Kotimaisten polttoaineiden turvallinen tuotanto ja käyttö. Osa 8. Käsittelytekniikka ja laitosten suunnittelu

Aimo Rautalin

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Julkaisussa tarkastellaan kotimaisten polttoaineiden käsittelyä koskevia virallisia ohjeita ja määräyksiä Suomessa sekä nykyisin laitossuunnittelussa käytettäviä suositusluonteisia ohjeita. Ulkomaisia ohjeita käsitellään lähinnä eri toimintojen, laitteiden ja rakennusten sijoittelun sekä paineenpurkausmitoituksen osalta. Polttoaineiden turvallisuusteknisiä materiaaliominaisuuksia tarkastellaan erityisesti palo- ja pölyräjähdysriskien kannalta. Lisäksi esitetään ominaisuuksien raja- ja maksimiarvoja, joita tarvitaan laitossuunnittelussa paloriskien vähentämiseksi ja nykyaikaisen paineenpurkausmitoituksen lähtöarvoina. Turvelaitosten yleisimmät ja -kohteet vuosina 1979 - 1985 on jaettu laitoksen tehon mukaan ryhmiin < 10 MW, 10 - 50 MW ja > 50 MW. Lisäksi esitetään yhtenä ryhmänä erikokoisilta laitoksilta kootut tiedot syttymissyistä ja -kohteista ennen vuotta 1979. Palotilastojen perusteella on valittu painopistealueet ja -kohteet, joita käsitellään yksityiskohtaisemmin turvallisuusteknisen suunnittelun kannatta. Huomiota kiinnitetään erityisesti polttoaineen käsittelylaitteissa tapahtuvan pölyämisen vähentämiseen ja hallintaan sekä pölyn laitteiden ja laitosten suunnittelulle asettamiin erityisvaatimuksiin. Tilat jaetaan pölyräjähdysvaaran todennäköisyyden perusteella eri luokkiin. Näiden tilojen syttymislähteiden eliminointivaatimuksia sekä pölyisten tilojen sähkölaitteille asetettuja vaatimuksia esitellään. Myös laitteiden ja tilojen nykyaikaista paineenpurkausmitoitusta pölyräjähdysten hallitsemiseksi esitellään sekä vertaillaan tämän ja eräiden vanhojen mitoitustapojen antamia tuloksia. Rakennusten paineenpurkausta sekä erilaisten väliseinien ja lasi-ikkunoiden räjähdyspaineenkestävyyttä tarkastellaan sekä esitetään lasinsirpaleiden lentoetäisyyksiä erityyppisten ikkunoiden rikkoontuessa. Myös laitoskohtaisten käyttöä koskevien turvallisuusohjeiden sekä työpaikkakohtaisten turvallisuusohjeiden sisältövaatimuksia ja laatimismenettelyä käsitellään.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages152
ISBN (Print)951-38-2966-9
Publication statusPublished - 1987
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number770
ISSN0358-5085

