Lämmityksen energiataloudelliset laskelmat

Aulis Ranne, Seppo Kärkkäinen, Timo Kalema, Reijo Kohonen, Matti Laukkanen, Lars-Olof Rejström, Lauri Heikkinen

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Koulutusaineisto sisältää ne lämmitykseen liittyvät tiedot ja menetelmät, joita tarvitaan energian kulutuksen määrittämiseen ja erilaisiin taloudellisuustarkasteluihin. Lämmityksellä tarkoitetaan tässä yhteydessä yksittäisten rakennusten tarvitseman lämmityksen energiataloutta, johon luetaan erilaiset vaihtoehdot lämmöntarpeen määrittämisestä yhteistuotannon lämmön hankintaan ja lämmityssähkön tuotantorakenteeseen. Pääpaino on rakennuksen tarvitseman energian ja tehon määrittämisessä sekä rakennuskohtaisten lämmöntuotantomuotojen - myös sähkölämmityksen - valintalaskennassa. Aluelämmitystä käsitellään tarkemmin kuin laajaa kaukolämmitystä. Kuitenkin myös viimemainitun perusteet tuodaan esille. Aineisto jakautuu neljään osaan: perusteisiin, kannattavuuslaskennan menetelmiin, lämmitysenergian ja -tehon laskentamenetelmiin sekä lämmitysmuodon valintaan. Lämmitysvuodon valinta -osassa yhdistyvät kolmessa ensimmäisessä osassa esitetyt periaatteet ja menetelmät. Siinä käsitellään yksityiskohtaisesti erilaisten lämmitysmuotojen, mm. omakotitalojen, rivitalojen, tuotantolaitosten, koulurakennusten ja aluelämmityksen, edullisuuslaskentaa. Osittain tulokset voidaan suoraan soveltaa käytäntöön, osittain tulokset pätevät sellaisenaan vain tarkastelutapauksissa. Vaikka hintatiedot tai muut lähtötiedot muuttuvat, menetelmät ovat käyttökelpoisia. Koulutusaineisto sisältää asiakokonaisuuksia erilaisten kohderyhmien koulutusta varten. Se sopii myös itseopiskeluun, olipa kysymyksessä omakotitalon lämmityksen tai energiansäästömenetelmän valinta tai kunnallisen virkamiehen perehtyminen kaukolämmityksen kannattavuuslaskelmiin.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages282
ISBN (Print)951-38-1922-1
Publication statusPublished - 1984
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number274
ISSN0358-5085

