Kunnossapitodata tuottavassa päätöksenteossa

Pasi Valkokari, Susanna Kunttu, Toni Ahonen

Research output: Contribution to journalArticleProfessional

Abstract

Noin kymmenen vuotta sitten suomalaisilla tuotantolaitoksilla ei ollut käytännössä kerättyä ja tilastoitua käyttövarmuus- ja kunnossapitotietoa, jota olisi voitu hyödyntää kunnossapitotoiminnan jatkuvassa parantamisessa. Tuolloin tuotantotehokkuuden lisäämiseen tähtäävissä ponnisteluissa hyödynnettiin usein erilaisten ryhmätyömenetelmien tuottamia asiantuntija-arvioita merkittävimpien käyttövarmuuspullon- kaulojen tunnistamiseksi ja niiden hallitsemiseksi. Viime vuosikymmenen puoleen väliin mennessä kunnossapidon tietojärjestelmiä oli implementoitu lukuisilla laitoksilla. Tässä yhteydessä järjestelmiin kerätty historiatieto oli kuitenkin varsin puutteellista vähäisen tietomassan vuoksi. Lisäksi kerääntynyt tieto oli epäluotettavaa, koska järjestelmien käyttöönotoissa ei aina kyetty yhtenäistämään kirjauskäytäntöjä. Nykyään eri laitosten kunnossapidon tietojärjestelmistä on saatavilla varsin luotettavaa kunnossapidon historiatietoa, mutta osataanko tätä hyödyntää kattavasti organisaatioiden eri tasoilla? Tässä artikkelissa esitetään kuinka kunnossapidon tietojärjestelmään kerääntynyttä dataa on mahdollista hyödyntää tuotannon ja kunnossapidon kehittämisessä tehdastasolla, investointien onnistumisen jälkilaskennassa sekä konsernin sisäisessä benchmarkkauksessa.
Original languageFinnish
Pages (from-to)24-27
JournalPromaint
Volume25
Issue number2
Publication statusPublished - 2011
MoE publication typeD1 Article in a trade journal

Keywords

  • maintenance data management
  • continuous improvement
  • overall equipment efficiency

Cite this

Valkokari, Pasi ; Kunttu, Susanna ; Ahonen, Toni. / Kunnossapitodata tuottavassa päätöksenteossa. In: Promaint. 2011 ; Vol. 25, No. 2. pp. 24-27.
@article{f7927f937edd4f2c843db90ec97cb7a1,
title = "Kunnossapitodata tuottavassa p{\"a}{\"a}t{\"o}ksenteossa",
abstract = "Noin kymmenen vuotta sitten suomalaisilla tuotantolaitoksilla ei ollut k{\"a}yt{\"a}nn{\"o}ss{\"a} ker{\"a}tty{\"a} ja tilastoitua k{\"a}ytt{\"o}varmuus- ja kunnossapitotietoa, jota olisi voitu hy{\"o}dynt{\"a}{\"a} kunnossapitotoiminnan jatkuvassa parantamisessa. Tuolloin tuotantotehokkuuden lis{\"a}{\"a}miseen t{\"a}ht{\"a}{\"a}viss{\"a} ponnisteluissa hy{\"o}dynnettiin usein erilaisten ryhm{\"a}ty{\"o}menetelmien tuottamia asiantuntija-arvioita merkitt{\"a}vimpien k{\"a}ytt{\"o}varmuuspullon- kaulojen tunnistamiseksi ja niiden hallitsemiseksi. Viime vuosikymmenen puoleen v{\"a}liin menness{\"a} kunnossapidon tietoj{\"a}rjestelmi{\"a} oli implementoitu lukuisilla laitoksilla. T{\"a}ss{\"a} yhteydess{\"a} j{\"a}rjestelmiin ker{\"a}tty historiatieto oli kuitenkin varsin puutteellista v{\"a}h{\"a}isen tietomassan vuoksi. Lis{\"a}ksi ker{\"a}{\"a}ntynyt tieto oli ep{\"a}luotettavaa, koska j{\"a}rjestelmien k{\"a}ytt{\"o}{\"o}notoissa ei aina kyetty yhten{\"a}ist{\"a}m{\"a}{\"a}n kirjausk{\"a}yt{\"a}nt{\"o}j{\"a}. Nyky{\"a}{\"a}n eri laitosten kunnossapidon tietoj{\"a}rjestelmist{\"a} on saatavilla varsin luotettavaa kunnossapidon historiatietoa, mutta osataanko t{\"a}t{\"a} hy{\"o}dynt{\"a}{\"a} kattavasti organisaatioiden eri tasoilla? T{\"a}ss{\"a} artikkelissa esitet{\"a}{\"a}n kuinka kunnossapidon tietoj{\"a}rjestelm{\"a}{\"a}n ker{\"a}{\"a}ntynytt{\"a} dataa on mahdollista hy{\"o}dynt{\"a}{\"a} tuotannon ja kunnossapidon kehitt{\"a}misess{\"a} tehdastasolla, investointien onnistumisen j{\"a}lkilaskennassa sek{\"a} konsernin sis{\"a}isess{\"a} benchmarkkauksessa.",
keywords = "maintenance data management, continuous improvement, overall equipment efficiency",
author = "Pasi Valkokari and Susanna Kunttu and Toni Ahonen",
note = "Project code: 72262",
year = "2011",
language = "Finnish",
volume = "25",
pages = "24--27",
journal = "Promaint",
issn = "1797-2000",
publisher = "Kunnossapitoyhdistys Promaint ry.",
number = "2",

