Lämpövoimaloiden päästöt fossiilisia polttoaineita käytettäessä

Pohjola Veijo

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Fossiilisia polttoaineita polttavista lämpövoimaloista, joilla tarkoitetaan tässä sähköä ja/tai lämpöä tuottavia voimalaitoksia tai lämpökeskuksia, joutuu ilmakehään sekä kaasumaisia että kiinteitä päästöjä. Päästöjen pääosan muodostavat typpi, hiilidioksidi, vesihöyry ja happi. Päästöjen epäpuhtaudet muodostuvat lähinnä rikin ja typen oksideista, kiinteistä hiukkasista, hiilimonoksidista, hiilivedyistä ja happea sisältävistä orgaanisista yhdisteistä. Ympäristölle haitallisimpia epäpuhtauksia ovat rikin ja typen oksidit ja kiinteät hiukkaset. Myös hiilivetypäästöillä saattaa olla haitallisia vaikutuksia ympäristöön. Päestöjen rikkidioksidipitoisuudet riippuvat polttoaineen rikkipitoisuudesta. Rikkidioksidi muuttuu lämpövoimalan piipusta purkautuvassa savuvanassa osittain rikkihapoksi ja kiinteiksi sulfaattihiukkasiksi. Typen oksidien päästöt riippuvat merkittävästi palamislämpötilasta ja polttoaine-ilma-seoksen suhteesta. Kiinteiden hiukkasten määrä ja laatu on riippuvainen polttoaineen laadusta ja voimalaitoksen polttotekniikasta sekä savukaasujen kiintoaine-erottimen erotustehokkuudesta. Lentotuhkahiukkaset sisältävät pieniä määriä raskasmetalleja ja pölyorgaanisia yhdisteitä. Lentotuhkahiukkaset ovat halkaisijaltaan tavallisesti muutaman mikrometrin suuruusluokkaa. Orgaanisia yhdisteitä joutuu ilmakehään paitsi lentotuhkahiukkasiin sitoutuneina myös kaasuina. Tällaisia ovat mm. useat pölyaromaattiset hiilivedyt. Näiden määrä on riippuvainen polttoaineesta sekä poltto tavasta ja -lämpötilasta siten, että mitä täydellisempiä palaminen on, sitä vähäisemmiksi jäävät hiilivetypäästöt.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages37
ISBN (Print)951-38-1348-7
Publication statusPublished - 1981
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number47
ISSN0358-5085

