Lämmitys- ja ilmastointijärjestelmien suora digitaalinen säätö (DDC): Kirjallisuuskatsaus

Katri Katajisto

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Digitaalinen säätö voidaan määritellä säädöksi, jossa säätimen toiminnat suorittaa digitaalinen laite. Ohjelmoitavuus on tärkein ominaisuus, joka erottaa digitaaliset säätöjärjestelmät vastaavista analogisista. Mikroprosessoritekniikan nopea kehittyminen ja tietokoneiden suhteellinen halpeneminen ovat luoneet edellytykset suoran digitaalisen säädön laajalle käyttöönotolle lämmitys- ja ilmastointijärjestelmien säädössä, varsinkin kun sisäilmasto-oloille (lämpöviihtyisyys) ja edelleen LVI-järjestelmien toiminnalle osataan asettaa aiempaa tarkempia vaatimuksia. Viime vuosina on suoran digitaalisen säädön (DDC) käytöstä lämmitys- ja ilmastointijärjestelmien säädössä julkaistu yhä enemmän artikkeleita ja konferenssiesitelmiä. Tämä kirjallisuuskatsaus on yhteenveto ko. aihetta käsittelevistä kirjoituksista. Lisäksi arvioidaan alan kehitysnäkymiä ja esitetään tutkimuskohteita. Raportissa käsitellään digitaalisen automaatiojärjestelmän toimintoja yleisesti, analogisen ja digitaalisen säädön eroja, LI-järjestelmien DDC-säädön suunnittelussa huomioitavia seikkoja sekä referoidaan esimerkinomaisesti muutamia tyypillisiä DDC:n LVI-sovelluksia. Liitteessä on tietokonesäätöön liittyviä termejä selityksineen. Yhteenvetona esitetään DDC:n LVI-sovellusten tutkimustarpeet lähivuosiksi. Ne käsittävät nimenomaan sen tutkimus- ja tuotekehitystyön, johon on tarkoituksenmukaista panostaa alan suomalaista teollisuutta ajatellen. Tosiasia ja samalla ehkä alan suurin ongelma on, että säätölaitemarkkinoita hallitsevat ulkomaiset yritykset, joiden tuotekehitykseen on lähes mahdoton vaikuttaa.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages70
ISBN (Print)951-38-2887-5
Publication statusPublished - 1987
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number721
ISSN0358-5085

Cite this

Katajisto, K. (1987). Lämmitys- ja ilmastointijärjestelmien suora digitaalinen säätö (DDC): Kirjallisuuskatsaus. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 721
Katajisto, Katri. / Lämmitys- ja ilmastointijärjestelmien suora digitaalinen säätö (DDC) : Kirjallisuuskatsaus. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1987. 70 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 721).
@book{9e3ee29127164026a915ceb5417788af,
title = "L{\"a}mmitys- ja ilmastointij{\"a}rjestelmien suora digitaalinen s{\"a}{\"a}t{\"o} (DDC): Kirjallisuuskatsaus",
abstract = "Digitaalinen s{\"a}{\"a}t{\"o} voidaan m{\"a}{\"a}ritell{\"a} s{\"a}{\"a}d{\"o}ksi, jossa s{\"a}{\"a}timen toiminnat suorittaa digitaalinen laite. Ohjelmoitavuus on t{\"a}rkein ominaisuus, joka erottaa digitaaliset s{\"a}{\"a}t{\"o}j{\"a}rjestelm{\"a}t vastaavista analogisista. Mikroprosessoritekniikan nopea kehittyminen ja tietokoneiden suhteellinen halpeneminen ovat luoneet edellytykset suoran digitaalisen s{\"a}{\"a}d{\"o}n laajalle k{\"a}ytt{\"o}{\"o}notolle l{\"a}mmitys- ja ilmastointij{\"a}rjestelmien s{\"a}{\"a}d{\"o}ss{\"a}, varsinkin kun sis{\"a}ilmasto-oloille (l{\"a}mp{\"o}viihtyisyys) ja edelleen LVI-j{\"a}rjestelmien toiminnalle osataan asettaa aiempaa tarkempia vaatimuksia. Viime vuosina on suoran digitaalisen s{\"a}{\"a}d{\"o}n (DDC) k{\"a}yt{\"o}st{\"a} l{\"a}mmitys- ja ilmastointij{\"a}rjestelmien s{\"a}{\"a}d{\"o}ss{\"a} julkaistu yh{\"a} enemm{\"a}n artikkeleita ja konferenssiesitelmi{\"a}. T{\"a}m{\"a} kirjallisuuskatsaus on yhteenveto ko. aihetta k{\"a}sittelevist{\"a} kirjoituksista. Lis{\"a}ksi arvioidaan alan kehitysn{\"a}kymi{\"a} ja esitet{\"a}{\"a}n tutkimuskohteita. Raportissa k{\"a}sitell{\"a}{\"a}n digitaalisen automaatioj{\"a}rjestelm{\"a}n toimintoja yleisesti, analogisen ja digitaalisen s{\"a}{\"a}d{\"o}n eroja, LI-j{\"a}rjestelmien DDC-s{\"a}{\"a}d{\"o}n suunnittelussa huomioitavia seikkoja sek{\"a} referoidaan esimerkinomaisesti muutamia tyypillisi{\"a} DDC:n LVI-sovelluksia. Liitteess{\"a} on tietokones{\"a}{\"a}t{\"o}{\"o}n liittyvi{\"a} termej{\"a} selityksineen. Yhteenvetona esitet{\"a}{\"a}n DDC:n LVI-sovellusten tutkimustarpeet l{\"a}hivuosiksi. Ne k{\"a}sitt{\"a}v{\"a}t nimenomaan sen tutkimus- ja tuotekehitysty{\"o}n, johon on tarkoituksenmukaista panostaa alan suomalaista teollisuutta ajatellen. Tosiasia ja samalla ehk{\"a} alan suurin ongelma on, ett{\"a} s{\"a}{\"a}t{\"o}laitemarkkinoita hallitsevat ulkomaiset yritykset, joiden tuotekehitykseen on l{\"a}hes mahdoton vaikuttaa.",
author = "Katri Katajisto",
year = "1987",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-2887-5",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "721",
address = "Finland",

