Lähienergialla omavaraisuuteen: polttokokeet ja hakkeen aurinkokuivaus

Translated title of the contribution: Energy self-sufficiency by local energy sources: combustion experiments and solar enhanced drying

  Research output: Book/ReportReport

  56 Downloads (Pure)

  Abstract

  Suomen metsäkeskuksen hallinnoiman Lähienergialla omavaraisuuteen -hankkeen keskeisimpänä tavoitteena oli selvittää mahdollisuudet energian omavaraisuuteen alueellisessa yhteisössä uusiutuvan energian avulla. Tarkastelukohteena oli lämpöyrittäjien ja maaseutumaisten kuntien energiantuotanto liikennepolttoaineita lukuun ottamatta.
  Tähän raporttiin on koottu VTT:n toimesta tehdyt ja VTT:n ohjaamat tutkimukset ja niiden keskeiset tulokset. Nämä kohdentuivat pääasiassa kahteen alueeseen. Polttokokeiden avulla tutkittiin hakkeen kosteuden vaikutusta 500 kW arinakattilan savukaasupäästöihin ja hyötysuhteeseen. VTT:n aurinkokuivausjärjestelmän avulla tutkittiin aurinkoenergian hyödyntämistä hakkeen kuivauksessa.
  Polttokokeet osoittivat, että kattilan oikeat säädöt, tasainen polttoaineen syöttö ja ohjauslogiikka ovat avainasemassa hyvän polttotuloksen saavuttamisessa. Tutkitulla kattilalla osateholla ajettaessa hakkeen kosteus lisäsi merkittävästi häkä- ja hiukkaspäästöjä hakkeen kosteuden ylitettyä 45 p-%.
  Aurinkolämmön hyödyntämistä hakkeen kuivaamisessa rajoittavat eniten suuret investointikustannukset ja suhteellisen lyhyt vuotuinen hyödyntämisaika. Aurinkokeräinjärjestelmien kustannukset ovat kuitenkin jatkuvasti laskeneet ja tietyin edellytyksin niiden hyödyntäminen biomassan kuivauksessa on jo nyt kannattavaa. Tämä edellyttää kuitenkin parempaa myyntihintaa kuivatulle tuotteelle, parempaa hyötysuhdetta kuin koelaitteilla ja investointitukia.
  Translated title of the contributionEnergy self-sufficiency by local energy sources: combustion experiments and solar enhanced drying
  Original languageFinnish
  PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
  Number of pages47
  Publication statusPublished - 4 Dec 2018
  MoE publication typeNot Eligible

  Publication series

  SeriesVTT Asiakasraportti
  NumberVTT-CR-00413-18

  Fingerprint

  Dive into the research topics of 'Energy self-sufficiency by local energy sources: combustion experiments and solar enhanced drying'. Together they form a unique fingerprint.

  Cite this