Löystymätön ruuvi: merkittäviä kotimaisia metsä- ja metalliteollisuuden innovaatioita 60 vuoden ajalta

Juha Oksanen, Nina Rilla, Pekka Pesonen, Eija Ahola

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Julkaisun taustalla on innovaatiotutkimuksen parissa työskentelevien Tekesin asiantuntijoiden ja VTT:n tutkijoiden väliset keskustelut innovaatiotoiminnan tuloksista ja merkityksestä. Näissä keskusteluissa heräsi ajatus selvittää kauaskantoisten innovaatioiden merkitystä alansa myöhemmälle kehitykselle. Samalla ajateltiin tehtävän näkyväksi, miten innovaatioiden syntyä voidaan pitkäjänteisesti edistää ja miten osaamiset käännetään uusiksi teollisiksi tuotteiksi ja prosesseiksi. Alansa kehityksen kannalta merkittävien innovaatioiden tarkastelun näkökulmaksi valikoitui luontevasti historiallinen ote sillä innovaatioissa on jo määritelmällisesti aina ripaus jotakin uutta ja vanhaa; pienet eivätkä isot uudistukset synny tyhjiössä vaan luovasti yhdistelemällä olemassa olevaa osaamista ja uusia ajatuksia tietyssä paikassa tiettynä aikana. Innovaatiot kiinnittyvät näin historiallisiin juuriinsa, samalla kun ne tarjoavat kiinnekohtia ja rakennusaineita tulevaisuuden uudisteille sekä toimialojen ja markkinasegmenttien evoluutiolle. Tarkemman analyysin kohteena on kaksi Suomen talouselämän kannalta historiallisesti tärkeää teollisuudenalaa, metsä ja metalli, ja niiden kehitys uusien markkinoille tuotujen innovaatioiden avaamasta näkökulmasta vuodesta 1945 vuoteen 2005 rajautuvana ajanjaksona. Menetelmällisesti innovaatioiden merkittävyyden tunnistamisessa on nojauduttu po. teollisuudenalojen asiantuntijoiden arvioihin.
Original languageFinnish
Place of PublicationHelsinki
PublisherTEKES
Number of pages48
ISBN (Print)978-952-457-499-0
Publication statusPublished - 2010
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesTekesin katsaus
Number269/2010
ISSN1797-7339

Keywords

  • significance
  • innovation
  • renewal
  • industry

Cite this

Oksanen, Juha ; Rilla, Nina ; Pesonen, Pekka ; Ahola, Eija. / Löystymätön ruuvi : merkittäviä kotimaisia metsä- ja metalliteollisuuden innovaatioita 60 vuoden ajalta. Helsinki : TEKES, 2010. 48 p. (Tekesin katsaus; No. 269/2010).
@book{93141e8bb05a42968a0c82d625c49863,
title = "L{\"o}ystym{\"a}t{\"o}n ruuvi: merkitt{\"a}vi{\"a} kotimaisia mets{\"a}- ja metalliteollisuuden innovaatioita 60 vuoden ajalta",
abstract = "Julkaisun taustalla on innovaatiotutkimuksen parissa ty{\"o}skentelevien Tekesin asiantuntijoiden ja VTT:n tutkijoiden v{\"a}liset keskustelut innovaatiotoiminnan tuloksista ja merkityksest{\"a}. N{\"a}iss{\"a} keskusteluissa her{\"a}si ajatus selvitt{\"a}{\"a} kauaskantoisten innovaatioiden merkityst{\"a} alansa my{\"o}hemm{\"a}lle kehitykselle. Samalla ajateltiin teht{\"a}v{\"a}n n{\"a}kyv{\"a}ksi, miten innovaatioiden synty{\"a} voidaan pitk{\"a}j{\"a}nteisesti edist{\"a}{\"a} ja miten osaamiset k{\"a}{\"a}nnet{\"a}{\"a}n uusiksi teollisiksi tuotteiksi ja prosesseiksi. Alansa kehityksen kannalta merkitt{\"a}vien innovaatioiden tarkastelun n{\"a}k{\"o}kulmaksi valikoitui luontevasti historiallinen ote sill{\"a} innovaatioissa on jo m{\"a}{\"a}ritelm{\"a}llisesti aina ripaus jotakin uutta ja vanhaa; pienet eiv{\"a}tk{\"a} isot uudistukset synny tyhji{\"o}ss{\"a} vaan luovasti yhdistelem{\"a}ll{\"a} olemassa olevaa osaamista ja uusia ajatuksia tietyss{\"a} paikassa tiettyn{\"a} aikana. Innovaatiot kiinnittyv{\"a}t n{\"a}in historiallisiin juuriinsa, samalla kun ne tarjoavat kiinnekohtia ja rakennusaineita tulevaisuuden uudisteille sek{\"a} toimialojen ja markkinasegmenttien evoluutiolle. Tarkemman analyysin kohteena on kaksi Suomen talousel{\"a}m{\"a}n kannalta historiallisesti t{\"a}rke{\"a}{\"a} teollisuudenalaa, mets{\"a} ja metalli, ja niiden kehitys uusien markkinoille tuotujen innovaatioiden avaamasta n{\"a}k{\"o}kulmasta vuodesta 1945 vuoteen 2005 rajautuvana ajanjaksona. Menetelm{\"a}llisesti innovaatioiden merkitt{\"a}vyyden tunnistamisessa on nojauduttu po. teollisuudenalojen asiantuntijoiden arvioihin.",
keywords = "significance, innovation, renewal, industry",
author = "Juha Oksanen and Nina Rilla and Pekka Pesonen and Eija Ahola",
note = "Project code: 25926",
year = "2010",
language = "Finnish",
isbn = "978-952-457-499-0",
series = "Tekesin katsaus",
publisher = "TEKES",
number = "269/2010",
address = "Finland",

}

Löystymätön ruuvi : merkittäviä kotimaisia metsä- ja metalliteollisuuden innovaatioita 60 vuoden ajalta. / Oksanen, Juha; Rilla, Nina; Pesonen, Pekka; Ahola, Eija.

