Kotimaisten polttoaineiden turvallinen tuotanto ja käyttö. Osa 6. Turvelaitosten turvallisuusanalyysit

Markku Reunanen, Veikko Rouhiainen

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Julkaisussa kuvataan keskeisiä turvallisuusanalyysin menetelmiä ja niiden soveltamista turvelaitosten turvallisuustarkasteluun. Menetelmien soveltamisesta saadut kokemukset perustuvat kuudella turvelaitoksella laadittuihin turvallisuusanalyyseihin. Menetelminä ovat potentiaalisten ongelmien analyysi, poikkeamatarkastelu, työn turvallisuusanalyysi ja toimintovirheanalyysi. Potentiaalisten ongelmien analyysin tavoitteena on antaa yleiskuva laitoksen toimintaan liittyvistä vaaroista ja samalla tunnistaa laitoksen turvallisuuden kannalta keskeisimmät ongelma-alueet. Ongelmien tunnistaminen perustuu esitetyssä sovelluksessa laitosta ja sen toimintaa kuvaavan yleisen mallin avulla muodostetun avainsanaluettelon käyttöön. Menetelmän soveltamista esitetyllä tavalla ei ole aiemmin julkaistu. Poikkeamatarkastelu on alkuaan kehitetty kemian prosessilaitosten turvallisuuden arviointiin, jolloin sitä on pääasiassa sovellettu suljetuissa putkistoissa kuljetettavissa neste- ja kaasuvirroissa ilmenevien häiriöiden tunnistamiseen. Kokemusten mukaan menetelmä on ongelmitta sovellettavissa myös turvelaitosten turpeenkuljetusvirtojen tarkasteluun. Toimintovirheanalyysin pääasiallisena tarkastelukohteena oli videovalvomoympäristössä toimivan operaattorin työ. Kokemusten mukaan tämä kohde oli riittävän syvälliseen analyysiin liian laaja ja jäsentymätön. Turvallisuusanalyysi laaditaan laitoksen henkilöstöstä kootussa työryhmässä. Henkilökunnan vähäisyys vaikeutti pienissä laitoksissa riittävän tiedon saamista. Ongelma voidaan poistaa täydentämällä työryhmää esimerkiksi laitoksen suunnittelijoilla.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages60
ISBN (Print)951-38-2967-7
Publication statusPublished - 1987
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number780
ISSN0358-5085

Keywords

  • safety analysis
  • peat
  • power plant

Cite this

Reunanen, M., & Rouhiainen, V. (1987). Kotimaisten polttoaineiden turvallinen tuotanto ja käyttö. Osa 6. Turvelaitosten turvallisuusanalyysit. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 780
Reunanen, Markku ; Rouhiainen, Veikko. / Kotimaisten polttoaineiden turvallinen tuotanto ja käyttö. Osa 6. Turvelaitosten turvallisuusanalyysit. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1987. 60 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 780).
@book{30939235286b41229dbe71356c61f317,
title = "Kotimaisten polttoaineiden turvallinen tuotanto ja k{\"a}ytt{\"o}. Osa 6. Turvelaitosten turvallisuusanalyysit",
abstract = "Julkaisussa kuvataan keskeisi{\"a} turvallisuusanalyysin menetelmi{\"a} ja niiden soveltamista turvelaitosten turvallisuustarkasteluun. Menetelmien soveltamisesta saadut kokemukset perustuvat kuudella turvelaitoksella laadittuihin turvallisuusanalyyseihin. Menetelmin{\"a} ovat potentiaalisten ongelmien analyysi, poikkeamatarkastelu, ty{\"o}n turvallisuusanalyysi ja toimintovirheanalyysi. Potentiaalisten ongelmien analyysin tavoitteena on antaa yleiskuva laitoksen toimintaan liittyvist{\"a} vaaroista ja samalla tunnistaa laitoksen turvallisuuden kannalta keskeisimm{\"a}t ongelma-alueet. Ongelmien tunnistaminen perustuu esitetyss{\"a} sovelluksessa laitosta ja sen toimintaa kuvaavan yleisen mallin avulla muodostetun avainsanaluettelon k{\"a}ytt{\"o}{\"o}n. Menetelm{\"a}n soveltamista esitetyll{\"a} tavalla ei ole aiemmin julkaistu. Poikkeamatarkastelu on alkuaan kehitetty kemian prosessilaitosten turvallisuuden arviointiin, jolloin sit{\"a} on p{\"a}{\"a}asiassa sovellettu suljetuissa putkistoissa kuljetettavissa neste- ja kaasuvirroissa ilmenevien h{\"a}iri{\"o}iden tunnistamiseen. Kokemusten mukaan menetelm{\"a} on ongelmitta sovellettavissa my{\"o}s turvelaitosten turpeenkuljetusvirtojen tarkasteluun. Toimintovirheanalyysin p{\"a}{\"a}asiallisena tarkastelukohteena oli videovalvomoymp{\"a}rist{\"o}ss{\"a} toimivan operaattorin ty{\"o}. Kokemusten mukaan t{\"a}m{\"a} kohde oli riitt{\"a}v{\"a}n syv{\"a}lliseen analyysiin liian laaja ja j{\"a}sentym{\"a}t{\"o}n. Turvallisuusanalyysi laaditaan laitoksen henkil{\"o}st{\"o}st{\"a} kootussa ty{\"o}ryhm{\"a}ss{\"a}. Henkil{\"o}kunnan v{\"a}h{\"a}isyys vaikeutti pieniss{\"a} laitoksissa riitt{\"a}v{\"a}n tiedon saamista. Ongelma voidaan poistaa t{\"a}ydent{\"a}m{\"a}ll{\"a} ty{\"o}ryhm{\"a}{\"a} esimerkiksi laitoksen suunnittelijoilla.",
keywords = "safety analysis, peat, power plant",
author = "Markku Reunanen and Veikko Rouhiainen",
year = "1987",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-2967-7",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "780",
address = "Finland",

