Lähiörakennusten perusparantaminen: vaikutusten arviointi

Veli-Juhani Möttönen, Kari Nissinen, Terttu Vainio

  Research output: Book/ReportReport

  Abstract

  KLIKK projektissa tutkittiin lähiöiden rakennusten perusparannusten vaikutusta energiankulutukseen ja kasvihuonekaasupäästöihin sekä liiketoimintapotentiaalia ja työllistävyyttä. Vaikutuksia tutkittiin viidessä lähiössä: Turun Runosmäessä ja Ilpoisissa, Porvoon Gammelbackassa ja Kevätkummussa sekä Kouvolan Kaunisnurmessa (pohjoinen ja etelä erikseen). Ulkovaipan korjauksilla ja panostamalla ilmanvaihdon lämmöntalteenottoon on mahdollistaa säästää merkittävästi rakennusten (40 %) lämmityksen ostoenergiaa ja vähentää CO2 päästöjä. Toimenpiteet tulee kuitenkin yhdistää normaalin korjaustoiminnan yhteyteen, koska itsenäisinä toimenpiteinä takaisinmaksuaika on kohtuuttoman pitkä. Kerrostalot ovat lähes poikkeuksetta liitetty kaukolämpöön. CO2 päästöjen vähentämisessä avainasemassa on kaukolämmön tuotantotapa. Vertailussa mukana olleiden kaupunkien kaukolämmöntuotannon päästöissä on erittäin suuret erot, Suurin päästökerroin on yli 3,7 kertaa enemmän kuin pienin. Näin suurta eroa kasvihuonekaasupäästöissä ei voida kuroa umpeen rakennusten lämmöneristyksiä taikka ilmanvaihdon lämmön talteenottoa parantamalla.
  Original languageFinnish
  PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
  Publication statusPublished - 2014
  MoE publication typeD4 Published development or research report or study

  Publication series

  SeriesVTT Tutkimusraportti
  VolumeVTT-R-03208-14

  Cite this

  Möttönen, V-J., Nissinen, K., & Vainio, T. (2014). Lähiörakennusten perusparantaminen: vaikutusten arviointi. VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Tutkimusraportti, Vol.. VTT-R-03208-14
  Möttönen, Veli-Juhani ; Nissinen, Kari ; Vainio, Terttu. / Lähiörakennusten perusparantaminen : vaikutusten arviointi. VTT Technical Research Centre of Finland, 2014. (VTT Tutkimusraportti, Vol. VTT-R-03208-14).
  @book{958541b61bf94b33aaf98f2b3824a100,
  title = "L{\"a}hi{\"o}rakennusten perusparantaminen: vaikutusten arviointi",
  abstract = "KLIKK projektissa tutkittiin l{\"a}hi{\"o}iden rakennusten perusparannusten vaikutusta energiankulutukseen ja kasvihuonekaasup{\"a}{\"a}st{\"o}ihin sek{\"a} liiketoimintapotentiaalia ja ty{\"o}llist{\"a}vyytt{\"a}. Vaikutuksia tutkittiin viidess{\"a} l{\"a}hi{\"o}ss{\"a}: Turun Runosm{\"a}ess{\"a} ja Ilpoisissa, Porvoon Gammelbackassa ja Kev{\"a}tkummussa sek{\"a} Kouvolan Kaunisnurmessa (pohjoinen ja etel{\"a} erikseen). Ulkovaipan korjauksilla ja panostamalla ilmanvaihdon l{\"a}mm{\"o}ntalteenottoon on mahdollistaa s{\"a}{\"a}st{\"a}{\"a} merkitt{\"a}v{\"a}sti rakennusten (40 {\%}) l{\"a}mmityksen ostoenergiaa ja v{\"a}hent{\"a}{\"a} CO2 p{\"a}{\"a}st{\"o}j{\"a}. Toimenpiteet tulee kuitenkin yhdist{\"a}{\"a} normaalin korjaustoiminnan yhteyteen, koska itsen{\"a}isin{\"a} toimenpitein{\"a} takaisinmaksuaika on kohtuuttoman pitk{\"a}. Kerrostalot ovat l{\"a}hes poikkeuksetta liitetty kaukol{\"a}mp{\"o}{\"o}n. CO2 p{\"a}{\"a}st{\"o}jen v{\"a}hent{\"a}misess{\"a} avainasemassa on kaukol{\"a}mm{\"o}n tuotantotapa. Vertailussa mukana olleiden kaupunkien kaukol{\"a}mm{\"o}ntuotannon p{\"a}{\"a}st{\"o}iss{\"a} on eritt{\"a}in suuret erot, Suurin p{\"a}{\"a}st{\"o}kerroin on yli 3,7 kertaa enemm{\"a}n kuin pienin. N{\"a}in suurta eroa kasvihuonekaasup{\"a}{\"a}st{\"o}iss{\"a} ei voida kuroa umpeen rakennusten l{\"a}mm{\"o}neristyksi{\"a} taikka ilmanvaihdon l{\"a}mm{\"o}n talteenottoa parantamalla.",
  author = "Veli-Juhani M{\"o}tt{\"o}nen and Kari Nissinen and Terttu Vainio",
  note = "Project code: 70856",
  year = "2014",
  language = "Finnish",
  series = "VTT Tutkimusraportti",
  publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
  address = "Finland",

  }

  Möttönen, V-J, Nissinen, K & Vainio, T 2014, Lähiörakennusten perusparantaminen: vaikutusten arviointi. VTT Tutkimusraportti, vol. VTT-R-03208-14, VTT Technical Research Centre of Finland.

