Kylmämuokattujen betoniterästen nopeat vetokokeet alhaisissa lämpötiloissa

Tauno Hyvönen

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää kylmämuokattujen betoniterästen mahdollinen haurasmurtumistaipumus matalissa lämpötiloissa tapahtuvissa nopeissa kuormituksissa. Tankoja B500K ja B700K kuormitettiin +20, -20 ja -60 °C:n lämpötiloissa heilurimaisella kuormituslaitteella aksiaalisissa vetokokeissa muodonmuutosnopeuden (epsilon) ollessa noin 10 S-l. Vertailukohteina käytettiin kuumavalssattuja betoniterästankoja A400H ja A600H. Kokeita täydennettiin sovelletuilla Charpy V -iskukokeilla ja murtopintatarkasteluilla (SEM). Kaikkien tankojen lujuus- ja venymäarvot paranivat kuormitusnopeuden kasvaessa. Testauslämpötilan alentuessa lujuusarvot kohosivat edelleen ja venymäarvot pienenivät. Kylmämuokattujen tankojen venymäarvot olivat staattisten kokeiden tuloksiin verrattuina samalla tasolla kuin -40 °C:n lämpötilassa. Kuumavalssattujen tankojen lujuuskäyttäytyminen oli edellisten kaltaista, mutta venymäarvot vähenivät suhteellisesti jonkin verran enemmän. Iskukokeet ja murtopintatarkastelut eivät osoittaneet oleellista eroa kylmämuokattujen ja kuumavalssattujen betoniterästankojen haurastumispyrkimysten välillä. Tutkimus osoitti kylmämuokattujen betoniterästen ominaisuuksien vastaavan staattisten kokeiden tuloksia -40 °C:n lämpötilaan saakka.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages66
ISBN (Print)951-38-2942-1
Publication statusPublished - 1987
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number752
ISSN0358-5085

Fingerprint

temperature
testing

Keywords

  • reinforcing steels
  • tension tests
  • strength
  • low temperature tests

Cite this

Hyvönen, T. (1987). Kylmämuokattujen betoniterästen nopeat vetokokeet alhaisissa lämpötiloissa. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 752
Hyvönen, Tauno. / Kylmämuokattujen betoniterästen nopeat vetokokeet alhaisissa lämpötiloissa. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1987. 66 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 752).
@book{2bb8d94b364d46debaed2a43b5b3dd28,
title = "Kylm{\"a}muokattujen betoniter{\"a}sten nopeat vetokokeet alhaisissa l{\"a}mp{\"o}tiloissa",
abstract = "T{\"a}m{\"a}n tutkimuksen tarkoituksena oli selvitt{\"a}{\"a} kylm{\"a}muokattujen betoniter{\"a}sten mahdollinen haurasmurtumistaipumus matalissa l{\"a}mp{\"o}tiloissa tapahtuvissa nopeissa kuormituksissa. Tankoja B500K ja B700K kuormitettiin +20, -20 ja -60 °C:n l{\"a}mp{\"o}tiloissa heilurimaisella kuormituslaitteella aksiaalisissa vetokokeissa muodonmuutosnopeuden (epsilon) ollessa noin 10 S-l. Vertailukohteina k{\"a}ytettiin kuumavalssattuja betoniter{\"a}stankoja A400H ja A600H. Kokeita t{\"a}ydennettiin sovelletuilla Charpy V -iskukokeilla ja murtopintatarkasteluilla (SEM). Kaikkien tankojen lujuus- ja venym{\"a}arvot paranivat kuormitusnopeuden kasvaessa. Testausl{\"a}mp{\"o}tilan alentuessa lujuusarvot kohosivat edelleen ja venym{\"a}arvot pieneniv{\"a}t. Kylm{\"a}muokattujen tankojen venym{\"a}arvot olivat staattisten kokeiden tuloksiin verrattuina samalla tasolla kuin -40 °C:n l{\"a}mp{\"o}tilassa. Kuumavalssattujen tankojen lujuusk{\"a}ytt{\"a}ytyminen oli edellisten kaltaista, mutta venym{\"a}arvot v{\"a}heniv{\"a}t suhteellisesti jonkin verran enemm{\"a}n. Iskukokeet ja murtopintatarkastelut eiv{\"a}t osoittaneet oleellista eroa kylm{\"a}muokattujen ja kuumavalssattujen betoniter{\"a}stankojen haurastumispyrkimysten v{\"a}lill{\"a}. Tutkimus osoitti kylm{\"a}muokattujen betoniter{\"a}sten ominaisuuksien vastaavan staattisten kokeiden tuloksia -40 °C:n l{\"a}mp{\"o}tilaan saakka.",
keywords = "reinforcing steels, tension tests, strength, low temperature tests",
author = "Tauno Hyv{\"o}nen",
year = "1987",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-2942-1",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "752",
address = "Finland",

