Kuunneltavat mallit ja niiden käyttö tutkimuksessa ja tuotekehityksessä

  Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingConference article in proceedingsProfessional

  Abstract

  Tiivistelmä Kuunneltavilla malleilla tuodaan jonkin laitteen tai ilmiön tuottama ääni kuunneltavaksi virtuaalisesti. Yksinkertaisimmillaan kuunneltava malli on äänitallenne ja toisessa ääripäässään monimutkainen ääntä tuottava järjestelmä. Tutkimuksessa ja tuotekehityksessä käytettävän kuunneltavan malli perustuu useimmiten muokattuihin, tallennettuihin ääniin joita yhdistetään mallinnettuihin ja syntesoituihin ääniin. Sillä voidaan tehdä nopea arvio ja analyysi tilanteesta. Asiantuntijaryhmä voi myös käyttää tällaista mallia yhdessä interaktiivisesti, ja muokata parametreja etsiessään optimitilannetta laitteen toiminnalle. Erilaisia mallin tuottamia vaihtoehtoja voidaan arvioida vielä tarkemmin kuuntelukokeissa ja psykoakustisilla mittareilla. 1 JOHDANTO Kuunneltavilla malleilla tarkoitetaan tässä järjestelmää, jolla jonkin laitteen tai ilmiön tuottama ääni tuodaan kuunneltavaksi, muutenkin kun olemalla laitteen välittömässä läheisyydessä silloin kun ääni syntyy. Ääni voi syntyä myös simulaatiossa, eikä reaalista laitetta ole välttämättä edes olemassa. Tämä on tyypillinen tilanne etenkin tuotekehityksen alkuvaiheissa. Yksinkertaisimmillaan kuunneltava malli on äänitallenne. Toisessa ääripäässään se on monimutkainen, reaaliaikainen ääntä tuottava ja syntesoiva järjestelmä, jonka parametreja voidaan varioida. Kuunneltavia malleja on käytetty ja käytetään erilaisissa simulaattoreissa ja peleissä tuomaan vakuuttavaa ja immersoivaa ääniympäristöä. Tutkimuksessa ja tuotekehityksessä käytettävät ja tutkimamme kuunneltavat mallit ovat kuitenkin toiminnallisuudeltaan ja ominaisuuksiltaan hieman erilaisia. Tärkeä osa toiminnallisuutta on linkki fysikaalisiin parametreihin ja mahdollisuus tehdä tuotesuunnittelua, melun häiritsevyys-ja what-if -analyysia. Tällaisen kuunneltavan mallin äänilähde voi perustua tallennettuihin ääniin, eri tavoin muokattuihin tallennettuihin ääniin, sekä mallinnettuihin ja syntesoituihin ääniin. Monessa tapauksessa on myös hyödyllistä pystyä kytkemään kuunneltava malli graafiseen ja haptiseen virtuaaliympäristöön.
  Original languageFinnish
  Title of host publicationAkustiikkapäivät 2015
  PublisherAkustinen Seura ry
  Number of pages1
  Publication statusPublished - 2015
  MoE publication typeD3 Professional conference proceedings
  EventAkustiikkapäivät 2015 - Kuopio, Finland
  Duration: 1 Sep 20152 Sep 2015

  Seminar

  SeminarAkustiikkapäivät 2015
  CountryFinland
  CityKuopio
  Period1/09/152/09/15

