Lämmöneristeiden merkitys rakennusten biologisissa vaurioissa

Leena Paajanen, Anne-Christine Ritschkoff, Hannu Viitanen

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Puurakenteiden lahovauriot johtuvat rakenteiden liiallisesta kosteusrasituksesta. Puurakenteiden osana myös lämmöneristysmateriaalit voivat vaikuttaa kosteuden kertymiseen ja kulkeutumiseen rakenteissa sekä lahottajasienten kasvun ja lahovaurion leviämisen edellytyksiin. Tutkimuksessa selvitettiin pääasiassa lahottajasienten ja homesienten kasvua ja vaikutuksia erityyppisissä lämmöneristeissä, mineraalivilloissa ja selluvillassa. Lahottajasienet voivat levitä puurakenteista lämmöneristeisiin. Kivivilla lisää lahottajasienten kasvua ja lattia- ja kellarisienen lahotusaktiivisuutta sienille suotuisissa olosuhteissa. Selluvillaeristeeseen lisätyt booriyhdisteet estävät lahottajasienten kasvua eristeessä ja siihen kosketuksessa olevassa puussa. Ruskolahottajasienten tuottama oksaalihappo hajottaa kivivillaa ja muuttaa sen rakenteen jauhemaiseksi, jolloin sen lämmöneristyskyky muuttuu. Myös lasivilla hajoaa hiukan lahottajasienten vaikutuksesta. Kasvaessaan lämmöneristeissä lahottajasienet lisäävät merkittävästi niiden vesipitoisuutta, mikä heikentää lämmöneristyskykyä. Kivivilla kostuu ympäröivän kosteuden vaikutuksesta erittäin vähän lasivillaan verrattuna. Selluvillaeriste imee itseensä runsaasti kosteutta ja sen vedensitomiskyky on vielä paljon suurempi kuin lasivillaeristeen. Homesienet voivat jossain määrin kasvaa ilman lisäravintolähdettä kaikissa tutkituissa lämmöneristeissä, jos eristeet ovat hyvin märkiä. Homeet eivät kuitenkaan hajota eristeitä kuten lahottajasienet.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages64
ISBN (Print)951-38-4139-1
Publication statusPublished - 1994
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesVTT Julkaisuja - Publikationer
Number791
ISSN1235-0613

Fingerprint

insulating materials

Keywords

 • thermal insulation
 • thermal condition
 • buildings
 • biology
 • damage
 • fungi
 • wooden structures
 • mineral wool
 • rock wool
 • deterioration
 • oxal acid
 • moisture
 • glass wool
 • cellulose insulation
 • properties
 • structures

