Kuoriuutteiden käyttö liimoissa

Leena Suomi

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Kirjallisuustutkimus käsittelee kuoren uuteaineita. Kemian teollisuuden fossiilisten, uusiutumattomien raaka-aineiden hintatason nousu on lisännyt myös kuoresta saatavia puhtaita kemikaaleja ja seosraaka-aineita koskevaa tutkimusta. Tämä mielenkiinto on kohdistunut erityisesti kuoresta saataviin fenolisiin yhdisteisiin. Näitä yhdisteitä on kokeiltu ensisijaisesti vaneri- ja lastulevyteollisuuden liimojen raaka-aineina. Tanniineja eli kuoren fenolisia komponentteja saadaan kuorta uuuttamalla. Saannot ja uutteen laatu vaihtelevat uuttoliuottimen ja uutto-olosuhteiden mukaan. Tanniinit ovat polymeeristen polyfenolien seoksia, jotka sisältävät myös pieniä määriä monometrisiä polyfenoleita ja hiilihydraatteja. Tanniinien käyttö liimoissa perustuu siihen, että kyseiset fenoliset yhdisteet reagoivat formaldehydin kanssa samoin kain useimmat fenolit, mutta paljon nopeammin. Reaktiossa syntyy kondensaatiotuote, joka kovettuu lämmön vaikutuksesta tyypillisten fenolihartsien tavoin. Polymeeristen polyfenolien koosta johtuen tanniiniformaldehydihartsilla on kuitenkin huomattavasti korkeampi viskositeetti kuin synteettisellä hartsilla samassa konsentraatiossa. Myös liimasauma on heikompi kuin synteettisillä fenolihartseilla saatu sauma. Koska kuoritanniinit kuuluvat uusiutuviin luonnonvaroihin ja saastuttavat vähemmän ympäristöä kuin öljypohjaisiin raaka-aineisiin perustuvat tuotteet, tutkijat ympäri maapalloa ovat kiinnostuneet tanniinien hyväksikäyttöön.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages70
ISBN (Print)951-38-1818-7
Publication statusPublished - 1983
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports
Number205
ISSN0358-5077

Fingerprint

adhesives
bark
extracts

Keywords

  • spruce wood
  • pine wood
  • bark
  • extraction
  • adhesives

Cite this

Suomi, L. (1983). Kuoriuutteiden käyttö liimoissa. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, No. 205
Suomi, Leena. / Kuoriuutteiden käyttö liimoissa. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1983. 70 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 205).
@book{25b4b19079ba459b8ac6d464d7158c12,
title = "Kuoriuutteiden k{\"a}ytt{\"o} liimoissa",
abstract = "Kirjallisuustutkimus k{\"a}sittelee kuoren uuteaineita. Kemian teollisuuden fossiilisten, uusiutumattomien raaka-aineiden hintatason nousu on lis{\"a}nnyt my{\"o}s kuoresta saatavia puhtaita kemikaaleja ja seosraaka-aineita koskevaa tutkimusta. T{\"a}m{\"a} mielenkiinto on kohdistunut erityisesti kuoresta saataviin fenolisiin yhdisteisiin. N{\"a}it{\"a} yhdisteit{\"a} on kokeiltu ensisijaisesti vaneri- ja lastulevyteollisuuden liimojen raaka-aineina. Tanniineja eli kuoren fenolisia komponentteja saadaan kuorta uuuttamalla. Saannot ja uutteen laatu vaihtelevat uuttoliuottimen ja uutto-olosuhteiden mukaan. Tanniinit ovat polymeeristen polyfenolien seoksia, jotka sis{\"a}lt{\"a}v{\"a}t my{\"o}s pieni{\"a} m{\"a}{\"a}ri{\"a} monometrisi{\"a} polyfenoleita ja hiilihydraatteja. Tanniinien k{\"a}ytt{\"o} liimoissa perustuu siihen, ett{\"a} kyseiset fenoliset yhdisteet reagoivat formaldehydin kanssa samoin kain useimmat fenolit, mutta paljon nopeammin. Reaktiossa syntyy kondensaatiotuote, joka kovettuu l{\"a}mm{\"o}n vaikutuksesta tyypillisten fenolihartsien tavoin. Polymeeristen polyfenolien koosta johtuen tanniiniformaldehydihartsilla on kuitenkin huomattavasti korkeampi viskositeetti kuin synteettisell{\"a} hartsilla samassa konsentraatiossa. My{\"o}s liimasauma on heikompi kuin synteettisill{\"a} fenolihartseilla saatu sauma. Koska kuoritanniinit kuuluvat uusiutuviin luonnonvaroihin ja saastuttavat v{\"a}hemm{\"a}n ymp{\"a}rist{\"o}{\"a} kuin {\"o}ljypohjaisiin raaka-aineisiin perustuvat tuotteet, tutkijat ymp{\"a}ri maapalloa ovat kiinnostuneet tanniinien hyv{\"a}ksik{\"a}ytt{\"o}{\"o}n.",
keywords = "spruce wood, pine wood, bark, extraction, adhesives",
author = "Leena Suomi",
year = "1983",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-1818-7",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "205",
address = "Finland",