Keywords

  • peat
  • explosions
  • safety

Cite this

Rautalin, A. (1987). Kotimaisten polttoaineiden turvallinen tuotanto ja käyttö. Osa 8. Käsittelytekniikka ja laitosten suunnittelu. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 770
Rautalin, Aimo. / Kotimaisten polttoaineiden turvallinen tuotanto ja käyttö. Osa 8. Käsittelytekniikka ja laitosten suunnittelu. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1987. 152 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 770).
@book{4fe91bc0c2df4d8ebba77936e3b07264,
title = "Kotimaisten polttoaineiden turvallinen tuotanto ja k{\"a}ytt{\"o}. Osa 8. K{\"a}sittelytekniikka ja laitosten suunnittelu",
abstract = "Julkaisussa tarkastellaan kotimaisten polttoaineiden k{\"a}sittely{\"a} koskevia virallisia ohjeita ja m{\"a}{\"a}r{\"a}yksi{\"a} Suomessa sek{\"a} nykyisin laitossuunnittelussa k{\"a}ytett{\"a}vi{\"a} suositusluonteisia ohjeita. Ulkomaisia ohjeita k{\"a}sitell{\"a}{\"a}n l{\"a}hinn{\"a} eri toimintojen, laitteiden ja rakennusten sijoittelun sek{\"a} paineenpurkausmitoituksen osalta. Polttoaineiden turvallisuusteknisi{\"a} materiaaliominaisuuksia tarkastellaan erityisesti palo- ja p{\"o}lyr{\"a}j{\"a}hdysriskien kannalta. Lis{\"a}ksi esitet{\"a}{\"a}n ominaisuuksien raja- ja maksimiarvoja, joita tarvitaan laitossuunnittelussa paloriskien v{\"a}hent{\"a}miseksi ja nykyaikaisen paineenpurkausmitoituksen l{\"a}ht{\"o}arvoina. Turvelaitosten yleisimm{\"a}t ja -kohteet vuosina 1979 - 1985 on jaettu laitoksen tehon mukaan ryhmiin < 10 MW, 10 - 50 MW ja > 50 MW. Lis{\"a}ksi esitet{\"a}{\"a}n yhten{\"a} ryhm{\"a}n{\"a} erikokoisilta laitoksilta kootut tiedot syttymissyist{\"a} ja -kohteista ennen vuotta 1979. Palotilastojen perusteella on valittu painopistealueet ja -kohteet, joita k{\"a}sitell{\"a}{\"a}n yksityiskohtaisemmin turvallisuusteknisen suunnittelun kannatta. Huomiota kiinnitet{\"a}{\"a}n erityisesti polttoaineen k{\"a}sittelylaitteissa tapahtuvan p{\"o}ly{\"a}misen v{\"a}hent{\"a}miseen ja hallintaan sek{\"a} p{\"o}lyn laitteiden ja laitosten suunnittelulle asettamiin erityisvaatimuksiin. Tilat jaetaan p{\"o}lyr{\"a}j{\"a}hdysvaaran todenn{\"a}k{\"o}isyyden perusteella eri luokkiin. N{\"a}iden tilojen syttymisl{\"a}hteiden eliminointivaatimuksia sek{\"a} p{\"o}lyisten tilojen s{\"a}hk{\"o}laitteille asetettuja vaatimuksia esitell{\"a}{\"a}n. My{\"o}s laitteiden ja tilojen nykyaikaista paineenpurkausmitoitusta p{\"o}lyr{\"a}j{\"a}hdysten hallitsemiseksi esitell{\"a}{\"a}n sek{\"a} vertaillaan t{\"a}m{\"a}n ja er{\"a}iden vanhojen mitoitustapojen antamia tuloksia. Rakennusten paineenpurkausta sek{\"a} erilaisten v{\"a}liseinien ja lasi-ikkunoiden r{\"a}j{\"a}hdyspaineenkest{\"a}vyytt{\"a} tarkastellaan sek{\"a} esitet{\"a}{\"a}n lasinsirpaleiden lentoet{\"a}isyyksi{\"a} erityyppisten ikkunoiden rikkoontuessa. My{\"o}s laitoskohtaisten k{\"a}ytt{\"o}{\"a} koskevien turvallisuusohjeiden sek{\"a} ty{\"o}paikkakohtaisten turvallisuusohjeiden sis{\"a}lt{\"o}vaatimuksia ja laatimismenettely{\"a} k{\"a}sitell{\"a}{\"a}n.",
keywords = "peat, explosions, safety",
author = "Aimo Rautalin",
year = "1987",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-2966-9",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "770",
address = "Finland",

}

Rautalin, A 1987, Kotimaisten polttoaineiden turvallinen tuotanto ja käyttö. Osa 8. Käsittelytekniikka ja laitosten suunnittelu. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 770, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Kotimaisten polttoaineiden turvallinen tuotanto ja käyttö. Osa 8. Käsittelytekniikka ja laitosten suunnittelu. / Rautalin, Aimo.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1987. 152 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 770).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Kotimaisten polttoaineiden turvallinen tuotanto ja käyttö. Osa 8. Käsittelytekniikka ja laitosten suunnittelu

