Kuitubetoni: Ominaisuudet, valmistustekniikka ja sovellutukset

Erkki Vesikari

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Kuitubetonin käyttö on viime vuosina lisääntynyt voimakkaasti. Mikäli vanhastaan laajassa käytössä oleva asbestikuitu jätetään huomiotta, on nykyaikaisissa kuitubetonituotteissa käytetty eniten teräs- lasi- ja polypropyleenikuituja. Näiden ominaisuudet ja tyypilliset käyttöalueet poikkeavat suuresti toisistaan. Teräskuitubetonin sovellukset ovat pääasiassa rakenteiden pintakerroksia, joilla pyritään vahvistamaan, sitomaan tai suojaamaan alusrakennetta. Esimerkkejä tällaisista sovelluskohteista ovat tienpäällysteet, patojen juoksutusaukot, tunneleiden ruiskubetonikerrokset ja uunien vuoraukset. Teräskuitubetonista valmistetaan myös elementtejä kuten laattoja, levyjä, putkia ja erilaisia eristyselementtejä. Lasikuitubetonin käyttö on lisääntynyt voimakkaasti sen jälkeen, kun Englannissa on alettu tuottaa nk. Alkalinkestävää lasikuitua. Lasikuitubetonituotteiden valmistuksen on kehitetty useita eristysmenetelmiä, joista ruiskutusmenetelmä on yleisin. Lasikuitubetonin sovellutukset ovat lähes yksinomaan elementtiteollisuuden tuotteita. Näistä tärkeimpiä ovat julkisivuelementit, levyt, muotit, kattotiilet, säiliöt, ponttoonit, putket ja ikkunakehykset. Lasikuitubetonia voidaan käyttää myös rakenteiden sitovana pintakerroksena. Polypropyleenikuitubetoni on hinnaltaan edullista ja sitä on kannattavaa käyttää etenkin dynaamisesti rasitetuissa rakenteissa. Polypropyleenikuitubetonista valmistetaan Englannissa suuria määriä paalukuoria. Toinen polypropyleenikuitubetonin sovellutusalue on kohokuviolliset koriste-elementit. Niiden valmistusmassassa käytettyjen polypropyleenikuitujen ja lisähuokosten ansiosta voidaan kohokuviot painaa esimerkiksi teloilla suoraan tuoreeseen betonipintaan.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages70
ISBN (Print)951-38-0484-4
Publication statusPublished - 1977
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus: Betonitekniikan laboratorio. Tiedonanto
Number44
ISSN0355-3442

