Löystymätön ruuvi: merkittäviä kotimaisia metsä- ja metalliteollisuuden innovaatioita 60 vuoden ajalta

Juha Oksanen, Nina Rilla, Pekka Pesonen, Eija Ahola

  Research output: Book/ReportReport

  Abstract

  Julkaisun taustalla on innovaatiotutkimuksen parissa työskentelevien Tekesin asiantuntijoiden ja VTT:n tutkijoiden väliset keskustelut innovaatiotoiminnan tuloksista ja merkityksestä. Näissä keskusteluissa heräsi ajatus selvittää kauaskantoisten innovaatioiden merkitystä alansa myöhemmälle kehitykselle. Samalla ajateltiin tehtävän näkyväksi, miten innovaatioiden syntyä voidaan pitkäjänteisesti edistää ja miten osaamiset käännetään uusiksi teollisiksi tuotteiksi ja prosesseiksi. Alansa kehityksen kannalta merkittävien innovaatioiden tarkastelun näkökulmaksi valikoitui luontevasti historiallinen ote sillä innovaatioissa on jo määritelmällisesti aina ripaus jotakin uutta ja vanhaa; pienet eivätkä isot uudistukset synny tyhjiössä vaan luovasti yhdistelemällä olemassa olevaa osaamista ja uusia ajatuksia tietyssä paikassa tiettynä aikana. Innovaatiot kiinnittyvät näin historiallisiin juuriinsa, samalla kun ne tarjoavat kiinnekohtia ja rakennusaineita tulevaisuuden uudisteille sekä toimialojen ja markkinasegmenttien evoluutiolle. Tarkemman analyysin kohteena on kaksi Suomen talouselämän kannalta historiallisesti tärkeää teollisuudenalaa, metsä ja metalli, ja niiden kehitys uusien markkinoille tuotujen innovaatioiden avaamasta näkökulmasta vuodesta 1945 vuoteen 2005 rajautuvana ajanjaksona. Menetelmällisesti innovaatioiden merkittävyyden tunnistamisessa on nojauduttu po. teollisuudenalojen asiantuntijoiden arvioihin.
  Original languageFinnish
  Place of PublicationHelsinki
  PublisherTEKES
  Number of pages48
  ISBN (Print)978-952-457-499-0
  Publication statusPublished - 2010
  MoE publication typeD4 Published development or research report or study

  Publication series

  SeriesTekesin katsaus
  Number269/2010
  ISSN1797-7339

  Keywords

  • significance
  • innovation
  • renewal
  • industry

  Cite this

  Oksanen, Juha ; Rilla, Nina ; Pesonen, Pekka ; Ahola, Eija. / Löystymätön ruuvi : merkittäviä kotimaisia metsä- ja metalliteollisuuden innovaatioita 60 vuoden ajalta. Helsinki : TEKES, 2010. 48 p. (Tekesin katsaus; No. 269/2010).
  @book{93141e8bb05a42968a0c82d625c49863,
  title = "L{\"o}ystym{\"a}t{\"o}n ruuvi: merkitt{\"a}vi{\"a} kotimaisia mets{\"a}- ja metalliteollisuuden innovaatioita 60 vuoden ajalta",
  abstract = "Julkaisun taustalla on innovaatiotutkimuksen parissa ty{\"o}skentelevien Tekesin asiantuntijoiden ja VTT:n tutkijoiden v{\"a}liset keskustelut innovaatiotoiminnan tuloksista ja merkityksest{\"a}. N{\"a}iss{\"a} keskusteluissa her{\"a}si ajatus selvitt{\"a}{\"a} kauaskantoisten innovaatioiden merkityst{\"a} alansa my{\"o}hemm{\"a}lle kehitykselle. Samalla ajateltiin teht{\"a}v{\"a}n n{\"a}kyv{\"a}ksi, miten innovaatioiden synty{\"a} voidaan pitk{\"a}j{\"a}nteisesti edist{\"a}{\"a} ja miten osaamiset k{\"a}{\"a}nnet{\"a}{\"a}n uusiksi teollisiksi tuotteiksi ja prosesseiksi. Alansa kehityksen kannalta merkitt{\"a}vien innovaatioiden tarkastelun n{\"a}k{\"o}kulmaksi valikoitui luontevasti historiallinen ote sill{\"a} innovaatioissa on jo m{\"a}{\"a}ritelm{\"a}llisesti aina ripaus jotakin uutta ja vanhaa; pienet eiv{\"a}tk{\"a} isot uudistukset synny tyhji{\"o}ss{\"a} vaan luovasti yhdistelem{\"a}ll{\"a} olemassa olevaa osaamista ja uusia ajatuksia tietyss{\"a} paikassa tiettyn{\"a} aikana. Innovaatiot kiinnittyv{\"a}t n{\"a}in historiallisiin juuriinsa, samalla kun ne tarjoavat kiinnekohtia ja rakennusaineita tulevaisuuden uudisteille sek{\"a} toimialojen ja markkinasegmenttien evoluutiolle. Tarkemman analyysin kohteena on kaksi Suomen talousel{\"a}m{\"a}n kannalta historiallisesti t{\"a}rke{\"a}{\"a} teollisuudenalaa, mets{\"a} ja metalli, ja niiden kehitys uusien markkinoille tuotujen innovaatioiden avaamasta n{\"a}k{\"o}kulmasta vuodesta 1945 vuoteen 2005 rajautuvana ajanjaksona. Menetelm{\"a}llisesti innovaatioiden merkitt{\"a}vyyden tunnistamisessa on nojauduttu po. teollisuudenalojen asiantuntijoiden arvioihin.",
  keywords = "significance, innovation, renewal, industry",
  author = "Juha Oksanen and Nina Rilla and Pekka Pesonen and Eija Ahola",
  note = "Project code: 25926",
  year = "2010",
  language = "Finnish",
  isbn = "978-952-457-499-0",
  series = "Tekesin katsaus",
  publisher = "TEKES",
  number = "269/2010",
  address = "Finland",

  }

  Löystymätön ruuvi : merkittäviä kotimaisia metsä- ja metalliteollisuuden innovaatioita 60 vuoden ajalta. / Oksanen, Juha; Rilla, Nina; Pesonen, Pekka; Ahola, Eija.

