Kysynnän hallinta kaukolämpöjärjestelmissä

DSM:n perusteet ja tarvittava tekniikka

Seppo Kärkkäinen, Kari Sipilä, Aulis Ranne, Veikko Kekkonen, Pekka Koponen, Lasse Koskelainen, Jouni Heikkinen

Research output: Book/ReportReportProfessional

Abstract

Kysynnän hallintaa (DSM) kaukolämpöjärjestelmässä tarkastellaan energiantuotannon näkökulmasta, jolloin lämmönsiirtojärjestelmä ja lämmön varastointi muodostavat lämmön kuluttajien ohella oman ohjaustasonsa. Tällöin voidaan puhua yleisesti lämpökuorman hallinnasta. Kulutuksen ohjauksella tarkoitetaan kuluttajaan kohdistuvaa välitöntä tai välillistä toimenpidettä. Kaukolämmön kuorman ja kulutuksen ohjauksen tavoitteena on energiantuotannon taloudellisuuden parantaminen ja haitallisten ympäristövaikutusten pienentäminen. Lämmön- ja sähköntuotantoa on tarkasteltava sekä investointien että käyttötoiminnan osalta. Tarkastelu muodostuu vapautuvien sähkömarkkinoiden vuoksi entistä monitahoisemmaksi ja ohjauksella saatavia hyötyjä on entistä enemmän, mutta ne voivat olla entistä monimutkaisempien kytkentöjen takana. DSM:n taloudellisiin hyötyihin voidaan lukea myös lämmöntuotantovarmuuden parantuminen sekä vara- tai huippukapasiteetin tarpeen pienentyminen. DSM:n tarjoamat taloudelliset hyödyt ovat laajemmin saavutettavissa yhteistuotannon yhteydessä. Kaukolämmityskuormaa ja -verkon käyttöastetta pitäisi lisätä kesäaikana. Tästä on tärkeimpänä esimerkkinä kaukolämpöön ja absorptotekniikkaan perustuva kaukojäähdytys. Rakennuksissa lämmönkulutusta voidaan lisätä tai vähentää muutaman tunnin jaksoissa puuttumalla lämpötilaohjaukseen. Kuluttaja ei havaitse muutosta rakennuksen oman lämpökapasiteetin toimiessa lämpötilan tasaajana huoneissa. Samantyyppiset kulutuksen ja kuormituksen ohjauskeinot sopivat niin pohjoismaisiin kaukolämpöjärjestelmiin kuin muuallekin Eurooppaan. Järjestelmien mitoitusarvoissa on joitain eroja, mutta toimintaperiaatteet ovat silti samat. Sähköjärjestelmän erot sen sijaan ovat suuremmat ja niillä on merkitystä lämmönkulutuksen ohjauksen kannattavuudelle. Jos kuitenkin yhdistetty energiantuotanto lisääntyy, on odotettavissa että lämmönkulutuksen ohjaus tulee sen mukana laajemminkin kannattavaksi. Tiedonsiirto- ja automaatiojärjestelmien kehittyessä voidaan ohjauksesta saada entistä suurempi hyöty, ja toteutus on myös entistä helpompaa.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages100
ISBN (Electronic)951-38-5484-1
ISBN (Print)951-38-5483-3
Publication statusPublished - 1999
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

NameVTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes
PublisherVTT
No.1982
ISSN (Print)1235-0605
ISSN (Electronic)1455-0865

Fingerprint

heating systems
Oman
methodology
Olla

Keywords

  • nuclear fuels
  • spent fuels
  • waste management
  • repositories
  • safety analysis
  • modelling
  • feasibility studies
  • ground water
  • fluid flow
  • radionuclide migration

