Lääketieteellinen PACS-kokeilutoiminta

Anita Kärkkäinen

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Radiologian PAES-järjestelmä (Picture Arehiving and Communication System) eli kovien käsittelyn, siirron, arkistoinnin ja kuvia tuottavien laitteiden liityntäjärjestelmä on nykyisin yhä tunnetumpi käsite sairaaloissa. Kiinnostus järjestelmää kohtaan on lisääntynyt nopeasti, mikä ilmenee koeinstallaatioiden suuresta määrästä. Yhdysvallat on perinteisesti ollut vahvasti mukana. Vuosina 1988 ja 1989 on aloitettu kymmeniä PAES-projekteja yksistään Euroopassa, lisäksi Japanin teollisuus on tulossa hyvin voimakkaasti mukaan tämän tutkimusalan piiriin. Runsas tutkimus on tuonut PAESille uuden, rinnakkaisen käsitteen ISEAMIn (Integrated System for Computer Assisted Management and Manipulation of Medical Images). Tässä julkaisussa on keskitytty lähinnä viimeaikaisiin suuntauksiin lisänä sille, mitä esitettiin julkaisussa Radiologian PAES-järjestelmät. Kuvankäsittelyn vaatimukset ja nykyteknIikka (VET Tutkimuksia 579). Tilannekatsauksessa on kuvattu lyhyesti PAES-komponenteille asetettavat vaatimukset, käyttäjien vaatimukset sekä työkäytäntöön vaikuttavat seikat. Lisäksi on referoitu Iyhyesti ne projektit, jotka tällä hetkellä ovat olemassa tai ovat suunnitteluvaiheessa. Projektien ja yritysten käyttämistä PAES-komponenteista on tehty yhteenveto. Lisäksi pyritään valottamaan sitä tutkimuksen tasoa, mikä Yhdysvalloissa, Japanissa ja Euroopassa tällä hetkellä vallitsee.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages68
ISBN (Print)951-38-3750-5
Publication statusPublished - 1990
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number1140
ISSN0358-5085

Keywords

  • PACS
  • radiology
  • digital image processing
  • picture archives

Cite this

Kärkkäinen, A. (1990). Lääketieteellinen PACS-kokeilutoiminta. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 1140
Kärkkäinen, Anita. / Lääketieteellinen PACS-kokeilutoiminta. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1990. 68 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1140).
@book{eb17183276fc44de8ca3664ac8958d56,
title = "L{\"a}{\"a}ketieteellinen PACS-kokeilutoiminta",
abstract = "Radiologian PAES-j{\"a}rjestelm{\"a} (Picture Arehiving and Communication System) eli kovien k{\"a}sittelyn, siirron, arkistoinnin ja kuvia tuottavien laitteiden liitynt{\"a}j{\"a}rjestelm{\"a} on nykyisin yh{\"a} tunnetumpi k{\"a}site sairaaloissa. Kiinnostus j{\"a}rjestelm{\"a}{\"a} kohtaan on lis{\"a}{\"a}ntynyt nopeasti, mik{\"a} ilmenee koeinstallaatioiden suuresta m{\"a}{\"a}r{\"a}st{\"a}. Yhdysvallat on perinteisesti ollut vahvasti mukana. Vuosina 1988 ja 1989 on aloitettu kymmeni{\"a} PAES-projekteja yksist{\"a}{\"a}n Euroopassa, lis{\"a}ksi Japanin teollisuus on tulossa hyvin voimakkaasti mukaan t{\"a}m{\"a}n tutkimusalan piiriin. Runsas tutkimus on tuonut PAESille uuden, rinnakkaisen k{\"a}sitteen ISEAMIn (Integrated System for Computer Assisted Management and Manipulation of Medical Images). T{\"a}ss{\"a} julkaisussa on keskitytty l{\"a}hinn{\"a} viimeaikaisiin suuntauksiin lis{\"a}n{\"a} sille, mit{\"a} esitettiin julkaisussa Radiologian PAES-j{\"a}rjestelm{\"a}t. Kuvank{\"a}sittelyn vaatimukset ja nykyteknIikka (VET Tutkimuksia 579). Tilannekatsauksessa on kuvattu lyhyesti PAES-komponenteille asetettavat vaatimukset, k{\"a}ytt{\"a}jien vaatimukset sek{\"a} ty{\"o}k{\"a}yt{\"a}nt{\"o}{\"o}n vaikuttavat seikat. Lis{\"a}ksi on referoitu Iyhyesti ne projektit, jotka t{\"a}ll{\"a} hetkell{\"a} ovat olemassa tai ovat suunnitteluvaiheessa. Projektien ja yritysten k{\"a}ytt{\"a}mist{\"a} PAES-komponenteista on tehty yhteenveto. Lis{\"a}ksi pyrit{\"a}{\"a}n valottamaan sit{\"a} tutkimuksen tasoa, mik{\"a} Yhdysvalloissa, Japanissa ja Euroopassa t{\"a}ll{\"a} hetkell{\"a} vallitsee.",
keywords = "PACS, radiology, digital image processing, picture archives",
author = "Anita K{\"a}rkk{\"a}inen",
year = "1990",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-3750-5",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "1140",
address = "Finland",

