Kulmastabiilisuuden mallinnus: Diplomityö

Sanna Uski

Research output: ThesisMaster's thesis

Abstract

Työn tavoitteena oli kartoittaa vaihtoehtoisia menetelmiä perinteiselle aikatasossa tapahtuvalle kulmastabiilisuuden mallinnukselle käyttövarmuustarkastelussa. Vaihtoehtoisiin menetelmiin tutustuttiin kirjallisuuden avulla ja valittiin menetelmä testattavaksi pohjoismaisessa yhteiskäyttöjärjestelmässä. Vaihtoehtoisen menetelmän ominaisuusvaatimuksiin kuului nopeampi laskenta, luotettava stabiilien ja epästabiilien tilanteiden seulontakyky ja menetelmän antama indeksi stabiilisuus-/epästabiilisuusasteesta.

Pääasiassa menetelmät, joihin tutustuttiin, arvioivat vain transienttia stabiilisuutta. SIME-menetelmä soveltui myös dynaamisen stabiilisuuden arviointiin. Suomessa voi dynaamisella stabiilisuudella olla tulevaisuudessa merkittävä rooli käyttövarmuustarkasteluissa. SIME-menetelmän toimivuutta testattiin osin yksinkertaistetulla Nordel-verkkomallilla, ja saadut tulokset olivat lupaavia. Menetelmä täytti uudelle menetelmälle asetetut vaatimukset, vaikka ongelmiakin esiintyi. Testauksessa käytetyn menetelmän edelleen kehittäminen ja menetelmän testaaminen täydellisellä verkkomallilla on suositeltavaa.
Original languageFinnish
QualificationMaster Degree
Awarding Institution
  • Lappeenranta University of Technology
Place of PublicationLappeenranta
Publisher
Publication statusPublished - 2003
MoE publication typeG2 Master's thesis, polytechnic Master's thesis

Cite this

Uski, S. (2003). Kulmastabiilisuuden mallinnus: Diplomityö. Lappeenranta: Lappeenranta University of Technology.
Uski, Sanna. / Kulmastabiilisuuden mallinnus : Diplomityö. Lappeenranta : Lappeenranta University of Technology, 2003. 111 p.
@phdthesis{0bd28f44427444e6a0aaf2d22eed6465,
title = "Kulmastabiilisuuden mallinnus: Diplomity{\"o}",
abstract = "Ty{\"o}n tavoitteena oli kartoittaa vaihtoehtoisia menetelmi{\"a} perinteiselle aikatasossa tapahtuvalle kulmastabiilisuuden mallinnukselle k{\"a}ytt{\"o}varmuustarkastelussa. Vaihtoehtoisiin menetelmiin tutustuttiin kirjallisuuden avulla ja valittiin menetelm{\"a} testattavaksi pohjoismaisessa yhteisk{\"a}ytt{\"o}j{\"a}rjestelm{\"a}ss{\"a}. Vaihtoehtoisen menetelm{\"a}n ominaisuusvaatimuksiin kuului nopeampi laskenta, luotettava stabiilien ja ep{\"a}stabiilien tilanteiden seulontakyky ja menetelm{\"a}n antama indeksi stabiilisuus-/ep{\"a}stabiilisuusasteesta.P{\"a}{\"a}asiassa menetelm{\"a}t, joihin tutustuttiin, arvioivat vain transienttia stabiilisuutta. SIME-menetelm{\"a} soveltui my{\"o}s dynaamisen stabiilisuuden arviointiin. Suomessa voi dynaamisella stabiilisuudella olla tulevaisuudessa merkitt{\"a}v{\"a} rooli k{\"a}ytt{\"o}varmuustarkasteluissa. SIME-menetelm{\"a}n toimivuutta testattiin osin yksinkertaistetulla Nordel-verkkomallilla, ja saadut tulokset olivat lupaavia. Menetelm{\"a} t{\"a}ytti uudelle menetelm{\"a}lle asetetut vaatimukset, vaikka ongelmiakin esiintyi. Testauksessa k{\"a}ytetyn menetelm{\"a}n edelleen kehitt{\"a}minen ja menetelm{\"a}n testaaminen t{\"a}ydellisell{\"a} verkkomallilla on suositeltavaa.",
author = "Sanna Uski",
note = "CA: pro_ene diplomity{\"o} Lappeenrannan teknillinen korkeakoulu; Energiatekniikan osasto 106 s. + 36 kuv. 9 taul. 5 liitt.",
year = "2003",
language = "Finnish",
publisher = "Lappeenranta University of Technology",
address = "Finland",
school = "Lappeenranta University of Technology",

}

Uski, S 2003, 'Kulmastabiilisuuden mallinnus: Diplomityö', Master Degree, Lappeenranta University of Technology , Lappeenranta.