Cite this

Kärkkäinen, S., Sipilä, K., Ranne, A., Kekkonen, V., Koponen, P., Koskelainen, L., & Heikkinen, J. (1999). Kysynnän hallinta kaukolämpöjärjestelmissä: DSM:n perusteet ja tarvittava tekniikka. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, No. 1982
Kärkkäinen, Seppo ; Sipilä, Kari ; Ranne, Aulis ; Kekkonen, Veikko ; Koponen, Pekka ; Koskelainen, Lasse ; Heikkinen, Jouni. / Kysynnän hallinta kaukolämpöjärjestelmissä : DSM:n perusteet ja tarvittava tekniikka. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1999. 100 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1982).
@book{1707883c994f4633ae8079b6c113b4ba,
title = "Kysynn{\"a}n hallinta kaukol{\"a}mp{\"o}j{\"a}rjestelmiss{\"a}: DSM:n perusteet ja tarvittava tekniikka",
abstract = "Kysynn{\"a}n hallintaa (DSM) kaukol{\"a}mp{\"o}j{\"a}rjestelm{\"a}ss{\"a} tarkastellaan energiantuotannon n{\"a}k{\"o}kulmasta, jolloin l{\"a}mm{\"o}nsiirtoj{\"a}rjestelm{\"a} ja l{\"a}mm{\"o}n varastointi muodostavat l{\"a}mm{\"o}n kuluttajien ohella oman ohjaustasonsa. T{\"a}ll{\"o}in voidaan puhua yleisesti l{\"a}mp{\"o}kuorman hallinnasta. Kulutuksen ohjauksella tarkoitetaan kuluttajaan kohdistuvaa v{\"a}lit{\"o}nt{\"a} tai v{\"a}lillist{\"a} toimenpidett{\"a}. Kaukol{\"a}mm{\"o}n kuorman ja kulutuksen ohjauksen tavoitteena on energiantuotannon taloudellisuuden parantaminen ja haitallisten ymp{\"a}rist{\"o}vaikutusten pienent{\"a}minen. L{\"a}mm{\"o}n- ja s{\"a}hk{\"o}ntuotantoa on tarkasteltava sek{\"a} investointien ett{\"a} k{\"a}ytt{\"o}toiminnan osalta. Tarkastelu muodostuu vapautuvien s{\"a}hk{\"o}markkinoiden vuoksi entist{\"a} monitahoisemmaksi ja ohjauksella saatavia hy{\"o}tyj{\"a} on entist{\"a} enemm{\"a}n, mutta ne voivat olla entist{\"a} monimutkaisempien kytkent{\"o}jen takana. DSM:n taloudellisiin hy{\"o}tyihin voidaan lukea my{\"o}s l{\"a}mm{\"o}ntuotantovarmuuden parantuminen sek{\"a} vara- tai huippukapasiteetin tarpeen pienentyminen. DSM:n tarjoamat taloudelliset hy{\"o}dyt ovat laajemmin saavutettavissa yhteistuotannon yhteydess{\"a}. Kaukol{\"a}mmityskuormaa ja -verkon k{\"a}ytt{\"o}astetta pit{\"a}isi lis{\"a}t{\"a} kes{\"a}aikana. T{\"a}st{\"a} on t{\"a}rkeimp{\"a}n{\"a} esimerkkin{\"a} kaukol{\"a}mp{\"o}{\"o}n ja absorptotekniikkaan perustuva kaukoj{\"a}{\"a}hdytys. Rakennuksissa l{\"a}mm{\"o}nkulutusta voidaan lis{\"a}t{\"a} tai v{\"a}hent{\"a}{\"a} muutaman tunnin jaksoissa puuttumalla l{\"a}mp{\"o}tilaohjaukseen. Kuluttaja ei havaitse muutosta rakennuksen oman l{\"a}mp{\"o}kapasiteetin toimiessa l{\"a}mp{\"o}tilan tasaajana huoneissa. Samantyyppiset kulutuksen ja kuormituksen ohjauskeinot sopivat niin pohjoismaisiin kaukol{\"a}mp{\"o}j{\"a}rjestelmiin kuin muuallekin Eurooppaan. J{\"a}rjestelmien mitoitusarvoissa on joitain eroja, mutta toimintaperiaatteet ovat silti samat. S{\"a}hk{\"o}j{\"a}rjestelm{\"a}n erot sen sijaan ovat suuremmat ja niill{\"a} on merkityst{\"a} l{\"a}mm{\"o}nkulutuksen ohjauksen kannattavuudelle. Jos kuitenkin yhdistetty energiantuotanto lis{\"a}{\"a}ntyy, on odotettavissa ett{\"a} l{\"a}mm{\"o}nkulutuksen ohjaus tulee sen mukana laajemminkin kannattavaksi. Tiedonsiirto- ja automaatioj{\"a}rjestelmien kehittyess{\"a} voidaan ohjauksesta saada entist{\"a} suurempi hy{\"o}ty, ja toteutus on my{\"o}s entist{\"a} helpompaa.",
keywords = "nuclear fuels, spent fuels, waste management, repositories, safety analysis, modelling, feasibility studies, ground water, fluid flow, radionuclide migration",
author = "Seppo K{\"a}rkk{\"a}inen and Kari Sipil{\"a} and Aulis Ranne and Veikko Kekkonen and Pekka Koponen and Lasse Koskelainen and Jouni Heikkinen",
year = "1999",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-5483-3",
series = "VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "1982",
address = "Finland",