}

Kärkkäinen, A 1990, Lääketieteellinen PACS-kokeilutoiminta. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 1140, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Lääketieteellinen PACS-kokeilutoiminta. / Kärkkäinen, Anita.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1990. 68 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1140).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Lääketieteellinen PACS-kokeilutoiminta

AU - Kärkkäinen, Anita

PY - 1990

Y1 - 1990

N2 - Radiologian PAES-järjestelmä (Picture Arehiving and Communication System) eli kovien käsittelyn, siirron, arkistoinnin ja kuvia tuottavien laitteiden liityntäjärjestelmä on nykyisin yhä tunnetumpi käsite sairaaloissa. Kiinnostus järjestelmää kohtaan on lisääntynyt nopeasti, mikä ilmenee koeinstallaatioiden suuresta määrästä. Yhdysvallat on perinteisesti ollut vahvasti mukana. Vuosina 1988 ja 1989 on aloitettu kymmeniä PAES-projekteja yksistään Euroopassa, lisäksi Japanin teollisuus on tulossa hyvin voimakkaasti mukaan tämän tutkimusalan piiriin. Runsas tutkimus on tuonut PAESille uuden, rinnakkaisen käsitteen ISEAMIn (Integrated System for Computer Assisted Management and Manipulation of Medical Images). Tässä julkaisussa on keskitytty lähinnä viimeaikaisiin suuntauksiin lisänä sille, mitä esitettiin julkaisussa Radiologian PAES-järjestelmät. Kuvankäsittelyn vaatimukset ja nykyteknIikka (VET Tutkimuksia 579). Tilannekatsauksessa on kuvattu lyhyesti PAES-komponenteille asetettavat vaatimukset, käyttäjien vaatimukset sekä työkäytäntöön vaikuttavat seikat. Lisäksi on referoitu Iyhyesti ne projektit, jotka tällä hetkellä ovat olemassa tai ovat suunnitteluvaiheessa. Projektien ja yritysten käyttämistä PAES-komponenteista on tehty yhteenveto. Lisäksi pyritään valottamaan sitä tutkimuksen tasoa, mikä Yhdysvalloissa, Japanissa ja Euroopassa tällä hetkellä vallitsee.

AB - Radiologian PAES-järjestelmä (Picture Arehiving and Communication System) eli kovien käsittelyn, siirron, arkistoinnin ja kuvia tuottavien laitteiden liityntäjärjestelmä on nykyisin yhä tunnetumpi käsite sairaaloissa. Kiinnostus järjestelmää kohtaan on lisääntynyt nopeasti, mikä ilmenee koeinstallaatioiden suuresta määrästä. Yhdysvallat on perinteisesti ollut vahvasti mukana. Vuosina 1988 ja 1989 on aloitettu kymmeniä PAES-projekteja yksistään Euroopassa, lisäksi Japanin teollisuus on tulossa hyvin voimakkaasti mukaan tämän tutkimusalan piiriin. Runsas tutkimus on tuonut PAESille uuden, rinnakkaisen käsitteen ISEAMIn (Integrated System for Computer Assisted Management and Manipulation of Medical Images). Tässä julkaisussa on keskitytty lähinnä viimeaikaisiin suuntauksiin lisänä sille, mitä esitettiin julkaisussa Radiologian PAES-järjestelmät. Kuvankäsittelyn vaatimukset ja nykyteknIikka (VET Tutkimuksia 579). Tilannekatsauksessa on kuvattu lyhyesti PAES-komponenteille asetettavat vaatimukset, käyttäjien vaatimukset sekä työkäytäntöön vaikuttavat seikat. Lisäksi on referoitu Iyhyesti ne projektit, jotka tällä hetkellä ovat olemassa tai ovat suunnitteluvaiheessa. Projektien ja yritysten käyttämistä PAES-komponenteista on tehty yhteenveto. Lisäksi pyritään valottamaan sitä tutkimuksen tasoa, mikä Yhdysvalloissa, Japanissa ja Euroopassa tällä hetkellä vallitsee.

KW - PACS

KW - radiology

KW - digital image processing

KW - picture archives

M3 - Report

SN - 951-38-3750-5

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Lääketieteellinen PACS-kokeilutoiminta

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Kärkkäinen A. Lääketieteellinen PACS-kokeilutoiminta. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1990. 68 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1140).