  Lähiörakennusten perusparantaminen : vaikutusten arviointi. / Möttönen, Veli-Juhani; Nissinen, Kari; Vainio, Terttu.

  VTT Technical Research Centre of Finland, 2014. (VTT Tutkimusraportti, Vol. VTT-R-03208-14).

  Research output: Book/ReportReport

  TY - BOOK

  T1 - Lähiörakennusten perusparantaminen

  T2 - vaikutusten arviointi

  AU - Möttönen, Veli-Juhani

  AU - Nissinen, Kari

  AU - Vainio, Terttu

  N1 - Project code: 70856

  PY - 2014

  Y1 - 2014

  N2 - KLIKK projektissa tutkittiin lähiöiden rakennusten perusparannusten vaikutusta energiankulutukseen ja kasvihuonekaasupäästöihin sekä liiketoimintapotentiaalia ja työllistävyyttä. Vaikutuksia tutkittiin viidessä lähiössä: Turun Runosmäessä ja Ilpoisissa, Porvoon Gammelbackassa ja Kevätkummussa sekä Kouvolan Kaunisnurmessa (pohjoinen ja etelä erikseen). Ulkovaipan korjauksilla ja panostamalla ilmanvaihdon lämmöntalteenottoon on mahdollistaa säästää merkittävästi rakennusten (40 %) lämmityksen ostoenergiaa ja vähentää CO2 päästöjä. Toimenpiteet tulee kuitenkin yhdistää normaalin korjaustoiminnan yhteyteen, koska itsenäisinä toimenpiteinä takaisinmaksuaika on kohtuuttoman pitkä. Kerrostalot ovat lähes poikkeuksetta liitetty kaukolämpöön. CO2 päästöjen vähentämisessä avainasemassa on kaukolämmön tuotantotapa. Vertailussa mukana olleiden kaupunkien kaukolämmöntuotannon päästöissä on erittäin suuret erot, Suurin päästökerroin on yli 3,7 kertaa enemmän kuin pienin. Näin suurta eroa kasvihuonekaasupäästöissä ei voida kuroa umpeen rakennusten lämmöneristyksiä taikka ilmanvaihdon lämmön talteenottoa parantamalla.

  AB - KLIKK projektissa tutkittiin lähiöiden rakennusten perusparannusten vaikutusta energiankulutukseen ja kasvihuonekaasupäästöihin sekä liiketoimintapotentiaalia ja työllistävyyttä. Vaikutuksia tutkittiin viidessä lähiössä: Turun Runosmäessä ja Ilpoisissa, Porvoon Gammelbackassa ja Kevätkummussa sekä Kouvolan Kaunisnurmessa (pohjoinen ja etelä erikseen). Ulkovaipan korjauksilla ja panostamalla ilmanvaihdon lämmöntalteenottoon on mahdollistaa säästää merkittävästi rakennusten (40 %) lämmityksen ostoenergiaa ja vähentää CO2 päästöjä. Toimenpiteet tulee kuitenkin yhdistää normaalin korjaustoiminnan yhteyteen, koska itsenäisinä toimenpiteinä takaisinmaksuaika on kohtuuttoman pitkä. Kerrostalot ovat lähes poikkeuksetta liitetty kaukolämpöön. CO2 päästöjen vähentämisessä avainasemassa on kaukolämmön tuotantotapa. Vertailussa mukana olleiden kaupunkien kaukolämmöntuotannon päästöissä on erittäin suuret erot, Suurin päästökerroin on yli 3,7 kertaa enemmän kuin pienin. Näin suurta eroa kasvihuonekaasupäästöissä ei voida kuroa umpeen rakennusten lämmöneristyksiä taikka ilmanvaihdon lämmön talteenottoa parantamalla.

  M3 - Report

  T3 - VTT Tutkimusraportti

  BT - Lähiörakennusten perusparantaminen

  PB - VTT Technical Research Centre of Finland

  ER -

  Möttönen V-J, Nissinen K, Vainio T. Lähiörakennusten perusparantaminen: vaikutusten arviointi. VTT Technical Research Centre of Finland, 2014. (VTT Tutkimusraportti, Vol. VTT-R-03208-14).