}

Kärkkäinen, S, Sipilä, K, Ranne, A, Kekkonen, V, Koponen, P, Koskelainen, L & Heikkinen, J 1999, Kysynnän hallinta kaukolämpöjärjestelmissä: DSM:n perusteet ja tarvittava tekniikka. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, no. 1982, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Kysynnän hallinta kaukolämpöjärjestelmissä : DSM:n perusteet ja tarvittava tekniikka. / Kärkkäinen, Seppo; Sipilä, Kari; Ranne, Aulis; Kekkonen, Veikko; Koponen, Pekka; Koskelainen, Lasse; Heikkinen, Jouni.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1999. 100 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1982).

Research output: Book/ReportReportProfessional

TY - BOOK

T1 - Kysynnän hallinta kaukolämpöjärjestelmissä

T2 - DSM:n perusteet ja tarvittava tekniikka

AU - Kärkkäinen, Seppo

AU - Sipilä, Kari

AU - Ranne, Aulis

AU - Kekkonen, Veikko

AU - Koponen, Pekka

AU - Koskelainen, Lasse

AU - Heikkinen, Jouni

PY - 1999

Y1 - 1999

N2 - Kysynnän hallintaa (DSM) kaukolämpöjärjestelmässä tarkastellaan energiantuotannon näkökulmasta, jolloin lämmönsiirtojärjestelmä ja lämmön varastointi muodostavat lämmön kuluttajien ohella oman ohjaustasonsa. Tällöin voidaan puhua yleisesti lämpökuorman hallinnasta. Kulutuksen ohjauksella tarkoitetaan kuluttajaan kohdistuvaa välitöntä tai välillistä toimenpidettä. Kaukolämmön kuorman ja kulutuksen ohjauksen tavoitteena on energiantuotannon taloudellisuuden parantaminen ja haitallisten ympäristövaikutusten pienentäminen. Lämmön- ja sähköntuotantoa on tarkasteltava sekä investointien että käyttötoiminnan osalta. Tarkastelu muodostuu vapautuvien sähkömarkkinoiden vuoksi entistä monitahoisemmaksi ja ohjauksella saatavia hyötyjä on entistä enemmän, mutta ne voivat olla entistä monimutkaisempien kytkentöjen takana. DSM:n taloudellisiin hyötyihin voidaan lukea myös lämmöntuotantovarmuuden parantuminen sekä vara- tai huippukapasiteetin tarpeen pienentyminen. DSM:n tarjoamat taloudelliset hyödyt ovat laajemmin saavutettavissa yhteistuotannon yhteydessä. Kaukolämmityskuormaa ja -verkon käyttöastetta pitäisi lisätä kesäaikana. Tästä on tärkeimpänä esimerkkinä kaukolämpöön ja absorptotekniikkaan perustuva kaukojäähdytys. Rakennuksissa lämmönkulutusta voidaan lisätä tai vähentää muutaman tunnin jaksoissa puuttumalla lämpötilaohjaukseen. Kuluttaja ei havaitse muutosta rakennuksen oman lämpökapasiteetin toimiessa lämpötilan tasaajana huoneissa. Samantyyppiset kulutuksen ja kuormituksen ohjauskeinot sopivat niin pohjoismaisiin kaukolämpöjärjestelmiin kuin muuallekin Eurooppaan. Järjestelmien mitoitusarvoissa on joitain eroja, mutta toimintaperiaatteet ovat silti samat. Sähköjärjestelmän erot sen sijaan ovat suuremmat ja niillä on merkitystä lämmönkulutuksen ohjauksen kannattavuudelle. Jos kuitenkin yhdistetty energiantuotanto lisääntyy, on odotettavissa että lämmönkulutuksen ohjaus tulee sen mukana laajemminkin kannattavaksi. Tiedonsiirto- ja automaatiojärjestelmien kehittyessä voidaan ohjauksesta saada entistä suurempi hyöty, ja toteutus on myös entistä helpompaa.

