Lämmön varastointi kaukolämpöjärjestelmissä

Seppo Kärkkäinen, Aulis Ranne, Kari Sipilä

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Tutkimuksessa tarkastellaan keskitetyn lämmönvarastoinnin kannattavuutta kaukolämmitysjärjestelmissä. Varastotyyppeinä ovat terässäiliö ja kalliovarastot suurissa kaukolämmitysjärjestelmissä ja terässäiliövarastot pienemmissä aluelämmitysjärjestelmissä. Suuria kaukolämmitysjärjestelmiä, joissa on yhdistettyä sähkön- ja lämmöntuotantoa, tarkastellaan esimerkkilaskelmien avulla. Kohteina ovat Espoon ja Tampereen kaukolämmitysjärjestelmät. Tulosten perusteella kannattavimmat varastotyypit ovat suuruudeltaan 1 GWh:n (24 500 m3) terässäiliövarastot, joita käytetään pääasiassa vuorokausi- ja viikkosäätöön. Takasinmaksuaika 7 %:n reaalikorolla ja 2 % vuodessa kasvavilla polttoainehinnoilla on noin 5 vuotta. Myös kotimaisen polttoaineen kattilalaitoksissa on lämpövaraston käyttö kannattavaa etenkin, jos laitoksen nimellisteho on suuri lämmöntarpeen huipputehoon verrattuna (vähintään 0,25 - 0,5 -kertainen). Varaston käytöstä saatava hyöty perustuu tällöin pääasiassa öljyn korvaamiseen halvalla kotimaisella energialla, kotimaisen polttoaineen kattilan vuosihyötysuhteen paranemiseen ja kiinteitten käyttökustannusten pienenemiseen.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages98
ISBN (Print)951-38-1742-3
Publication statusPublished - 1983
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports
Number179
ISSN0358-5077

Fingerprint

heating systems
heat

Cite this

Kärkkäinen, S., Ranne, A., & Sipilä, K. (1983). Lämmön varastointi kaukolämpöjärjestelmissä. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, No. 179
Kärkkäinen, Seppo ; Ranne, Aulis ; Sipilä, Kari. / Lämmön varastointi kaukolämpöjärjestelmissä. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1983. 98 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 179).
@book{396bfbff41f743019258d43f52ff65d0,
title = "L{\"a}mm{\"o}n varastointi kaukol{\"a}mp{\"o}j{\"a}rjestelmiss{\"a}",
abstract = "Tutkimuksessa tarkastellaan keskitetyn l{\"a}mm{\"o}nvarastoinnin kannattavuutta kaukol{\"a}mmitysj{\"a}rjestelmiss{\"a}. Varastotyyppein{\"a} ovat ter{\"a}ss{\"a}ili{\"o} ja kalliovarastot suurissa kaukol{\"a}mmitysj{\"a}rjestelmiss{\"a} ja ter{\"a}ss{\"a}ili{\"o}varastot pienemmiss{\"a} aluel{\"a}mmitysj{\"a}rjestelmiss{\"a}. Suuria kaukol{\"a}mmitysj{\"a}rjestelmi{\"a}, joissa on yhdistetty{\"a} s{\"a}hk{\"o}n- ja l{\"a}mm{\"o}ntuotantoa, tarkastellaan esimerkkilaskelmien avulla. Kohteina ovat Espoon ja Tampereen kaukol{\"a}mmitysj{\"a}rjestelm{\"a}t. Tulosten perusteella kannattavimmat varastotyypit ovat suuruudeltaan 1 GWh:n (24 500 m3) ter{\"a}ss{\"a}ili{\"o}varastot, joita k{\"a}ytet{\"a}{\"a}n p{\"a}{\"a}asiassa vuorokausi- ja viikkos{\"a}{\"a}t{\"o}{\"o}n. Takasinmaksuaika 7 {\%}:n reaalikorolla ja 2 {\%} vuodessa kasvavilla polttoainehinnoilla on noin 5 vuotta. My{\"o}s kotimaisen polttoaineen kattilalaitoksissa on l{\"a}mp{\"o}varaston k{\"a}ytt{\"o} kannattavaa etenkin, jos laitoksen nimellisteho on suuri l{\"a}mm{\"o}ntarpeen huipputehoon verrattuna (v{\"a}hint{\"a}{\"a}n 0,25 - 0,5 -kertainen). Varaston k{\"a}yt{\"o}st{\"a} saatava hy{\"o}ty perustuu t{\"a}ll{\"o}in p{\"a}{\"a}asiassa {\"o}ljyn korvaamiseen halvalla kotimaisella energialla, kotimaisen polttoaineen kattilan vuosihy{\"o}tysuhteen paranemiseen ja kiinteitten k{\"a}ytt{\"o}kustannusten pienenemiseen.",
author = "Seppo K{\"a}rkk{\"a}inen and Aulis Ranne and Kari Sipil{\"a}",
year = "1983",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-1742-3",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "179",
address = "Finland",

