Kysynnän hallinta kaukolämpöjärjestelmissä: DSM:n perusteet ja tarvittava tekniikka

Seppo Kärkkäinen, Kari Sipilä, Aulis Ranne, Veikko Kekkonen, Pekka Koponen, Lasse Koskelainen, Jouni Heikkinen

  Research output: Book/ReportReport

  Abstract

  Kysynnän hallintaa (DSM) kaukolämpöjärjestelmässä tarkastellaan energiantuotannon näkökulmasta, jolloin lämmönsiirtojärjestelmä ja lämmön varastointi muodostavat lämmön kuluttajien ohella oman ohjaustasonsa. Tällöin voidaan puhua yleisesti lämpökuorman hallinnasta. Kulutuksen ohjauksella tarkoitetaan kuluttajaan kohdistuvaa välitöntä tai välillistä toimenpidettä. Kaukolämmön kuorman ja kulutuksen ohjauksen tavoitteena on energiantuotannon taloudellisuuden parantaminen ja haitallisten ympäristövaikutusten pienentäminen. Lämmön- ja sähköntuotantoa on tarkasteltava sekä investointien että käyttötoiminnan osalta. Tarkastelu muodostuu vapautuvien sähkömarkkinoiden vuoksi entistä monitahoisemmaksi ja ohjauksella saatavia hyötyjä on entistä enemmän, mutta ne voivat olla entistä monimutkaisempien kytkentöjen takana. DSM:n taloudellisiin hyötyihin voidaan lukea myös lämmöntuotantovarmuuden parantuminen sekä vara- tai huippukapasiteetin tarpeen pienentyminen. DSM:n tarjoamat taloudelliset hyödyt ovat laajemmin saavutettavissa yhteistuotannon yhteydessä. Kaukolämmityskuormaa ja -verkon käyttöastetta pitäisi lisätä kesäaikana. Tästä on tärkeimpänä esimerkkinä kaukolämpöön ja absorptotekniikkaan perustuva kaukojäähdytys. Rakennuksissa lämmönkulutusta voidaan lisätä tai vähentää muutaman tunnin jaksoissa puuttumalla lämpötilaohjaukseen. Kuluttaja ei havaitse muutosta rakennuksen oman lämpökapasiteetin toimiessa lämpötilan tasaajana huoneissa. Samantyyppiset kulutuksen ja kuormituksen ohjauskeinot sopivat niin pohjoismaisiin kaukolämpöjärjestelmiin kuin muuallekin Eurooppaan. Järjestelmien mitoitusarvoissa on joitain eroja, mutta toimintaperiaatteet ovat silti samat. Sähköjärjestelmän erot sen sijaan ovat suuremmat ja niillä on merkitystä lämmönkulutuksen ohjauksen kannattavuudelle. Jos kuitenkin yhdistetty energiantuotanto lisääntyy, on odotettavissa että lämmönkulutuksen ohjaus tulee sen mukana laajemminkin kannattavaksi. Tiedonsiirto- ja automaatiojärjestelmien kehittyessä voidaan ohjauksesta saada entistä suurempi hyöty, ja toteutus on myös entistä helpompaa.
  Original languageFinnish
  Place of PublicationEspoo
  PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
  Number of pages100
  ISBN (Electronic)951-38-5484-1
  ISBN (Print)951-38-5483-3
  Publication statusPublished - 1999
  MoE publication typeNot Eligible

  Publication series

  SeriesVTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes
  Number1982
  ISSN1235-0605

  Fingerprint

  heating systems
  Oman
  methodology
  Olla

  Keywords

  • nuclear fuels
  • spent fuels
  • waste management
  • repositories
  • safety analysis
  • modelling
  • feasibility studies
  • ground water
  • fluid flow
  • radionuclide migration

