Lämmitys- ja ilmastointiprosessien dynaaminen simulointi HVACSIM+-ohjelmalla

Päivi Marjamäki, Ismo Heimonen, Katri Katajisto

Research output: Book/ReportReport

Abstract

HVACSIM+-simulointiohjelmisto on tarkoitettu rakennuksen, sen lämmitys- ja ilmastointi prosessien sekä niiden säätöjärjestelmien toiminnan tutkimiseen. Ohjelmisto on kehitetty 1980-luvun puolivälissä Washingtonissa National Institute of Standards and Technology-tutkimuslaitoksessa (NIST), (aikaisemmin NBS). HVAESIM+-ohjelmiston komponentti mallit on koottu kirjastoksi, minkä vuoksi ohjelmistolla voidaan joustavasti rakentaa erilaisia LVI- ja säätölaitteiden sekä rakennusmallin yhdistelmiä. HVACSIM+-simulointiohjelmistoa on käytetty VTT:n LVI-tekniikan laboratoriossa vuodesta 1987 lähtien. Tämän projektin tehtävänä oli testata ja täydentää ohjelmisto suomalaiseen rakentamiskäytäntöön soveltuvaksi. Lisäksi VTT:n LVI-tekniikan laboratoriossa on kehitetty ja liitetty ohjelmistoon useita uusia komponenttimalleja, esimerkiksi parannettu lämpö- ja kosteustaseen sisältävä huonetila, lämmönsiirtimiä kylmäaineille, toimilaitteita, vesiradiaattori ja termostaattisia patteriventtiilejä. Simuloinneissa käytettäviä virherajoja ei selkeästi esitetä ohjelmiston käsikirjoissa. Tämän vuoksi tehtiin vertailulaskelmia, joissa tutkittiin erilaisten virherajojen ja aika-askelien vaikutusta laskenta-aikaan ja tulosten tarkkuuteen. Ohjelman käyttösovelluksista esitetään kaksi esimerkkiä. Ensimmäisessä esimerkissä HVACIM+-ohjelmistoa käytettiin ilmastoinnin lämmityspatteripiirin dynaamisen toiminnan tutkimiseen. Toisessa esimerkissä esitetään ohjelmiston käyttö tutkittaessa huonetilan lämmitys ja jäähdytystehon tarvetta muuttuvissa kuormitusoloissa.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages116
ISBN (Print)951-38-3661-4
Publication statusPublished - 1990
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number1091
ISSN0358-5085

Fingerprint

mink

Keywords

  • heating
  • heating equipment
  • air conditioning
  • ventilation
  • simulation
  • temperature
  • energy
  • error analysis
  • mathematical models