Keywords

  • loudspeakers
  • sound systems
  • audio amplifiers
  • human hearing

Cite this

Ranne, A., Kärkkäinen, S., Kalema, T., Kohonen, R., Laukkanen, M., Rejström, L-O., & Heikkinen, L. (1984). Lämmityksen energiataloudelliset laskelmat. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 274
Ranne, Aulis ; Kärkkäinen, Seppo ; Kalema, Timo ; Kohonen, Reijo ; Laukkanen, Matti ; Rejström, Lars-Olof ; Heikkinen, Lauri. / Lämmityksen energiataloudelliset laskelmat. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1984. 282 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 274).
@book{7b9ee94467b54176ac6b90ec7678ca54,
title = "L{\"a}mmityksen energiataloudelliset laskelmat",
abstract = "Koulutusaineisto sis{\"a}lt{\"a}{\"a} ne l{\"a}mmitykseen liittyv{\"a}t tiedot ja menetelm{\"a}t, joita tarvitaan energian kulutuksen m{\"a}{\"a}ritt{\"a}miseen ja erilaisiin taloudellisuustarkasteluihin. L{\"a}mmityksell{\"a} tarkoitetaan t{\"a}ss{\"a} yhteydess{\"a} yksitt{\"a}isten rakennusten tarvitseman l{\"a}mmityksen energiataloutta, johon luetaan erilaiset vaihtoehdot l{\"a}mm{\"o}ntarpeen m{\"a}{\"a}ritt{\"a}misest{\"a} yhteistuotannon l{\"a}mm{\"o}n hankintaan ja l{\"a}mmityss{\"a}hk{\"o}n tuotantorakenteeseen. P{\"a}{\"a}paino on rakennuksen tarvitseman energian ja tehon m{\"a}{\"a}ritt{\"a}misess{\"a} sek{\"a} rakennuskohtaisten l{\"a}mm{\"o}ntuotantomuotojen - my{\"o}s s{\"a}hk{\"o}l{\"a}mmityksen - valintalaskennassa. Aluel{\"a}mmityst{\"a} k{\"a}sitell{\"a}{\"a}n tarkemmin kuin laajaa kaukol{\"a}mmityst{\"a}. Kuitenkin my{\"o}s viimemainitun perusteet tuodaan esille. Aineisto jakautuu nelj{\"a}{\"a}n osaan: perusteisiin, kannattavuuslaskennan menetelmiin, l{\"a}mmitysenergian ja -tehon laskentamenetelmiin sek{\"a} l{\"a}mmitysmuodon valintaan. L{\"a}mmitysvuodon valinta -osassa yhdistyv{\"a}t kolmessa ensimm{\"a}isess{\"a} osassa esitetyt periaatteet ja menetelm{\"a}t. Siin{\"a} k{\"a}sitell{\"a}{\"a}n yksityiskohtaisesti erilaisten l{\"a}mmitysmuotojen, mm. omakotitalojen, rivitalojen, tuotantolaitosten, koulurakennusten ja aluel{\"a}mmityksen, edullisuuslaskentaa. Osittain tulokset voidaan suoraan soveltaa k{\"a}yt{\"a}nt{\"o}{\"o}n, osittain tulokset p{\"a}tev{\"a}t sellaisenaan vain tarkastelutapauksissa. Vaikka hintatiedot tai muut l{\"a}ht{\"o}tiedot muuttuvat, menetelm{\"a}t ovat k{\"a}ytt{\"o}kelpoisia. Koulutusaineisto sis{\"a}lt{\"a}{\"a} asiakokonaisuuksia erilaisten kohderyhmien koulutusta varten. Se sopii my{\"o}s itseopiskeluun, olipa kysymyksess{\"a} omakotitalon l{\"a}mmityksen tai energians{\"a}{\"a}st{\"o}menetelm{\"a}n valinta tai kunnallisen virkamiehen perehtyminen kaukol{\"a}mmityksen kannattavuuslaskelmiin.",
keywords = "loudspeakers, sound systems, audio amplifiers, human hearing",
author = "Aulis Ranne and Seppo K{\"a}rkk{\"a}inen and Timo Kalema and Reijo Kohonen and Matti Laukkanen and Lars-Olof Rejstr{\"o}m and Lauri Heikkinen",
year = "1984",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-1922-1",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "274",
address = "Finland",

}

Ranne, A, Kärkkäinen, S, Kalema, T, Kohonen, R, Laukkanen, M, Rejström, L-O & Heikkinen, L 1984, Lämmityksen energiataloudelliset laskelmat. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 274, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Lämmityksen energiataloudelliset laskelmat. / Ranne, Aulis; Kärkkäinen, Seppo; Kalema, Timo; Kohonen, Reijo; Laukkanen, Matti; Rejström, Lars-Olof; Heikkinen, Lauri.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1984. 282 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 274).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Lämmityksen energiataloudelliset laskelmat