Keywords

  • fossil fuels
  • electric power plants
  • flue gases

Cite this

Veijo, P. (1981). Lämpövoimaloiden päästöt fossiilisia polttoaineita käytettäessä. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 47
Veijo, Pohjola. / Lämpövoimaloiden päästöt fossiilisia polttoaineita käytettäessä. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1981. 37 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 47).
@book{d8ea8320e4d74aeb97b3c48da27ea141,
title = "L{\"a}mp{\"o}voimaloiden p{\"a}{\"a}st{\"o}t fossiilisia polttoaineita k{\"a}ytett{\"a}ess{\"a}",
abstract = "Fossiilisia polttoaineita polttavista l{\"a}mp{\"o}voimaloista, joilla tarkoitetaan t{\"a}ss{\"a} s{\"a}hk{\"o}{\"a} ja/tai l{\"a}mp{\"o}{\"a} tuottavia voimalaitoksia tai l{\"a}mp{\"o}keskuksia, joutuu ilmakeh{\"a}{\"a}n sek{\"a} kaasumaisia ett{\"a} kiinteit{\"a} p{\"a}{\"a}st{\"o}j{\"a}. P{\"a}{\"a}st{\"o}jen p{\"a}{\"a}osan muodostavat typpi, hiilidioksidi, vesih{\"o}yry ja happi. P{\"a}{\"a}st{\"o}jen ep{\"a}puhtaudet muodostuvat l{\"a}hinn{\"a} rikin ja typen oksideista, kiinteist{\"a} hiukkasista, hiilimonoksidista, hiilivedyist{\"a} ja happea sis{\"a}lt{\"a}vist{\"a} orgaanisista yhdisteist{\"a}. Ymp{\"a}rist{\"o}lle haitallisimpia ep{\"a}puhtauksia ovat rikin ja typen oksidit ja kiinte{\"a}t hiukkaset. My{\"o}s hiilivetyp{\"a}{\"a}st{\"o}ill{\"a} saattaa olla haitallisia vaikutuksia ymp{\"a}rist{\"o}{\"o}n. P{\"a}est{\"o}jen rikkidioksidipitoisuudet riippuvat polttoaineen rikkipitoisuudesta. Rikkidioksidi muuttuu l{\"a}mp{\"o}voimalan piipusta purkautuvassa savuvanassa osittain rikkihapoksi ja kiinteiksi sulfaattihiukkasiksi. Typen oksidien p{\"a}{\"a}st{\"o}t riippuvat merkitt{\"a}v{\"a}sti palamisl{\"a}mp{\"o}tilasta ja polttoaine-ilma-seoksen suhteesta. Kiinteiden hiukkasten m{\"a}{\"a}r{\"a} ja laatu on riippuvainen polttoaineen laadusta ja voimalaitoksen polttotekniikasta sek{\"a} savukaasujen kiintoaine-erottimen erotustehokkuudesta. Lentotuhkahiukkaset sis{\"a}lt{\"a}v{\"a}t pieni{\"a} m{\"a}{\"a}ri{\"a} raskasmetalleja ja p{\"o}lyorgaanisia yhdisteit{\"a}. Lentotuhkahiukkaset ovat halkaisijaltaan tavallisesti muutaman mikrometrin suuruusluokkaa. Orgaanisia yhdisteit{\"a} joutuu ilmakeh{\"a}{\"a}n paitsi lentotuhkahiukkasiin sitoutuneina my{\"o}s kaasuina. T{\"a}llaisia ovat mm. useat p{\"o}lyaromaattiset hiilivedyt. N{\"a}iden m{\"a}{\"a}r{\"a} on riippuvainen polttoaineesta sek{\"a} poltto tavasta ja -l{\"a}mp{\"o}tilasta siten, ett{\"a} mit{\"a} t{\"a}ydellisempi{\"a} palaminen on, sit{\"a} v{\"a}h{\"a}isemmiksi j{\"a}{\"a}v{\"a}t hiilivetyp{\"a}{\"a}st{\"o}t.",
keywords = "fossil fuels, electric power plants, flue gases",
author = "Pohjola Veijo",
year = "1981",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-1348-7",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "47",
address = "Finland",

}

Veijo, P 1981, Lämpövoimaloiden päästöt fossiilisia polttoaineita käytettäessä. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 47, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Lämpövoimaloiden päästöt fossiilisia polttoaineita käytettäessä. / Veijo, Pohjola.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1981. 37 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 47).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Lämpövoimaloiden päästöt fossiilisia polttoaineita käytettäessä