Cite this

Marjamäki, P., Heimonen, I., & Katajisto, K. (1990). Lämmitys- ja ilmastointiprosessien dynaaminen simulointi HVACSIM+-ohjelmalla. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 1091
Marjamäki, Päivi ; Heimonen, Ismo ; Katajisto, Katri. / Lämmitys- ja ilmastointiprosessien dynaaminen simulointi HVACSIM+-ohjelmalla. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1990. 116 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1091).
@book{4c3063786df144feabc3e08265661166,
title = "L{\"a}mmitys- ja ilmastointiprosessien dynaaminen simulointi HVACSIM+-ohjelmalla",
abstract = "HVACSIM+-simulointiohjelmisto on tarkoitettu rakennuksen, sen l{\"a}mmitys- ja ilmastointi prosessien sek{\"a} niiden s{\"a}{\"a}t{\"o}j{\"a}rjestelmien toiminnan tutkimiseen. Ohjelmisto on kehitetty 1980-luvun puoliv{\"a}liss{\"a} Washingtonissa National Institute of Standards and Technology-tutkimuslaitoksessa (NIST), (aikaisemmin NBS). HVAESIM+-ohjelmiston komponentti mallit on koottu kirjastoksi, mink{\"a} vuoksi ohjelmistolla voidaan joustavasti rakentaa erilaisia LVI- ja s{\"a}{\"a}t{\"o}laitteiden sek{\"a} rakennusmallin yhdistelmi{\"a}. HVACSIM+-simulointiohjelmistoa on k{\"a}ytetty VTT:n LVI-tekniikan laboratoriossa vuodesta 1987 l{\"a}htien. T{\"a}m{\"a}n projektin teht{\"a}v{\"a}n{\"a} oli testata ja t{\"a}ydent{\"a}{\"a} ohjelmisto suomalaiseen rakentamisk{\"a}yt{\"a}nt{\"o}{\"o}n soveltuvaksi. Lis{\"a}ksi VTT:n LVI-tekniikan laboratoriossa on kehitetty ja liitetty ohjelmistoon useita uusia komponenttimalleja, esimerkiksi parannettu l{\"a}mp{\"o}- ja kosteustaseen sis{\"a}lt{\"a}v{\"a} huonetila, l{\"a}mm{\"o}nsiirtimi{\"a} kylm{\"a}aineille, toimilaitteita, vesiradiaattori ja termostaattisia patteriventtiilej{\"a}. Simuloinneissa k{\"a}ytett{\"a}vi{\"a} virherajoja ei selke{\"a}sti esitet{\"a} ohjelmiston k{\"a}sikirjoissa. T{\"a}m{\"a}n vuoksi tehtiin vertailulaskelmia, joissa tutkittiin erilaisten virherajojen ja aika-askelien vaikutusta laskenta-aikaan ja tulosten tarkkuuteen. Ohjelman k{\"a}ytt{\"o}sovelluksista esitet{\"a}{\"a}n kaksi esimerkki{\"a}. Ensimm{\"a}isess{\"a} esimerkiss{\"a} HVACIM+-ohjelmistoa k{\"a}ytettiin ilmastoinnin l{\"a}mmityspatteripiirin dynaamisen toiminnan tutkimiseen. Toisessa esimerkiss{\"a} esitet{\"a}{\"a}n ohjelmiston k{\"a}ytt{\"o} tutkittaessa huonetilan l{\"a}mmitys ja j{\"a}{\"a}hdytystehon tarvetta muuttuvissa kuormitusoloissa.",
keywords = "heating, heating equipment, air conditioning, ventilation, simulation, temperature, energy, error analysis, mathematical models",
author = "P{\"a}ivi Marjam{\"a}ki and Ismo Heimonen and Katri Katajisto",
year = "1990",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-3661-4",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "1091",
address = "Finland",

}

Marjamäki, P, Heimonen, I & Katajisto, K 1990, Lämmitys- ja ilmastointiprosessien dynaaminen simulointi HVACSIM+-ohjelmalla. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 1091, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Lämmitys- ja ilmastointiprosessien dynaaminen simulointi HVACSIM+-ohjelmalla. / Marjamäki, Päivi; Heimonen, Ismo; Katajisto, Katri.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1990. 116 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1091).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Lämmitys- ja ilmastointiprosessien dynaaminen simulointi HVACSIM+-ohjelmalla