Kulmastabiilisuuden mallinnus : Diplomityö. / Uski, Sanna.

Lappeenranta : Lappeenranta University of Technology, 2003. 111 p.

Research output: ThesisMaster's thesis

TY - THES

T1 - Kulmastabiilisuuden mallinnus

T2 - Diplomityö

AU - Uski, Sanna

N1 - CA: pro_ene diplomityö Lappeenrannan teknillinen korkeakoulu; Energiatekniikan osasto 106 s. + 36 kuv. 9 taul. 5 liitt.

PY - 2003

Y1 - 2003

N2 - Työn tavoitteena oli kartoittaa vaihtoehtoisia menetelmiä perinteiselle aikatasossa tapahtuvalle kulmastabiilisuuden mallinnukselle käyttövarmuustarkastelussa. Vaihtoehtoisiin menetelmiin tutustuttiin kirjallisuuden avulla ja valittiin menetelmä testattavaksi pohjoismaisessa yhteiskäyttöjärjestelmässä. Vaihtoehtoisen menetelmän ominaisuusvaatimuksiin kuului nopeampi laskenta, luotettava stabiilien ja epästabiilien tilanteiden seulontakyky ja menetelmän antama indeksi stabiilisuus-/epästabiilisuusasteesta.Pääasiassa menetelmät, joihin tutustuttiin, arvioivat vain transienttia stabiilisuutta. SIME-menetelmä soveltui myös dynaamisen stabiilisuuden arviointiin. Suomessa voi dynaamisella stabiilisuudella olla tulevaisuudessa merkittävä rooli käyttövarmuustarkasteluissa. SIME-menetelmän toimivuutta testattiin osin yksinkertaistetulla Nordel-verkkomallilla, ja saadut tulokset olivat lupaavia. Menetelmä täytti uudelle menetelmälle asetetut vaatimukset, vaikka ongelmiakin esiintyi. Testauksessa käytetyn menetelmän edelleen kehittäminen ja menetelmän testaaminen täydellisellä verkkomallilla on suositeltavaa.

AB - Työn tavoitteena oli kartoittaa vaihtoehtoisia menetelmiä perinteiselle aikatasossa tapahtuvalle kulmastabiilisuuden mallinnukselle käyttövarmuustarkastelussa. Vaihtoehtoisiin menetelmiin tutustuttiin kirjallisuuden avulla ja valittiin menetelmä testattavaksi pohjoismaisessa yhteiskäyttöjärjestelmässä. Vaihtoehtoisen menetelmän ominaisuusvaatimuksiin kuului nopeampi laskenta, luotettava stabiilien ja epästabiilien tilanteiden seulontakyky ja menetelmän antama indeksi stabiilisuus-/epästabiilisuusasteesta.Pääasiassa menetelmät, joihin tutustuttiin, arvioivat vain transienttia stabiilisuutta. SIME-menetelmä soveltui myös dynaamisen stabiilisuuden arviointiin. Suomessa voi dynaamisella stabiilisuudella olla tulevaisuudessa merkittävä rooli käyttövarmuustarkasteluissa. SIME-menetelmän toimivuutta testattiin osin yksinkertaistetulla Nordel-verkkomallilla, ja saadut tulokset olivat lupaavia. Menetelmä täytti uudelle menetelmälle asetetut vaatimukset, vaikka ongelmiakin esiintyi. Testauksessa käytetyn menetelmän edelleen kehittäminen ja menetelmän testaaminen täydellisellä verkkomallilla on suositeltavaa.

M3 - Master's thesis

PB - Lappeenranta University of Technology

CY - Lappeenranta

ER -

Uski S. Kulmastabiilisuuden mallinnus: Diplomityö. Lappeenranta: Lappeenranta University of Technology, 2003. 111 p.