Cite this

Paajanen, L., Ritschkoff, A-C., & Viitanen, H. (1994). Lämmöneristeiden merkitys rakennusten biologisissa vaurioissa. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Julkaisuja - Publikationer, No. 791
Paajanen, Leena ; Ritschkoff, Anne-Christine ; Viitanen, Hannu. / Lämmöneristeiden merkitys rakennusten biologisissa vaurioissa. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1994. 64 p. (VTT Julkaisuja - Publikationer; No. 791).
@book{acba791c0c1b44b3aa33ef1d7a13e73d,
title = "L{\"a}mm{\"o}neristeiden merkitys rakennusten biologisissa vaurioissa",
abstract = "Puurakenteiden lahovauriot johtuvat rakenteiden liiallisesta kosteusrasituksesta. Puurakenteiden osana my{\"o}s l{\"a}mm{\"o}neristysmateriaalit voivat vaikuttaa kosteuden kertymiseen ja kulkeutumiseen rakenteissa sek{\"a} lahottajasienten kasvun ja lahovaurion levi{\"a}misen edellytyksiin. Tutkimuksessa selvitettiin p{\"a}{\"a}asiassa lahottajasienten ja homesienten kasvua ja vaikutuksia erityyppisiss{\"a} l{\"a}mm{\"o}neristeiss{\"a}, mineraalivilloissa ja selluvillassa. Lahottajasienet voivat levit{\"a} puurakenteista l{\"a}mm{\"o}neristeisiin. Kivivilla lis{\"a}{\"a} lahottajasienten kasvua ja lattia- ja kellarisienen lahotusaktiivisuutta sienille suotuisissa olosuhteissa. Selluvillaeristeeseen lis{\"a}tyt booriyhdisteet est{\"a}v{\"a}t lahottajasienten kasvua eristeess{\"a} ja siihen kosketuksessa olevassa puussa. Ruskolahottajasienten tuottama oksaalihappo hajottaa kivivillaa ja muuttaa sen rakenteen jauhemaiseksi, jolloin sen l{\"a}mm{\"o}neristyskyky muuttuu. My{\"o}s lasivilla hajoaa hiukan lahottajasienten vaikutuksesta. Kasvaessaan l{\"a}mm{\"o}neristeiss{\"a} lahottajasienet lis{\"a}{\"a}v{\"a}t merkitt{\"a}v{\"a}sti niiden vesipitoisuutta, mik{\"a} heikent{\"a}{\"a} l{\"a}mm{\"o}neristyskyky{\"a}. Kivivilla kostuu ymp{\"a}r{\"o}iv{\"a}n kosteuden vaikutuksesta eritt{\"a}in v{\"a}h{\"a}n lasivillaan verrattuna. Selluvillaeriste imee itseens{\"a} runsaasti kosteutta ja sen vedensitomiskyky on viel{\"a} paljon suurempi kuin lasivillaeristeen. Homesienet voivat jossain m{\"a}{\"a}rin kasvaa ilman lis{\"a}ravintol{\"a}hdett{\"a} kaikissa tutkituissa l{\"a}mm{\"o}neristeiss{\"a}, jos eristeet ovat hyvin m{\"a}rki{\"a}. Homeet eiv{\"a}t kuitenkaan hajota eristeit{\"a} kuten lahottajasienet.",
keywords = "thermal insulation, thermal condition, buildings, biology, damage, fungi, wooden structures, mineral wool, rock wool, deterioration, oxal acid, moisture, glass wool, cellulose insulation, properties, structures",
author = "Leena Paajanen and Anne-Christine Ritschkoff and Hannu Viitanen",
note = "Project code: PUU10941",
year = "1994",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-4139-1",
series = "VTT Julkaisuja - Publikationer",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "791",
address = "Finland",

}

Paajanen, L, Ritschkoff, A-C & Viitanen, H 1994, Lämmöneristeiden merkitys rakennusten biologisissa vaurioissa. VTT Julkaisuja - Publikationer, no. 791, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Lämmöneristeiden merkitys rakennusten biologisissa vaurioissa. / Paajanen, Leena; Ritschkoff, Anne-Christine; Viitanen, Hannu.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1994. 64 p. (VTT Julkaisuja - Publikationer; No. 791).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Lämmöneristeiden merkitys rakennusten biologisissa vaurioissa