AU - Ranne, Aulis

AU - Kärkkäinen, Seppo

AU - Kalema, Timo

AU - Kohonen, Reijo

AU - Laukkanen, Matti

AU - Rejström, Lars-Olof

AU - Heikkinen, Lauri

PY - 1984

Y1 - 1984

N2 - Koulutusaineisto sisältää ne lämmitykseen liittyvät tiedot ja menetelmät, joita tarvitaan energian kulutuksen määrittämiseen ja erilaisiin taloudellisuustarkasteluihin. Lämmityksellä tarkoitetaan tässä yhteydessä yksittäisten rakennusten tarvitseman lämmityksen energiataloutta, johon luetaan erilaiset vaihtoehdot lämmöntarpeen määrittämisestä yhteistuotannon lämmön hankintaan ja lämmityssähkön tuotantorakenteeseen. Pääpaino on rakennuksen tarvitseman energian ja tehon määrittämisessä sekä rakennuskohtaisten lämmöntuotantomuotojen - myös sähkölämmityksen - valintalaskennassa. Aluelämmitystä käsitellään tarkemmin kuin laajaa kaukolämmitystä. Kuitenkin myös viimemainitun perusteet tuodaan esille. Aineisto jakautuu neljään osaan: perusteisiin, kannattavuuslaskennan menetelmiin, lämmitysenergian ja -tehon laskentamenetelmiin sekä lämmitysmuodon valintaan. Lämmitysvuodon valinta -osassa yhdistyvät kolmessa ensimmäisessä osassa esitetyt periaatteet ja menetelmät. Siinä käsitellään yksityiskohtaisesti erilaisten lämmitysmuotojen, mm. omakotitalojen, rivitalojen, tuotantolaitosten, koulurakennusten ja aluelämmityksen, edullisuuslaskentaa. Osittain tulokset voidaan suoraan soveltaa käytäntöön, osittain tulokset pätevät sellaisenaan vain tarkastelutapauksissa. Vaikka hintatiedot tai muut lähtötiedot muuttuvat, menetelmät ovat käyttökelpoisia. Koulutusaineisto sisältää asiakokonaisuuksia erilaisten kohderyhmien koulutusta varten. Se sopii myös itseopiskeluun, olipa kysymyksessä omakotitalon lämmityksen tai energiansäästömenetelmän valinta tai kunnallisen virkamiehen perehtyminen kaukolämmityksen kannattavuuslaskelmiin.

AB - Koulutusaineisto sisältää ne lämmitykseen liittyvät tiedot ja menetelmät, joita tarvitaan energian kulutuksen määrittämiseen ja erilaisiin taloudellisuustarkasteluihin. Lämmityksellä tarkoitetaan tässä yhteydessä yksittäisten rakennusten tarvitseman lämmityksen energiataloutta, johon luetaan erilaiset vaihtoehdot lämmöntarpeen määrittämisestä yhteistuotannon lämmön hankintaan ja lämmityssähkön tuotantorakenteeseen. Pääpaino on rakennuksen tarvitseman energian ja tehon määrittämisessä sekä rakennuskohtaisten lämmöntuotantomuotojen - myös sähkölämmityksen - valintalaskennassa. Aluelämmitystä käsitellään tarkemmin kuin laajaa kaukolämmitystä. Kuitenkin myös viimemainitun perusteet tuodaan esille. Aineisto jakautuu neljään osaan: perusteisiin, kannattavuuslaskennan menetelmiin, lämmitysenergian ja -tehon laskentamenetelmiin sekä lämmitysmuodon valintaan. Lämmitysvuodon valinta -osassa yhdistyvät kolmessa ensimmäisessä osassa esitetyt periaatteet ja menetelmät. Siinä käsitellään yksityiskohtaisesti erilaisten lämmitysmuotojen, mm. omakotitalojen, rivitalojen, tuotantolaitosten, koulurakennusten ja aluelämmityksen, edullisuuslaskentaa. Osittain tulokset voidaan suoraan soveltaa käytäntöön, osittain tulokset pätevät sellaisenaan vain tarkastelutapauksissa. Vaikka hintatiedot tai muut lähtötiedot muuttuvat, menetelmät ovat käyttökelpoisia. Koulutusaineisto sisältää asiakokonaisuuksia erilaisten kohderyhmien koulutusta varten. Se sopii myös itseopiskeluun, olipa kysymyksessä omakotitalon lämmityksen tai energiansäästömenetelmän valinta tai kunnallisen virkamiehen perehtyminen kaukolämmityksen kannattavuuslaskelmiin.

KW - loudspeakers

KW - sound systems

KW - audio amplifiers

KW - human hearing

M3 - Report

SN - 951-38-1922-1

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Lämmityksen energiataloudelliset laskelmat

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Ranne A, Kärkkäinen S, Kalema T, Kohonen R, Laukkanen M, Rejström L-O et al. Lämmityksen energiataloudelliset laskelmat. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1984. 282 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 274).