Kuormantuntevat hydraulijärjestelmät: Koetulokset

Raimo Soudunsaari

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Kuormantuntevien hydraulijärjestelmien käytöllä pyritään vähentämään tehohäviöitä ja parantamaan koneiden ohjausominaisuuksia. Neljän painekompensoidun, kuormantuntevan hydrauliventtiilin toimintaa vakio- ja säätötilavuuspumpun kanssa tutkittiin koepenkkikokein huoneenlämmössä ja matalissa lämpötiloissa. Vakiotilavuuspumppua käytettäessä tutkittiin suuntaventtiilien teknisiä ominaisuuksia ja säätötilavuuspumppujärjestelmässä tutkimuskohteina olivat pumpun ja suuntaventtiilin muodostaman järjestelmän nopeus, stabiilius ja järjestelmän mahdollinen virittäminen. Kuormantuntevan hydraulijärjestelmän ja vakiotilavuuspumpulla varustetun hydraulijärjestelmän toimintaa tutkittiin puutavaranosturilla, jolla nosteltiin isoa taakkaa lavalta toiselle mahdollisimman nopeasti. Työkierto mahdollisti suurten tilavuusvirtojen ja tehojen käytön. Tämän vuoksi ei hydraulijärjestelmien välillä ilmennyt merkittäviä eroja öljyn lämpiämisessä, rakenteen jännitysheilahteluissa eikä tehonkäytössä. Kuormantuntevaa hydraulijärjestelmää käytettäessä oli puutavaranosturia miellyttävämpi ohjata. Kuormantuntevalla hydraulijärjestelmällä saavutettavissa oleva hyöty riippuu työn luonteesta. Säätötilavuuspumppua kannattaa käyttää, jos tilavuusvirrat vaihtelevat suuresti ja jos työkiertoon kuuluu pitkiä aikoja, jolloin konetta ei ohjata. Matalissa lämpötiloissa on varmistuttava, että säätötilavuuspumppu alkaa pumpata öljyä heti käynnistyksen jälkeen. Komponenttien valinta ja yhteensovittaminen on tehtävä huolellisesti ja kokonaisvastuu hydraulijärjestelmän toiminnasta kannattaa luovuttaa yhdelle laitetoimittajalle.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages100
ISBN (Print)951-38-3293-7
Publication statusPublished - 1989
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number932
ISSN0358-5085

Fingerprint

hydraulic systems
testing

Keywords

  • hydraulic equipment
  • hydraulic valves
  • loads (forces)

Cite this

Soudunsaari, R. (1989). Kuormantuntevat hydraulijärjestelmät: Koetulokset. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 932
Soudunsaari, Raimo. / Kuormantuntevat hydraulijärjestelmät : Koetulokset. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1989. 100 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 932).
@book{4548e87c3b4b4fcea01b41681986e771,
title = "Kuormantuntevat hydraulij{\"a}rjestelm{\"a}t: Koetulokset",
abstract = "Kuormantuntevien hydraulij{\"a}rjestelmien k{\"a}yt{\"o}ll{\"a} pyrit{\"a}{\"a}n v{\"a}hent{\"a}m{\"a}{\"a}n tehoh{\"a}vi{\"o}it{\"a} ja parantamaan koneiden ohjausominaisuuksia. Nelj{\"a}n painekompensoidun, kuormantuntevan hydrauliventtiilin toimintaa vakio- ja s{\"a}{\"a}t{\"o}tilavuuspumpun kanssa tutkittiin koepenkkikokein huoneenl{\"a}mm{\"o}ss{\"a} ja matalissa l{\"a}mp{\"o}tiloissa. Vakiotilavuuspumppua k{\"a}ytett{\"a}ess{\"a} tutkittiin suuntaventtiilien teknisi{\"a} ominaisuuksia ja s{\"a}{\"a}t{\"o}tilavuuspumppuj{\"a}rjestelm{\"a}ss{\"a} tutkimuskohteina olivat pumpun ja suuntaventtiilin muodostaman j{\"a}rjestelm{\"a}n nopeus, stabiilius ja j{\"a}rjestelm{\"a}n mahdollinen viritt{\"a}minen. Kuormantuntevan hydraulij{\"a}rjestelm{\"a}n ja vakiotilavuuspumpulla varustetun hydraulij{\"a}rjestelm{\"a}n toimintaa tutkittiin puutavaranosturilla, jolla nosteltiin isoa taakkaa lavalta toiselle mahdollisimman nopeasti. Ty{\"o}kierto mahdollisti suurten tilavuusvirtojen ja tehojen k{\"a}yt{\"o}n. T{\"a}m{\"a}n vuoksi ei hydraulij{\"a}rjestelmien v{\"a}lill{\"a} ilmennyt merkitt{\"a}vi{\"a} eroja {\"o}ljyn l{\"a}mpi{\"a}misess{\"a}, rakenteen j{\"a}nnitysheilahteluissa eik{\"a} tehonk{\"a}yt{\"o}ss{\"a}. Kuormantuntevaa hydraulij{\"a}rjestelm{\"a}{\"a} k{\"a}ytett{\"a}ess{\"a} oli puutavaranosturia miellytt{\"a}v{\"a}mpi ohjata. Kuormantuntevalla hydraulij{\"a}rjestelm{\"a}ll{\"a} saavutettavissa oleva hy{\"o}ty riippuu ty{\"o}n luonteesta. S{\"a}{\"a}t{\"o}tilavuuspumppua kannattaa k{\"a}ytt{\"a}{\"a}, jos tilavuusvirrat vaihtelevat suuresti ja jos ty{\"o}kiertoon kuuluu pitki{\"a} aikoja, jolloin konetta ei ohjata. Matalissa l{\"a}mp{\"o}tiloissa on varmistuttava, ett{\"a} s{\"a}{\"a}t{\"o}tilavuuspumppu alkaa pumpata {\"o}ljy{\"a} heti k{\"a}ynnistyksen j{\"a}lkeen. Komponenttien valinta ja yhteensovittaminen on teht{\"a}v{\"a} huolellisesti ja kokonaisvastuu hydraulij{\"a}rjestelm{\"a}n toiminnasta kannattaa luovuttaa yhdelle laitetoimittajalle.",
keywords = "hydraulic equipment, hydraulic valves, loads (forces)",
author = "Raimo Soudunsaari",
year = "1989",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-3293-7",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "932",
address = "Finland",

