Laitehygienia elintarviketeollisuudessa

Hygieniaongelmien ja Listeria monocytogeneksen hallintakeinot

Gun Wirtanen (Editor)

Research output: Book/ReportReportProfessional

Abstract

Tuotanto- ja laitehygienia on keskeinen kohde elintarviketeollisuudessa. Katsaukseen on koottu ajankohtaista tietoa laitehygieniasta ja siihen vaikuttavista tekijöistä. Katsauksessa käsitellään aluksi yleisiä asioita, kuten mikrobien kasvua pinnoilla ja tilaratkaisujen merkitystä hygienian ylläpidossa. Laitehygieniaan liittyvä lainsäädäntö, määräykset, ohjeistukset ja standardit sekä keskeiset laitehygieniajärjestöt (EHEDG, NSF, 3A, IDF, R3) käydään läpi katsauksessa. Katsauksessa tarkastellaan sitä, miksi tietyt laitteet ovat hygieenisesti ongelmallisia. Yleisesti ottaen elintarviketeollisuudessa ongelmalliset laitteet ovat kuljettimet, viipalointi- ja kuutiontikoneet, jäähdyttimet, täyttökoneet ja pakkauslaitteet; ne vaihtelevat alalta alalle. Kirjallisuuskatsuksessa annetaan tietoa laitteiden rakenteista, materiaaleista ja hygieenisestä laitesuunnittelusta. Elintarviketeollisuudessa käytettävien materiaalien on oltava tarkoitetuissa käyttöolosuhteissa korroosionkestäviä, myrkyttömiä ja imemättömiä. Materiaalit eivät saa myötävaikuttaa elintarvikkeen kontaminoitumiseen eikä niillä saa olla muitakaan haitallisia vaikutuksia elintarvikkeeseen. Elintarviketeollisuudessa käytettävät voiteluaineet ja niiltä vaadittavat ominaisuudet esitellään. Erityishuomiota on kohdistettu yleisesti ympäristössä esiintyvään Listeria monocytogenes -bakteeriin, joka on yksi hankalimmista elintarviketuotantolaitoksissa esiintyvistä patogeeneistä. L. monocytogenes on varsin resistentti useita ulkoisia tekijöitä kohtaan, se kykenee selviämään ja lisääntymään hankalammissa olosuhteissa kuin monet muut itiöttömät bakteerit. Katsauksessa käsitellään L. monocytogeneksen ominaisuuksia, kuten bakteerin kiinnittymistä pinnoille ja herkkyyttä desinfektioaineille, lämmölle ja happamuudelle. Lisäksi käsitellään L. monocytogeneksen esiintymistä elintarvikkeissa ja sen aiheuttamia kontaminaatioita eri elintarviketeollisuuden tuotantolaitoksissa. Kirjallisuuskatsuksessa esitellään mikrobien kasvunestoa pesu- ja desinfiointimenetelmillä teollisuus-järjestelmissä. Lisäksi käsitellään tavallisimmin käytetyt desinfiointiaineet, jotka ovat klooriyhdisteet, alkoholit, hapettavat yhdisteet ja kationiset tensidit, ja niiden ominaisuudet sekä pesu- ja desinfektio-tulokseen vaikuttavia tekijöitä. Katsauksessa tarkastellaan myös tavallisimpien käytettyjen desinfiointi-aineiden tehoa L. monocytogenes -bakteeriin. Siinä on myös kooste erilaisista desinfiointiaineen tehon testausmenetemistä. Ultraäänipuhdistustekniikkaa ja sen soveltamista elintarviketeollisuuden pesuihin esitellään. Myös valobakteeriin perustuva pesukemikaalien jäämämääritysmenetelmä esitetään. Lisäksi käsitellään ultraviolettivalon tehokkuutta desinfioinnissa.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages187
ISBN (Electronic)951-38-6014-0
ISBN (Print)951-38-6013-2
Publication statusPublished - 2002
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

