Lämpö- ja voimalaitosten uudet materiaalit

Seppo Viinikainen, Risto Impola, Kari Nissinen, Heikki Malinen

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Lämpö- ja voimalaitosten laitteisto perustuu teräksen käyttöön rakenneaineena. Terästä korvaavina tarkasteltiin ns. uusia materiaaleja: muoveja, keraameja ja erilaisia pinnoitteita. Näillä voidaan tietyin edellytyksin ratkaista laitosten materiaaliongelmia, lisätä käyttöturvallisuutta ja alentaa kokonaiskustannuksia. Paineenalaiset lämpöpinnat ja korkeapaineputkistot on jätetty tarkastelun ulkopuolelle. Turvevoimalaitoksilla on esiintynyt runsaasti ongelmia nimenomaan polttoaineen käsittelylaitteissa. Korvaavat materiaalit voisivat tulla kyseeseen esim. purkaimissa, kuljettimissa, suppiloissa, siiloissa, vastaanottotaskuissa sekä turpeen kuivaus- ja polttolaitteissa. Voimalaitoksen muutkin oheislaitteet ovat alttiina kemialliselle rasitukselle (savukaasukanavan kylmät kohdat, veden käsittely) ja kulutukselle (liete- ja tuhkaputkistot). Jatkossa rikinpoistolaitteiden yleistyminen tullee lisäämään uusien materiaalien käyttöä savukanavassa puhdistuslaitteiden jälkeen. Korvaavina materiaaleina sopisivat käyttötarkoituksen mukaan keraamit ja muovit joko kappaleina tai pinnoitteina. Soveltuvuus on tutkittava tapauskohtaisesti. Suprajohtavuuden energiatekniset sovellukset eivät tule vaikuttamaan tällä vuosituhannella energiantuotantoprosesseihin.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages78
ISBN (Print)951-38-3390-9
Publication statusPublished - 1989
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number964
ISSN0358-5085

Fingerprint

power plants
heat

Keywords

  • power plants
  • thermal power plants
  • plastics
  • ceramics
  • coatings

Cite this

Viinikainen, S., Impola, R., Nissinen, K., & Malinen, H. (1989). Lämpö- ja voimalaitosten uudet materiaalit. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 964
Viinikainen, Seppo ; Impola, Risto ; Nissinen, Kari ; Malinen, Heikki. / Lämpö- ja voimalaitosten uudet materiaalit. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1989. 78 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 964).
@book{153ed6caad92439bbf6b9654a40f4313,
title = "L{\"a}mp{\"o}- ja voimalaitosten uudet materiaalit",
abstract = "L{\"a}mp{\"o}- ja voimalaitosten laitteisto perustuu ter{\"a}ksen k{\"a}ytt{\"o}{\"o}n rakenneaineena. Ter{\"a}st{\"a} korvaavina tarkasteltiin ns. uusia materiaaleja: muoveja, keraameja ja erilaisia pinnoitteita. N{\"a}ill{\"a} voidaan tietyin edellytyksin ratkaista laitosten materiaaliongelmia, lis{\"a}t{\"a} k{\"a}ytt{\"o}turvallisuutta ja alentaa kokonaiskustannuksia. Paineenalaiset l{\"a}mp{\"o}pinnat ja korkeapaineputkistot on j{\"a}tetty tarkastelun ulkopuolelle. Turvevoimalaitoksilla on esiintynyt runsaasti ongelmia nimenomaan polttoaineen k{\"a}sittelylaitteissa. Korvaavat materiaalit voisivat tulla kyseeseen esim. purkaimissa, kuljettimissa, suppiloissa, siiloissa, vastaanottotaskuissa sek{\"a} turpeen kuivaus- ja polttolaitteissa. Voimalaitoksen muutkin oheislaitteet ovat alttiina kemialliselle rasitukselle (savukaasukanavan kylm{\"a}t kohdat, veden k{\"a}sittely) ja kulutukselle (liete- ja tuhkaputkistot). Jatkossa rikinpoistolaitteiden yleistyminen tullee lis{\"a}{\"a}m{\"a}{\"a}n uusien materiaalien k{\"a}ytt{\"o}{\"a} savukanavassa puhdistuslaitteiden j{\"a}lkeen. Korvaavina materiaaleina sopisivat k{\"a}ytt{\"o}tarkoituksen mukaan keraamit ja muovit joko kappaleina tai pinnoitteina. Soveltuvuus on tutkittava tapauskohtaisesti. Suprajohtavuuden energiatekniset sovellukset eiv{\"a}t tule vaikuttamaan t{\"a}ll{\"a} vuosituhannella energiantuotantoprosesseihin.",
keywords = "power plants, thermal power plants, plastics, ceramics, coatings",
author = "Seppo Viinikainen and Risto Impola and Kari Nissinen and Heikki Malinen",
year = "1989",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-3390-9",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "964",
address = "Finland",