}

Kärkkäinen, S, Ranne, A & Sipilä, K 1983, Lämmön varastointi kaukolämpöjärjestelmissä. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, no. 179, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Lämmön varastointi kaukolämpöjärjestelmissä. / Kärkkäinen, Seppo; Ranne, Aulis; Sipilä, Kari.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1983. 98 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 179).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Lämmön varastointi kaukolämpöjärjestelmissä

AU - Kärkkäinen, Seppo

AU - Ranne, Aulis

AU - Sipilä, Kari

PY - 1983

Y1 - 1983

N2 - Tutkimuksessa tarkastellaan keskitetyn lämmönvarastoinnin kannattavuutta kaukolämmitysjärjestelmissä. Varastotyyppeinä ovat terässäiliö ja kalliovarastot suurissa kaukolämmitysjärjestelmissä ja terässäiliövarastot pienemmissä aluelämmitysjärjestelmissä. Suuria kaukolämmitysjärjestelmiä, joissa on yhdistettyä sähkön- ja lämmöntuotantoa, tarkastellaan esimerkkilaskelmien avulla. Kohteina ovat Espoon ja Tampereen kaukolämmitysjärjestelmät. Tulosten perusteella kannattavimmat varastotyypit ovat suuruudeltaan 1 GWh:n (24 500 m3) terässäiliövarastot, joita käytetään pääasiassa vuorokausi- ja viikkosäätöön. Takasinmaksuaika 7 %:n reaalikorolla ja 2 % vuodessa kasvavilla polttoainehinnoilla on noin 5 vuotta. Myös kotimaisen polttoaineen kattilalaitoksissa on lämpövaraston käyttö kannattavaa etenkin, jos laitoksen nimellisteho on suuri lämmöntarpeen huipputehoon verrattuna (vähintään 0,25 - 0,5 -kertainen). Varaston käytöstä saatava hyöty perustuu tällöin pääasiassa öljyn korvaamiseen halvalla kotimaisella energialla, kotimaisen polttoaineen kattilan vuosihyötysuhteen paranemiseen ja kiinteitten käyttökustannusten pienenemiseen.

AB - Tutkimuksessa tarkastellaan keskitetyn lämmönvarastoinnin kannattavuutta kaukolämmitysjärjestelmissä. Varastotyyppeinä ovat terässäiliö ja kalliovarastot suurissa kaukolämmitysjärjestelmissä ja terässäiliövarastot pienemmissä aluelämmitysjärjestelmissä. Suuria kaukolämmitysjärjestelmiä, joissa on yhdistettyä sähkön- ja lämmöntuotantoa, tarkastellaan esimerkkilaskelmien avulla. Kohteina ovat Espoon ja Tampereen kaukolämmitysjärjestelmät. Tulosten perusteella kannattavimmat varastotyypit ovat suuruudeltaan 1 GWh:n (24 500 m3) terässäiliövarastot, joita käytetään pääasiassa vuorokausi- ja viikkosäätöön. Takasinmaksuaika 7 %:n reaalikorolla ja 2 % vuodessa kasvavilla polttoainehinnoilla on noin 5 vuotta. Myös kotimaisen polttoaineen kattilalaitoksissa on lämpövaraston käyttö kannattavaa etenkin, jos laitoksen nimellisteho on suuri lämmöntarpeen huipputehoon verrattuna (vähintään 0,25 - 0,5 -kertainen). Varaston käytöstä saatava hyöty perustuu tällöin pääasiassa öljyn korvaamiseen halvalla kotimaisella energialla, kotimaisen polttoaineen kattilan vuosihyötysuhteen paranemiseen ja kiinteitten käyttökustannusten pienenemiseen.

M3 - Report

SN - 951-38-1742-3

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports

BT - Lämmön varastointi kaukolämpöjärjestelmissä

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Kärkkäinen S, Ranne A, Sipilä K. Lämmön varastointi kaukolämpöjärjestelmissä. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1983. 98 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 179).