Kunnossapito ja prognostiikka pitävät koneet käynnissä

Aino Helle

Research output: Contribution to journalArticleProfessional

Abstract

Käynnissäpidon hallinta kattaa laajan kokonaisuuden yksittäisistä komponenteista ja laitteista aina koko tuotantolinjaan, -prosessiin tai laitokseen asti. Käyttövarmuudella ja käynnissäpidon hallinnalla on oleellinen vaikutus yritysten tuottavuuteen ja kilpailukykyyn. Teollisuuden koneiden ja tuotantojärjestelmien kunnonvalvonnassa ja tuotantoprosessin ohjauksessa ja säädössä on käytössä lukuisia erilaisia mittauksia. Niiden hyödyntämispotentiaali on huomattavasti suurempi kuin niiden tämän hetkinen käyttö. Mittauksia voidaan hyödyntää tehokkaammin yhdistämällä oleellisia tietoja ja käyttämällä samaa mittaustietoa sekä prosessin ohjaukseen että tuotantolaitteiden toimintatilan ja kunnon seurantaan sekä ennustamiseen, prognostiikkaan. VTT koordinoi kolmivuotista tutkimushanketta, jossa kehitetään menetelmiä teollisuuden koneiden ja tuotantolinjojen käynnissäpidon hallitsemiseksi. Hankkeen toteutus on hyvin case-lähtöistä ja caseissa kehitettävät menetelmät ja ratkaisut kohdistuvat osin hyvinkin erilaisiin osa-alueisiin, jotka mahdollistavat prognostiikan. Hanke päättyy vuoden 2006 lopussa ja kaikille avoin loppuseminaari pidetään joulukuussa.
Original languageFinnish
Pages (from-to)10-12
JournalAutomaatioväylä
Issue number5
Publication statusPublished - 2006
MoE publication typeD1 Article in a trade journal

Keywords

  • Maintenance
  • condition monitoring
  • diagnostics
  • prognostics

Cite this

@article{df6ed19b74774699b624fd24f3c22575,
title = "Kunnossapito ja prognostiikka pit{\"a}v{\"a}t koneet k{\"a}ynniss{\"a}",
abstract = "K{\"a}ynniss{\"a}pidon hallinta kattaa laajan kokonaisuuden yksitt{\"a}isist{\"a} komponenteista ja laitteista aina koko tuotantolinjaan, -prosessiin tai laitokseen asti. K{\"a}ytt{\"o}varmuudella ja k{\"a}ynniss{\"a}pidon hallinnalla on oleellinen vaikutus yritysten tuottavuuteen ja kilpailukykyyn. Teollisuuden koneiden ja tuotantoj{\"a}rjestelmien kunnonvalvonnassa ja tuotantoprosessin ohjauksessa ja s{\"a}{\"a}d{\"o}ss{\"a} on k{\"a}yt{\"o}ss{\"a} lukuisia erilaisia mittauksia. Niiden hy{\"o}dynt{\"a}mispotentiaali on huomattavasti suurempi kuin niiden t{\"a}m{\"a}n hetkinen k{\"a}ytt{\"o}. Mittauksia voidaan hy{\"o}dynt{\"a}{\"a} tehokkaammin yhdist{\"a}m{\"a}ll{\"a} oleellisia tietoja ja k{\"a}ytt{\"a}m{\"a}ll{\"a} samaa mittaustietoa sek{\"a} prosessin ohjaukseen ett{\"a} tuotantolaitteiden toimintatilan ja kunnon seurantaan sek{\"a} ennustamiseen, prognostiikkaan. VTT koordinoi kolmivuotista tutkimushanketta, jossa kehitet{\"a}{\"a}n menetelmi{\"a} teollisuuden koneiden ja tuotantolinjojen k{\"a}ynniss{\"a}pidon hallitsemiseksi. Hankkeen toteutus on hyvin case-l{\"a}ht{\"o}ist{\"a} ja caseissa kehitett{\"a}v{\"a}t menetelm{\"a}t ja ratkaisut kohdistuvat osin hyvinkin erilaisiin osa-alueisiin, jotka mahdollistavat prognostiikan. Hanke p{\"a}{\"a}ttyy vuoden 2006 lopussa ja kaikille avoin loppuseminaari pidet{\"a}{\"a}n joulukuussa.",
keywords = "Maintenance, condition monitoring, diagnostics, prognostics",
author = "Aino Helle",
note = "Project code: 689",
year = "2006",
language = "Finnish",
pages = "10--12",
journal = "Automaatiov{\"a}yl{\"a}",
issn = "0784-6428",
number = "5",

}

Kunnossapito ja prognostiikka pitävät koneet käynnissä. / Helle, Aino.