Helsinki : TEKES, 2010. 48 p. (Tekesin katsaus; No. 269/2010).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Löystymätön ruuvi

T2 - merkittäviä kotimaisia metsä- ja metalliteollisuuden innovaatioita 60 vuoden ajalta

AU - Oksanen, Juha

AU - Rilla, Nina

AU - Pesonen, Pekka

AU - Ahola, Eija

N1 - Project code: 25926

PY - 2010

Y1 - 2010

N2 - Julkaisun taustalla on innovaatiotutkimuksen parissa työskentelevien Tekesin asiantuntijoiden ja VTT:n tutkijoiden väliset keskustelut innovaatiotoiminnan tuloksista ja merkityksestä. Näissä keskusteluissa heräsi ajatus selvittää kauaskantoisten innovaatioiden merkitystä alansa myöhemmälle kehitykselle. Samalla ajateltiin tehtävän näkyväksi, miten innovaatioiden syntyä voidaan pitkäjänteisesti edistää ja miten osaamiset käännetään uusiksi teollisiksi tuotteiksi ja prosesseiksi. Alansa kehityksen kannalta merkittävien innovaatioiden tarkastelun näkökulmaksi valikoitui luontevasti historiallinen ote sillä innovaatioissa on jo määritelmällisesti aina ripaus jotakin uutta ja vanhaa; pienet eivätkä isot uudistukset synny tyhjiössä vaan luovasti yhdistelemällä olemassa olevaa osaamista ja uusia ajatuksia tietyssä paikassa tiettynä aikana. Innovaatiot kiinnittyvät näin historiallisiin juuriinsa, samalla kun ne tarjoavat kiinnekohtia ja rakennusaineita tulevaisuuden uudisteille sekä toimialojen ja markkinasegmenttien evoluutiolle. Tarkemman analyysin kohteena on kaksi Suomen talouselämän kannalta historiallisesti tärkeää teollisuudenalaa, metsä ja metalli, ja niiden kehitys uusien markkinoille tuotujen innovaatioiden avaamasta näkökulmasta vuodesta 1945 vuoteen 2005 rajautuvana ajanjaksona. Menetelmällisesti innovaatioiden merkittävyyden tunnistamisessa on nojauduttu po. teollisuudenalojen asiantuntijoiden arvioihin.

AB - Julkaisun taustalla on innovaatiotutkimuksen parissa työskentelevien Tekesin asiantuntijoiden ja VTT:n tutkijoiden väliset keskustelut innovaatiotoiminnan tuloksista ja merkityksestä. Näissä keskusteluissa heräsi ajatus selvittää kauaskantoisten innovaatioiden merkitystä alansa myöhemmälle kehitykselle. Samalla ajateltiin tehtävän näkyväksi, miten innovaatioiden syntyä voidaan pitkäjänteisesti edistää ja miten osaamiset käännetään uusiksi teollisiksi tuotteiksi ja prosesseiksi. Alansa kehityksen kannalta merkittävien innovaatioiden tarkastelun näkökulmaksi valikoitui luontevasti historiallinen ote sillä innovaatioissa on jo määritelmällisesti aina ripaus jotakin uutta ja vanhaa; pienet eivätkä isot uudistukset synny tyhjiössä vaan luovasti yhdistelemällä olemassa olevaa osaamista ja uusia ajatuksia tietyssä paikassa tiettynä aikana. Innovaatiot kiinnittyvät näin historiallisiin juuriinsa, samalla kun ne tarjoavat kiinnekohtia ja rakennusaineita tulevaisuuden uudisteille sekä toimialojen ja markkinasegmenttien evoluutiolle. Tarkemman analyysin kohteena on kaksi Suomen talouselämän kannalta historiallisesti tärkeää teollisuudenalaa, metsä ja metalli, ja niiden kehitys uusien markkinoille tuotujen innovaatioiden avaamasta näkökulmasta vuodesta 1945 vuoteen 2005 rajautuvana ajanjaksona. Menetelmällisesti innovaatioiden merkittävyyden tunnistamisessa on nojauduttu po. teollisuudenalojen asiantuntijoiden arvioihin.

KW - significance

KW - innovation

KW - renewal

KW - industry

M3 - Report

SN - 978-952-457-499-0

T3 - Tekesin katsaus

BT - Löystymätön ruuvi

PB - TEKES

CY - Helsinki

ER -

Oksanen J, Rilla N, Pesonen P, Ahola E. Löystymätön ruuvi: merkittäviä kotimaisia metsä- ja metalliteollisuuden innovaatioita 60 vuoden ajalta. Helsinki: TEKES, 2010. 48 p. (Tekesin katsaus; No. 269/2010).