AU - Marjamäki, Päivi

AU - Heimonen, Ismo

AU - Katajisto, Katri

PY - 1990

Y1 - 1990

N2 - HVACSIM+-simulointiohjelmisto on tarkoitettu rakennuksen, sen lämmitys- ja ilmastointi prosessien sekä niiden säätöjärjestelmien toiminnan tutkimiseen. Ohjelmisto on kehitetty 1980-luvun puolivälissä Washingtonissa National Institute of Standards and Technology-tutkimuslaitoksessa (NIST), (aikaisemmin NBS). HVAESIM+-ohjelmiston komponentti mallit on koottu kirjastoksi, minkä vuoksi ohjelmistolla voidaan joustavasti rakentaa erilaisia LVI- ja säätölaitteiden sekä rakennusmallin yhdistelmiä. HVACSIM+-simulointiohjelmistoa on käytetty VTT:n LVI-tekniikan laboratoriossa vuodesta 1987 lähtien. Tämän projektin tehtävänä oli testata ja täydentää ohjelmisto suomalaiseen rakentamiskäytäntöön soveltuvaksi. Lisäksi VTT:n LVI-tekniikan laboratoriossa on kehitetty ja liitetty ohjelmistoon useita uusia komponenttimalleja, esimerkiksi parannettu lämpö- ja kosteustaseen sisältävä huonetila, lämmönsiirtimiä kylmäaineille, toimilaitteita, vesiradiaattori ja termostaattisia patteriventtiilejä. Simuloinneissa käytettäviä virherajoja ei selkeästi esitetä ohjelmiston käsikirjoissa. Tämän vuoksi tehtiin vertailulaskelmia, joissa tutkittiin erilaisten virherajojen ja aika-askelien vaikutusta laskenta-aikaan ja tulosten tarkkuuteen. Ohjelman käyttösovelluksista esitetään kaksi esimerkkiä. Ensimmäisessä esimerkissä HVACIM+-ohjelmistoa käytettiin ilmastoinnin lämmityspatteripiirin dynaamisen toiminnan tutkimiseen. Toisessa esimerkissä esitetään ohjelmiston käyttö tutkittaessa huonetilan lämmitys ja jäähdytystehon tarvetta muuttuvissa kuormitusoloissa.

AB - HVACSIM+-simulointiohjelmisto on tarkoitettu rakennuksen, sen lämmitys- ja ilmastointi prosessien sekä niiden säätöjärjestelmien toiminnan tutkimiseen. Ohjelmisto on kehitetty 1980-luvun puolivälissä Washingtonissa National Institute of Standards and Technology-tutkimuslaitoksessa (NIST), (aikaisemmin NBS). HVAESIM+-ohjelmiston komponentti mallit on koottu kirjastoksi, minkä vuoksi ohjelmistolla voidaan joustavasti rakentaa erilaisia LVI- ja säätölaitteiden sekä rakennusmallin yhdistelmiä. HVACSIM+-simulointiohjelmistoa on käytetty VTT:n LVI-tekniikan laboratoriossa vuodesta 1987 lähtien. Tämän projektin tehtävänä oli testata ja täydentää ohjelmisto suomalaiseen rakentamiskäytäntöön soveltuvaksi. Lisäksi VTT:n LVI-tekniikan laboratoriossa on kehitetty ja liitetty ohjelmistoon useita uusia komponenttimalleja, esimerkiksi parannettu lämpö- ja kosteustaseen sisältävä huonetila, lämmönsiirtimiä kylmäaineille, toimilaitteita, vesiradiaattori ja termostaattisia patteriventtiilejä. Simuloinneissa käytettäviä virherajoja ei selkeästi esitetä ohjelmiston käsikirjoissa. Tämän vuoksi tehtiin vertailulaskelmia, joissa tutkittiin erilaisten virherajojen ja aika-askelien vaikutusta laskenta-aikaan ja tulosten tarkkuuteen. Ohjelman käyttösovelluksista esitetään kaksi esimerkkiä. Ensimmäisessä esimerkissä HVACIM+-ohjelmistoa käytettiin ilmastoinnin lämmityspatteripiirin dynaamisen toiminnan tutkimiseen. Toisessa esimerkissä esitetään ohjelmiston käyttö tutkittaessa huonetilan lämmitys ja jäähdytystehon tarvetta muuttuvissa kuormitusoloissa.

KW - heating

KW - heating equipment

KW - air conditioning

KW - ventilation

KW - simulation

KW - temperature

KW - energy

KW - error analysis

KW - mathematical models

M3 - Report

SN - 951-38-3661-4

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Lämmitys- ja ilmastointiprosessien dynaaminen simulointi HVACSIM+-ohjelmalla

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Marjamäki P, Heimonen I, Katajisto K. Lämmitys- ja ilmastointiprosessien dynaaminen simulointi HVACSIM+-ohjelmalla. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1990. 116 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1091).