Fingerprint

manufacturing

Cite this

Vesikari, E. (1977). Kuitubetoni: Ominaisuudet, valmistustekniikka ja sovellutukset. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus: Betonitekniikan laboratorio. Tiedonanto, No. 44
Vesikari, Erkki. / Kuitubetoni : Ominaisuudet, valmistustekniikka ja sovellutukset. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1977. 70 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus: Betonitekniikan laboratorio. Tiedonanto; No. 44).
@book{fa90a6de73024c74bf7f9ba983e16106,
title = "Kuitubetoni: Ominaisuudet, valmistustekniikka ja sovellutukset",
abstract = "Kuitubetonin k{\"a}ytt{\"o} on viime vuosina lis{\"a}{\"a}ntynyt voimakkaasti. Mik{\"a}li vanhastaan laajassa k{\"a}yt{\"o}ss{\"a} oleva asbestikuitu j{\"a}tet{\"a}{\"a}n huomiotta, on nykyaikaisissa kuitubetonituotteissa k{\"a}ytetty eniten ter{\"a}s- lasi- ja polypropyleenikuituja. N{\"a}iden ominaisuudet ja tyypilliset k{\"a}ytt{\"o}alueet poikkeavat suuresti toisistaan. Ter{\"a}skuitubetonin sovellukset ovat p{\"a}{\"a}asiassa rakenteiden pintakerroksia, joilla pyrit{\"a}{\"a}n vahvistamaan, sitomaan tai suojaamaan alusrakennetta. Esimerkkej{\"a} t{\"a}llaisista sovelluskohteista ovat tienp{\"a}{\"a}llysteet, patojen juoksutusaukot, tunneleiden ruiskubetonikerrokset ja uunien vuoraukset. Ter{\"a}skuitubetonista valmistetaan my{\"o}s elementtej{\"a} kuten laattoja, levyj{\"a}, putkia ja erilaisia eristyselementtej{\"a}. Lasikuitubetonin k{\"a}ytt{\"o} on lis{\"a}{\"a}ntynyt voimakkaasti sen j{\"a}lkeen, kun Englannissa on alettu tuottaa nk. Alkalinkest{\"a}v{\"a}{\"a} lasikuitua. Lasikuitubetonituotteiden valmistuksen on kehitetty useita eristysmenetelmi{\"a}, joista ruiskutusmenetelm{\"a} on yleisin. Lasikuitubetonin sovellutukset ovat l{\"a}hes yksinomaan elementtiteollisuuden tuotteita. N{\"a}ist{\"a} t{\"a}rkeimpi{\"a} ovat julkisivuelementit, levyt, muotit, kattotiilet, s{\"a}ili{\"o}t, ponttoonit, putket ja ikkunakehykset. Lasikuitubetonia voidaan k{\"a}ytt{\"a}{\"a} my{\"o}s rakenteiden sitovana pintakerroksena. Polypropyleenikuitubetoni on hinnaltaan edullista ja sit{\"a} on kannattavaa k{\"a}ytt{\"a}{\"a} etenkin dynaamisesti rasitetuissa rakenteissa. Polypropyleenikuitubetonista valmistetaan Englannissa suuria m{\"a}{\"a}ri{\"a} paalukuoria. Toinen polypropyleenikuitubetonin sovellutusalue on kohokuviolliset koriste-elementit. Niiden valmistusmassassa k{\"a}ytettyjen polypropyleenikuitujen ja lis{\"a}huokosten ansiosta voidaan kohokuviot painaa esimerkiksi teloilla suoraan tuoreeseen betonipintaan.",
author = "Erkki Vesikari",
year = "1977",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-0484-4",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus: Betonitekniikan laboratorio. Tiedonanto",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "44",
address = "Finland",

}

Vesikari, E 1977, Kuitubetoni: Ominaisuudet, valmistustekniikka ja sovellutukset. Valtion teknillinen tutkimuskeskus: Betonitekniikan laboratorio. Tiedonanto, no. 44, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Kuitubetoni : Ominaisuudet, valmistustekniikka ja sovellutukset. / Vesikari, Erkki.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1977. 70 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus: Betonitekniikan laboratorio. Tiedonanto; No. 44).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Kuitubetoni

