Kotimaisten polttoaineiden turvallinen tuotanto ja käyttö. Osa 2. Palonilmaisimet

Veli Linna

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Tehdään katsaus palonilmaisimiin ja tarkastellaan eri menetelmien soveltuvuutta turvelämpölaitoksiin. Muita enemmän kiinnitetään huomiota menetelmiin, jotka soveltuvat kytevien palojen ilmaisemiseen. Palonilmaisumenetelmät kuvataan kirjallisuustietojen ja lai-te-esitteiden perusteella. Lisäksi käydään esimerkinomaisesti läpi kolmen turvetta käyttävän lämpövoimalan palonilmaisu- ja sammutusjärjestelmät. Tavanomaiset savunilmaisimet eivät sovellu kytevien palojen havaitsemiseen pölyisissä tiloissa. Uudet puolijohteiden käyttöön perustuvat kaasunilmaisumenetelmät ovat kehittyneet nopeasti ja osa on jo kaupallisia. Kytevien palopesäkkeiden havaitsemisen kannalta mielenkiintoisimpia ovat CO-kaasuun reagoivat ilmaisimet. Vaikka puolijohdepohjaisten menetelmien toimivuudesta pölyisissä tiloissa ei ole vielä pitkäaikaista kokemusta, ne näyttävät lupaavilta. IR-kipinän- ja -liekinilmaisimia on niin ikään kehitetty nopeasti viime vuosina ja myös ne soveltuvat kytöpalojen ilmaisuun. Tuotekehityksellä ilmaisimien vikalaukaisuherkkyyttä on saatu pienennetyksi. Parhaiten nykyiset IR-ilmaisimet soveltuvat käytettäväksi palon- ja kipinänvartiointiin pölyputkistoissa ja -erottimissa, mutta niitä on käytetty myös turvelaitosten hihnakuljettimien yhteydessä. Käytännön kokeiden avulla tulisi selvittää, mikä on uusien palonilmaisutekniikoiden käyttökelposuus tuivelaitoksilla. Erityisesti tulisi verrata, kuinka tehokkaaasti CO- ja erilaiset IR-ilmaisimet havaitsevat kyteviä paloja.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages64
ISBN (Print)951-38-2439-x
Publication statusPublished - 1985
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number505
ISSN0358-5085

Fingerprint

detectors

Keywords

  • solid fuels
  • peat
  • boilers
  • fire detection systems
  • detectors
  • flames

Cite this

Linna, V. (1985). Kotimaisten polttoaineiden turvallinen tuotanto ja käyttö. Osa 2. Palonilmaisimet. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 505
Linna, Veli. / Kotimaisten polttoaineiden turvallinen tuotanto ja käyttö. Osa 2. Palonilmaisimet. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1985. 64 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 505).
@book{c85e3076238a4e7f8184cadbf3a74cb4,
title = "Kotimaisten polttoaineiden turvallinen tuotanto ja k{\"a}ytt{\"o}. Osa 2. Palonilmaisimet",
abstract = "Tehd{\"a}{\"a}n katsaus palonilmaisimiin ja tarkastellaan eri menetelmien soveltuvuutta turvel{\"a}mp{\"o}laitoksiin. Muita enemm{\"a}n kiinnitet{\"a}{\"a}n huomiota menetelmiin, jotka soveltuvat kytevien palojen ilmaisemiseen. Palonilmaisumenetelm{\"a}t kuvataan kirjallisuustietojen ja lai-te-esitteiden perusteella. Lis{\"a}ksi k{\"a}yd{\"a}{\"a}n esimerkinomaisesti l{\"a}pi kolmen turvetta k{\"a}ytt{\"a}v{\"a}n l{\"a}mp{\"o}voimalan palonilmaisu- ja sammutusj{\"a}rjestelm{\"a}t. Tavanomaiset savunilmaisimet eiv{\"a}t sovellu kytevien palojen havaitsemiseen p{\"o}lyisiss{\"a} tiloissa. Uudet puolijohteiden k{\"a}ytt{\"o}{\"o}n perustuvat kaasunilmaisumenetelm{\"a}t ovat kehittyneet nopeasti ja osa on jo kaupallisia. Kytevien palopes{\"a}kkeiden havaitsemisen kannalta mielenkiintoisimpia ovat CO-kaasuun reagoivat ilmaisimet. Vaikka puolijohdepohjaisten menetelmien toimivuudesta p{\"o}lyisiss{\"a} tiloissa ei ole viel{\"a} pitk{\"a}aikaista kokemusta, ne n{\"a}ytt{\"a}v{\"a}t lupaavilta. IR-kipin{\"a}n- ja -liekinilmaisimia on niin ik{\"a}{\"a}n kehitetty nopeasti viime vuosina ja my{\"o}s ne soveltuvat kyt{\"o}palojen ilmaisuun. Tuotekehityksell{\"a} ilmaisimien vikalaukaisuherkkyytt{\"a} on saatu pienennetyksi. Parhaiten nykyiset IR-ilmaisimet soveltuvat k{\"a}ytett{\"a}v{\"a}ksi palon- ja kipin{\"a}nvartiointiin p{\"o}lyputkistoissa ja -erottimissa, mutta niit{\"a} on k{\"a}ytetty my{\"o}s turvelaitosten hihnakuljettimien yhteydess{\"a}. K{\"a}yt{\"a}nn{\"o}n kokeiden avulla tulisi selvitt{\"a}{\"a}, mik{\"a} on uusien palonilmaisutekniikoiden k{\"a}ytt{\"o}kelposuus tuivelaitoksilla. Erityisesti tulisi verrata, kuinka tehokkaaasti CO- ja erilaiset IR-ilmaisimet havaitsevat kytevi{\"a} paloja.",
keywords = "solid fuels, peat, boilers, fire detection systems, detectors, flames",
author = "Veli Linna",
year = "1985",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-2439-x",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "505",
address = "Finland",