AU - Rautalin, Aimo

PY - 1987

Y1 - 1987

N2 - Julkaisussa tarkastellaan kotimaisten polttoaineiden käsittelyä koskevia virallisia ohjeita ja määräyksiä Suomessa sekä nykyisin laitossuunnittelussa käytettäviä suositusluonteisia ohjeita. Ulkomaisia ohjeita käsitellään lähinnä eri toimintojen, laitteiden ja rakennusten sijoittelun sekä paineenpurkausmitoituksen osalta. Polttoaineiden turvallisuusteknisiä materiaaliominaisuuksia tarkastellaan erityisesti palo- ja pölyräjähdysriskien kannalta. Lisäksi esitetään ominaisuuksien raja- ja maksimiarvoja, joita tarvitaan laitossuunnittelussa paloriskien vähentämiseksi ja nykyaikaisen paineenpurkausmitoituksen lähtöarvoina. Turvelaitosten yleisimmät ja -kohteet vuosina 1979 - 1985 on jaettu laitoksen tehon mukaan ryhmiin < 10 MW, 10 - 50 MW ja > 50 MW. Lisäksi esitetään yhtenä ryhmänä erikokoisilta laitoksilta kootut tiedot syttymissyistä ja -kohteista ennen vuotta 1979. Palotilastojen perusteella on valittu painopistealueet ja -kohteet, joita käsitellään yksityiskohtaisemmin turvallisuusteknisen suunnittelun kannatta. Huomiota kiinnitetään erityisesti polttoaineen käsittelylaitteissa tapahtuvan pölyämisen vähentämiseen ja hallintaan sekä pölyn laitteiden ja laitosten suunnittelulle asettamiin erityisvaatimuksiin. Tilat jaetaan pölyräjähdysvaaran todennäköisyyden perusteella eri luokkiin. Näiden tilojen syttymislähteiden eliminointivaatimuksia sekä pölyisten tilojen sähkölaitteille asetettuja vaatimuksia esitellään. Myös laitteiden ja tilojen nykyaikaista paineenpurkausmitoitusta pölyräjähdysten hallitsemiseksi esitellään sekä vertaillaan tämän ja eräiden vanhojen mitoitustapojen antamia tuloksia. Rakennusten paineenpurkausta sekä erilaisten väliseinien ja lasi-ikkunoiden räjähdyspaineenkestävyyttä tarkastellaan sekä esitetään lasinsirpaleiden lentoetäisyyksiä erityyppisten ikkunoiden rikkoontuessa. Myös laitoskohtaisten käyttöä koskevien turvallisuusohjeiden sekä työpaikkakohtaisten turvallisuusohjeiden sisältövaatimuksia ja laatimismenettelyä käsitellään.

AB - Julkaisussa tarkastellaan kotimaisten polttoaineiden käsittelyä koskevia virallisia ohjeita ja määräyksiä Suomessa sekä nykyisin laitossuunnittelussa käytettäviä suositusluonteisia ohjeita. Ulkomaisia ohjeita käsitellään lähinnä eri toimintojen, laitteiden ja rakennusten sijoittelun sekä paineenpurkausmitoituksen osalta. Polttoaineiden turvallisuusteknisiä materiaaliominaisuuksia tarkastellaan erityisesti palo- ja pölyräjähdysriskien kannalta. Lisäksi esitetään ominaisuuksien raja- ja maksimiarvoja, joita tarvitaan laitossuunnittelussa paloriskien vähentämiseksi ja nykyaikaisen paineenpurkausmitoituksen lähtöarvoina. Turvelaitosten yleisimmät ja -kohteet vuosina 1979 - 1985 on jaettu laitoksen tehon mukaan ryhmiin < 10 MW, 10 - 50 MW ja > 50 MW. Lisäksi esitetään yhtenä ryhmänä erikokoisilta laitoksilta kootut tiedot syttymissyistä ja -kohteista ennen vuotta 1979. Palotilastojen perusteella on valittu painopistealueet ja -kohteet, joita käsitellään yksityiskohtaisemmin turvallisuusteknisen suunnittelun kannatta. Huomiota kiinnitetään erityisesti polttoaineen käsittelylaitteissa tapahtuvan pölyämisen vähentämiseen ja hallintaan sekä pölyn laitteiden ja laitosten suunnittelulle asettamiin erityisvaatimuksiin. Tilat jaetaan pölyräjähdysvaaran todennäköisyyden perusteella eri luokkiin. Näiden tilojen syttymislähteiden eliminointivaatimuksia sekä pölyisten tilojen sähkölaitteille asetettuja vaatimuksia esitellään. Myös laitteiden ja tilojen nykyaikaista paineenpurkausmitoitusta pölyräjähdysten hallitsemiseksi esitellään sekä vertaillaan tämän ja eräiden vanhojen mitoitustapojen antamia tuloksia. Rakennusten paineenpurkausta sekä erilaisten väliseinien ja lasi-ikkunoiden räjähdyspaineenkestävyyttä tarkastellaan sekä esitetään lasinsirpaleiden lentoetäisyyksiä erityyppisten ikkunoiden rikkoontuessa. Myös laitoskohtaisten käyttöä koskevien turvallisuusohjeiden sekä työpaikkakohtaisten turvallisuusohjeiden sisältövaatimuksia ja laatimismenettelyä käsitellään.

KW - peat

KW - explosions

KW - safety

M3 - Report

SN - 951-38-2966-9

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Kotimaisten polttoaineiden turvallinen tuotanto ja käyttö. Osa 8. Käsittelytekniikka ja laitosten suunnittelu

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Rautalin A. Kotimaisten polttoaineiden turvallinen tuotanto ja käyttö. Osa 8. Käsittelytekniikka ja laitosten suunnittelu. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1987. 152 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 770).