Kunnossapito-organisaation turvallisuusanalyysi

Salo Heikki, Suokas Jouko, Reunanen Markku

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Tämä tutkimus on osa yhteispohjoismaista SCRATCH-tutkimusohjelmaa (Scandinavian Risk Analysis Technology Co-operation), jonka tavoitteena on kehittää turvallisuusanalyysin menetelmiä teollisuuden käyttöön. Tutkimuksen tavoitteena oli etsiä ja kehittää sopiva menetelmä kunnossapito-organisaation ongelma-alueiden tunnistamiseksi ja testata menetelmän toimivuus käytännössä. Tutkimuksen pohjaksi valittiin Yhdysvalloissa 1970-lovulla kehitetty MORT-menetelmä (Management Oversight and Risk Tree) ja siitä kehitetty kunnossapitosovellutus. MORT-menetelmässä ei niinkään pyritä tunnistamaan onnettomuuksia tai tapaturmia välittömästi aiheuttavia vaaroja. Menetelmän perusajatuksena on etsiä puutteita, epäkohtia ja suoranaisia laiminlyöntejä, jotka voivat mahdollistaa vaaran synnyn tai estää sen havaitsemisen. Tutkimuksessa tarkastellun kunnossapito-organisaation kehittämiseen tähtääviä parannusehdotuksia laadittiin työtehtävien kokonaisvaltaiseksi koordinoimiseksi työtehtävien sisällön täsmentämiseksi ja vastuun jakamiseksi, työtehtävissä käytettävien laitteiden, ohjeiden ja menetelmien kehittämiseksi ja työhön liittyvän turvallisuusajattelun yleistämiseksi eri tasoilla. Tutkimuksessa käytetty kunnossapito-organisastion turvallisuusanalyysi osoittautui toimivaksi menetelmäksi etsittäessä kunnossapitotoimintojen ohjauksessa, suunnittelussa ja valvonnassa esiintyviä puutteita. Keskustelua synnyttämään laaditut avainkysymykset saivat ainakin tässä tutkimuksessa mukana olleen, käyttö- ja kunnossapitohenkilöistä kootun työryhmän keskustelemaan hedelmällisesti oman alueensa toimintaa haittaavista tekijöistä. MORT-menetelmän etu muihin turvallisuusanalyysin menetelmiin verrattuna on, että sen avulla saadaan yleisnäkemys toiminnassa - tässä tutkimuksessa kunnossapidossa - esiintyvistä ongelmakohdista. Tämän perusteella voidaan suunnitella toiminnan ohjauksen kehittämistä sekä valita kriittisimmät toiminnot ja laitteet yksityiskohtaisemman tarkastelun kohteeksi.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages47
ISBN (Print)951-38-1262-6
Publication statusPublished - 1981
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number21
ISSN0358-5085

Fingerprint

safety assessment
Oman
risk analysis

Keywords

  • maintenance
  • industrial engineering
  • safety engineering
  • organizations

