Lämmöneristeiden materiaalilisät ja niiden vähentäminen rakentamisessa

Markku Laurikainen

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää lämmöneristeiden menekki talonrakennustyömailla ja teoreettisen menekin ylityksiin johtavat syyt sekä laatia lisien vähentämistä koskevat ohjeet. Selvitys kohdistui mineraalivillan, solumuovin ja kevytsoran materiaalimenekkeihin alapohjassa, seinissä ja yläpohjassa. Tiedonkeruu suoritettiin RT-tuotantotietokorttien laadintayhteistyössä olevien yritysten työmailla käyttäen tiedonkeruumenetelminä tarkennettua kirjausta ja jälkilaskenta-aineiston perusteella tehtävää kirjausta. Kirjauksissa eriteltiin teoreettinen menekki, lisälajeittaiset menekit ja työmaamenekki. Lämmöneristeiden materiaalilisät olivat keskimäärin 5...13 % mineraalivillalla, 3...4 % solumuovilla ja 2...7 % kevytsoralla. Materiaalilisien määrät on ilmoitettu todellisina lisinä poiketen TALO-70-määrälaskentaohjeen lämmöneristeiden menekkien mittaussäännöistä. Kokonaishukasta noin 2/3 oli menetelmä- ja työvaihelisää lopun ollessa työmaalisää. Valtaosa materiaalihukasta syntyi hukkapaloista eristystyössä. Työvaihelisään ja työmaalisään voidaan vaikuttaa hankintavaiheessa, työnjärjestelyllä ja työn suorituksen valvonnalla. Pyrittäessä vähentämään materiaalilisiä on tärkesä, että - materiaalikohtainen tarve lasketaan tilausvaiheen määrälaskennassa huolellisesti, - valvotaan, että materiaaleja käytetään suunnitelmien mukaan, ja - suojataan varastoidut materiaalit ja valvotaan materiaalien käyttöä.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages60
ISBN (Print)951-38-1277-4
Publication statusPublished - 1981
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports
Number20
ISSN0358-5077

Keywords

  • thermal insulation
  • insulating materials
  • construction costs

Cite this

Laurikainen, M. (1981). Lämmöneristeiden materiaalilisät ja niiden vähentäminen rakentamisessa. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, No. 20
Laurikainen, Markku. / Lämmöneristeiden materiaalilisät ja niiden vähentäminen rakentamisessa. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1981. 60 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 20).
@book{2ebd9ec1609a41239dce14f65b88f773,
title = "L{\"a}mm{\"o}neristeiden materiaalilis{\"a}t ja niiden v{\"a}hent{\"a}minen rakentamisessa",
abstract = "Tutkimuksen tavoitteena oli selvitt{\"a}{\"a} l{\"a}mm{\"o}neristeiden menekki talonrakennusty{\"o}mailla ja teoreettisen menekin ylityksiin johtavat syyt sek{\"a} laatia lisien v{\"a}hent{\"a}mist{\"a} koskevat ohjeet. Selvitys kohdistui mineraalivillan, solumuovin ja kevytsoran materiaalimenekkeihin alapohjassa, seiniss{\"a} ja yl{\"a}pohjassa. Tiedonkeruu suoritettiin RT-tuotantotietokorttien laadintayhteisty{\"o}ss{\"a} olevien yritysten ty{\"o}mailla k{\"a}ytt{\"a}en tiedonkeruumenetelmin{\"a} tarkennettua kirjausta ja j{\"a}lkilaskenta-aineiston perusteella teht{\"a}v{\"a}{\"a} kirjausta. Kirjauksissa eriteltiin teoreettinen menekki, lis{\"a}lajeittaiset menekit ja ty{\"o}maamenekki. L{\"a}mm{\"o}neristeiden materiaalilis{\"a}t olivat keskim{\"a}{\"a}rin 5...13 {\%} mineraalivillalla, 3...4 {\%} solumuovilla ja 2...7 {\%} kevytsoralla. Materiaalilisien m{\"a}{\"a}r{\"a}t on ilmoitettu todellisina lisin{\"a} poiketen TALO-70-m{\"a}{\"a}r{\"a}laskentaohjeen l{\"a}mm{\"o}neristeiden menekkien mittauss{\"a}{\"a}nn{\"o}ist{\"a}. Kokonaishukasta noin 2/3 oli menetelm{\"a}- ja ty{\"o}vaihelis{\"a}{\"a} lopun ollessa ty{\"o}maalis{\"a}{\"a}. Valtaosa materiaalihukasta syntyi hukkapaloista eristysty{\"o}ss{\"a}. Ty{\"o}vaihelis{\"a}{\"a}n ja ty{\"o}maalis{\"a}{\"a}n voidaan vaikuttaa hankintavaiheessa, ty{\"o}nj{\"a}rjestelyll{\"a} ja ty{\"o}n suorituksen valvonnalla. Pyritt{\"a}ess{\"a} v{\"a}hent{\"a}m{\"a}{\"a}n materiaalilisi{\"a} on t{\"a}rkes{\"a}, ett{\"a} - materiaalikohtainen tarve lasketaan tilausvaiheen m{\"a}{\"a}r{\"a}laskennassa huolellisesti, - valvotaan, ett{\"a} materiaaleja k{\"a}ytet{\"a}{\"a}n suunnitelmien mukaan, ja - suojataan varastoidut materiaalit ja valvotaan materiaalien k{\"a}ytt{\"o}{\"a}.",
keywords = "thermal insulation, insulating materials, construction costs",
author = "Markku Laurikainen",
year = "1981",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-1277-4",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "20",
address = "Finland",

