Kuusen kieroutuminen

Pertti Viitaniemi

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Muodonmuutosten katsotaan olevan kuusen käytölle suurimpia esteitä. Vaikeutena on kosteusmuutosten yhteydessä esiintyvien vääntymien ennakoiminen ja eniten kieroutuvien kappaleiden poistaminen valmistusprosessista. Tutkimuksessa tarkasteltiin puun kierteisen kasvun eli vinosyisyyden, sahausaseman, lylyn, oksaisuuden ja tiheyden vaikutusta muodonmuutoksiin ja niiden ennustamiseen. Eniten kieroutuviksi todettiin kappaleet, joissa ydin on jäänyt kappaleen sisälle. Siirryttäessä kauemmaksi ytimestä kieroutuminen vähenee. Vääristymiseen ei etäisyydellä ytimestä ole vaikutusta. Kappaleen eri lappeilla olevien syykulmien ero vaikuttaa myös selvästi kieroutumistaipumukseen. Mikäli ero on suuruusluokkaa 4 - 5 astetta tai enemmän, koekappaleet kieroutuivat merkittävästi. Vääristymiseen ei vinosyisyyden todettu vaikuttavan. Oksaisuuden ja lylyn todettiin vaikuttavan lähinnä puun vääristymiseen, kieroutumistaipumukseen niillä ei ollut vaikutusta. Osittain tämä johtunee kokeissa käytetyistä poikkileikkaukseltaan neliön muotoisista koekappaleista, joihin edellämainitut tekijät olivat jakaantuneet suhteellisen tasaisesti. Puun tiheyden ei todettu vaikuttavan kumpaankaan muodonmuutoslajiin.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages44
ISBN (Print)951-38-3240-6
Publication statusPublished - 1988
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports
Number562
ISSN0358-5077

Fingerprint

Picea

Keywords

  • grain structure
  • deformation
  • warpage

Cite this

Viitaniemi, P. (1988). Kuusen kieroutuminen. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, No. 562
Viitaniemi, Pertti. / Kuusen kieroutuminen. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1988. 44 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 562).
@book{c31649cb28a042fa8506171d3f41a4fc,
title = "Kuusen kieroutuminen",
abstract = "Muodonmuutosten katsotaan olevan kuusen k{\"a}yt{\"o}lle suurimpia esteit{\"a}. Vaikeutena on kosteusmuutosten yhteydess{\"a} esiintyvien v{\"a}{\"a}ntymien ennakoiminen ja eniten kieroutuvien kappaleiden poistaminen valmistusprosessista. Tutkimuksessa tarkasteltiin puun kierteisen kasvun eli vinosyisyyden, sahausaseman, lylyn, oksaisuuden ja tiheyden vaikutusta muodonmuutoksiin ja niiden ennustamiseen. Eniten kieroutuviksi todettiin kappaleet, joissa ydin on j{\"a}{\"a}nyt kappaleen sis{\"a}lle. Siirrytt{\"a}ess{\"a} kauemmaksi ytimest{\"a} kieroutuminen v{\"a}henee. V{\"a}{\"a}ristymiseen ei et{\"a}isyydell{\"a} ytimest{\"a} ole vaikutusta. Kappaleen eri lappeilla olevien syykulmien ero vaikuttaa my{\"o}s selv{\"a}sti kieroutumistaipumukseen. Mik{\"a}li ero on suuruusluokkaa 4 - 5 astetta tai enemm{\"a}n, koekappaleet kieroutuivat merkitt{\"a}v{\"a}sti. V{\"a}{\"a}ristymiseen ei vinosyisyyden todettu vaikuttavan. Oksaisuuden ja lylyn todettiin vaikuttavan l{\"a}hinn{\"a} puun v{\"a}{\"a}ristymiseen, kieroutumistaipumukseen niill{\"a} ei ollut vaikutusta. Osittain t{\"a}m{\"a} johtunee kokeissa k{\"a}ytetyist{\"a} poikkileikkaukseltaan neli{\"o}n muotoisista koekappaleista, joihin edell{\"a}mainitut tekij{\"a}t olivat jakaantuneet suhteellisen tasaisesti. Puun tiheyden ei todettu vaikuttavan kumpaankaan muodonmuutoslajiin.",
keywords = "grain structure, deformation, warpage",
author = "Pertti Viitaniemi",
year = "1988",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-3240-6",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "562",
address = "Finland",

