Kuusivanerin kilpailukyvyn parantaminen: Tukkien haudonta

Pertti Söyrilä

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Koivuraaka-aineen niukkuuden vuoksi olisi vanerin valmistuksessa tarkoituksenmukaista lisätä kuusiviilun käyttöä. Toisaalta kuusiviilua sisältävien vanerien kysyntä on vähäisempää kuin koivuvanerin ja niistä saatava kate on pienempi kuin koivuvanerista saatava kate. Tutkimuksessa on pääasiassa kirjallisuudesta selvitetty, voidaanko kuusiviilun laatua parantaa ja valmistuskustannuksia pienentää hautomalla kuusitukit nykyistä korkeammassa lämpötilassa. Suomen vaneritehtailla tukkeja haudotaan tavallisesti 15-35 °C:isessa vedessä 1-2 vuorokautta. Pohjois-Amerikan vaneriteollisuudcn havupuille käyttämät haudontalämpötilat ovat 20-90 °C. Kuusen (Picea excelsea) sorvaustutkimuksissa on todettu edulliseksi sorvauslämpötilaksi noin 50 °C. Tällöin sorvausvastus on pieni ja viilun lujuus ja pinnan laatu ovat parhaimmillaan. Talviaikana puu on sulatettava ennen varsinaista haudontaa. Halkeilun välttämiseksi sulatuksen tulee tapahtua vedessä, jonka lämpötila ei ylitä 5-7 °C. Tällöin sulamisaika on noin yksi vuorokausi. Haudonta vedessä 50 °C:n lämpötilaan kestää 5-24 tuntia puun halkaisijan ja haudontalämpötilan mukaan. Keskikokoisessa vaneritehtaassa voidaan 50 °C:n haudontalämpötilaa käyttämällä säästää yli 4 milj. markkaa vuodessa nykykäytäntöön verrattuna. Säästöt kertyvät paremmasta viilun saannosta, pienemmästä liimankulutuksesta ja kuivauksen tehostumisesta. Korkeammasta haudontalämpötilasta aiheutuneet lisäkustannukset ovat noin 0,8 milj. markkaa. Uuteen hautomoon tarvittavan noin 12 milj. markan investoinnin takaisinmaksuaika on 3,5-5 vuotta.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages50
ISBN (Print)951-38-4040-9
Publication statusPublished - 1991
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number1307
ISSN0358-5085

Fingerprint

plywood
Picea
pretreatment

Keywords

 • spruce wood
 • wood products
 • birch wood
 • plywood
 • laminated wood
 • quality
 • heating
 • industrial plants
 • timber
 • heat treatment
 • peeling
 • splitting
 • drying
 • glue
 • economic evaluations
 • costs
 • cost control
 • operating costs
 • manufacturing
 • efficiency