}

Linna, V 1985, Kotimaisten polttoaineiden turvallinen tuotanto ja käyttö. Osa 2. Palonilmaisimet. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 505, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Kotimaisten polttoaineiden turvallinen tuotanto ja käyttö. Osa 2. Palonilmaisimet. / Linna, Veli.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1985. 64 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 505).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Kotimaisten polttoaineiden turvallinen tuotanto ja käyttö. Osa 2. Palonilmaisimet

AU - Linna, Veli

PY - 1985

Y1 - 1985

N2 - Tehdään katsaus palonilmaisimiin ja tarkastellaan eri menetelmien soveltuvuutta turvelämpölaitoksiin. Muita enemmän kiinnitetään huomiota menetelmiin, jotka soveltuvat kytevien palojen ilmaisemiseen. Palonilmaisumenetelmät kuvataan kirjallisuustietojen ja lai-te-esitteiden perusteella. Lisäksi käydään esimerkinomaisesti läpi kolmen turvetta käyttävän lämpövoimalan palonilmaisu- ja sammutusjärjestelmät. Tavanomaiset savunilmaisimet eivät sovellu kytevien palojen havaitsemiseen pölyisissä tiloissa. Uudet puolijohteiden käyttöön perustuvat kaasunilmaisumenetelmät ovat kehittyneet nopeasti ja osa on jo kaupallisia. Kytevien palopesäkkeiden havaitsemisen kannalta mielenkiintoisimpia ovat CO-kaasuun reagoivat ilmaisimet. Vaikka puolijohdepohjaisten menetelmien toimivuudesta pölyisissä tiloissa ei ole vielä pitkäaikaista kokemusta, ne näyttävät lupaavilta. IR-kipinän- ja -liekinilmaisimia on niin ikään kehitetty nopeasti viime vuosina ja myös ne soveltuvat kytöpalojen ilmaisuun. Tuotekehityksellä ilmaisimien vikalaukaisuherkkyyttä on saatu pienennetyksi. Parhaiten nykyiset IR-ilmaisimet soveltuvat käytettäväksi palon- ja kipinänvartiointiin pölyputkistoissa ja -erottimissa, mutta niitä on käytetty myös turvelaitosten hihnakuljettimien yhteydessä. Käytännön kokeiden avulla tulisi selvittää, mikä on uusien palonilmaisutekniikoiden käyttökelposuus tuivelaitoksilla. Erityisesti tulisi verrata, kuinka tehokkaaasti CO- ja erilaiset IR-ilmaisimet havaitsevat kyteviä paloja.

AB - Tehdään katsaus palonilmaisimiin ja tarkastellaan eri menetelmien soveltuvuutta turvelämpölaitoksiin. Muita enemmän kiinnitetään huomiota menetelmiin, jotka soveltuvat kytevien palojen ilmaisemiseen. Palonilmaisumenetelmät kuvataan kirjallisuustietojen ja lai-te-esitteiden perusteella. Lisäksi käydään esimerkinomaisesti läpi kolmen turvetta käyttävän lämpövoimalan palonilmaisu- ja sammutusjärjestelmät. Tavanomaiset savunilmaisimet eivät sovellu kytevien palojen havaitsemiseen pölyisissä tiloissa. Uudet puolijohteiden käyttöön perustuvat kaasunilmaisumenetelmät ovat kehittyneet nopeasti ja osa on jo kaupallisia. Kytevien palopesäkkeiden havaitsemisen kannalta mielenkiintoisimpia ovat CO-kaasuun reagoivat ilmaisimet. Vaikka puolijohdepohjaisten menetelmien toimivuudesta pölyisissä tiloissa ei ole vielä pitkäaikaista kokemusta, ne näyttävät lupaavilta. IR-kipinän- ja -liekinilmaisimia on niin ikään kehitetty nopeasti viime vuosina ja myös ne soveltuvat kytöpalojen ilmaisuun. Tuotekehityksellä ilmaisimien vikalaukaisuherkkyyttä on saatu pienennetyksi. Parhaiten nykyiset IR-ilmaisimet soveltuvat käytettäväksi palon- ja kipinänvartiointiin pölyputkistoissa ja -erottimissa, mutta niitä on käytetty myös turvelaitosten hihnakuljettimien yhteydessä. Käytännön kokeiden avulla tulisi selvittää, mikä on uusien palonilmaisutekniikoiden käyttökelposuus tuivelaitoksilla. Erityisesti tulisi verrata, kuinka tehokkaaasti CO- ja erilaiset IR-ilmaisimet havaitsevat kyteviä paloja.

KW - solid fuels

KW - peat

KW - boilers

KW - fire detection systems

KW - detectors

KW - flames

M3 - Report

SN - 951-38-2439-x

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Kotimaisten polttoaineiden turvallinen tuotanto ja käyttö. Osa 2. Palonilmaisimet

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Linna V. Kotimaisten polttoaineiden turvallinen tuotanto ja käyttö. Osa 2. Palonilmaisimet. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1985. 64 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 505).