}

Laurikainen, M 1981, Lämmöneristeiden materiaalilisät ja niiden vähentäminen rakentamisessa. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, no. 20, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Lämmöneristeiden materiaalilisät ja niiden vähentäminen rakentamisessa. / Laurikainen, Markku.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1981. 60 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 20).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Lämmöneristeiden materiaalilisät ja niiden vähentäminen rakentamisessa

AU - Laurikainen, Markku

PY - 1981

Y1 - 1981

N2 - Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää lämmöneristeiden menekki talonrakennustyömailla ja teoreettisen menekin ylityksiin johtavat syyt sekä laatia lisien vähentämistä koskevat ohjeet. Selvitys kohdistui mineraalivillan, solumuovin ja kevytsoran materiaalimenekkeihin alapohjassa, seinissä ja yläpohjassa. Tiedonkeruu suoritettiin RT-tuotantotietokorttien laadintayhteistyössä olevien yritysten työmailla käyttäen tiedonkeruumenetelminä tarkennettua kirjausta ja jälkilaskenta-aineiston perusteella tehtävää kirjausta. Kirjauksissa eriteltiin teoreettinen menekki, lisälajeittaiset menekit ja työmaamenekki. Lämmöneristeiden materiaalilisät olivat keskimäärin 5...13 % mineraalivillalla, 3...4 % solumuovilla ja 2...7 % kevytsoralla. Materiaalilisien määrät on ilmoitettu todellisina lisinä poiketen TALO-70-määrälaskentaohjeen lämmöneristeiden menekkien mittaussäännöistä. Kokonaishukasta noin 2/3 oli menetelmä- ja työvaihelisää lopun ollessa työmaalisää. Valtaosa materiaalihukasta syntyi hukkapaloista eristystyössä. Työvaihelisään ja työmaalisään voidaan vaikuttaa hankintavaiheessa, työnjärjestelyllä ja työn suorituksen valvonnalla. Pyrittäessä vähentämään materiaalilisiä on tärkesä, että - materiaalikohtainen tarve lasketaan tilausvaiheen määrälaskennassa huolellisesti, - valvotaan, että materiaaleja käytetään suunnitelmien mukaan, ja - suojataan varastoidut materiaalit ja valvotaan materiaalien käyttöä.

AB - Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää lämmöneristeiden menekki talonrakennustyömailla ja teoreettisen menekin ylityksiin johtavat syyt sekä laatia lisien vähentämistä koskevat ohjeet. Selvitys kohdistui mineraalivillan, solumuovin ja kevytsoran materiaalimenekkeihin alapohjassa, seinissä ja yläpohjassa. Tiedonkeruu suoritettiin RT-tuotantotietokorttien laadintayhteistyössä olevien yritysten työmailla käyttäen tiedonkeruumenetelminä tarkennettua kirjausta ja jälkilaskenta-aineiston perusteella tehtävää kirjausta. Kirjauksissa eriteltiin teoreettinen menekki, lisälajeittaiset menekit ja työmaamenekki. Lämmöneristeiden materiaalilisät olivat keskimäärin 5...13 % mineraalivillalla, 3...4 % solumuovilla ja 2...7 % kevytsoralla. Materiaalilisien määrät on ilmoitettu todellisina lisinä poiketen TALO-70-määrälaskentaohjeen lämmöneristeiden menekkien mittaussäännöistä. Kokonaishukasta noin 2/3 oli menetelmä- ja työvaihelisää lopun ollessa työmaalisää. Valtaosa materiaalihukasta syntyi hukkapaloista eristystyössä. Työvaihelisään ja työmaalisään voidaan vaikuttaa hankintavaiheessa, työnjärjestelyllä ja työn suorituksen valvonnalla. Pyrittäessä vähentämään materiaalilisiä on tärkesä, että - materiaalikohtainen tarve lasketaan tilausvaiheen määrälaskennassa huolellisesti, - valvotaan, että materiaaleja käytetään suunnitelmien mukaan, ja - suojataan varastoidut materiaalit ja valvotaan materiaalien käyttöä.

KW - thermal insulation

KW - insulating materials

KW - construction costs

M3 - Report

SN - 951-38-1277-4

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports

BT - Lämmöneristeiden materiaalilisät ja niiden vähentäminen rakentamisessa

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Laurikainen M. Lämmöneristeiden materiaalilisät ja niiden vähentäminen rakentamisessa. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1981. 60 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 20).