  Cite this

  Kärkkäinen, S., Sipilä, K., Ranne, A., Kekkonen, V., Koponen, P., Koskelainen, L., & Heikkinen, J. (1999). Kysynnän hallinta kaukolämpöjärjestelmissä: DSM:n perusteet ja tarvittava tekniikka. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, No. 1982
  Kärkkäinen, Seppo ; Sipilä, Kari ; Ranne, Aulis ; Kekkonen, Veikko ; Koponen, Pekka ; Koskelainen, Lasse ; Heikkinen, Jouni. / Kysynnän hallinta kaukolämpöjärjestelmissä : DSM:n perusteet ja tarvittava tekniikka. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1999. 100 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1982).
  @book{1707883c994f4633ae8079b6c113b4ba,
  title = "Kysynn{\"a}n hallinta kaukol{\"a}mp{\"o}j{\"a}rjestelmiss{\"a}: DSM:n perusteet ja tarvittava tekniikka",
  abstract = "Kysynn{\"a}n hallintaa (DSM) kaukol{\"a}mp{\"o}j{\"a}rjestelm{\"a}ss{\"a} tarkastellaan energiantuotannon n{\"a}k{\"o}kulmasta, jolloin l{\"a}mm{\"o}nsiirtoj{\"a}rjestelm{\"a} ja l{\"a}mm{\"o}n varastointi muodostavat l{\"a}mm{\"o}n kuluttajien ohella oman ohjaustasonsa. T{\"a}ll{\"o}in voidaan puhua yleisesti l{\"a}mp{\"o}kuorman hallinnasta. Kulutuksen ohjauksella tarkoitetaan kuluttajaan kohdistuvaa v{\"a}lit{\"o}nt{\"a} tai v{\"a}lillist{\"a} toimenpidett{\"a}. Kaukol{\"a}mm{\"o}n kuorman ja kulutuksen ohjauksen tavoitteena on energiantuotannon taloudellisuuden parantaminen ja haitallisten ymp{\"a}rist{\"o}vaikutusten pienent{\"a}minen. L{\"a}mm{\"o}n- ja s{\"a}hk{\"o}ntuotantoa on tarkasteltava sek{\"a} investointien ett{\"a} k{\"a}ytt{\"o}toiminnan osalta. Tarkastelu muodostuu vapautuvien s{\"a}hk{\"o}markkinoiden vuoksi entist{\"a} monitahoisemmaksi ja ohjauksella saatavia hy{\"o}tyj{\"a} on entist{\"a} enemm{\"a}n, mutta ne voivat olla entist{\"a} monimutkaisempien kytkent{\"o}jen takana. DSM:n taloudellisiin hy{\"o}tyihin voidaan lukea my{\"o}s l{\"a}mm{\"o}ntuotantovarmuuden parantuminen sek{\"a} vara- tai huippukapasiteetin tarpeen pienentyminen. DSM:n tarjoamat taloudelliset hy{\"o}dyt ovat laajemmin saavutettavissa yhteistuotannon yhteydess{\"a}. Kaukol{\"a}mmityskuormaa ja -verkon k{\"a}ytt{\"o}astetta pit{\"a}isi lis{\"a}t{\"a} kes{\"a}aikana. T{\"a}st{\"a} on t{\"a}rkeimp{\"a}n{\"a} esimerkkin{\"a} kaukol{\"a}mp{\"o}{\"o}n ja absorptotekniikkaan perustuva kaukoj{\"a}{\"a}hdytys. Rakennuksissa l{\"a}mm{\"o}nkulutusta voidaan lis{\"a}t{\"a} tai v{\"a}hent{\"a}{\"a} muutaman tunnin jaksoissa puuttumalla l{\"a}mp{\"o}tilaohjaukseen. Kuluttaja ei havaitse muutosta rakennuksen oman l{\"a}mp{\"o}kapasiteetin toimiessa l{\"a}mp{\"o}tilan tasaajana huoneissa. Samantyyppiset kulutuksen ja kuormituksen ohjauskeinot sopivat niin pohjoismaisiin kaukol{\"a}mp{\"o}j{\"a}rjestelmiin kuin muuallekin Eurooppaan. J{\"a}rjestelmien mitoitusarvoissa on joitain eroja, mutta toimintaperiaatteet ovat silti samat. S{\"a}hk{\"o}j{\"a}rjestelm{\"a}n erot sen sijaan ovat suuremmat ja niill{\"a} on merkityst{\"a} l{\"a}mm{\"o}nkulutuksen ohjauksen kannattavuudelle. Jos kuitenkin yhdistetty energiantuotanto lis{\"a}{\"a}ntyy, on odotettavissa ett{\"a} l{\"a}mm{\"o}nkulutuksen ohjaus tulee sen mukana laajemminkin kannattavaksi. Tiedonsiirto- ja automaatioj{\"a}rjestelmien kehittyess{\"a} voidaan ohjauksesta saada entist{\"a} suurempi hy{\"o}ty, ja toteutus on my{\"o}s entist{\"a} helpompaa.",
  keywords = "nuclear fuels, spent fuels, waste management, repositories, safety analysis, modelling, feasibility studies, ground water, fluid flow, radionuclide migration",
  author = "Seppo K{\"a}rkk{\"a}inen and Kari Sipil{\"a} and Aulis Ranne and Veikko Kekkonen and Pekka Koponen and Lasse Koskelainen and Jouni Heikkinen",
  year = "1999",
  language = "Finnish",
  isbn = "951-38-5483-3",
  series = "VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes",
  publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
  number = "1982",
  address = "Finland",

