TY - BOOK
T1 - Kuluttajien suhtautuminen keinotekoisiin elintarvikeväreihin
AU - Tuorila, Hely
PY - 1981
Y1 - 1981
N2 - Tutkimuksessa selvitettiin 232 kuluttajan asenteita ja
käyttäytymistä keinotekoisten elintarvikevärien suhteen.
Asenteet mitattiin Likertin asteikolla, ja käyttäytymistä
tutkittiin antamalla koehenkilöiden arvioida värittömän
ja värillisen limonadin ulkonäön ja maun miellyttävyyttä.
Tuloksen mukaan kuluttajien sanallisella tasolla
ilmaistut asenteet keinotekoisia elintarvikevärejä
kohtaan olivat keskimääräisesti ottaen varsin torjuvat.
Koulutus sekä aikaisemmat keskustelut värien käytöstä tai
artikkelien lukeminen niistä lisäsivät värikielteisyyttä.
Naiset asennoituivat väreihin kielteisemmin kuin miehet.
Väriasenne korreloi voimakkaasti käsitykseen
elintarvikkeiden turvallisuudesta yleensä.
Valintatilanteessa käyttäytyminen ei näyttänyt olevan
suurestikaan sidoksissa asenteeseen silloin, kun väriin
ei liitetty assosiaatiota. Kun molempien näytejuomien
ilmoitettiin olevan mansikkalimonadeja, lisääntyivät
myönteiset reaktiot asenteiltaan myönteisillä
koehenkilöillä. Kielteisesti asennoituviin informaatiolla
ei ollut paljon vaikutusta. Tästä voidaan päätellä, että
vasta assosiaation antaminen pakotti koehenkilöt
käyttämään kokemus- ja asennetaustaansa arvioinnin
tukena. Yhteenvetona voidaan todeta, että vaikka
väriasenne on ilmeisesti yksi kuluttajien valintaa
säätelevä tekijä, se ei selitä kuin osan
valintakäyttäytymisestä.
AB - Tutkimuksessa selvitettiin 232 kuluttajan asenteita ja
käyttäytymistä keinotekoisten elintarvikevärien suhteen.
Asenteet mitattiin Likertin asteikolla, ja käyttäytymistä
tutkittiin antamalla koehenkilöiden arvioida värittömän
ja värillisen limonadin ulkonäön ja maun miellyttävyyttä.
Tuloksen mukaan kuluttajien sanallisella tasolla
ilmaistut asenteet keinotekoisia elintarvikevärejä
kohtaan olivat keskimääräisesti ottaen varsin torjuvat.
Koulutus sekä aikaisemmat keskustelut värien käytöstä tai
artikkelien lukeminen niistä lisäsivät värikielteisyyttä.
Naiset asennoituivat väreihin kielteisemmin kuin miehet.
Väriasenne korreloi voimakkaasti käsitykseen
elintarvikkeiden turvallisuudesta yleensä.
Valintatilanteessa käyttäytyminen ei näyttänyt olevan
suurestikaan sidoksissa asenteeseen silloin, kun väriin
ei liitetty assosiaatiota. Kun molempien näytejuomien
ilmoitettiin olevan mansikkalimonadeja, lisääntyivät
myönteiset reaktiot asenteiltaan myönteisillä
koehenkilöillä. Kielteisesti asennoituviin informaatiolla
ei ollut paljon vaikutusta. Tästä voidaan päätellä, että
vasta assosiaation antaminen pakotti koehenkilöt
käyttämään kokemus- ja asennetaustaansa arvioinnin
tukena. Yhteenvetona voidaan todeta, että vaikka
väriasenne on ilmeisesti yksi kuluttajien valintaa
säätelevä tekijä, se ei selitä kuin osan
valintakäyttäytymisestä.
KW - food additives
KW - food flavor
KW - consumers
M3 - Report
SN - 951-38-1219-7
T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
BT - Kuluttajien suhtautuminen keinotekoisiin elintarvikeväreihin
PB - VTT Technical Research Centre of Finland
CY - Espoo
ER -