Kuusen kosteusominaisuudet

Tapio Kanko

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Tutkimuksessa selvitettiin kuusen ja männyn mikro- ja makrorakennetta kosteuden siirtymisen kannalta sekä tasapainokosteutta pääasiassa kirjallisuuden perusteella. Kokeellisesti tutkittiin kuusen ja männyn kosteudensiirto-ominaisuuksia. Männyn sydänpuun vedenimu on hyvin vahäinen sekä pituus- että poikkisuuntaan. Kuusen sydänpuun vedenimu pituussuuntaan on myös hyvin vähäinen. Kuusen pintapuu on läpäisevämpää, ja männyn pintapuu erittäin hyvin läpäisevää. Kuivumisnopeuteen vaikuttaa vain tiheys. Kuusi on keskimäärin hiukan kevyempää ja kuivuu siten nopeammin. Tasapainokosteus riippuu voimakkaasti lämpötilasta. Kuusen ja männyn erot ovat vähäiset.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
Number of pages40
Publication statusPublished - 1990
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports
Number682
ISSN0358-5077

Fingerprint

Picea
Pinus
water content

Keywords

  • structural timber
  • spruce wood
  • pine wood
  • microstructure
  • structure
  • humidity

Cite this

Kanko, T. (1990). Kuusen kosteusominaisuudet. Espoo. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, No. 682
Kanko, Tapio. / Kuusen kosteusominaisuudet. Espoo, 1990. 40 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 682).
@book{8ee4552ffff04abb88d144b6c93279fc,
title = "Kuusen kosteusominaisuudet",
abstract = "Tutkimuksessa selvitettiin kuusen ja m{\"a}nnyn mikro- ja makrorakennetta kosteuden siirtymisen kannalta sek{\"a} tasapainokosteutta p{\"a}{\"a}asiassa kirjallisuuden perusteella. Kokeellisesti tutkittiin kuusen ja m{\"a}nnyn kosteudensiirto-ominaisuuksia. M{\"a}nnyn syd{\"a}npuun vedenimu on hyvin vah{\"a}inen sek{\"a} pituus- ett{\"a} poikkisuuntaan. Kuusen syd{\"a}npuun vedenimu pituussuuntaan on my{\"o}s hyvin v{\"a}h{\"a}inen. Kuusen pintapuu on l{\"a}p{\"a}isev{\"a}mp{\"a}{\"a}, ja m{\"a}nnyn pintapuu eritt{\"a}in hyvin l{\"a}p{\"a}isev{\"a}{\"a}. Kuivumisnopeuteen vaikuttaa vain tiheys. Kuusi on keskim{\"a}{\"a}rin hiukan kevyemp{\"a}{\"a} ja kuivuu siten nopeammin. Tasapainokosteus riippuu voimakkaasti l{\"a}mp{\"o}tilasta. Kuusen ja m{\"a}nnyn erot ovat v{\"a}h{\"a}iset.",
keywords = "structural timber, spruce wood, pine wood, microstructure, structure, humidity",
author = "Tapio Kanko",
year = "1990",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-3703-3",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "682",

}

Kanko, T 1990, Kuusen kosteusominaisuudet. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, no. 682, Espoo.

Kuusen kosteusominaisuudet. / Kanko, Tapio.

Espoo, 1990. 40 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 682).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Kuusen kosteusominaisuudet

AU - Kanko, Tapio

PY - 1990

Y1 - 1990

N2 - Tutkimuksessa selvitettiin kuusen ja männyn mikro- ja makrorakennetta kosteuden siirtymisen kannalta sekä tasapainokosteutta pääasiassa kirjallisuuden perusteella. Kokeellisesti tutkittiin kuusen ja männyn kosteudensiirto-ominaisuuksia. Männyn sydänpuun vedenimu on hyvin vahäinen sekä pituus- että poikkisuuntaan. Kuusen sydänpuun vedenimu pituussuuntaan on myös hyvin vähäinen. Kuusen pintapuu on läpäisevämpää, ja männyn pintapuu erittäin hyvin läpäisevää. Kuivumisnopeuteen vaikuttaa vain tiheys. Kuusi on keskimäärin hiukan kevyempää ja kuivuu siten nopeammin. Tasapainokosteus riippuu voimakkaasti lämpötilasta. Kuusen ja männyn erot ovat vähäiset.

AB - Tutkimuksessa selvitettiin kuusen ja männyn mikro- ja makrorakennetta kosteuden siirtymisen kannalta sekä tasapainokosteutta pääasiassa kirjallisuuden perusteella. Kokeellisesti tutkittiin kuusen ja männyn kosteudensiirto-ominaisuuksia. Männyn sydänpuun vedenimu on hyvin vahäinen sekä pituus- että poikkisuuntaan. Kuusen sydänpuun vedenimu pituussuuntaan on myös hyvin vähäinen. Kuusen pintapuu on läpäisevämpää, ja männyn pintapuu erittäin hyvin läpäisevää. Kuivumisnopeuteen vaikuttaa vain tiheys. Kuusi on keskimäärin hiukan kevyempää ja kuivuu siten nopeammin. Tasapainokosteus riippuu voimakkaasti lämpötilasta. Kuusen ja männyn erot ovat vähäiset.

KW - structural timber

KW - spruce wood

KW - pine wood

KW - microstructure

KW - structure

KW - humidity

M3 - Report

SN - 951-38-3703-3

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports

BT - Kuusen kosteusominaisuudet

CY - Espoo

ER -

Kanko T. Kuusen kosteusominaisuudet. Espoo, 1990. 40 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 682).