}

Katajisto, K 1987, Lämmitys- ja ilmastointijärjestelmien suora digitaalinen säätö (DDC): Kirjallisuuskatsaus. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 721, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Lämmitys- ja ilmastointijärjestelmien suora digitaalinen säätö (DDC) : Kirjallisuuskatsaus. / Katajisto, Katri.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1987. 70 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 721).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Lämmitys- ja ilmastointijärjestelmien suora digitaalinen säätö (DDC)

T2 - Kirjallisuuskatsaus

AU - Katajisto, Katri

PY - 1987

Y1 - 1987

N2 - Digitaalinen säätö voidaan määritellä säädöksi, jossa säätimen toiminnat suorittaa digitaalinen laite. Ohjelmoitavuus on tärkein ominaisuus, joka erottaa digitaaliset säätöjärjestelmät vastaavista analogisista. Mikroprosessoritekniikan nopea kehittyminen ja tietokoneiden suhteellinen halpeneminen ovat luoneet edellytykset suoran digitaalisen säädön laajalle käyttöönotolle lämmitys- ja ilmastointijärjestelmien säädössä, varsinkin kun sisäilmasto-oloille (lämpöviihtyisyys) ja edelleen LVI-järjestelmien toiminnalle osataan asettaa aiempaa tarkempia vaatimuksia. Viime vuosina on suoran digitaalisen säädön (DDC) käytöstä lämmitys- ja ilmastointijärjestelmien säädössä julkaistu yhä enemmän artikkeleita ja konferenssiesitelmiä. Tämä kirjallisuuskatsaus on yhteenveto ko. aihetta käsittelevistä kirjoituksista. Lisäksi arvioidaan alan kehitysnäkymiä ja esitetään tutkimuskohteita. Raportissa käsitellään digitaalisen automaatiojärjestelmän toimintoja yleisesti, analogisen ja digitaalisen säädön eroja, LI-järjestelmien DDC-säädön suunnittelussa huomioitavia seikkoja sekä referoidaan esimerkinomaisesti muutamia tyypillisiä DDC:n LVI-sovelluksia. Liitteessä on tietokonesäätöön liittyviä termejä selityksineen. Yhteenvetona esitetään DDC:n LVI-sovellusten tutkimustarpeet lähivuosiksi. Ne käsittävät nimenomaan sen tutkimus- ja tuotekehitystyön, johon on tarkoituksenmukaista panostaa alan suomalaista teollisuutta ajatellen. Tosiasia ja samalla ehkä alan suurin ongelma on, että säätölaitemarkkinoita hallitsevat ulkomaiset yritykset, joiden tuotekehitykseen on lähes mahdoton vaikuttaa.

AB - Digitaalinen säätö voidaan määritellä säädöksi, jossa säätimen toiminnat suorittaa digitaalinen laite. Ohjelmoitavuus on tärkein ominaisuus, joka erottaa digitaaliset säätöjärjestelmät vastaavista analogisista. Mikroprosessoritekniikan nopea kehittyminen ja tietokoneiden suhteellinen halpeneminen ovat luoneet edellytykset suoran digitaalisen säädön laajalle käyttöönotolle lämmitys- ja ilmastointijärjestelmien säädössä, varsinkin kun sisäilmasto-oloille (lämpöviihtyisyys) ja edelleen LVI-järjestelmien toiminnalle osataan asettaa aiempaa tarkempia vaatimuksia. Viime vuosina on suoran digitaalisen säädön (DDC) käytöstä lämmitys- ja ilmastointijärjestelmien säädössä julkaistu yhä enemmän artikkeleita ja konferenssiesitelmiä. Tämä kirjallisuuskatsaus on yhteenveto ko. aihetta käsittelevistä kirjoituksista. Lisäksi arvioidaan alan kehitysnäkymiä ja esitetään tutkimuskohteita. Raportissa käsitellään digitaalisen automaatiojärjestelmän toimintoja yleisesti, analogisen ja digitaalisen säädön eroja, LI-järjestelmien DDC-säädön suunnittelussa huomioitavia seikkoja sekä referoidaan esimerkinomaisesti muutamia tyypillisiä DDC:n LVI-sovelluksia. Liitteessä on tietokonesäätöön liittyviä termejä selityksineen. Yhteenvetona esitetään DDC:n LVI-sovellusten tutkimustarpeet lähivuosiksi. Ne käsittävät nimenomaan sen tutkimus- ja tuotekehitystyön, johon on tarkoituksenmukaista panostaa alan suomalaista teollisuutta ajatellen. Tosiasia ja samalla ehkä alan suurin ongelma on, että säätölaitemarkkinoita hallitsevat ulkomaiset yritykset, joiden tuotekehitykseen on lähes mahdoton vaikuttaa.

M3 - Report

SN - 951-38-2887-5

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Lämmitys- ja ilmastointijärjestelmien suora digitaalinen säätö (DDC)

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Katajisto K. Lämmitys- ja ilmastointijärjestelmien suora digitaalinen säätö (DDC): Kirjallisuuskatsaus. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1987. 70 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 721).