Lämmön varastointi kaukolämpöjärjestelmissä

Seppo Kärkkäinen, Aulis Ranne, Kari Sipilä

  Research output: Book/ReportReport

  Abstract

  Tutkimuksessa tarkastellaan keskitetyn lämmönvarastoinnin kannattavuutta kaukolämmitysjärjestelmissä. Varastotyyppeinä ovat terässäiliö ja kalliovarastot suurissa kaukolämmitysjärjestelmissä ja terässäiliövarastot pienemmissä aluelämmitysjärjestelmissä. Suuria kaukolämmitysjärjestelmiä, joissa on yhdistettyä sähkön- ja lämmöntuotantoa, tarkastellaan esimerkkilaskelmien avulla. Kohteina ovat Espoon ja Tampereen kaukolämmitysjärjestelmät. Tulosten perusteella kannattavimmat varastotyypit ovat suuruudeltaan 1 GWh:n (24 500 m3) terässäiliövarastot, joita käytetään pääasiassa vuorokausi- ja viikkosäätöön. Takasinmaksuaika 7 %:n reaalikorolla ja 2 % vuodessa kasvavilla polttoainehinnoilla on noin 5 vuotta. Myös kotimaisen polttoaineen kattilalaitoksissa on lämpövaraston käyttö kannattavaa etenkin, jos laitoksen nimellisteho on suuri lämmöntarpeen huipputehoon verrattuna (vähintään 0,25 - 0,5 -kertainen). Varaston käytöstä saatava hyöty perustuu tällöin pääasiassa öljyn korvaamiseen halvalla kotimaisella energialla, kotimaisen polttoaineen kattilan vuosihyötysuhteen paranemiseen ja kiinteitten käyttökustannusten pienenemiseen.
  Original languageFinnish
  Place of PublicationEspoo
  PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
  Number of pages98
  ISBN (Print)951-38-1742-3
  Publication statusPublished - 1983
  MoE publication typeD4 Published development or research report or study

  Publication series

  SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports
  Number179
  ISSN0358-5077

  Fingerprint

  heating systems
  heat

  Cite this

  Kärkkäinen, S., Ranne, A., & Sipilä, K. (1983). Lämmön varastointi kaukolämpöjärjestelmissä. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, No. 179
  Kärkkäinen, Seppo ; Ranne, Aulis ; Sipilä, Kari. / Lämmön varastointi kaukolämpöjärjestelmissä. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1983. 98 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 179).
  @book{396bfbff41f743019258d43f52ff65d0,
  title = "L{\"a}mm{\"o}n varastointi kaukol{\"a}mp{\"o}j{\"a}rjestelmiss{\"a}",
  abstract = "Tutkimuksessa tarkastellaan keskitetyn l{\"a}mm{\"o}nvarastoinnin kannattavuutta kaukol{\"a}mmitysj{\"a}rjestelmiss{\"a}. Varastotyyppein{\"a} ovat ter{\"a}ss{\"a}ili{\"o} ja kalliovarastot suurissa kaukol{\"a}mmitysj{\"a}rjestelmiss{\"a} ja ter{\"a}ss{\"a}ili{\"o}varastot pienemmiss{\"a} aluel{\"a}mmitysj{\"a}rjestelmiss{\"a}. Suuria kaukol{\"a}mmitysj{\"a}rjestelmi{\"a}, joissa on yhdistetty{\"a} s{\"a}hk{\"o}n- ja l{\"a}mm{\"o}ntuotantoa, tarkastellaan esimerkkilaskelmien avulla. Kohteina ovat Espoon ja Tampereen kaukol{\"a}mmitysj{\"a}rjestelm{\"a}t. Tulosten perusteella kannattavimmat varastotyypit ovat suuruudeltaan 1 GWh:n (24 500 m3) ter{\"a}ss{\"a}ili{\"o}varastot, joita k{\"a}ytet{\"a}{\"a}n p{\"a}{\"a}asiassa vuorokausi- ja viikkos{\"a}{\"a}t{\"o}{\"o}n. Takasinmaksuaika 7 {\%}:n reaalikorolla ja 2 {\%} vuodessa kasvavilla polttoainehinnoilla on noin 5 vuotta. My{\"o}s kotimaisen polttoaineen kattilalaitoksissa on l{\"a}mp{\"o}varaston k{\"a}ytt{\"o} kannattavaa etenkin, jos laitoksen nimellisteho on suuri l{\"a}mm{\"o}ntarpeen huipputehoon verrattuna (v{\"a}hint{\"a}{\"a}n 0,25 - 0,5 -kertainen). Varaston k{\"a}yt{\"o}st{\"a} saatava hy{\"o}ty perustuu t{\"a}ll{\"o}in p{\"a}{\"a}asiassa {\"o}ljyn korvaamiseen halvalla kotimaisella energialla, kotimaisen polttoaineen kattilan vuosihy{\"o}tysuhteen paranemiseen ja kiinteitten k{\"a}ytt{\"o}kustannusten pienenemiseen.",
  author = "Seppo K{\"a}rkk{\"a}inen and Aulis Ranne and Kari Sipil{\"a}",
  year = "1983",
  language = "Finnish",
  isbn = "951-38-1742-3",
  series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports",
  publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
  number = "179",
  address = "Finland",