  Cite this

  @inproceedings{040accc1d6344a25a933f1e3249be1ae,
  title = "Kuunneltavat mallit ja niiden k{\"a}ytt{\"o} tutkimuksessa ja tuotekehityksess{\"a}",
  abstract = "Tiivistelm{\"a} Kuunneltavilla malleilla tuodaan jonkin laitteen tai ilmi{\"o}n tuottama {\"a}{\"a}ni kuunneltavaksi virtuaalisesti. Yksinkertaisimmillaan kuunneltava malli on {\"a}{\"a}nitallenne ja toisessa {\"a}{\"a}rip{\"a}{\"a}ss{\"a}{\"a}n monimutkainen {\"a}{\"a}nt{\"a} tuottava j{\"a}rjestelm{\"a}. Tutkimuksessa ja tuotekehityksess{\"a} k{\"a}ytett{\"a}v{\"a}n kuunneltavan malli perustuu useimmiten muokattuihin, tallennettuihin {\"a}{\"a}niin joita yhdistet{\"a}{\"a}n mallinnettuihin ja syntesoituihin {\"a}{\"a}niin. Sill{\"a} voidaan tehd{\"a} nopea arvio ja analyysi tilanteesta. Asiantuntijaryhm{\"a} voi my{\"o}s k{\"a}ytt{\"a}{\"a} t{\"a}llaista mallia yhdess{\"a} interaktiivisesti, ja muokata parametreja etsiess{\"a}{\"a}n optimitilannetta laitteen toiminnalle. Erilaisia mallin tuottamia vaihtoehtoja voidaan arvioida viel{\"a} tarkemmin kuuntelukokeissa ja psykoakustisilla mittareilla. 1 JOHDANTO Kuunneltavilla malleilla tarkoitetaan t{\"a}ss{\"a} j{\"a}rjestelm{\"a}{\"a}, jolla jonkin laitteen tai ilmi{\"o}n tuottama {\"a}{\"a}ni tuodaan kuunneltavaksi, muutenkin kun olemalla laitteen v{\"a}litt{\"o}m{\"a}ss{\"a} l{\"a}heisyydess{\"a} silloin kun {\"a}{\"a}ni syntyy. {\"A}{\"a}ni voi synty{\"a} my{\"o}s simulaatiossa, eik{\"a} reaalista laitetta ole v{\"a}ltt{\"a}m{\"a}tt{\"a} edes olemassa. T{\"a}m{\"a} on tyypillinen tilanne etenkin tuotekehityksen alkuvaiheissa. Yksinkertaisimmillaan kuunneltava malli on {\"a}{\"a}nitallenne. Toisessa {\"a}{\"a}rip{\"a}{\"a}ss{\"a}{\"a}n se on monimutkainen, reaaliaikainen {\"a}{\"a}nt{\"a} tuottava ja syntesoiva j{\"a}rjestelm{\"a}, jonka parametreja voidaan varioida. Kuunneltavia malleja on k{\"a}ytetty ja k{\"a}ytet{\"a}{\"a}n erilaisissa simulaattoreissa ja peleiss{\"a} tuomaan vakuuttavaa ja immersoivaa {\"a}{\"a}niymp{\"a}rist{\"o}{\"a}. Tutkimuksessa ja tuotekehityksess{\"a} k{\"a}ytett{\"a}v{\"a}t ja tutkimamme kuunneltavat mallit ovat kuitenkin toiminnallisuudeltaan ja ominaisuuksiltaan hieman erilaisia. T{\"a}rke{\"a} osa toiminnallisuutta on linkki fysikaalisiin parametreihin ja mahdollisuus tehd{\"a} tuotesuunnittelua, melun h{\"a}iritsevyys-ja what-if -analyysia. T{\"a}llaisen kuunneltavan mallin {\"a}{\"a}nil{\"a}hde voi perustua tallennettuihin {\"a}{\"a}niin, eri tavoin muokattuihin tallennettuihin {\"a}{\"a}niin, sek{\"a} mallinnettuihin ja syntesoituihin {\"a}{\"a}niin. Monessa tapauksessa on my{\"o}s hy{\"o}dyllist{\"a} pysty{\"a} kytkem{\"a}{\"a}n kuunneltava malli graafiseen ja haptiseen virtuaaliymp{\"a}rist{\"o}{\"o}n.",
  author = "Marko Antila and Jari Kataja and Heikki Isomoisio",
  year = "2015",
  language = "Finnish",
  booktitle = "Akustiikkap{\"a}iv{\"a}t 2015",
  publisher = "Akustinen Seura ry",
  address = "Finland",

  }

  Antila, M, Kataja, J & Isomoisio, H 2015, Kuunneltavat mallit ja niiden käyttö tutkimuksessa ja tuotekehityksessä. in Akustiikkapäivät 2015. Akustinen Seura ry, Akustiikkapäivät 2015, Kuopio, Finland, 1/09/15.

  Kuunneltavat mallit ja niiden käyttö tutkimuksessa ja tuotekehityksessä. / Antila, Marko; Kataja, Jari; Isomoisio, Heikki.

  Akustiikkapäivät 2015. Akustinen Seura ry, 2015.

  Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingConference article in proceedingsProfessional