Cite this

Söyrilä, P. (1991). Kuusivanerin kilpailukyvyn parantaminen: Tukkien haudonta. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 1307
Söyrilä, Pertti. / Kuusivanerin kilpailukyvyn parantaminen : Tukkien haudonta. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1991. 50 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1307).
@book{83138e8af9a84294b1fe297220dc3eec,
title = "Kuusivanerin kilpailukyvyn parantaminen: Tukkien haudonta",
abstract = "Koivuraaka-aineen niukkuuden vuoksi olisi vanerin valmistuksessa tarkoituksenmukaista lis{\"a}t{\"a} kuusiviilun k{\"a}ytt{\"o}{\"a}. Toisaalta kuusiviilua sis{\"a}lt{\"a}vien vanerien kysynt{\"a} on v{\"a}h{\"a}isemp{\"a}{\"a} kuin koivuvanerin ja niist{\"a} saatava kate on pienempi kuin koivuvanerista saatava kate. Tutkimuksessa on p{\"a}{\"a}asiassa kirjallisuudesta selvitetty, voidaanko kuusiviilun laatua parantaa ja valmistuskustannuksia pienent{\"a}{\"a} hautomalla kuusitukit nykyist{\"a} korkeammassa l{\"a}mp{\"o}tilassa. Suomen vaneritehtailla tukkeja haudotaan tavallisesti 15-35 °C:isessa vedess{\"a} 1-2 vuorokautta. Pohjois-Amerikan vaneriteollisuudcn havupuille k{\"a}ytt{\"a}m{\"a}t haudontal{\"a}mp{\"o}tilat ovat 20-90 °C. Kuusen (Picea excelsea) sorvaustutkimuksissa on todettu edulliseksi sorvausl{\"a}mp{\"o}tilaksi noin 50 °C. T{\"a}ll{\"o}in sorvausvastus on pieni ja viilun lujuus ja pinnan laatu ovat parhaimmillaan. Talviaikana puu on sulatettava ennen varsinaista haudontaa. Halkeilun v{\"a}ltt{\"a}miseksi sulatuksen tulee tapahtua vedess{\"a}, jonka l{\"a}mp{\"o}tila ei ylit{\"a} 5-7 °C. T{\"a}ll{\"o}in sulamisaika on noin yksi vuorokausi. Haudonta vedess{\"a} 50 °C:n l{\"a}mp{\"o}tilaan kest{\"a}{\"a} 5-24 tuntia puun halkaisijan ja haudontal{\"a}mp{\"o}tilan mukaan. Keskikokoisessa vaneritehtaassa voidaan 50 °C:n haudontal{\"a}mp{\"o}tilaa k{\"a}ytt{\"a}m{\"a}ll{\"a} s{\"a}{\"a}st{\"a}{\"a} yli 4 milj. markkaa vuodessa nykyk{\"a}yt{\"a}nt{\"o}{\"o}n verrattuna. S{\"a}{\"a}st{\"o}t kertyv{\"a}t paremmasta viilun saannosta, pienemm{\"a}st{\"a} liimankulutuksesta ja kuivauksen tehostumisesta. Korkeammasta haudontal{\"a}mp{\"o}tilasta aiheutuneet lis{\"a}kustannukset ovat noin 0,8 milj. markkaa. Uuteen hautomoon tarvittavan noin 12 milj. markan investoinnin takaisinmaksuaika on 3,5-5 vuotta.",
keywords = "spruce wood, wood products, birch wood, plywood, laminated wood, quality, heating, industrial plants, timber, heat treatment, peeling, splitting, drying, glue, economic evaluations, costs, cost control, operating costs, manufacturing, efficiency",
author = "Pertti S{\"o}yril{\"a}",
year = "1991",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-4040-9",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "1307",
address = "Finland",

}

Söyrilä, P 1991, Kuusivanerin kilpailukyvyn parantaminen: Tukkien haudonta. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 1307, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Kuusivanerin kilpailukyvyn parantaminen : Tukkien haudonta. / Söyrilä, Pertti.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1991. 50 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1307).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Kuusivanerin kilpailukyvyn parantaminen