In: Automaatioväylä, No. 5, 2006, p. 10-12.

Research output: Contribution to journalArticleProfessional

TY - JOUR

T1 - Kunnossapito ja prognostiikka pitävät koneet käynnissä

AU - Helle, Aino

N1 - Project code: 689

PY - 2006

Y1 - 2006

N2 - Käynnissäpidon hallinta kattaa laajan kokonaisuuden yksittäisistä komponenteista ja laitteista aina koko tuotantolinjaan, -prosessiin tai laitokseen asti. Käyttövarmuudella ja käynnissäpidon hallinnalla on oleellinen vaikutus yritysten tuottavuuteen ja kilpailukykyyn. Teollisuuden koneiden ja tuotantojärjestelmien kunnonvalvonnassa ja tuotantoprosessin ohjauksessa ja säädössä on käytössä lukuisia erilaisia mittauksia. Niiden hyödyntämispotentiaali on huomattavasti suurempi kuin niiden tämän hetkinen käyttö. Mittauksia voidaan hyödyntää tehokkaammin yhdistämällä oleellisia tietoja ja käyttämällä samaa mittaustietoa sekä prosessin ohjaukseen että tuotantolaitteiden toimintatilan ja kunnon seurantaan sekä ennustamiseen, prognostiikkaan. VTT koordinoi kolmivuotista tutkimushanketta, jossa kehitetään menetelmiä teollisuuden koneiden ja tuotantolinjojen käynnissäpidon hallitsemiseksi. Hankkeen toteutus on hyvin case-lähtöistä ja caseissa kehitettävät menetelmät ja ratkaisut kohdistuvat osin hyvinkin erilaisiin osa-alueisiin, jotka mahdollistavat prognostiikan. Hanke päättyy vuoden 2006 lopussa ja kaikille avoin loppuseminaari pidetään joulukuussa.

AB - Käynnissäpidon hallinta kattaa laajan kokonaisuuden yksittäisistä komponenteista ja laitteista aina koko tuotantolinjaan, -prosessiin tai laitokseen asti. Käyttövarmuudella ja käynnissäpidon hallinnalla on oleellinen vaikutus yritysten tuottavuuteen ja kilpailukykyyn. Teollisuuden koneiden ja tuotantojärjestelmien kunnonvalvonnassa ja tuotantoprosessin ohjauksessa ja säädössä on käytössä lukuisia erilaisia mittauksia. Niiden hyödyntämispotentiaali on huomattavasti suurempi kuin niiden tämän hetkinen käyttö. Mittauksia voidaan hyödyntää tehokkaammin yhdistämällä oleellisia tietoja ja käyttämällä samaa mittaustietoa sekä prosessin ohjaukseen että tuotantolaitteiden toimintatilan ja kunnon seurantaan sekä ennustamiseen, prognostiikkaan. VTT koordinoi kolmivuotista tutkimushanketta, jossa kehitetään menetelmiä teollisuuden koneiden ja tuotantolinjojen käynnissäpidon hallitsemiseksi. Hankkeen toteutus on hyvin case-lähtöistä ja caseissa kehitettävät menetelmät ja ratkaisut kohdistuvat osin hyvinkin erilaisiin osa-alueisiin, jotka mahdollistavat prognostiikan. Hanke päättyy vuoden 2006 lopussa ja kaikille avoin loppuseminaari pidetään joulukuussa.

KW - Maintenance

KW - condition monitoring

KW - diagnostics

KW - prognostics

M3 - Article

SP - 10

EP - 12

JO - Automaatioväylä

JF - Automaatioväylä

SN - 0784-6428

IS - 5

ER -