NameVTT Publications
PublisherVTT Biotekniikka
No.480
ISSN (Print)1235-0621
ISSN (Electronic)1455-0849

Keywords

  • hygiene
  • food industry
  • equipment design
  • equipment layout
  • decontamination
  • microbial contamination
  • Listeria monocytogenes
  • biofilm
  • legislation
  • standards
  • construction materials

Cite this

Wirtanen, G. (Ed.) (2002). Laitehygienia elintarviketeollisuudessa: Hygieniaongelmien ja Listeria monocytogeneksen hallintakeinot. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Publications, No. 480
Wirtanen, Gun (Editor). / Laitehygienia elintarviketeollisuudessa : Hygieniaongelmien ja Listeria monocytogeneksen hallintakeinot. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2002. 187 p. (VTT Publications; No. 480).
@book{03b90680e8184f0db046b6c6284f7a64,
title = "Laitehygienia elintarviketeollisuudessa: Hygieniaongelmien ja Listeria monocytogeneksen hallintakeinot",
abstract = "Tuotanto- ja laitehygienia on keskeinen kohde elintarviketeollisuudessa. Katsaukseen on koottu ajankohtaista tietoa laitehygieniasta ja siihen vaikuttavista tekij{\"o}ist{\"a}. Katsauksessa k{\"a}sitell{\"a}{\"a}n aluksi yleisi{\"a} asioita, kuten mikrobien kasvua pinnoilla ja tilaratkaisujen merkityst{\"a} hygienian yll{\"a}pidossa. Laitehygieniaan liittyv{\"a} lains{\"a}{\"a}d{\"a}nt{\"o}, m{\"a}{\"a}r{\"a}ykset, ohjeistukset ja standardit sek{\"a} keskeiset laitehygieniaj{\"a}rjest{\"o}t (EHEDG, NSF, 3A, IDF, R3) k{\"a}yd{\"a}{\"a}n l{\"a}pi katsauksessa. Katsauksessa tarkastellaan sit{\"a}, miksi tietyt laitteet ovat hygieenisesti ongelmallisia. Yleisesti ottaen elintarviketeollisuudessa ongelmalliset laitteet ovat kuljettimet, viipalointi- ja kuutiontikoneet, j{\"a}{\"a}hdyttimet, t{\"a}ytt{\"o}koneet ja pakkauslaitteet; ne vaihtelevat alalta alalle. Kirjallisuuskatsuksessa annetaan tietoa laitteiden rakenteista, materiaaleista ja hygieenisest{\"a} laitesuunnittelusta. Elintarviketeollisuudessa k{\"a}ytett{\"a}vien materiaalien on oltava tarkoitetuissa k{\"a}ytt{\"o}olosuhteissa korroosionkest{\"a}vi{\"a}, myrkytt{\"o}mi{\"a} ja imem{\"a}tt{\"o}mi{\"a}. Materiaalit eiv{\"a}t saa my{\"o}t{\"a}vaikuttaa elintarvikkeen kontaminoitumiseen eik{\"a} niill{\"a} saa olla muitakaan haitallisia vaikutuksia elintarvikkeeseen. Elintarviketeollisuudessa k{\"a}ytett{\"a}v{\"a}t voiteluaineet ja niilt{\"a} vaadittavat ominaisuudet esitell{\"a}{\"a}n. Erityishuomiota on kohdistettu yleisesti ymp{\"a}rist{\"o}ss{\"a} esiintyv{\"a}{\"a}n Listeria monocytogenes -bakteeriin, joka on yksi hankalimmista elintarviketuotantolaitoksissa esiintyvist{\"a} patogeeneist{\"a}. L. monocytogenes on varsin resistentti useita ulkoisia tekij{\"o}it{\"a} kohtaan, se kykenee selvi{\"a}m{\"a}{\"a}n ja lis{\"a}{\"a}ntym{\"a}{\"a}n hankalammissa olosuhteissa kuin monet muut iti{\"o}tt{\"o}m{\"a}t bakteerit. Katsauksessa k{\"a}sitell{\"a}{\"a}n L. monocytogeneksen ominaisuuksia, kuten bakteerin kiinnittymist{\"a} pinnoille ja herkkyytt{\"a} desinfektioaineille, l{\"a}mm{\"o}lle ja happamuudelle. Lis{\"a}ksi k{\"a}sitell{\"a}{\"a}n L. monocytogeneksen esiintymist{\"a} elintarvikkeissa ja sen aiheuttamia kontaminaatioita eri elintarviketeollisuuden tuotantolaitoksissa. Kirjallisuuskatsuksessa esitell{\"a}{\"a}n mikrobien kasvunestoa pesu- ja desinfiointimenetelmill{\"a} teollisuus-j{\"a}rjestelmiss{\"a}. Lis{\"a}ksi k{\"a}sitell{\"a}{\"a}n tavallisimmin k{\"a}ytetyt desinfiointiaineet, jotka ovat klooriyhdisteet, alkoholit, hapettavat yhdisteet ja kationiset tensidit, ja niiden ominaisuudet sek{\"a} pesu- ja desinfektio-tulokseen vaikuttavia tekij{\"o}it{\"a}. Katsauksessa tarkastellaan my{\"o}s tavallisimpien k{\"a}ytettyjen desinfiointi-aineiden tehoa L. monocytogenes -bakteeriin. Siin{\"a} on my{\"o}s kooste erilaisista desinfiointiaineen tehon testausmenetemist{\"a}. Ultra{\"a}{\"a}nipuhdistustekniikkaa ja sen soveltamista elintarviketeollisuuden pesuihin esitell{\"a}{\"a}n. My{\"o}s valobakteeriin perustuva pesukemikaalien j{\"a}{\"a}m{\"a}m{\"a}{\"a}ritysmenetelm{\"a} esitet{\"a}{\"a}n. Lis{\"a}ksi k{\"a}sitell{\"a}{\"a}n ultraviolettivalon tehokkuutta desinfioinnissa.",
keywords = "hygiene, food industry, equipment design, equipment layout, decontamination, microbial contamination, Listeria monocytogenes, biofilm, legislation, standards, construction materials",
editor = "Gun Wirtanen",
note = "Project code: B1SU00276",
year = "2002",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-6013-2",
series = "VTT Publications",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "480",
address = "Finland",