}

Suomi, L 1983, Kuoriuutteiden käyttö liimoissa. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, no. 205, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Kuoriuutteiden käyttö liimoissa. / Suomi, Leena.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1983. 70 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 205).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Kuoriuutteiden käyttö liimoissa

AU - Suomi, Leena

PY - 1983

Y1 - 1983

N2 - Kirjallisuustutkimus käsittelee kuoren uuteaineita. Kemian teollisuuden fossiilisten, uusiutumattomien raaka-aineiden hintatason nousu on lisännyt myös kuoresta saatavia puhtaita kemikaaleja ja seosraaka-aineita koskevaa tutkimusta. Tämä mielenkiinto on kohdistunut erityisesti kuoresta saataviin fenolisiin yhdisteisiin. Näitä yhdisteitä on kokeiltu ensisijaisesti vaneri- ja lastulevyteollisuuden liimojen raaka-aineina. Tanniineja eli kuoren fenolisia komponentteja saadaan kuorta uuuttamalla. Saannot ja uutteen laatu vaihtelevat uuttoliuottimen ja uutto-olosuhteiden mukaan. Tanniinit ovat polymeeristen polyfenolien seoksia, jotka sisältävät myös pieniä määriä monometrisiä polyfenoleita ja hiilihydraatteja. Tanniinien käyttö liimoissa perustuu siihen, että kyseiset fenoliset yhdisteet reagoivat formaldehydin kanssa samoin kain useimmat fenolit, mutta paljon nopeammin. Reaktiossa syntyy kondensaatiotuote, joka kovettuu lämmön vaikutuksesta tyypillisten fenolihartsien tavoin. Polymeeristen polyfenolien koosta johtuen tanniiniformaldehydihartsilla on kuitenkin huomattavasti korkeampi viskositeetti kuin synteettisellä hartsilla samassa konsentraatiossa. Myös liimasauma on heikompi kuin synteettisillä fenolihartseilla saatu sauma. Koska kuoritanniinit kuuluvat uusiutuviin luonnonvaroihin ja saastuttavat vähemmän ympäristöä kuin öljypohjaisiin raaka-aineisiin perustuvat tuotteet, tutkijat ympäri maapalloa ovat kiinnostuneet tanniinien hyväksikäyttöön.

AB - Kirjallisuustutkimus käsittelee kuoren uuteaineita. Kemian teollisuuden fossiilisten, uusiutumattomien raaka-aineiden hintatason nousu on lisännyt myös kuoresta saatavia puhtaita kemikaaleja ja seosraaka-aineita koskevaa tutkimusta. Tämä mielenkiinto on kohdistunut erityisesti kuoresta saataviin fenolisiin yhdisteisiin. Näitä yhdisteitä on kokeiltu ensisijaisesti vaneri- ja lastulevyteollisuuden liimojen raaka-aineina. Tanniineja eli kuoren fenolisia komponentteja saadaan kuorta uuuttamalla. Saannot ja uutteen laatu vaihtelevat uuttoliuottimen ja uutto-olosuhteiden mukaan. Tanniinit ovat polymeeristen polyfenolien seoksia, jotka sisältävät myös pieniä määriä monometrisiä polyfenoleita ja hiilihydraatteja. Tanniinien käyttö liimoissa perustuu siihen, että kyseiset fenoliset yhdisteet reagoivat formaldehydin kanssa samoin kain useimmat fenolit, mutta paljon nopeammin. Reaktiossa syntyy kondensaatiotuote, joka kovettuu lämmön vaikutuksesta tyypillisten fenolihartsien tavoin. Polymeeristen polyfenolien koosta johtuen tanniiniformaldehydihartsilla on kuitenkin huomattavasti korkeampi viskositeetti kuin synteettisellä hartsilla samassa konsentraatiossa. Myös liimasauma on heikompi kuin synteettisillä fenolihartseilla saatu sauma. Koska kuoritanniinit kuuluvat uusiutuviin luonnonvaroihin ja saastuttavat vähemmän ympäristöä kuin öljypohjaisiin raaka-aineisiin perustuvat tuotteet, tutkijat ympäri maapalloa ovat kiinnostuneet tanniinien hyväksikäyttöön.

KW - spruce wood

KW - pine wood

KW - bark

KW - extraction

KW - adhesives

M3 - Report

SN - 951-38-1818-7

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports

BT - Kuoriuutteiden käyttö liimoissa

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Suomi L. Kuoriuutteiden käyttö liimoissa. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1983. 70 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 205).