T2 - Ominaisuudet, valmistustekniikka ja sovellutukset

AU - Vesikari, Erkki

PY - 1977

Y1 - 1977

N2 - Kuitubetonin käyttö on viime vuosina lisääntynyt voimakkaasti. Mikäli vanhastaan laajassa käytössä oleva asbestikuitu jätetään huomiotta, on nykyaikaisissa kuitubetonituotteissa käytetty eniten teräs- lasi- ja polypropyleenikuituja. Näiden ominaisuudet ja tyypilliset käyttöalueet poikkeavat suuresti toisistaan. Teräskuitubetonin sovellukset ovat pääasiassa rakenteiden pintakerroksia, joilla pyritään vahvistamaan, sitomaan tai suojaamaan alusrakennetta. Esimerkkejä tällaisista sovelluskohteista ovat tienpäällysteet, patojen juoksutusaukot, tunneleiden ruiskubetonikerrokset ja uunien vuoraukset. Teräskuitubetonista valmistetaan myös elementtejä kuten laattoja, levyjä, putkia ja erilaisia eristyselementtejä. Lasikuitubetonin käyttö on lisääntynyt voimakkaasti sen jälkeen, kun Englannissa on alettu tuottaa nk. Alkalinkestävää lasikuitua. Lasikuitubetonituotteiden valmistuksen on kehitetty useita eristysmenetelmiä, joista ruiskutusmenetelmä on yleisin. Lasikuitubetonin sovellutukset ovat lähes yksinomaan elementtiteollisuuden tuotteita. Näistä tärkeimpiä ovat julkisivuelementit, levyt, muotit, kattotiilet, säiliöt, ponttoonit, putket ja ikkunakehykset. Lasikuitubetonia voidaan käyttää myös rakenteiden sitovana pintakerroksena. Polypropyleenikuitubetoni on hinnaltaan edullista ja sitä on kannattavaa käyttää etenkin dynaamisesti rasitetuissa rakenteissa. Polypropyleenikuitubetonista valmistetaan Englannissa suuria määriä paalukuoria. Toinen polypropyleenikuitubetonin sovellutusalue on kohokuviolliset koriste-elementit. Niiden valmistusmassassa käytettyjen polypropyleenikuitujen ja lisähuokosten ansiosta voidaan kohokuviot painaa esimerkiksi teloilla suoraan tuoreeseen betonipintaan.

AB - Kuitubetonin käyttö on viime vuosina lisääntynyt voimakkaasti. Mikäli vanhastaan laajassa käytössä oleva asbestikuitu jätetään huomiotta, on nykyaikaisissa kuitubetonituotteissa käytetty eniten teräs- lasi- ja polypropyleenikuituja. Näiden ominaisuudet ja tyypilliset käyttöalueet poikkeavat suuresti toisistaan. Teräskuitubetonin sovellukset ovat pääasiassa rakenteiden pintakerroksia, joilla pyritään vahvistamaan, sitomaan tai suojaamaan alusrakennetta. Esimerkkejä tällaisista sovelluskohteista ovat tienpäällysteet, patojen juoksutusaukot, tunneleiden ruiskubetonikerrokset ja uunien vuoraukset. Teräskuitubetonista valmistetaan myös elementtejä kuten laattoja, levyjä, putkia ja erilaisia eristyselementtejä. Lasikuitubetonin käyttö on lisääntynyt voimakkaasti sen jälkeen, kun Englannissa on alettu tuottaa nk. Alkalinkestävää lasikuitua. Lasikuitubetonituotteiden valmistuksen on kehitetty useita eristysmenetelmiä, joista ruiskutusmenetelmä on yleisin. Lasikuitubetonin sovellutukset ovat lähes yksinomaan elementtiteollisuuden tuotteita. Näistä tärkeimpiä ovat julkisivuelementit, levyt, muotit, kattotiilet, säiliöt, ponttoonit, putket ja ikkunakehykset. Lasikuitubetonia voidaan käyttää myös rakenteiden sitovana pintakerroksena. Polypropyleenikuitubetoni on hinnaltaan edullista ja sitä on kannattavaa käyttää etenkin dynaamisesti rasitetuissa rakenteissa. Polypropyleenikuitubetonista valmistetaan Englannissa suuria määriä paalukuoria. Toinen polypropyleenikuitubetonin sovellutusalue on kohokuviolliset koriste-elementit. Niiden valmistusmassassa käytettyjen polypropyleenikuitujen ja lisähuokosten ansiosta voidaan kohokuviot painaa esimerkiksi teloilla suoraan tuoreeseen betonipintaan.

M3 - Report

SN - 951-38-0484-4

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus: Betonitekniikan laboratorio. Tiedonanto

BT - Kuitubetoni

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Vesikari E. Kuitubetoni: Ominaisuudet, valmistustekniikka ja sovellutukset. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1977. 70 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus: Betonitekniikan laboratorio. Tiedonanto; No. 44).