Kuvainformaation tiedonhallinnan perusteet

Seppo Linnainmaa

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Digitaalisten tallennusvälineiden ja digitaalisen kuvankäsittelyn nopean kehityksen myötä on kehittymässä tarve kuvamuotoisen informaation massatallennukseen ja sellaisten tietojärjestelmien muodostamiseen, joissa kuvatiedon erityispiirteet on otettu huomioon. Kuvien sisäisiä ja keskinäisiä suhteita ja niiden esittämiseen soveltuvia tietorakenteita selvitetään periaatteellisella tasolla. Myös rakenteiden tarjoamat mahdollisuudet kuvien etsinnässä ja löydettyjen kuvien hyväksikäytössä esitellään. Yleisesti käytettyjen tietojärjestelmätyyppien rakenne ja käyttö kuvataan soveltaen niitä erityisesti tilanteisiin, joissa käsittelyn kohteena on tavanomaisen aakkosnumeerisen tiedon ohella kuvia. Myös kuvien tiedonhallintajärjestelmien edellyttämät laitteistot esitellään suppeasti. Lopussa esitellään kuvien siirrettävyyden edellyttämien standardien nykytilaa sekä joitakin olemassa olevia koejärjestelmiä.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages49
ISBN (Print)951-38-1833-0
Publication statusPublished - 1984
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number334
ISSN0358-5085

Keywords

  • digital image processing
  • image database
  • data storage

Cite this

Linnainmaa, S. (1984). Kuvainformaation tiedonhallinnan perusteet. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 334
Linnainmaa, Seppo. / Kuvainformaation tiedonhallinnan perusteet. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1984. 49 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 334).
@book{153da982e3e0403695627bb433a62625,
title = "Kuvainformaation tiedonhallinnan perusteet",
abstract = "Digitaalisten tallennusv{\"a}lineiden ja digitaalisen kuvank{\"a}sittelyn nopean kehityksen my{\"o}t{\"a} on kehittym{\"a}ss{\"a} tarve kuvamuotoisen informaation massatallennukseen ja sellaisten tietoj{\"a}rjestelmien muodostamiseen, joissa kuvatiedon erityispiirteet on otettu huomioon. Kuvien sis{\"a}isi{\"a} ja keskin{\"a}isi{\"a} suhteita ja niiden esitt{\"a}miseen soveltuvia tietorakenteita selvitet{\"a}{\"a}n periaatteellisella tasolla. My{\"o}s rakenteiden tarjoamat mahdollisuudet kuvien etsinn{\"a}ss{\"a} ja l{\"o}ydettyjen kuvien hyv{\"a}ksik{\"a}yt{\"o}ss{\"a} esitell{\"a}{\"a}n. Yleisesti k{\"a}ytettyjen tietoj{\"a}rjestelm{\"a}tyyppien rakenne ja k{\"a}ytt{\"o} kuvataan soveltaen niit{\"a} erityisesti tilanteisiin, joissa k{\"a}sittelyn kohteena on tavanomaisen aakkosnumeerisen tiedon ohella kuvia. My{\"o}s kuvien tiedonhallintaj{\"a}rjestelmien edellytt{\"a}m{\"a}t laitteistot esitell{\"a}{\"a}n suppeasti. Lopussa esitell{\"a}{\"a}n kuvien siirrett{\"a}vyyden edellytt{\"a}mien standardien nykytilaa sek{\"a} joitakin olemassa olevia koej{\"a}rjestelmi{\"a}.",
keywords = "digital image processing, image database, data storage",
author = "Seppo Linnainmaa",
year = "1984",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-1833-0",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "334",
address = "Finland",

}

Linnainmaa, S 1984, Kuvainformaation tiedonhallinnan perusteet. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 334, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Kuvainformaation tiedonhallinnan perusteet. / Linnainmaa, Seppo.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1984. 49 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 334).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Kuvainformaation tiedonhallinnan perusteet

AU - Linnainmaa, Seppo

PY - 1984

Y1 - 1984

N2 - Digitaalisten tallennusvälineiden ja digitaalisen kuvankäsittelyn nopean kehityksen myötä on kehittymässä tarve kuvamuotoisen informaation massatallennukseen ja sellaisten tietojärjestelmien muodostamiseen, joissa kuvatiedon erityispiirteet on otettu huomioon. Kuvien sisäisiä ja keskinäisiä suhteita ja niiden esittämiseen soveltuvia tietorakenteita selvitetään periaatteellisella tasolla. Myös rakenteiden tarjoamat mahdollisuudet kuvien etsinnässä ja löydettyjen kuvien hyväksikäytössä esitellään. Yleisesti käytettyjen tietojärjestelmätyyppien rakenne ja käyttö kuvataan soveltaen niitä erityisesti tilanteisiin, joissa käsittelyn kohteena on tavanomaisen aakkosnumeerisen tiedon ohella kuvia. Myös kuvien tiedonhallintajärjestelmien edellyttämät laitteistot esitellään suppeasti. Lopussa esitellään kuvien siirrettävyyden edellyttämien standardien nykytilaa sekä joitakin olemassa olevia koejärjestelmiä.

AB - Digitaalisten tallennusvälineiden ja digitaalisen kuvankäsittelyn nopean kehityksen myötä on kehittymässä tarve kuvamuotoisen informaation massatallennukseen ja sellaisten tietojärjestelmien muodostamiseen, joissa kuvatiedon erityispiirteet on otettu huomioon. Kuvien sisäisiä ja keskinäisiä suhteita ja niiden esittämiseen soveltuvia tietorakenteita selvitetään periaatteellisella tasolla. Myös rakenteiden tarjoamat mahdollisuudet kuvien etsinnässä ja löydettyjen kuvien hyväksikäytössä esitellään. Yleisesti käytettyjen tietojärjestelmätyyppien rakenne ja käyttö kuvataan soveltaen niitä erityisesti tilanteisiin, joissa käsittelyn kohteena on tavanomaisen aakkosnumeerisen tiedon ohella kuvia. Myös kuvien tiedonhallintajärjestelmien edellyttämät laitteistot esitellään suppeasti. Lopussa esitellään kuvien siirrettävyyden edellyttämien standardien nykytilaa sekä joitakin olemassa olevia koejärjestelmiä.

KW - digital image processing

KW - image database

KW - data storage

M3 - Report

SN - 951-38-1833-0

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Kuvainformaation tiedonhallinnan perusteet

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Linnainmaa S. Kuvainformaation tiedonhallinnan perusteet. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1984. 49 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 334).