  }

  Kärkkäinen, S, Sipilä, K, Ranne, A, Kekkonen, V, Koponen, P, Koskelainen, L & Heikkinen, J 1999, Kysynnän hallinta kaukolämpöjärjestelmissä: DSM:n perusteet ja tarvittava tekniikka. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, no. 1982, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

  Kysynnän hallinta kaukolämpöjärjestelmissä : DSM:n perusteet ja tarvittava tekniikka. / Kärkkäinen, Seppo; Sipilä, Kari; Ranne, Aulis; Kekkonen, Veikko; Koponen, Pekka; Koskelainen, Lasse; Heikkinen, Jouni.

  Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1999. 100 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1982).

  Research output: Book/ReportReport

  TY - BOOK

  T1 - Kysynnän hallinta kaukolämpöjärjestelmissä

  T2 - DSM:n perusteet ja tarvittava tekniikka

  AU - Kärkkäinen, Seppo

  AU - Sipilä, Kari

  AU - Ranne, Aulis

  AU - Kekkonen, Veikko

  AU - Koponen, Pekka

  AU - Koskelainen, Lasse

  AU - Heikkinen, Jouni

  PY - 1999

  Y1 - 1999

  N2 - Kysynnän hallintaa (DSM) kaukolämpöjärjestelmässä tarkastellaan energiantuotannon näkökulmasta, jolloin lämmönsiirtojärjestelmä ja lämmön varastointi muodostavat lämmön kuluttajien ohella oman ohjaustasonsa. Tällöin voidaan puhua yleisesti lämpökuorman hallinnasta. Kulutuksen ohjauksella tarkoitetaan kuluttajaan kohdistuvaa välitöntä tai välillistä toimenpidettä. Kaukolämmön kuorman ja kulutuksen ohjauksen tavoitteena on energiantuotannon taloudellisuuden parantaminen ja haitallisten ympäristövaikutusten pienentäminen. Lämmön- ja sähköntuotantoa on tarkasteltava sekä investointien että käyttötoiminnan osalta. Tarkastelu muodostuu vapautuvien sähkömarkkinoiden vuoksi entistä monitahoisemmaksi ja ohjauksella saatavia hyötyjä on entistä enemmän, mutta ne voivat olla entistä monimutkaisempien kytkentöjen takana. DSM:n taloudellisiin hyötyihin voidaan lukea myös lämmöntuotantovarmuuden parantuminen sekä vara- tai huippukapasiteetin tarpeen pienentyminen. DSM:n tarjoamat taloudelliset hyödyt ovat laajemmin saavutettavissa yhteistuotannon yhteydessä. Kaukolämmityskuormaa ja -verkon käyttöastetta pitäisi lisätä kesäaikana. Tästä on tärkeimpänä esimerkkinä kaukolämpöön ja absorptotekniikkaan perustuva kaukojäähdytys. Rakennuksissa lämmönkulutusta voidaan lisätä tai vähentää muutaman tunnin jaksoissa puuttumalla lämpötilaohjaukseen. Kuluttaja ei havaitse muutosta rakennuksen oman lämpökapasiteetin toimiessa lämpötilan tasaajana huoneissa. Samantyyppiset kulutuksen ja kuormituksen ohjauskeinot sopivat niin pohjoismaisiin kaukolämpöjärjestelmiin kuin muuallekin Eurooppaan. Järjestelmien mitoitusarvoissa on joitain eroja, mutta toimintaperiaatteet ovat silti samat. Sähköjärjestelmän erot sen sijaan ovat suuremmat ja niillä on merkitystä lämmönkulutuksen ohjauksen kannattavuudelle. Jos kuitenkin yhdistetty energiantuotanto lisääntyy, on odotettavissa että lämmönkulutuksen ohjaus tulee sen mukana laajemminkin kannattavaksi. Tiedonsiirto- ja automaatiojärjestelmien kehittyessä voidaan ohjauksesta saada entistä suurempi hyöty, ja toteutus on myös entistä helpompaa.