}

Viinikainen, S, Impola, R, Nissinen, K & Malinen, H 1989, Lämpö- ja voimalaitosten uudet materiaalit. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 964, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Lämpö- ja voimalaitosten uudet materiaalit. / Viinikainen, Seppo; Impola, Risto; Nissinen, Kari; Malinen, Heikki.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1989. 78 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 964).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Lämpö- ja voimalaitosten uudet materiaalit

AU - Viinikainen, Seppo

AU - Impola, Risto

AU - Nissinen, Kari

AU - Malinen, Heikki

PY - 1989

Y1 - 1989

N2 - Lämpö- ja voimalaitosten laitteisto perustuu teräksen käyttöön rakenneaineena. Terästä korvaavina tarkasteltiin ns. uusia materiaaleja: muoveja, keraameja ja erilaisia pinnoitteita. Näillä voidaan tietyin edellytyksin ratkaista laitosten materiaaliongelmia, lisätä käyttöturvallisuutta ja alentaa kokonaiskustannuksia. Paineenalaiset lämpöpinnat ja korkeapaineputkistot on jätetty tarkastelun ulkopuolelle. Turvevoimalaitoksilla on esiintynyt runsaasti ongelmia nimenomaan polttoaineen käsittelylaitteissa. Korvaavat materiaalit voisivat tulla kyseeseen esim. purkaimissa, kuljettimissa, suppiloissa, siiloissa, vastaanottotaskuissa sekä turpeen kuivaus- ja polttolaitteissa. Voimalaitoksen muutkin oheislaitteet ovat alttiina kemialliselle rasitukselle (savukaasukanavan kylmät kohdat, veden käsittely) ja kulutukselle (liete- ja tuhkaputkistot). Jatkossa rikinpoistolaitteiden yleistyminen tullee lisäämään uusien materiaalien käyttöä savukanavassa puhdistuslaitteiden jälkeen. Korvaavina materiaaleina sopisivat käyttötarkoituksen mukaan keraamit ja muovit joko kappaleina tai pinnoitteina. Soveltuvuus on tutkittava tapauskohtaisesti. Suprajohtavuuden energiatekniset sovellukset eivät tule vaikuttamaan tällä vuosituhannella energiantuotantoprosesseihin.

AB - Lämpö- ja voimalaitosten laitteisto perustuu teräksen käyttöön rakenneaineena. Terästä korvaavina tarkasteltiin ns. uusia materiaaleja: muoveja, keraameja ja erilaisia pinnoitteita. Näillä voidaan tietyin edellytyksin ratkaista laitosten materiaaliongelmia, lisätä käyttöturvallisuutta ja alentaa kokonaiskustannuksia. Paineenalaiset lämpöpinnat ja korkeapaineputkistot on jätetty tarkastelun ulkopuolelle. Turvevoimalaitoksilla on esiintynyt runsaasti ongelmia nimenomaan polttoaineen käsittelylaitteissa. Korvaavat materiaalit voisivat tulla kyseeseen esim. purkaimissa, kuljettimissa, suppiloissa, siiloissa, vastaanottotaskuissa sekä turpeen kuivaus- ja polttolaitteissa. Voimalaitoksen muutkin oheislaitteet ovat alttiina kemialliselle rasitukselle (savukaasukanavan kylmät kohdat, veden käsittely) ja kulutukselle (liete- ja tuhkaputkistot). Jatkossa rikinpoistolaitteiden yleistyminen tullee lisäämään uusien materiaalien käyttöä savukanavassa puhdistuslaitteiden jälkeen. Korvaavina materiaaleina sopisivat käyttötarkoituksen mukaan keraamit ja muovit joko kappaleina tai pinnoitteina. Soveltuvuus on tutkittava tapauskohtaisesti. Suprajohtavuuden energiatekniset sovellukset eivät tule vaikuttamaan tällä vuosituhannella energiantuotantoprosesseihin.

KW - power plants

KW - thermal power plants

KW - plastics

KW - ceramics

KW - coatings

M3 - Report

SN - 951-38-3390-9

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Lämpö- ja voimalaitosten uudet materiaalit

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Viinikainen S, Impola R, Nissinen K, Malinen H. Lämpö- ja voimalaitosten uudet materiaalit. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1989. 78 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 964).