}

Viitaniemi, P 1988, Kuusen kieroutuminen. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, no. 562, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Kuusen kieroutuminen. / Viitaniemi, Pertti.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1988. 44 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 562).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Kuusen kieroutuminen

AU - Viitaniemi, Pertti

PY - 1988

Y1 - 1988

N2 - Muodonmuutosten katsotaan olevan kuusen käytölle suurimpia esteitä. Vaikeutena on kosteusmuutosten yhteydessä esiintyvien vääntymien ennakoiminen ja eniten kieroutuvien kappaleiden poistaminen valmistusprosessista. Tutkimuksessa tarkasteltiin puun kierteisen kasvun eli vinosyisyyden, sahausaseman, lylyn, oksaisuuden ja tiheyden vaikutusta muodonmuutoksiin ja niiden ennustamiseen. Eniten kieroutuviksi todettiin kappaleet, joissa ydin on jäänyt kappaleen sisälle. Siirryttäessä kauemmaksi ytimestä kieroutuminen vähenee. Vääristymiseen ei etäisyydellä ytimestä ole vaikutusta. Kappaleen eri lappeilla olevien syykulmien ero vaikuttaa myös selvästi kieroutumistaipumukseen. Mikäli ero on suuruusluokkaa 4 - 5 astetta tai enemmän, koekappaleet kieroutuivat merkittävästi. Vääristymiseen ei vinosyisyyden todettu vaikuttavan. Oksaisuuden ja lylyn todettiin vaikuttavan lähinnä puun vääristymiseen, kieroutumistaipumukseen niillä ei ollut vaikutusta. Osittain tämä johtunee kokeissa käytetyistä poikkileikkaukseltaan neliön muotoisista koekappaleista, joihin edellämainitut tekijät olivat jakaantuneet suhteellisen tasaisesti. Puun tiheyden ei todettu vaikuttavan kumpaankaan muodonmuutoslajiin.

AB - Muodonmuutosten katsotaan olevan kuusen käytölle suurimpia esteitä. Vaikeutena on kosteusmuutosten yhteydessä esiintyvien vääntymien ennakoiminen ja eniten kieroutuvien kappaleiden poistaminen valmistusprosessista. Tutkimuksessa tarkasteltiin puun kierteisen kasvun eli vinosyisyyden, sahausaseman, lylyn, oksaisuuden ja tiheyden vaikutusta muodonmuutoksiin ja niiden ennustamiseen. Eniten kieroutuviksi todettiin kappaleet, joissa ydin on jäänyt kappaleen sisälle. Siirryttäessä kauemmaksi ytimestä kieroutuminen vähenee. Vääristymiseen ei etäisyydellä ytimestä ole vaikutusta. Kappaleen eri lappeilla olevien syykulmien ero vaikuttaa myös selvästi kieroutumistaipumukseen. Mikäli ero on suuruusluokkaa 4 - 5 astetta tai enemmän, koekappaleet kieroutuivat merkittävästi. Vääristymiseen ei vinosyisyyden todettu vaikuttavan. Oksaisuuden ja lylyn todettiin vaikuttavan lähinnä puun vääristymiseen, kieroutumistaipumukseen niillä ei ollut vaikutusta. Osittain tämä johtunee kokeissa käytetyistä poikkileikkaukseltaan neliön muotoisista koekappaleista, joihin edellämainitut tekijät olivat jakaantuneet suhteellisen tasaisesti. Puun tiheyden ei todettu vaikuttavan kumpaankaan muodonmuutoslajiin.

KW - grain structure

KW - deformation

KW - warpage

M3 - Report

SN - 951-38-3240-6

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports

BT - Kuusen kieroutuminen

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Viitaniemi P. Kuusen kieroutuminen. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1988. 44 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 562).