Kuntien liikenneturvallisuuteen vaikuttavat tekijät

Veli Himanen, Pekka Kulmala, Lassi Hilska, Asko Saarinen

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Tarkastellaan syitä liikenneturvallisuudessa todettuihin eroihin kunnittain. Tarkastelu kohdistuu lähinnä maankäyttöön ja liikennejärjestelmään. Liikenteeltään turvallisten kaupunkien rakenne on maaseutumainen, kun taas vaaralliset kaupungit ovat hyvin keskittyneitä. Niissä on kaupungin kokoon nähden laaja, tiivisti rakennettu keskusosa ja jäsentymätön katuverkko, johon kuuluu paljon nelihaaraliittymiä. Niissä on myös uhrattu vähemmän resursseja liikenneturvallisuuden suunnitteluun ja liikennejärjestelyihin. Muille kuin kaupunkikunnille tehdyn tarkastelun pohjalta voidaan todeta, että turvallisissa kunnissa on hyvä liikenneverkko ja useaan erilliseen osaan jakaantunut taajamarakenne. Vaarallisissa kunnissa taas taajamat rakentuvat pitkin maanteiden vierustoja ja usein kunnan keskeisiä osia halkovat maantiet. Myös kunnan kaupunkimaisuus lisää liikenneonnettomuuksia.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages200
ISBN (Print)951-38-2586-8
Publication statusPublished - 1986
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number579
ISSN0358-5085

Fingerprint

traffic

Keywords

  • traffic
  • traffic safety
  • Finland
  • urban planning
  • traffic accidents
  • municipalities
  • town planning
  • comparison

Cite this

Himanen, V., Kulmala, P., Hilska, L., & Saarinen, A. (1986). Kuntien liikenneturvallisuuteen vaikuttavat tekijät. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 579
Himanen, Veli ; Kulmala, Pekka ; Hilska, Lassi ; Saarinen, Asko. / Kuntien liikenneturvallisuuteen vaikuttavat tekijät. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1986. 200 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 579).
@book{9f9f77feeac0495d88a19e2c88b9b52b,
title = "Kuntien liikenneturvallisuuteen vaikuttavat tekij{\"a}t",
abstract = "Tarkastellaan syit{\"a} liikenneturvallisuudessa todettuihin eroihin kunnittain. Tarkastelu kohdistuu l{\"a}hinn{\"a} maank{\"a}ytt{\"o}{\"o}n ja liikennej{\"a}rjestelm{\"a}{\"a}n. Liikenteelt{\"a}{\"a}n turvallisten kaupunkien rakenne on maaseutumainen, kun taas vaaralliset kaupungit ovat hyvin keskittyneit{\"a}. Niiss{\"a} on kaupungin kokoon n{\"a}hden laaja, tiivisti rakennettu keskusosa ja j{\"a}sentym{\"a}t{\"o}n katuverkko, johon kuuluu paljon nelihaaraliittymi{\"a}. Niiss{\"a} on my{\"o}s uhrattu v{\"a}hemm{\"a}n resursseja liikenneturvallisuuden suunnitteluun ja liikennej{\"a}rjestelyihin. Muille kuin kaupunkikunnille tehdyn tarkastelun pohjalta voidaan todeta, ett{\"a} turvallisissa kunnissa on hyv{\"a} liikenneverkko ja useaan erilliseen osaan jakaantunut taajamarakenne. Vaarallisissa kunnissa taas taajamat rakentuvat pitkin maanteiden vierustoja ja usein kunnan keskeisi{\"a} osia halkovat maantiet. My{\"o}s kunnan kaupunkimaisuus lis{\"a}{\"a} liikenneonnettomuuksia.",
keywords = "traffic, traffic safety, Finland, urban planning, traffic accidents, municipalities, town planning, comparison",
author = "Veli Himanen and Pekka Kulmala and Lassi Hilska and Asko Saarinen",
year = "1986",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-2586-8",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "579",
address = "Finland",

}

Himanen, V, Kulmala, P, Hilska, L & Saarinen, A 1986, Kuntien liikenneturvallisuuteen vaikuttavat tekijät. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 579, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Kuntien liikenneturvallisuuteen vaikuttavat tekijät. / Himanen, Veli; Kulmala, Pekka; Hilska, Lassi; Saarinen, Asko.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1986. 200 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 579).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Kuntien liikenneturvallisuuteen vaikuttavat tekijät

AU - Himanen, Veli

AU - Kulmala, Pekka

AU - Hilska, Lassi

AU - Saarinen, Asko

PY - 1986

Y1 - 1986

N2 - Tarkastellaan syitä liikenneturvallisuudessa todettuihin eroihin kunnittain. Tarkastelu kohdistuu lähinnä maankäyttöön ja liikennejärjestelmään. Liikenteeltään turvallisten kaupunkien rakenne on maaseutumainen, kun taas vaaralliset kaupungit ovat hyvin keskittyneitä. Niissä on kaupungin kokoon nähden laaja, tiivisti rakennettu keskusosa ja jäsentymätön katuverkko, johon kuuluu paljon nelihaaraliittymiä. Niissä on myös uhrattu vähemmän resursseja liikenneturvallisuuden suunnitteluun ja liikennejärjestelyihin. Muille kuin kaupunkikunnille tehdyn tarkastelun pohjalta voidaan todeta, että turvallisissa kunnissa on hyvä liikenneverkko ja useaan erilliseen osaan jakaantunut taajamarakenne. Vaarallisissa kunnissa taas taajamat rakentuvat pitkin maanteiden vierustoja ja usein kunnan keskeisiä osia halkovat maantiet. Myös kunnan kaupunkimaisuus lisää liikenneonnettomuuksia.

AB - Tarkastellaan syitä liikenneturvallisuudessa todettuihin eroihin kunnittain. Tarkastelu kohdistuu lähinnä maankäyttöön ja liikennejärjestelmään. Liikenteeltään turvallisten kaupunkien rakenne on maaseutumainen, kun taas vaaralliset kaupungit ovat hyvin keskittyneitä. Niissä on kaupungin kokoon nähden laaja, tiivisti rakennettu keskusosa ja jäsentymätön katuverkko, johon kuuluu paljon nelihaaraliittymiä. Niissä on myös uhrattu vähemmän resursseja liikenneturvallisuuden suunnitteluun ja liikennejärjestelyihin. Muille kuin kaupunkikunnille tehdyn tarkastelun pohjalta voidaan todeta, että turvallisissa kunnissa on hyvä liikenneverkko ja useaan erilliseen osaan jakaantunut taajamarakenne. Vaarallisissa kunnissa taas taajamat rakentuvat pitkin maanteiden vierustoja ja usein kunnan keskeisiä osia halkovat maantiet. Myös kunnan kaupunkimaisuus lisää liikenneonnettomuuksia.

KW - traffic

KW - traffic safety

KW - Finland

KW - urban planning

KW - traffic accidents

KW - municipalities

KW - town planning

KW - comparison

M3 - Report

SN - 951-38-2586-8

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Kuntien liikenneturvallisuuteen vaikuttavat tekijät

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Himanen V, Kulmala P, Hilska L, Saarinen A. Kuntien liikenneturvallisuuteen vaikuttavat tekijät. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1986. 200 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 579).