}

Soudunsaari, R 1989, Kuormantuntevat hydraulijärjestelmät: Koetulokset. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 932, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Kuormantuntevat hydraulijärjestelmät : Koetulokset. / Soudunsaari, Raimo.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1989. 100 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 932).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Kuormantuntevat hydraulijärjestelmät

T2 - Koetulokset

AU - Soudunsaari, Raimo

PY - 1989

Y1 - 1989

N2 - Kuormantuntevien hydraulijärjestelmien käytöllä pyritään vähentämään tehohäviöitä ja parantamaan koneiden ohjausominaisuuksia. Neljän painekompensoidun, kuormantuntevan hydrauliventtiilin toimintaa vakio- ja säätötilavuuspumpun kanssa tutkittiin koepenkkikokein huoneenlämmössä ja matalissa lämpötiloissa. Vakiotilavuuspumppua käytettäessä tutkittiin suuntaventtiilien teknisiä ominaisuuksia ja säätötilavuuspumppujärjestelmässä tutkimuskohteina olivat pumpun ja suuntaventtiilin muodostaman järjestelmän nopeus, stabiilius ja järjestelmän mahdollinen virittäminen. Kuormantuntevan hydraulijärjestelmän ja vakiotilavuuspumpulla varustetun hydraulijärjestelmän toimintaa tutkittiin puutavaranosturilla, jolla nosteltiin isoa taakkaa lavalta toiselle mahdollisimman nopeasti. Työkierto mahdollisti suurten tilavuusvirtojen ja tehojen käytön. Tämän vuoksi ei hydraulijärjestelmien välillä ilmennyt merkittäviä eroja öljyn lämpiämisessä, rakenteen jännitysheilahteluissa eikä tehonkäytössä. Kuormantuntevaa hydraulijärjestelmää käytettäessä oli puutavaranosturia miellyttävämpi ohjata. Kuormantuntevalla hydraulijärjestelmällä saavutettavissa oleva hyöty riippuu työn luonteesta. Säätötilavuuspumppua kannattaa käyttää, jos tilavuusvirrat vaihtelevat suuresti ja jos työkiertoon kuuluu pitkiä aikoja, jolloin konetta ei ohjata. Matalissa lämpötiloissa on varmistuttava, että säätötilavuuspumppu alkaa pumpata öljyä heti käynnistyksen jälkeen. Komponenttien valinta ja yhteensovittaminen on tehtävä huolellisesti ja kokonaisvastuu hydraulijärjestelmän toiminnasta kannattaa luovuttaa yhdelle laitetoimittajalle.

AB - Kuormantuntevien hydraulijärjestelmien käytöllä pyritään vähentämään tehohäviöitä ja parantamaan koneiden ohjausominaisuuksia. Neljän painekompensoidun, kuormantuntevan hydrauliventtiilin toimintaa vakio- ja säätötilavuuspumpun kanssa tutkittiin koepenkkikokein huoneenlämmössä ja matalissa lämpötiloissa. Vakiotilavuuspumppua käytettäessä tutkittiin suuntaventtiilien teknisiä ominaisuuksia ja säätötilavuuspumppujärjestelmässä tutkimuskohteina olivat pumpun ja suuntaventtiilin muodostaman järjestelmän nopeus, stabiilius ja järjestelmän mahdollinen virittäminen. Kuormantuntevan hydraulijärjestelmän ja vakiotilavuuspumpulla varustetun hydraulijärjestelmän toimintaa tutkittiin puutavaranosturilla, jolla nosteltiin isoa taakkaa lavalta toiselle mahdollisimman nopeasti. Työkierto mahdollisti suurten tilavuusvirtojen ja tehojen käytön. Tämän vuoksi ei hydraulijärjestelmien välillä ilmennyt merkittäviä eroja öljyn lämpiämisessä, rakenteen jännitysheilahteluissa eikä tehonkäytössä. Kuormantuntevaa hydraulijärjestelmää käytettäessä oli puutavaranosturia miellyttävämpi ohjata. Kuormantuntevalla hydraulijärjestelmällä saavutettavissa oleva hyöty riippuu työn luonteesta. Säätötilavuuspumppua kannattaa käyttää, jos tilavuusvirrat vaihtelevat suuresti ja jos työkiertoon kuuluu pitkiä aikoja, jolloin konetta ei ohjata. Matalissa lämpötiloissa on varmistuttava, että säätötilavuuspumppu alkaa pumpata öljyä heti käynnistyksen jälkeen. Komponenttien valinta ja yhteensovittaminen on tehtävä huolellisesti ja kokonaisvastuu hydraulijärjestelmän toiminnasta kannattaa luovuttaa yhdelle laitetoimittajalle.

KW - hydraulic equipment

KW - hydraulic valves

KW - loads (forces)

M3 - Report

SN - 951-38-3293-7

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Kuormantuntevat hydraulijärjestelmät

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Soudunsaari R. Kuormantuntevat hydraulijärjestelmät: Koetulokset. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1989. 100 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 932).