Cite this

Heikki, S., Jouko, S., & Markku, R. (1981). Kunnossapito-organisaation turvallisuusanalyysi. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 21
Heikki, Salo ; Jouko, Suokas ; Markku, Reunanen. / Kunnossapito-organisaation turvallisuusanalyysi. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1981. 47 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 21).
@book{645a9325b6d748a396eced899f471569,
title = "Kunnossapito-organisaation turvallisuusanalyysi",
abstract = "T{\"a}m{\"a} tutkimus on osa yhteispohjoismaista SCRATCH-tutkimusohjelmaa (Scandinavian Risk Analysis Technology Co-operation), jonka tavoitteena on kehitt{\"a}{\"a} turvallisuusanalyysin menetelmi{\"a} teollisuuden k{\"a}ytt{\"o}{\"o}n. Tutkimuksen tavoitteena oli etsi{\"a} ja kehitt{\"a}{\"a} sopiva menetelm{\"a} kunnossapito-organisaation ongelma-alueiden tunnistamiseksi ja testata menetelm{\"a}n toimivuus k{\"a}yt{\"a}nn{\"o}ss{\"a}. Tutkimuksen pohjaksi valittiin Yhdysvalloissa 1970-lovulla kehitetty MORT-menetelm{\"a} (Management Oversight and Risk Tree) ja siit{\"a} kehitetty kunnossapitosovellutus. MORT-menetelm{\"a}ss{\"a} ei niink{\"a}{\"a}n pyrit{\"a} tunnistamaan onnettomuuksia tai tapaturmia v{\"a}litt{\"o}m{\"a}sti aiheuttavia vaaroja. Menetelm{\"a}n perusajatuksena on etsi{\"a} puutteita, ep{\"a}kohtia ja suoranaisia laiminly{\"o}ntej{\"a}, jotka voivat mahdollistaa vaaran synnyn tai est{\"a}{\"a} sen havaitsemisen. Tutkimuksessa tarkastellun kunnossapito-organisaation kehitt{\"a}miseen t{\"a}ht{\"a}{\"a}vi{\"a} parannusehdotuksia laadittiin ty{\"o}teht{\"a}vien kokonaisvaltaiseksi koordinoimiseksi ty{\"o}teht{\"a}vien sis{\"a}ll{\"o}n t{\"a}sment{\"a}miseksi ja vastuun jakamiseksi, ty{\"o}teht{\"a}viss{\"a} k{\"a}ytett{\"a}vien laitteiden, ohjeiden ja menetelmien kehitt{\"a}miseksi ja ty{\"o}h{\"o}n liittyv{\"a}n turvallisuusajattelun yleist{\"a}miseksi eri tasoilla. Tutkimuksessa k{\"a}ytetty kunnossapito-organisastion turvallisuusanalyysi osoittautui toimivaksi menetelm{\"a}ksi etsitt{\"a}ess{\"a} kunnossapitotoimintojen ohjauksessa, suunnittelussa ja valvonnassa esiintyvi{\"a} puutteita. Keskustelua synnytt{\"a}m{\"a}{\"a}n laaditut avainkysymykset saivat ainakin t{\"a}ss{\"a} tutkimuksessa mukana olleen, k{\"a}ytt{\"o}- ja kunnossapitohenkil{\"o}ist{\"a} kootun ty{\"o}ryhm{\"a}n keskustelemaan hedelm{\"a}llisesti oman alueensa toimintaa haittaavista tekij{\"o}ist{\"a}. MORT-menetelm{\"a}n etu muihin turvallisuusanalyysin menetelmiin verrattuna on, ett{\"a} sen avulla saadaan yleisn{\"a}kemys toiminnassa - t{\"a}ss{\"a} tutkimuksessa kunnossapidossa - esiintyvist{\"a} ongelmakohdista. T{\"a}m{\"a}n perusteella voidaan suunnitella toiminnan ohjauksen kehitt{\"a}mist{\"a} sek{\"a} valita kriittisimm{\"a}t toiminnot ja laitteet yksityiskohtaisemman tarkastelun kohteeksi.",
keywords = "maintenance, industrial engineering, safety engineering, organizations",
author = "Salo Heikki and Suokas Jouko and Reunanen Markku",
year = "1981",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-1262-6",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "21",
address = "Finland",

}

Heikki, S, Jouko, S & Markku, R 1981, Kunnossapito-organisaation turvallisuusanalyysi. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 21, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Kunnossapito-organisaation turvallisuusanalyysi. / Heikki, Salo; Jouko, Suokas; Markku, Reunanen.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1981. 47 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 21).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Kunnossapito-organisaation turvallisuusanalyysi