}

Hyvönen, T 1987, Kylmämuokattujen betoniterästen nopeat vetokokeet alhaisissa lämpötiloissa. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 752, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Kylmämuokattujen betoniterästen nopeat vetokokeet alhaisissa lämpötiloissa. / Hyvönen, Tauno.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1987. 66 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 752).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Kylmämuokattujen betoniterästen nopeat vetokokeet alhaisissa lämpötiloissa

AU - Hyvönen, Tauno

PY - 1987

Y1 - 1987

N2 - Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää kylmämuokattujen betoniterästen mahdollinen haurasmurtumistaipumus matalissa lämpötiloissa tapahtuvissa nopeissa kuormituksissa. Tankoja B500K ja B700K kuormitettiin +20, -20 ja -60 °C:n lämpötiloissa heilurimaisella kuormituslaitteella aksiaalisissa vetokokeissa muodonmuutosnopeuden (epsilon) ollessa noin 10 S-l. Vertailukohteina käytettiin kuumavalssattuja betoniterästankoja A400H ja A600H. Kokeita täydennettiin sovelletuilla Charpy V -iskukokeilla ja murtopintatarkasteluilla (SEM). Kaikkien tankojen lujuus- ja venymäarvot paranivat kuormitusnopeuden kasvaessa. Testauslämpötilan alentuessa lujuusarvot kohosivat edelleen ja venymäarvot pienenivät. Kylmämuokattujen tankojen venymäarvot olivat staattisten kokeiden tuloksiin verrattuina samalla tasolla kuin -40 °C:n lämpötilassa. Kuumavalssattujen tankojen lujuuskäyttäytyminen oli edellisten kaltaista, mutta venymäarvot vähenivät suhteellisesti jonkin verran enemmän. Iskukokeet ja murtopintatarkastelut eivät osoittaneet oleellista eroa kylmämuokattujen ja kuumavalssattujen betoniterästankojen haurastumispyrkimysten välillä. Tutkimus osoitti kylmämuokattujen betoniterästen ominaisuuksien vastaavan staattisten kokeiden tuloksia -40 °C:n lämpötilaan saakka.

AB - Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää kylmämuokattujen betoniterästen mahdollinen haurasmurtumistaipumus matalissa lämpötiloissa tapahtuvissa nopeissa kuormituksissa. Tankoja B500K ja B700K kuormitettiin +20, -20 ja -60 °C:n lämpötiloissa heilurimaisella kuormituslaitteella aksiaalisissa vetokokeissa muodonmuutosnopeuden (epsilon) ollessa noin 10 S-l. Vertailukohteina käytettiin kuumavalssattuja betoniterästankoja A400H ja A600H. Kokeita täydennettiin sovelletuilla Charpy V -iskukokeilla ja murtopintatarkasteluilla (SEM). Kaikkien tankojen lujuus- ja venymäarvot paranivat kuormitusnopeuden kasvaessa. Testauslämpötilan alentuessa lujuusarvot kohosivat edelleen ja venymäarvot pienenivät. Kylmämuokattujen tankojen venymäarvot olivat staattisten kokeiden tuloksiin verrattuina samalla tasolla kuin -40 °C:n lämpötilassa. Kuumavalssattujen tankojen lujuuskäyttäytyminen oli edellisten kaltaista, mutta venymäarvot vähenivät suhteellisesti jonkin verran enemmän. Iskukokeet ja murtopintatarkastelut eivät osoittaneet oleellista eroa kylmämuokattujen ja kuumavalssattujen betoniterästankojen haurastumispyrkimysten välillä. Tutkimus osoitti kylmämuokattujen betoniterästen ominaisuuksien vastaavan staattisten kokeiden tuloksia -40 °C:n lämpötilaan saakka.

KW - reinforcing steels

KW - tension tests

KW - strength

KW - low temperature tests

M3 - Report

SN - 951-38-2942-1

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Kylmämuokattujen betoniterästen nopeat vetokokeet alhaisissa lämpötiloissa

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Hyvönen T. Kylmämuokattujen betoniterästen nopeat vetokokeet alhaisissa lämpötiloissa. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1987. 66 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 752).