  AB - Kysynnän hallintaa (DSM) kaukolämpöjärjestelmässä tarkastellaan energiantuotannon näkökulmasta, jolloin lämmönsiirtojärjestelmä ja lämmön varastointi muodostavat lämmön kuluttajien ohella oman ohjaustasonsa. Tällöin voidaan puhua yleisesti lämpökuorman hallinnasta. Kulutuksen ohjauksella tarkoitetaan kuluttajaan kohdistuvaa välitöntä tai välillistä toimenpidettä. Kaukolämmön kuorman ja kulutuksen ohjauksen tavoitteena on energiantuotannon taloudellisuuden parantaminen ja haitallisten ympäristövaikutusten pienentäminen. Lämmön- ja sähköntuotantoa on tarkasteltava sekä investointien että käyttötoiminnan osalta. Tarkastelu muodostuu vapautuvien sähkömarkkinoiden vuoksi entistä monitahoisemmaksi ja ohjauksella saatavia hyötyjä on entistä enemmän, mutta ne voivat olla entistä monimutkaisempien kytkentöjen takana. DSM:n taloudellisiin hyötyihin voidaan lukea myös lämmöntuotantovarmuuden parantuminen sekä vara- tai huippukapasiteetin tarpeen pienentyminen. DSM:n tarjoamat taloudelliset hyödyt ovat laajemmin saavutettavissa yhteistuotannon yhteydessä. Kaukolämmityskuormaa ja -verkon käyttöastetta pitäisi lisätä kesäaikana. Tästä on tärkeimpänä esimerkkinä kaukolämpöön ja absorptotekniikkaan perustuva kaukojäähdytys. Rakennuksissa lämmönkulutusta voidaan lisätä tai vähentää muutaman tunnin jaksoissa puuttumalla lämpötilaohjaukseen. Kuluttaja ei havaitse muutosta rakennuksen oman lämpökapasiteetin toimiessa lämpötilan tasaajana huoneissa. Samantyyppiset kulutuksen ja kuormituksen ohjauskeinot sopivat niin pohjoismaisiin kaukolämpöjärjestelmiin kuin muuallekin Eurooppaan. Järjestelmien mitoitusarvoissa on joitain eroja, mutta toimintaperiaatteet ovat silti samat. Sähköjärjestelmän erot sen sijaan ovat suuremmat ja niillä on merkitystä lämmönkulutuksen ohjauksen kannattavuudelle. Jos kuitenkin yhdistetty energiantuotanto lisääntyy, on odotettavissa että lämmönkulutuksen ohjaus tulee sen mukana laajemminkin kannattavaksi. Tiedonsiirto- ja automaatiojärjestelmien kehittyessä voidaan ohjauksesta saada entistä suurempi hyöty, ja toteutus on myös entistä helpompaa.

  KW - nuclear fuels

  KW - spent fuels

  KW - waste management

  KW - repositories

  KW - safety analysis

  KW - modelling

  KW - feasibility studies

  KW - ground water

  KW - fluid flow

  KW - radionuclide migration

  M3 - Report

  SN - 951-38-5483-3

  T3 - VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes

  BT - Kysynnän hallinta kaukolämpöjärjestelmissä

  PB - VTT Technical Research Centre of Finland

  CY - Espoo

  ER -

  Kärkkäinen S, Sipilä K, Ranne A, Kekkonen V, Koponen P, Koskelainen L et al. Kysynnän hallinta kaukolämpöjärjestelmissä: DSM:n perusteet ja tarvittava tekniikka. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1999. 100 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1982).