AU - Heikki, Salo

AU - Jouko, Suokas

AU - Markku, Reunanen

PY - 1981

Y1 - 1981

N2 - Tämä tutkimus on osa yhteispohjoismaista SCRATCH-tutkimusohjelmaa (Scandinavian Risk Analysis Technology Co-operation), jonka tavoitteena on kehittää turvallisuusanalyysin menetelmiä teollisuuden käyttöön. Tutkimuksen tavoitteena oli etsiä ja kehittää sopiva menetelmä kunnossapito-organisaation ongelma-alueiden tunnistamiseksi ja testata menetelmän toimivuus käytännössä. Tutkimuksen pohjaksi valittiin Yhdysvalloissa 1970-lovulla kehitetty MORT-menetelmä (Management Oversight and Risk Tree) ja siitä kehitetty kunnossapitosovellutus. MORT-menetelmässä ei niinkään pyritä tunnistamaan onnettomuuksia tai tapaturmia välittömästi aiheuttavia vaaroja. Menetelmän perusajatuksena on etsiä puutteita, epäkohtia ja suoranaisia laiminlyöntejä, jotka voivat mahdollistaa vaaran synnyn tai estää sen havaitsemisen. Tutkimuksessa tarkastellun kunnossapito-organisaation kehittämiseen tähtääviä parannusehdotuksia laadittiin työtehtävien kokonaisvaltaiseksi koordinoimiseksi työtehtävien sisällön täsmentämiseksi ja vastuun jakamiseksi, työtehtävissä käytettävien laitteiden, ohjeiden ja menetelmien kehittämiseksi ja työhön liittyvän turvallisuusajattelun yleistämiseksi eri tasoilla. Tutkimuksessa käytetty kunnossapito-organisastion turvallisuusanalyysi osoittautui toimivaksi menetelmäksi etsittäessä kunnossapitotoimintojen ohjauksessa, suunnittelussa ja valvonnassa esiintyviä puutteita. Keskustelua synnyttämään laaditut avainkysymykset saivat ainakin tässä tutkimuksessa mukana olleen, käyttö- ja kunnossapitohenkilöistä kootun työryhmän keskustelemaan hedelmällisesti oman alueensa toimintaa haittaavista tekijöistä. MORT-menetelmän etu muihin turvallisuusanalyysin menetelmiin verrattuna on, että sen avulla saadaan yleisnäkemys toiminnassa - tässä tutkimuksessa kunnossapidossa - esiintyvistä ongelmakohdista. Tämän perusteella voidaan suunnitella toiminnan ohjauksen kehittämistä sekä valita kriittisimmät toiminnot ja laitteet yksityiskohtaisemman tarkastelun kohteeksi.

AB - Tämä tutkimus on osa yhteispohjoismaista SCRATCH-tutkimusohjelmaa (Scandinavian Risk Analysis Technology Co-operation), jonka tavoitteena on kehittää turvallisuusanalyysin menetelmiä teollisuuden käyttöön. Tutkimuksen tavoitteena oli etsiä ja kehittää sopiva menetelmä kunnossapito-organisaation ongelma-alueiden tunnistamiseksi ja testata menetelmän toimivuus käytännössä. Tutkimuksen pohjaksi valittiin Yhdysvalloissa 1970-lovulla kehitetty MORT-menetelmä (Management Oversight and Risk Tree) ja siitä kehitetty kunnossapitosovellutus. MORT-menetelmässä ei niinkään pyritä tunnistamaan onnettomuuksia tai tapaturmia välittömästi aiheuttavia vaaroja. Menetelmän perusajatuksena on etsiä puutteita, epäkohtia ja suoranaisia laiminlyöntejä, jotka voivat mahdollistaa vaaran synnyn tai estää sen havaitsemisen. Tutkimuksessa tarkastellun kunnossapito-organisaation kehittämiseen tähtääviä parannusehdotuksia laadittiin työtehtävien kokonaisvaltaiseksi koordinoimiseksi työtehtävien sisällön täsmentämiseksi ja vastuun jakamiseksi, työtehtävissä käytettävien laitteiden, ohjeiden ja menetelmien kehittämiseksi ja työhön liittyvän turvallisuusajattelun yleistämiseksi eri tasoilla. Tutkimuksessa käytetty kunnossapito-organisastion turvallisuusanalyysi osoittautui toimivaksi menetelmäksi etsittäessä kunnossapitotoimintojen ohjauksessa, suunnittelussa ja valvonnassa esiintyviä puutteita. Keskustelua synnyttämään laaditut avainkysymykset saivat ainakin tässä tutkimuksessa mukana olleen, käyttö- ja kunnossapitohenkilöistä kootun työryhmän keskustelemaan hedelmällisesti oman alueensa toimintaa haittaavista tekijöistä. MORT-menetelmän etu muihin turvallisuusanalyysin menetelmiin verrattuna on, että sen avulla saadaan yleisnäkemys toiminnassa - tässä tutkimuksessa kunnossapidossa - esiintyvistä ongelmakohdista. Tämän perusteella voidaan suunnitella toiminnan ohjauksen kehittämistä sekä valita kriittisimmät toiminnot ja laitteet yksityiskohtaisemman tarkastelun kohteeksi.

KW - maintenance

KW - industrial engineering

KW - safety engineering

KW - organizations

M3 - Report

SN - 951-38-1262-6

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Kunnossapito-organisaation turvallisuusanalyysi

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Heikki S, Jouko S, Markku R. Kunnossapito-organisaation turvallisuusanalyysi. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1981. 47 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 21).