T2 - Tukkien haudonta

AU - Söyrilä, Pertti

PY - 1991

Y1 - 1991

N2 - Koivuraaka-aineen niukkuuden vuoksi olisi vanerin valmistuksessa tarkoituksenmukaista lisätä kuusiviilun käyttöä. Toisaalta kuusiviilua sisältävien vanerien kysyntä on vähäisempää kuin koivuvanerin ja niistä saatava kate on pienempi kuin koivuvanerista saatava kate. Tutkimuksessa on pääasiassa kirjallisuudesta selvitetty, voidaanko kuusiviilun laatua parantaa ja valmistuskustannuksia pienentää hautomalla kuusitukit nykyistä korkeammassa lämpötilassa. Suomen vaneritehtailla tukkeja haudotaan tavallisesti 15-35 °C:isessa vedessä 1-2 vuorokautta. Pohjois-Amerikan vaneriteollisuudcn havupuille käyttämät haudontalämpötilat ovat 20-90 °C. Kuusen (Picea excelsea) sorvaustutkimuksissa on todettu edulliseksi sorvauslämpötilaksi noin 50 °C. Tällöin sorvausvastus on pieni ja viilun lujuus ja pinnan laatu ovat parhaimmillaan. Talviaikana puu on sulatettava ennen varsinaista haudontaa. Halkeilun välttämiseksi sulatuksen tulee tapahtua vedessä, jonka lämpötila ei ylitä 5-7 °C. Tällöin sulamisaika on noin yksi vuorokausi. Haudonta vedessä 50 °C:n lämpötilaan kestää 5-24 tuntia puun halkaisijan ja haudontalämpötilan mukaan. Keskikokoisessa vaneritehtaassa voidaan 50 °C:n haudontalämpötilaa käyttämällä säästää yli 4 milj. markkaa vuodessa nykykäytäntöön verrattuna. Säästöt kertyvät paremmasta viilun saannosta, pienemmästä liimankulutuksesta ja kuivauksen tehostumisesta. Korkeammasta haudontalämpötilasta aiheutuneet lisäkustannukset ovat noin 0,8 milj. markkaa. Uuteen hautomoon tarvittavan noin 12 milj. markan investoinnin takaisinmaksuaika on 3,5-5 vuotta.

AB - Koivuraaka-aineen niukkuuden vuoksi olisi vanerin valmistuksessa tarkoituksenmukaista lisätä kuusiviilun käyttöä. Toisaalta kuusiviilua sisältävien vanerien kysyntä on vähäisempää kuin koivuvanerin ja niistä saatava kate on pienempi kuin koivuvanerista saatava kate. Tutkimuksessa on pääasiassa kirjallisuudesta selvitetty, voidaanko kuusiviilun laatua parantaa ja valmistuskustannuksia pienentää hautomalla kuusitukit nykyistä korkeammassa lämpötilassa. Suomen vaneritehtailla tukkeja haudotaan tavallisesti 15-35 °C:isessa vedessä 1-2 vuorokautta. Pohjois-Amerikan vaneriteollisuudcn havupuille käyttämät haudontalämpötilat ovat 20-90 °C. Kuusen (Picea excelsea) sorvaustutkimuksissa on todettu edulliseksi sorvauslämpötilaksi noin 50 °C. Tällöin sorvausvastus on pieni ja viilun lujuus ja pinnan laatu ovat parhaimmillaan. Talviaikana puu on sulatettava ennen varsinaista haudontaa. Halkeilun välttämiseksi sulatuksen tulee tapahtua vedessä, jonka lämpötila ei ylitä 5-7 °C. Tällöin sulamisaika on noin yksi vuorokausi. Haudonta vedessä 50 °C:n lämpötilaan kestää 5-24 tuntia puun halkaisijan ja haudontalämpötilan mukaan. Keskikokoisessa vaneritehtaassa voidaan 50 °C:n haudontalämpötilaa käyttämällä säästää yli 4 milj. markkaa vuodessa nykykäytäntöön verrattuna. Säästöt kertyvät paremmasta viilun saannosta, pienemmästä liimankulutuksesta ja kuivauksen tehostumisesta. Korkeammasta haudontalämpötilasta aiheutuneet lisäkustannukset ovat noin 0,8 milj. markkaa. Uuteen hautomoon tarvittavan noin 12 milj. markan investoinnin takaisinmaksuaika on 3,5-5 vuotta.

KW - spruce wood

KW - wood products

KW - birch wood

KW - plywood

KW - laminated wood

KW - quality

KW - heating

KW - industrial plants

KW - timber

KW - heat treatment

KW - peeling

KW - splitting

KW - drying

KW - glue

KW - economic evaluations

KW - costs

KW - cost control

KW - operating costs

KW - manufacturing

KW - efficiency

M3 - Report

SN - 951-38-4040-9

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Kuusivanerin kilpailukyvyn parantaminen

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Söyrilä P. Kuusivanerin kilpailukyvyn parantaminen: Tukkien haudonta. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1991. 50 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1307).