@book{83138e8af9a84294b1fe297220dc3eec,
title = "Kuusivanerin kilpailukyvyn parantaminen: Tukkien haudonta",
abstract = "Koivuraaka-aineen niukkuuden vuoksi olisi vanerin valmistuksessa tarkoituksenmukaista lis{\"a}t{\"a} kuusiviilun k{\"a}ytt{\"o}{\"a}. Toisaalta kuusiviilua sis{\"a}lt{\"a}vien vanerien kysynt{\"a} on v{\"a}h{\"a}isemp{\"a}{\"a} kuin koivuvanerin ja niist{\"a} saatava kate on pienempi kuin koivuvanerista saatava kate. Tutkimuksessa on p{\"a}{\"a}asiassa kirjallisuudesta selvitetty, voidaanko kuusiviilun laatua parantaa ja valmistuskustannuksia pienent{\"a}{\"a} hautomalla kuusitukit nykyist{\"a} korkeammassa l{\"a}mp{\"o}tilassa. Suomen vaneritehtailla tukkeja haudotaan tavallisesti 15-35 °C:isessa vedess{\"a} 1-2 vuorokautta. Pohjois-Amerikan vaneriteollisuudcn havupuille k{\"a}ytt{\"a}m{\"a}t haudontal{\"a}mp{\"o}tilat ovat 20-90 °C. Kuusen (Picea excelsea) sorvaustutkimuksissa on todettu edulliseksi sorvausl{\"a}mp{\"o}tilaksi noin 50 °C. T{\"a}ll{\"o}in sorvausvastus on pieni ja viilun lujuus ja pinnan laatu ovat parhaimmillaan. Talviaikana puu on sulatettava ennen varsinaista haudontaa. Halkeilun v{\"a}ltt{\"a}miseksi sulatuksen tulee tapahtua vedess{\"a}, jonka l{\"a}mp{\"o}tila ei ylit{\"a} 5-7 °C. T{\"a}ll{\"o}in sulamisaika on noin yksi vuorokausi. Haudonta vedess{\"a} 50 °C:n l{\"a}mp{\"o}tilaan kest{\"a}{\"a} 5-24 tuntia puun halkaisijan ja haudontal{\"a}mp{\"o}tilan mukaan. Keskikokoisessa vaneritehtaassa voidaan 50 °C:n haudontal{\"a}mp{\"o}tilaa k{\"a}ytt{\"a}m{\"a}ll{\"a} s{\"a}{\"a}st{\"a}{\"a} yli 4 milj. markkaa vuodessa nykyk{\"a}yt{\"a}nt{\"o}{\"o}n verrattuna. S{\"a}{\"a}st{\"o}t kertyv{\"a}t paremmasta viilun saannosta, pienemm{\"a}st{\"a} liimankulutuksesta ja kuivauksen tehostumisesta. Korkeammasta haudontal{\"a}mp{\"o}tilasta aiheutuneet lis{\"a}kustannukset ovat noin 0,8 milj. markkaa. Uuteen hautomoon tarvittavan noin 12 milj. markan investoinnin takaisinmaksuaika on 3,5-5 vuotta.",
keywords = "spruce wood, wood products, birch wood, plywood, laminated wood, quality, heating, industrial plants, timber, heat treatment, peeling, splitting, drying, glue, economic evaluations, costs, cost control, operating costs, manufacturing, efficiency",
author = "Pertti S{\"o}yril{\"a}",
year = "1991",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-4040-9",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "1307",
address = "Finland",
}