AU - Veijo, Pohjola

PY - 1981

Y1 - 1981

N2 - Fossiilisia polttoaineita polttavista lämpövoimaloista, joilla tarkoitetaan tässä sähköä ja/tai lämpöä tuottavia voimalaitoksia tai lämpökeskuksia, joutuu ilmakehään sekä kaasumaisia että kiinteitä päästöjä. Päästöjen pääosan muodostavat typpi, hiilidioksidi, vesihöyry ja happi. Päästöjen epäpuhtaudet muodostuvat lähinnä rikin ja typen oksideista, kiinteistä hiukkasista, hiilimonoksidista, hiilivedyistä ja happea sisältävistä orgaanisista yhdisteistä. Ympäristölle haitallisimpia epäpuhtauksia ovat rikin ja typen oksidit ja kiinteät hiukkaset. Myös hiilivetypäästöillä saattaa olla haitallisia vaikutuksia ympäristöön. Päestöjen rikkidioksidipitoisuudet riippuvat polttoaineen rikkipitoisuudesta. Rikkidioksidi muuttuu lämpövoimalan piipusta purkautuvassa savuvanassa osittain rikkihapoksi ja kiinteiksi sulfaattihiukkasiksi. Typen oksidien päästöt riippuvat merkittävästi palamislämpötilasta ja polttoaine-ilma-seoksen suhteesta. Kiinteiden hiukkasten määrä ja laatu on riippuvainen polttoaineen laadusta ja voimalaitoksen polttotekniikasta sekä savukaasujen kiintoaine-erottimen erotustehokkuudesta. Lentotuhkahiukkaset sisältävät pieniä määriä raskasmetalleja ja pölyorgaanisia yhdisteitä. Lentotuhkahiukkaset ovat halkaisijaltaan tavallisesti muutaman mikrometrin suuruusluokkaa. Orgaanisia yhdisteitä joutuu ilmakehään paitsi lentotuhkahiukkasiin sitoutuneina myös kaasuina. Tällaisia ovat mm. useat pölyaromaattiset hiilivedyt. Näiden määrä on riippuvainen polttoaineesta sekä poltto tavasta ja -lämpötilasta siten, että mitä täydellisempiä palaminen on, sitä vähäisemmiksi jäävät hiilivetypäästöt.

AB - Fossiilisia polttoaineita polttavista lämpövoimaloista, joilla tarkoitetaan tässä sähköä ja/tai lämpöä tuottavia voimalaitoksia tai lämpökeskuksia, joutuu ilmakehään sekä kaasumaisia että kiinteitä päästöjä. Päästöjen pääosan muodostavat typpi, hiilidioksidi, vesihöyry ja happi. Päästöjen epäpuhtaudet muodostuvat lähinnä rikin ja typen oksideista, kiinteistä hiukkasista, hiilimonoksidista, hiilivedyistä ja happea sisältävistä orgaanisista yhdisteistä. Ympäristölle haitallisimpia epäpuhtauksia ovat rikin ja typen oksidit ja kiinteät hiukkaset. Myös hiilivetypäästöillä saattaa olla haitallisia vaikutuksia ympäristöön. Päestöjen rikkidioksidipitoisuudet riippuvat polttoaineen rikkipitoisuudesta. Rikkidioksidi muuttuu lämpövoimalan piipusta purkautuvassa savuvanassa osittain rikkihapoksi ja kiinteiksi sulfaattihiukkasiksi. Typen oksidien päästöt riippuvat merkittävästi palamislämpötilasta ja polttoaine-ilma-seoksen suhteesta. Kiinteiden hiukkasten määrä ja laatu on riippuvainen polttoaineen laadusta ja voimalaitoksen polttotekniikasta sekä savukaasujen kiintoaine-erottimen erotustehokkuudesta. Lentotuhkahiukkaset sisältävät pieniä määriä raskasmetalleja ja pölyorgaanisia yhdisteitä. Lentotuhkahiukkaset ovat halkaisijaltaan tavallisesti muutaman mikrometrin suuruusluokkaa. Orgaanisia yhdisteitä joutuu ilmakehään paitsi lentotuhkahiukkasiin sitoutuneina myös kaasuina. Tällaisia ovat mm. useat pölyaromaattiset hiilivedyt. Näiden määrä on riippuvainen polttoaineesta sekä poltto tavasta ja -lämpötilasta siten, että mitä täydellisempiä palaminen on, sitä vähäisemmiksi jäävät hiilivetypäästöt.

KW - fossil fuels

KW - electric power plants

KW - flue gases

M3 - Report

SN - 951-38-1348-7

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Lämpövoimaloiden päästöt fossiilisia polttoaineita käytettäessä

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Veijo P. Lämpövoimaloiden päästöt fossiilisia polttoaineita käytettäessä. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1981. 37 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 47).