}

Kunnossapitodata tuottavassa päätöksenteossa. / Valkokari, Pasi; Kunttu, Susanna; Ahonen, Toni.

In: Promaint, Vol. 25, No. 2, 2011, p. 24-27.

Research output: Contribution to journalArticleProfessional

TY - JOUR

T1 - Kunnossapitodata tuottavassa päätöksenteossa

AU - Valkokari, Pasi

AU - Kunttu, Susanna

AU - Ahonen, Toni

N1 - Project code: 72262

PY - 2011

Y1 - 2011

N2 - Noin kymmenen vuotta sitten suomalaisilla tuotantolaitoksilla ei ollut käytännössä kerättyä ja tilastoitua käyttövarmuus- ja kunnossapitotietoa, jota olisi voitu hyödyntää kunnossapitotoiminnan jatkuvassa parantamisessa. Tuolloin tuotantotehokkuuden lisäämiseen tähtäävissä ponnisteluissa hyödynnettiin usein erilaisten ryhmätyömenetelmien tuottamia asiantuntija-arvioita merkittävimpien käyttövarmuuspullon- kaulojen tunnistamiseksi ja niiden hallitsemiseksi. Viime vuosikymmenen puoleen väliin mennessä kunnossapidon tietojärjestelmiä oli implementoitu lukuisilla laitoksilla. Tässä yhteydessä järjestelmiin kerätty historiatieto oli kuitenkin varsin puutteellista vähäisen tietomassan vuoksi. Lisäksi kerääntynyt tieto oli epäluotettavaa, koska järjestelmien käyttöönotoissa ei aina kyetty yhtenäistämään kirjauskäytäntöjä. Nykyään eri laitosten kunnossapidon tietojärjestelmistä on saatavilla varsin luotettavaa kunnossapidon historiatietoa, mutta osataanko tätä hyödyntää kattavasti organisaatioiden eri tasoilla? Tässä artikkelissa esitetään kuinka kunnossapidon tietojärjestelmään kerääntynyttä dataa on mahdollista hyödyntää tuotannon ja kunnossapidon kehittämisessä tehdastasolla, investointien onnistumisen jälkilaskennassa sekä konsernin sisäisessä benchmarkkauksessa.

AB - Noin kymmenen vuotta sitten suomalaisilla tuotantolaitoksilla ei ollut käytännössä kerättyä ja tilastoitua käyttövarmuus- ja kunnossapitotietoa, jota olisi voitu hyödyntää kunnossapitotoiminnan jatkuvassa parantamisessa. Tuolloin tuotantotehokkuuden lisäämiseen tähtäävissä ponnisteluissa hyödynnettiin usein erilaisten ryhmätyömenetelmien tuottamia asiantuntija-arvioita merkittävimpien käyttövarmuuspullon- kaulojen tunnistamiseksi ja niiden hallitsemiseksi. Viime vuosikymmenen puoleen väliin mennessä kunnossapidon tietojärjestelmiä oli implementoitu lukuisilla laitoksilla. Tässä yhteydessä järjestelmiin kerätty historiatieto oli kuitenkin varsin puutteellista vähäisen tietomassan vuoksi. Lisäksi kerääntynyt tieto oli epäluotettavaa, koska järjestelmien käyttöönotoissa ei aina kyetty yhtenäistämään kirjauskäytäntöjä. Nykyään eri laitosten kunnossapidon tietojärjestelmistä on saatavilla varsin luotettavaa kunnossapidon historiatietoa, mutta osataanko tätä hyödyntää kattavasti organisaatioiden eri tasoilla? Tässä artikkelissa esitetään kuinka kunnossapidon tietojärjestelmään kerääntynyttä dataa on mahdollista hyödyntää tuotannon ja kunnossapidon kehittämisessä tehdastasolla, investointien onnistumisen jälkilaskennassa sekä konsernin sisäisessä benchmarkkauksessa.

KW - maintenance data management

KW - continuous improvement

KW - overall equipment efficiency

M3 - Article

VL - 25

SP - 24

EP - 27

JO - Promaint

JF - Promaint

SN - 1797-2000

IS - 2

ER -