  }

  Kärkkäinen, S, Ranne, A & Sipilä, K 1983, Lämmön varastointi kaukolämpöjärjestelmissä. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, no. 179, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

  Lämmön varastointi kaukolämpöjärjestelmissä. / Kärkkäinen, Seppo; Ranne, Aulis; Sipilä, Kari.

  Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1983. 98 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 179).

  Research output: Book/ReportReport

  TY - BOOK

  T1 - Lämmön varastointi kaukolämpöjärjestelmissä

  AU - Kärkkäinen, Seppo

  AU - Ranne, Aulis

  AU - Sipilä, Kari

  PY - 1983

  Y1 - 1983

  N2 - Tutkimuksessa tarkastellaan keskitetyn lämmönvarastoinnin kannattavuutta kaukolämmitysjärjestelmissä. Varastotyyppeinä ovat terässäiliö ja kalliovarastot suurissa kaukolämmitysjärjestelmissä ja terässäiliövarastot pienemmissä aluelämmitysjärjestelmissä. Suuria kaukolämmitysjärjestelmiä, joissa on yhdistettyä sähkön- ja lämmöntuotantoa, tarkastellaan esimerkkilaskelmien avulla. Kohteina ovat Espoon ja Tampereen kaukolämmitysjärjestelmät. Tulosten perusteella kannattavimmat varastotyypit ovat suuruudeltaan 1 GWh:n (24 500 m3) terässäiliövarastot, joita käytetään pääasiassa vuorokausi- ja viikkosäätöön. Takasinmaksuaika 7 %:n reaalikorolla ja 2 % vuodessa kasvavilla polttoainehinnoilla on noin 5 vuotta. Myös kotimaisen polttoaineen kattilalaitoksissa on lämpövaraston käyttö kannattavaa etenkin, jos laitoksen nimellisteho on suuri lämmöntarpeen huipputehoon verrattuna (vähintään 0,25 - 0,5 -kertainen). Varaston käytöstä saatava hyöty perustuu tällöin pääasiassa öljyn korvaamiseen halvalla kotimaisella energialla, kotimaisen polttoaineen kattilan vuosihyötysuhteen paranemiseen ja kiinteitten käyttökustannusten pienenemiseen.

  AB - Tutkimuksessa tarkastellaan keskitetyn lämmönvarastoinnin kannattavuutta kaukolämmitysjärjestelmissä. Varastotyyppeinä ovat terässäiliö ja kalliovarastot suurissa kaukolämmitysjärjestelmissä ja terässäiliövarastot pienemmissä aluelämmitysjärjestelmissä. Suuria kaukolämmitysjärjestelmiä, joissa on yhdistettyä sähkön- ja lämmöntuotantoa, tarkastellaan esimerkkilaskelmien avulla. Kohteina ovat Espoon ja Tampereen kaukolämmitysjärjestelmät. Tulosten perusteella kannattavimmat varastotyypit ovat suuruudeltaan 1 GWh:n (24 500 m3) terässäiliövarastot, joita käytetään pääasiassa vuorokausi- ja viikkosäätöön. Takasinmaksuaika 7 %:n reaalikorolla ja 2 % vuodessa kasvavilla polttoainehinnoilla on noin 5 vuotta. Myös kotimaisen polttoaineen kattilalaitoksissa on lämpövaraston käyttö kannattavaa etenkin, jos laitoksen nimellisteho on suuri lämmöntarpeen huipputehoon verrattuna (vähintään 0,25 - 0,5 -kertainen). Varaston käytöstä saatava hyöty perustuu tällöin pääasiassa öljyn korvaamiseen halvalla kotimaisella energialla, kotimaisen polttoaineen kattilan vuosihyötysuhteen paranemiseen ja kiinteitten käyttökustannusten pienenemiseen.

  M3 - Report

  SN - 951-38-1742-3

  T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports

  BT - Lämmön varastointi kaukolämpöjärjestelmissä

  PB - VTT Technical Research Centre of Finland

  CY - Espoo

  ER -

  Kärkkäinen S, Ranne A, Sipilä K. Lämmön varastointi kaukolämpöjärjestelmissä. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1983. 98 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 179).