Lämmitysmuodon valintaperusteet: Osa 3. Yhteenveto

Seppo Kärkkäinen

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Tutkimuksessa vertailtiin eri lämmitysmuotojen edullisuutta pientaloalueilla ja yksittäisissä pientaloissa. Sekä uusia että vanhoja taloja vertailtiin. Vertailtavat vaihtoehdot pientaloalueilla olivat erilaiset sähkö- ja kaukolämmitystavat sekä vanhoista taloista myös öljylämmityksen saneeraus. Uusista yksittäisistä omakotitaloista verrattiin yhtätoista lämmitysvaihtoehtoa. Lisäksi tarkasteltiin yksittäisiä rivitaloja sekä öljy- ja puulämmitteisiä saneerattavia omakotitaloja. Omakotitaloalueilla on suora sähkölämmitys edullisin vaihtoehto. Rivitaloalueilla on myös matalalämpötilainen kaukolämmitys kilpailukykyinen. Vanhoilla omakotitaloalueilla on öljylämmityksen saneeraus edullisin vaihtoehto, mikäli öljysäiliö on hyväkuntoinen. Jos myös öljysäiliö on vaihdettava, osittain varaava sähkölämmitys tulee sille vaihtoehdoksi. Yksittäisissä uusissa omakotitaloissa on suora sähkölämmitys yleensä taloudellisin lämmitystapa. Osittain varaava sähkölämmitys ja lämpöpumput ovat vuosikustannuksiltaan melko lähellä toisiaan. Puun käyttö ei yleensä ole taloudellista, jos puu joudutaan hankkimaan markkinahintaan.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages54
ISBN (Print)951-38-1552-8
Publication statusPublished - 1982
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports
Number99
ISSN0358-5077

Fingerprint

heating systems

Cite this

Kärkkäinen, S. (1982). Lämmitysmuodon valintaperusteet: Osa 3. Yhteenveto. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, No. 99
Kärkkäinen, Seppo. / Lämmitysmuodon valintaperusteet : Osa 3. Yhteenveto. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1982. 54 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 99).
@book{ca20103308ba4ef281a86ca8fc9f41eb,
title = "L{\"a}mmitysmuodon valintaperusteet: Osa 3. Yhteenveto",
abstract = "Tutkimuksessa vertailtiin eri l{\"a}mmitysmuotojen edullisuutta pientaloalueilla ja yksitt{\"a}isiss{\"a} pientaloissa. Sek{\"a} uusia ett{\"a} vanhoja taloja vertailtiin. Vertailtavat vaihtoehdot pientaloalueilla olivat erilaiset s{\"a}hk{\"o}- ja kaukol{\"a}mmitystavat sek{\"a} vanhoista taloista my{\"o}s {\"o}ljyl{\"a}mmityksen saneeraus. Uusista yksitt{\"a}isist{\"a} omakotitaloista verrattiin yht{\"a}toista l{\"a}mmitysvaihtoehtoa. Lis{\"a}ksi tarkasteltiin yksitt{\"a}isi{\"a} rivitaloja sek{\"a} {\"o}ljy- ja puul{\"a}mmitteisi{\"a} saneerattavia omakotitaloja. Omakotitaloalueilla on suora s{\"a}hk{\"o}l{\"a}mmitys edullisin vaihtoehto. Rivitaloalueilla on my{\"o}s matalal{\"a}mp{\"o}tilainen kaukol{\"a}mmitys kilpailukykyinen. Vanhoilla omakotitaloalueilla on {\"o}ljyl{\"a}mmityksen saneeraus edullisin vaihtoehto, mik{\"a}li {\"o}ljys{\"a}ili{\"o} on hyv{\"a}kuntoinen. Jos my{\"o}s {\"o}ljys{\"a}ili{\"o} on vaihdettava, osittain varaava s{\"a}hk{\"o}l{\"a}mmitys tulee sille vaihtoehdoksi. Yksitt{\"a}isiss{\"a} uusissa omakotitaloissa on suora s{\"a}hk{\"o}l{\"a}mmitys yleens{\"a} taloudellisin l{\"a}mmitystapa. Osittain varaava s{\"a}hk{\"o}l{\"a}mmitys ja l{\"a}mp{\"o}pumput ovat vuosikustannuksiltaan melko l{\"a}hell{\"a} toisiaan. Puun k{\"a}ytt{\"o} ei yleens{\"a} ole taloudellista, jos puu joudutaan hankkimaan markkinahintaan.",
author = "Seppo K{\"a}rkk{\"a}inen",
year = "1982",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-1552-8",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "99",
address = "Finland",