AB - Kysynnän hallintaa (DSM) kaukolämpöjärjestelmässä tarkastellaan energiantuotannon näkökulmasta, jolloin lämmönsiirtojärjestelmä ja lämmön varastointi muodostavat lämmön kuluttajien ohella oman ohjaustasonsa. Tällöin voidaan puhua yleisesti lämpökuorman hallinnasta. Kulutuksen ohjauksella tarkoitetaan kuluttajaan kohdistuvaa välitöntä tai välillistä toimenpidettä. Kaukolämmön kuorman ja kulutuksen ohjauksen tavoitteena on energiantuotannon taloudellisuuden parantaminen ja haitallisten ympäristövaikutusten pienentäminen. Lämmön- ja sähköntuotantoa on tarkasteltava sekä investointien että käyttötoiminnan osalta. Tarkastelu muodostuu vapautuvien sähkömarkkinoiden vuoksi entistä monitahoisemmaksi ja ohjauksella saatavia hyötyjä on entistä enemmän, mutta ne voivat olla entistä monimutkaisempien kytkentöjen takana. DSM:n taloudellisiin hyötyihin voidaan lukea myös lämmöntuotantovarmuuden parantuminen sekä vara- tai huippukapasiteetin tarpeen pienentyminen. DSM:n tarjoamat taloudelliset hyödyt ovat laajemmin saavutettavissa yhteistuotannon yhteydessä. Kaukolämmityskuormaa ja -verkon käyttöastetta pitäisi lisätä kesäaikana. Tästä on tärkeimpänä esimerkkinä kaukolämpöön ja absorptotekniikkaan perustuva kaukojäähdytys. Rakennuksissa lämmönkulutusta voidaan lisätä tai vähentää muutaman tunnin jaksoissa puuttumalla lämpötilaohjaukseen. Kuluttaja ei havaitse muutosta rakennuksen oman lämpökapasiteetin toimiessa lämpötilan tasaajana huoneissa. Samantyyppiset kulutuksen ja kuormituksen ohjauskeinot sopivat niin pohjoismaisiin kaukolämpöjärjestelmiin kuin muuallekin Eurooppaan. Järjestelmien mitoitusarvoissa on joitain eroja, mutta toimintaperiaatteet ovat silti samat. Sähköjärjestelmän erot sen sijaan ovat suuremmat ja niillä on merkitystä lämmönkulutuksen ohjauksen kannattavuudelle. Jos kuitenkin yhdistetty energiantuotanto lisääntyy, on odotettavissa että lämmönkulutuksen ohjaus tulee sen mukana laajemminkin kannattavaksi. Tiedonsiirto- ja automaatiojärjestelmien kehittyessä voidaan ohjauksesta saada entistä suurempi hyöty, ja toteutus on myös entistä helpompaa.

KW - nuclear fuels

KW - spent fuels

KW - waste management

KW - repositories

KW - safety analysis

KW - modelling

KW - feasibility studies

KW - ground water

KW - fluid flow

KW - radionuclide migration

M3 - Report

SN - 951-38-5483-3

T3 - VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes

BT - Kysynnän hallinta kaukolämpöjärjestelmissä

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Kärkkäinen S, Sipilä K, Ranne A, Kekkonen V, Koponen P, Koskelainen L et al. Kysynnän hallinta kaukolämpöjärjestelmissä: DSM:n perusteet ja tarvittava tekniikka. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1999. 100 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1982).