  TY - GEN

  T1 - Kuunneltavat mallit ja niiden käyttö tutkimuksessa ja tuotekehityksessä

  AU - Antila, Marko

  AU - Kataja, Jari

  AU - Isomoisio, Heikki

  PY - 2015

  Y1 - 2015

  N2 - Tiivistelmä Kuunneltavilla malleilla tuodaan jonkin laitteen tai ilmiön tuottama ääni kuunneltavaksi virtuaalisesti. Yksinkertaisimmillaan kuunneltava malli on äänitallenne ja toisessa ääripäässään monimutkainen ääntä tuottava järjestelmä. Tutkimuksessa ja tuotekehityksessä käytettävän kuunneltavan malli perustuu useimmiten muokattuihin, tallennettuihin ääniin joita yhdistetään mallinnettuihin ja syntesoituihin ääniin. Sillä voidaan tehdä nopea arvio ja analyysi tilanteesta. Asiantuntijaryhmä voi myös käyttää tällaista mallia yhdessä interaktiivisesti, ja muokata parametreja etsiessään optimitilannetta laitteen toiminnalle. Erilaisia mallin tuottamia vaihtoehtoja voidaan arvioida vielä tarkemmin kuuntelukokeissa ja psykoakustisilla mittareilla. 1 JOHDANTO Kuunneltavilla malleilla tarkoitetaan tässä järjestelmää, jolla jonkin laitteen tai ilmiön tuottama ääni tuodaan kuunneltavaksi, muutenkin kun olemalla laitteen välittömässä läheisyydessä silloin kun ääni syntyy. Ääni voi syntyä myös simulaatiossa, eikä reaalista laitetta ole välttämättä edes olemassa. Tämä on tyypillinen tilanne etenkin tuotekehityksen alkuvaiheissa. Yksinkertaisimmillaan kuunneltava malli on äänitallenne. Toisessa ääripäässään se on monimutkainen, reaaliaikainen ääntä tuottava ja syntesoiva järjestelmä, jonka parametreja voidaan varioida. Kuunneltavia malleja on käytetty ja käytetään erilaisissa simulaattoreissa ja peleissä tuomaan vakuuttavaa ja immersoivaa ääniympäristöä. Tutkimuksessa ja tuotekehityksessä käytettävät ja tutkimamme kuunneltavat mallit ovat kuitenkin toiminnallisuudeltaan ja ominaisuuksiltaan hieman erilaisia. Tärkeä osa toiminnallisuutta on linkki fysikaalisiin parametreihin ja mahdollisuus tehdä tuotesuunnittelua, melun häiritsevyys-ja what-if -analyysia. Tällaisen kuunneltavan mallin äänilähde voi perustua tallennettuihin ääniin, eri tavoin muokattuihin tallennettuihin ääniin, sekä mallinnettuihin ja syntesoituihin ääniin. Monessa tapauksessa on myös hyödyllistä pystyä kytkemään kuunneltava malli graafiseen ja haptiseen virtuaaliympäristöön.

  AB - Tiivistelmä Kuunneltavilla malleilla tuodaan jonkin laitteen tai ilmiön tuottama ääni kuunneltavaksi virtuaalisesti. Yksinkertaisimmillaan kuunneltava malli on äänitallenne ja toisessa ääripäässään monimutkainen ääntä tuottava järjestelmä. Tutkimuksessa ja tuotekehityksessä käytettävän kuunneltavan malli perustuu useimmiten muokattuihin, tallennettuihin ääniin joita yhdistetään mallinnettuihin ja syntesoituihin ääniin. Sillä voidaan tehdä nopea arvio ja analyysi tilanteesta. Asiantuntijaryhmä voi myös käyttää tällaista mallia yhdessä interaktiivisesti, ja muokata parametreja etsiessään optimitilannetta laitteen toiminnalle. Erilaisia mallin tuottamia vaihtoehtoja voidaan arvioida vielä tarkemmin kuuntelukokeissa ja psykoakustisilla mittareilla. 1 JOHDANTO Kuunneltavilla malleilla tarkoitetaan tässä järjestelmää, jolla jonkin laitteen tai ilmiön tuottama ääni tuodaan kuunneltavaksi, muutenkin kun olemalla laitteen välittömässä läheisyydessä silloin kun ääni syntyy. Ääni voi syntyä myös simulaatiossa, eikä reaalista laitetta ole välttämättä edes olemassa. Tämä on tyypillinen tilanne etenkin tuotekehityksen alkuvaiheissa. Yksinkertaisimmillaan kuunneltava malli on äänitallenne. Toisessa ääripäässään se on monimutkainen, reaaliaikainen ääntä tuottava ja syntesoiva järjestelmä, jonka parametreja voidaan varioida. Kuunneltavia malleja on käytetty ja käytetään erilaisissa simulaattoreissa ja peleissä tuomaan vakuuttavaa ja immersoivaa ääniympäristöä. Tutkimuksessa ja tuotekehityksessä käytettävät ja tutkimamme kuunneltavat mallit ovat kuitenkin toiminnallisuudeltaan ja ominaisuuksiltaan hieman erilaisia. Tärkeä osa toiminnallisuutta on linkki fysikaalisiin parametreihin ja mahdollisuus tehdä tuotesuunnittelua, melun häiritsevyys-ja what-if -analyysia. Tällaisen kuunneltavan mallin äänilähde voi perustua tallennettuihin ääniin, eri tavoin muokattuihin tallennettuihin ääniin, sekä mallinnettuihin ja syntesoituihin ääniin. Monessa tapauksessa on myös hyödyllistä pystyä kytkemään kuunneltava malli graafiseen ja haptiseen virtuaaliympäristöön.

  M3 - Conference article in proceedings

  BT - Akustiikkapäivät 2015

  PB - Akustinen Seura ry

  ER -