}

Kärkkäinen, S 1982, Lämmitysmuodon valintaperusteet: Osa 3. Yhteenveto. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, no. 99, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Lämmitysmuodon valintaperusteet : Osa 3. Yhteenveto. / Kärkkäinen, Seppo.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1982. 54 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 99).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Lämmitysmuodon valintaperusteet

T2 - Osa 3. Yhteenveto

AU - Kärkkäinen, Seppo

PY - 1982

Y1 - 1982

N2 - Tutkimuksessa vertailtiin eri lämmitysmuotojen edullisuutta pientaloalueilla ja yksittäisissä pientaloissa. Sekä uusia että vanhoja taloja vertailtiin. Vertailtavat vaihtoehdot pientaloalueilla olivat erilaiset sähkö- ja kaukolämmitystavat sekä vanhoista taloista myös öljylämmityksen saneeraus. Uusista yksittäisistä omakotitaloista verrattiin yhtätoista lämmitysvaihtoehtoa. Lisäksi tarkasteltiin yksittäisiä rivitaloja sekä öljy- ja puulämmitteisiä saneerattavia omakotitaloja. Omakotitaloalueilla on suora sähkölämmitys edullisin vaihtoehto. Rivitaloalueilla on myös matalalämpötilainen kaukolämmitys kilpailukykyinen. Vanhoilla omakotitaloalueilla on öljylämmityksen saneeraus edullisin vaihtoehto, mikäli öljysäiliö on hyväkuntoinen. Jos myös öljysäiliö on vaihdettava, osittain varaava sähkölämmitys tulee sille vaihtoehdoksi. Yksittäisissä uusissa omakotitaloissa on suora sähkölämmitys yleensä taloudellisin lämmitystapa. Osittain varaava sähkölämmitys ja lämpöpumput ovat vuosikustannuksiltaan melko lähellä toisiaan. Puun käyttö ei yleensä ole taloudellista, jos puu joudutaan hankkimaan markkinahintaan.

AB - Tutkimuksessa vertailtiin eri lämmitysmuotojen edullisuutta pientaloalueilla ja yksittäisissä pientaloissa. Sekä uusia että vanhoja taloja vertailtiin. Vertailtavat vaihtoehdot pientaloalueilla olivat erilaiset sähkö- ja kaukolämmitystavat sekä vanhoista taloista myös öljylämmityksen saneeraus. Uusista yksittäisistä omakotitaloista verrattiin yhtätoista lämmitysvaihtoehtoa. Lisäksi tarkasteltiin yksittäisiä rivitaloja sekä öljy- ja puulämmitteisiä saneerattavia omakotitaloja. Omakotitaloalueilla on suora sähkölämmitys edullisin vaihtoehto. Rivitaloalueilla on myös matalalämpötilainen kaukolämmitys kilpailukykyinen. Vanhoilla omakotitaloalueilla on öljylämmityksen saneeraus edullisin vaihtoehto, mikäli öljysäiliö on hyväkuntoinen. Jos myös öljysäiliö on vaihdettava, osittain varaava sähkölämmitys tulee sille vaihtoehdoksi. Yksittäisissä uusissa omakotitaloissa on suora sähkölämmitys yleensä taloudellisin lämmitystapa. Osittain varaava sähkölämmitys ja lämpöpumput ovat vuosikustannuksiltaan melko lähellä toisiaan. Puun käyttö ei yleensä ole taloudellista, jos puu joudutaan hankkimaan markkinahintaan.

M3 - Report

SN - 951-38-1552-8

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports

BT - Lämmitysmuodon valintaperusteet

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Kärkkäinen S. Lämmitysmuodon valintaperusteet: Osa 3. Yhteenveto. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1982. 54 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 99).