  Helsinki : TEKES, 2010. 48 p. (Tekesin katsaus; No. 269/2010).

  Research output: Book/ReportReport

  TY - BOOK

  T1 - Löystymätön ruuvi

  T2 - merkittäviä kotimaisia metsä- ja metalliteollisuuden innovaatioita 60 vuoden ajalta

  AU - Oksanen, Juha

  AU - Rilla, Nina

  AU - Pesonen, Pekka

  AU - Ahola, Eija

  N1 - Project code: 25926

  PY - 2010

  Y1 - 2010

  N2 - Julkaisun taustalla on innovaatiotutkimuksen parissa työskentelevien Tekesin asiantuntijoiden ja VTT:n tutkijoiden väliset keskustelut innovaatiotoiminnan tuloksista ja merkityksestä. Näissä keskusteluissa heräsi ajatus selvittää kauaskantoisten innovaatioiden merkitystä alansa myöhemmälle kehitykselle. Samalla ajateltiin tehtävän näkyväksi, miten innovaatioiden syntyä voidaan pitkäjänteisesti edistää ja miten osaamiset käännetään uusiksi teollisiksi tuotteiksi ja prosesseiksi. Alansa kehityksen kannalta merkittävien innovaatioiden tarkastelun näkökulmaksi valikoitui luontevasti historiallinen ote sillä innovaatioissa on jo määritelmällisesti aina ripaus jotakin uutta ja vanhaa; pienet eivätkä isot uudistukset synny tyhjiössä vaan luovasti yhdistelemällä olemassa olevaa osaamista ja uusia ajatuksia tietyssä paikassa tiettynä aikana. Innovaatiot kiinnittyvät näin historiallisiin juuriinsa, samalla kun ne tarjoavat kiinnekohtia ja rakennusaineita tulevaisuuden uudisteille sekä toimialojen ja markkinasegmenttien evoluutiolle. Tarkemman analyysin kohteena on kaksi Suomen talouselämän kannalta historiallisesti tärkeää teollisuudenalaa, metsä ja metalli, ja niiden kehitys uusien markkinoille tuotujen innovaatioiden avaamasta näkökulmasta vuodesta 1945 vuoteen 2005 rajautuvana ajanjaksona. Menetelmällisesti innovaatioiden merkittävyyden tunnistamisessa on nojauduttu po. teollisuudenalojen asiantuntijoiden arvioihin.

  AB - Julkaisun taustalla on innovaatiotutkimuksen parissa työskentelevien Tekesin asiantuntijoiden ja VTT:n tutkijoiden väliset keskustelut innovaatiotoiminnan tuloksista ja merkityksestä. Näissä keskusteluissa heräsi ajatus selvittää kauaskantoisten innovaatioiden merkitystä alansa myöhemmälle kehitykselle. Samalla ajateltiin tehtävän näkyväksi, miten innovaatioiden syntyä voidaan pitkäjänteisesti edistää ja miten osaamiset käännetään uusiksi teollisiksi tuotteiksi ja prosesseiksi. Alansa kehityksen kannalta merkittävien innovaatioiden tarkastelun näkökulmaksi valikoitui luontevasti historiallinen ote sillä innovaatioissa on jo määritelmällisesti aina ripaus jotakin uutta ja vanhaa; pienet eivätkä isot uudistukset synny tyhjiössä vaan luovasti yhdistelemällä olemassa olevaa osaamista ja uusia ajatuksia tietyssä paikassa tiettynä aikana. Innovaatiot kiinnittyvät näin historiallisiin juuriinsa, samalla kun ne tarjoavat kiinnekohtia ja rakennusaineita tulevaisuuden uudisteille sekä toimialojen ja markkinasegmenttien evoluutiolle. Tarkemman analyysin kohteena on kaksi Suomen talouselämän kannalta historiallisesti tärkeää teollisuudenalaa, metsä ja metalli, ja niiden kehitys uusien markkinoille tuotujen innovaatioiden avaamasta näkökulmasta vuodesta 1945 vuoteen 2005 rajautuvana ajanjaksona. Menetelmällisesti innovaatioiden merkittävyyden tunnistamisessa on nojauduttu po. teollisuudenalojen asiantuntijoiden arvioihin.

  KW - significance

  KW - innovation

  KW - renewal

  KW - industry

  M3 - Report

  SN - 978-952-457-499-0

  T3 - Tekesin katsaus

  BT - Löystymätön ruuvi

  PB - TEKES

  CY - Helsinki

  ER -

  Oksanen J, Rilla N, Pesonen P, Ahola E. Löystymätön ruuvi: merkittäviä kotimaisia metsä- ja metalliteollisuuden innovaatioita 60 vuoden ajalta. Helsinki: TEKES, 2010. 48 p. (Tekesin katsaus; No. 269/2010).