}

Reunanen, M & Rouhiainen, V 1987, Kotimaisten polttoaineiden turvallinen tuotanto ja käyttö. Osa 6. Turvelaitosten turvallisuusanalyysit. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 780, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Kotimaisten polttoaineiden turvallinen tuotanto ja käyttö. Osa 6. Turvelaitosten turvallisuusanalyysit. / Reunanen, Markku; Rouhiainen, Veikko.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1987. 60 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 780).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Kotimaisten polttoaineiden turvallinen tuotanto ja käyttö. Osa 6. Turvelaitosten turvallisuusanalyysit

AU - Reunanen, Markku

AU - Rouhiainen, Veikko

PY - 1987

Y1 - 1987

N2 - Julkaisussa kuvataan keskeisiä turvallisuusanalyysin menetelmiä ja niiden soveltamista turvelaitosten turvallisuustarkasteluun. Menetelmien soveltamisesta saadut kokemukset perustuvat kuudella turvelaitoksella laadittuihin turvallisuusanalyyseihin. Menetelminä ovat potentiaalisten ongelmien analyysi, poikkeamatarkastelu, työn turvallisuusanalyysi ja toimintovirheanalyysi. Potentiaalisten ongelmien analyysin tavoitteena on antaa yleiskuva laitoksen toimintaan liittyvistä vaaroista ja samalla tunnistaa laitoksen turvallisuuden kannalta keskeisimmät ongelma-alueet. Ongelmien tunnistaminen perustuu esitetyssä sovelluksessa laitosta ja sen toimintaa kuvaavan yleisen mallin avulla muodostetun avainsanaluettelon käyttöön. Menetelmän soveltamista esitetyllä tavalla ei ole aiemmin julkaistu. Poikkeamatarkastelu on alkuaan kehitetty kemian prosessilaitosten turvallisuuden arviointiin, jolloin sitä on pääasiassa sovellettu suljetuissa putkistoissa kuljetettavissa neste- ja kaasuvirroissa ilmenevien häiriöiden tunnistamiseen. Kokemusten mukaan menetelmä on ongelmitta sovellettavissa myös turvelaitosten turpeenkuljetusvirtojen tarkasteluun. Toimintovirheanalyysin pääasiallisena tarkastelukohteena oli videovalvomoympäristössä toimivan operaattorin työ. Kokemusten mukaan tämä kohde oli riittävän syvälliseen analyysiin liian laaja ja jäsentymätön. Turvallisuusanalyysi laaditaan laitoksen henkilöstöstä kootussa työryhmässä. Henkilökunnan vähäisyys vaikeutti pienissä laitoksissa riittävän tiedon saamista. Ongelma voidaan poistaa täydentämällä työryhmää esimerkiksi laitoksen suunnittelijoilla.

AB - Julkaisussa kuvataan keskeisiä turvallisuusanalyysin menetelmiä ja niiden soveltamista turvelaitosten turvallisuustarkasteluun. Menetelmien soveltamisesta saadut kokemukset perustuvat kuudella turvelaitoksella laadittuihin turvallisuusanalyyseihin. Menetelminä ovat potentiaalisten ongelmien analyysi, poikkeamatarkastelu, työn turvallisuusanalyysi ja toimintovirheanalyysi. Potentiaalisten ongelmien analyysin tavoitteena on antaa yleiskuva laitoksen toimintaan liittyvistä vaaroista ja samalla tunnistaa laitoksen turvallisuuden kannalta keskeisimmät ongelma-alueet. Ongelmien tunnistaminen perustuu esitetyssä sovelluksessa laitosta ja sen toimintaa kuvaavan yleisen mallin avulla muodostetun avainsanaluettelon käyttöön. Menetelmän soveltamista esitetyllä tavalla ei ole aiemmin julkaistu. Poikkeamatarkastelu on alkuaan kehitetty kemian prosessilaitosten turvallisuuden arviointiin, jolloin sitä on pääasiassa sovellettu suljetuissa putkistoissa kuljetettavissa neste- ja kaasuvirroissa ilmenevien häiriöiden tunnistamiseen. Kokemusten mukaan menetelmä on ongelmitta sovellettavissa myös turvelaitosten turpeenkuljetusvirtojen tarkasteluun. Toimintovirheanalyysin pääasiallisena tarkastelukohteena oli videovalvomoympäristössä toimivan operaattorin työ. Kokemusten mukaan tämä kohde oli riittävän syvälliseen analyysiin liian laaja ja jäsentymätön. Turvallisuusanalyysi laaditaan laitoksen henkilöstöstä kootussa työryhmässä. Henkilökunnan vähäisyys vaikeutti pienissä laitoksissa riittävän tiedon saamista. Ongelma voidaan poistaa täydentämällä työryhmää esimerkiksi laitoksen suunnittelijoilla.

KW - safety analysis

KW - peat

KW - power plant

M3 - Report

SN - 951-38-2967-7

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Kotimaisten polttoaineiden turvallinen tuotanto ja käyttö. Osa 6. Turvelaitosten turvallisuusanalyysit

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Reunanen M, Rouhiainen V. Kotimaisten polttoaineiden turvallinen tuotanto ja käyttö. Osa 6. Turvelaitosten turvallisuusanalyysit. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1987. 60 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 780).