@book{cf8aa47805314d97ae51bda83c5cf703,
title = "Kuorittujen kasvisten ja raakasalaattien laadun optimointi: Kirjallisuuskatsaus",
abstract = "Kustannus-, ty{\"o}voima-, hygienia- ja rationalisointisyist{\"a} sek{\"a} j{\"a}tteenk{\"a}sittelyn helpottamiseksi on alettu kiinnostua yh{\"a} enemm{\"a}n kuorittujen ja pilkottujen raakojen kasvisvalmisteiden keskitetyst{\"a} tuotannosta. Kuoritut ja varsinkin paloitellut vihannekset ja juurekset ovat kuitenkin hyvin herk{\"a}sti pilaantuvia. T{\"a}m{\"a} kirjallisuuskatsaus antaa tietoa paloiteltujen kasvisten ja raakasalaattien s{\"a}ilyvyyteen vaikuttavista tekij{\"o}ist{\"a}, pakkaamisesta ja s{\"a}ilyvyydest{\"a} pakattuina. Kirjallisuudesta l{\"o}ytyy tietoja l{\"a}hinn{\"a} pilkottujen kasvisten pakkaamisesta v{\"a}hitt{\"a}ispakkauksiin. Sen sijaan tietoja ei ole l{\"o}ydett{\"a}viss{\"a} suurkeitti{\"o}iden k{\"a}ytt{\"o}{\"o}n tarkoitettujen kasvisvalmisteiden pakkaamisesta. V{\"a}hitt{\"a}ispakkauksilla saadut tulokset eiv{\"a}t ole suoraan sovellettavissa suurkuluttajapakkauksiin, koska esim. pakkauksen kaasunl{\"a}p{\"a}isevyys suhteessa tuotteen m{\"a}{\"a}r{\"a}{\"a}n on suurkuluttajapakkauksissa pienempi kuin v{\"a}hitt{\"a}ispakkauksissa. Lis{\"a}ksi v{\"a}hitt{\"a}ispakkauksiakin koskevat tutkimustulokset ovat osittain ristiriitaisia ja toisaalta riitt{\"a}m{\"a}tt{\"o}mi{\"a} mm. mikrobiologisen turvallisuuden ja ravitsemuksellisen laadun osalta. Kuitenkin tietyt pelis{\"a}{\"a}nn{\"o}t ovat voimassa pakkauskoosta riippumatta. Perusedellytyksi{\"a} menestyksekk{\"a}{\"a}lle raakojen kasvisvalmisteiden tuottamiselle ovat mm. hyv{\"a}laatuiset raaka-aineet, hyv{\"a} hygienia ja hyv{\"a}t tuotantotavat, paloittelu ter{\"a}v{\"a}ll{\"a} ter{\"a}ll{\"a}, oikea ja katkeamaton varastointil{\"a}mp{\"o}tila. Muut mahdolliset raaka-aineen k{\"a}sittelyt sek{\"a} pakkausmateriaali ja -tapa on valittava aina vihanneskohtaisesti. Suurimittaisen kaupallisen kuorittujen ja pilkottujen vihannesten ja juuresten valmistuksen onnistumiseksi tarvitaan tietoa eri vihannesten ja vihanneslajikkeiden soveltuvuudesta prosessointiin. Tietoa tarvitaan my{\"o}s esik{\"a}sittelyist{\"a} ja pakkausmenetelmist{\"a} ja n{\"a}iden vaikutuksesta vihannesten ravitsemukselliseen laatuun ja mikrobiologiseen turvallisuuteen. My{\"o}s hyvin kaasuja l{\"a}p{\"a}isevi{\"a} pakkausmateriaaleja tulisi kehitt{\"a}{\"a}.",
keywords = "vegetables, salads, food packaging, storage stability",
author = "Raija Ahvenainen and Eero Hurme and Eija Skytt{\"a} and Mirjami Mattila and Katri Haila",
year = "1991",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-4045-X",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "1312",
address = "Finland",
}