, Antti

AU - Rautalin, Aimo

AU - Rouhiainen, Veikko

AU - Weckman, Henry

AU - Vuorio, Matti

PY - 1984

Y1 - 1984

N2 - Tutkimuksessa esitetään kotimaisten polttoaineiden tuotannon ja käytön turvallisuuteen liittyvä tiedontaso ja tutkimustilanne sekä sovelletut viralliset ja puoliviralliset turvallisuusohjeet. Tuotannosta ja käytöstä on kerätty työturvallisuus-, tulipalo- ja räjähdystapaustietoja. Koottuun tietoon ja tutkimuksen tekijöiden asiantuntemukseen perustuen esitetään tuotannon ja käytön turvallisuuden parantamiseen liittyvät tutkimus- ja tiedontarpeet. Tutkimuksessa on rajauduttu tarkastelemaan turvetuotantoa ja -kuljetuksia ja kaikkien kiinteiden kotimaisten polttoaineiden polttoja jalostuskäyttöä. Käyttöpäässä on kuitenkin keskitytty turvelaitoksiin ja näillä esiintyviin turvallisuusriskeihin. Aluelämpölaitoskokoluokka on jätetty tässä yhteydessä vähemmälle. Pienkattiloiden turvallisuutta ei ole tarkasteltu lainkaan. Kotimaisten polttoaineiden turvallisuusongelmat keskittyvät turpeen tuotantoon, turvetta polttaviin tai jalostaviin laitoksiin sekä polttolaitoksiin, joissa käytetään kuivaa pölyävää puupolttoainetta. Pölyräjähdys poltto- tai jalostuslaitoksessa voi pahimmassa tapauksessa johtaa suuronnettomuuteen, jossa inhimilliset ja aineelliset vahingot voivat olla merkittävät. Vaikka kotimaisten polttoaineiden tuotannon ja käytön turvallisuus on parantunut viime vuosina olennaisesti, tulisi Suomessa käynnistää koordinoitu kehitystyö, joka pyrkisi vähentämään etenkin turvetta käyttävien laitosten tulipalo- ia räjähdysvaaraa.

AB - Tutkimuksessa esitetään kotimaisten polttoaineiden tuotannon ja käytön turvallisuuteen liittyvä tiedontaso ja tutkimustilanne sekä sovelletut viralliset ja puoliviralliset turvallisuusohjeet. Tuotannosta ja käytöstä on kerätty työturvallisuus-, tulipalo- ja räjähdystapaustietoja. Koottuun tietoon ja tutkimuksen tekijöiden asiantuntemukseen perustuen esitetään tuotannon ja käytön turvallisuuden parantamiseen liittyvät tutkimus- ja tiedontarpeet. Tutkimuksessa on rajauduttu tarkastelemaan turvetuotantoa ja -kuljetuksia ja kaikkien kiinteiden kotimaisten polttoaineiden polttoja jalostuskäyttöä. Käyttöpäässä on kuitenkin keskitytty turvelaitoksiin ja näillä esiintyviin turvallisuusriskeihin. Aluelämpölaitoskokoluokka on jätetty tässä yhteydessä vähemmälle. Pienkattiloiden turvallisuutta ei ole tarkasteltu lainkaan. Kotimaisten polttoaineiden turvallisuusongelmat keskittyvät turpeen tuotantoon, turvetta polttaviin tai jalostaviin laitoksiin sekä polttolaitoksiin, joissa käytetään kuivaa pölyävää puupolttoainetta. Pölyräjähdys poltto- tai jalostuslaitoksessa voi pahimmassa tapauksessa johtaa suuronnettomuuteen, jossa inhimilliset ja aineelliset vahingot voivat olla merkittävät. Vaikka kotimaisten polttoaineiden tuotannon ja käytön turvallisuus on parantunut viime vuosina olennaisesti, tulisi Suomessa käynnistää koordinoitu kehitystyö, joka pyrkisi vähentämään etenkin turvetta käyttävien laitosten tulipalo- ia räjähdysvaaraa.

KW - domestic fuels

KW - peat

KW - wood

KW - safety

KW - explosions

M3 - Report

SN - 951-38-2049-1

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Kotimaisten polttoaineiden turvallinen tuotanto ja käyttö. Osa 1. Esitutkimus

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Mutanen K, Ahonen A, Rautalin A, Rouhiainen V, Weckman H, Vuorio M. Kotimaisten polttoaineiden turvallinen tuotanto ja käyttö. Osa 1. Esitutkimus. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1984. 118 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 323).