AU - Paajanen, Leena

AU - Ritschkoff, Anne-Christine

AU - Viitanen, Hannu

N1 - Project code: PUU10941

PY - 1994

Y1 - 1994

N2 - Puurakenteiden lahovauriot johtuvat rakenteiden liiallisesta kosteusrasituksesta. Puurakenteiden osana myös lämmöneristysmateriaalit voivat vaikuttaa kosteuden kertymiseen ja kulkeutumiseen rakenteissa sekä lahottajasienten kasvun ja lahovaurion leviämisen edellytyksiin. Tutkimuksessa selvitettiin pääasiassa lahottajasienten ja homesienten kasvua ja vaikutuksia erityyppisissä lämmöneristeissä, mineraalivilloissa ja selluvillassa. Lahottajasienet voivat levitä puurakenteista lämmöneristeisiin. Kivivilla lisää lahottajasienten kasvua ja lattia- ja kellarisienen lahotusaktiivisuutta sienille suotuisissa olosuhteissa. Selluvillaeristeeseen lisätyt booriyhdisteet estävät lahottajasienten kasvua eristeessä ja siihen kosketuksessa olevassa puussa. Ruskolahottajasienten tuottama oksaalihappo hajottaa kivivillaa ja muuttaa sen rakenteen jauhemaiseksi, jolloin sen lämmöneristyskyky muuttuu. Myös lasivilla hajoaa hiukan lahottajasienten vaikutuksesta. Kasvaessaan lämmöneristeissä lahottajasienet lisäävät merkittävästi niiden vesipitoisuutta, mikä heikentää lämmöneristyskykyä. Kivivilla kostuu ympäröivän kosteuden vaikutuksesta erittäin vähän lasivillaan verrattuna. Selluvillaeriste imee itseensä runsaasti kosteutta ja sen vedensitomiskyky on vielä paljon suurempi kuin lasivillaeristeen. Homesienet voivat jossain määrin kasvaa ilman lisäravintolähdettä kaikissa tutkituissa lämmöneristeissä, jos eristeet ovat hyvin märkiä. Homeet eivät kuitenkaan hajota eristeitä kuten lahottajasienet.

AB - Puurakenteiden lahovauriot johtuvat rakenteiden liiallisesta kosteusrasituksesta. Puurakenteiden osana myös lämmöneristysmateriaalit voivat vaikuttaa kosteuden kertymiseen ja kulkeutumiseen rakenteissa sekä lahottajasienten kasvun ja lahovaurion leviämisen edellytyksiin. Tutkimuksessa selvitettiin pääasiassa lahottajasienten ja homesienten kasvua ja vaikutuksia erityyppisissä lämmöneristeissä, mineraalivilloissa ja selluvillassa. Lahottajasienet voivat levitä puurakenteista lämmöneristeisiin. Kivivilla lisää lahottajasienten kasvua ja lattia- ja kellarisienen lahotusaktiivisuutta sienille suotuisissa olosuhteissa. Selluvillaeristeeseen lisätyt booriyhdisteet estävät lahottajasienten kasvua eristeessä ja siihen kosketuksessa olevassa puussa. Ruskolahottajasienten tuottama oksaalihappo hajottaa kivivillaa ja muuttaa sen rakenteen jauhemaiseksi, jolloin sen lämmöneristyskyky muuttuu. Myös lasivilla hajoaa hiukan lahottajasienten vaikutuksesta. Kasvaessaan lämmöneristeissä lahottajasienet lisäävät merkittävästi niiden vesipitoisuutta, mikä heikentää lämmöneristyskykyä. Kivivilla kostuu ympäröivän kosteuden vaikutuksesta erittäin vähän lasivillaan verrattuna. Selluvillaeriste imee itseensä runsaasti kosteutta ja sen vedensitomiskyky on vielä paljon suurempi kuin lasivillaeristeen. Homesienet voivat jossain määrin kasvaa ilman lisäravintolähdettä kaikissa tutkituissa lämmöneristeissä, jos eristeet ovat hyvin märkiä. Homeet eivät kuitenkaan hajota eristeitä kuten lahottajasienet.

KW - thermal insulation

KW - thermal condition

KW - buildings

KW - biology

KW - damage

KW - fungi

KW - wooden structures

KW - mineral wool

KW - rock wool

KW - deterioration

KW - oxal acid

KW - moisture

KW - glass wool

KW - cellulose insulation

KW - properties

KW - structures

M3 - Report

SN - 951-38-4139-1

T3 - VTT Julkaisuja - Publikationer

BT - Lämmöneristeiden merkitys rakennusten biologisissa vaurioissa

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Paajanen L, Ritschkoff A-C, Viitanen H. Lämmöneristeiden merkitys rakennusten biologisissa vaurioissa. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1994. 64 p. (VTT Julkaisuja - Publikationer; No. 791).