}

Wirtanen, G (ed.) 2002, Laitehygienia elintarviketeollisuudessa: Hygieniaongelmien ja Listeria monocytogeneksen hallintakeinot. VTT Publications, no. 480, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Laitehygienia elintarviketeollisuudessa : Hygieniaongelmien ja Listeria monocytogeneksen hallintakeinot. / Wirtanen, Gun (Editor).

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2002. 187 p. (VTT Publications; No. 480).

Research output: Book/ReportReportProfessional

TY - BOOK

T1 - Laitehygienia elintarviketeollisuudessa

T2 - Hygieniaongelmien ja Listeria monocytogeneksen hallintakeinot

A2 - Wirtanen, Gun

N1 - Project code: B1SU00276

PY - 2002

Y1 - 2002

N2 - Tuotanto- ja laitehygienia on keskeinen kohde elintarviketeollisuudessa. Katsaukseen on koottu ajankohtaista tietoa laitehygieniasta ja siihen vaikuttavista tekijöistä. Katsauksessa käsitellään aluksi yleisiä asioita, kuten mikrobien kasvua pinnoilla ja tilaratkaisujen merkitystä hygienian ylläpidossa. Laitehygieniaan liittyvä lainsäädäntö, määräykset, ohjeistukset ja standardit sekä keskeiset laitehygieniajärjestöt (EHEDG, NSF, 3A, IDF, R3) käydään läpi katsauksessa. Katsauksessa tarkastellaan sitä, miksi tietyt laitteet ovat hygieenisesti ongelmallisia. Yleisesti ottaen elintarviketeollisuudessa ongelmalliset laitteet ovat kuljettimet, viipalointi- ja kuutiontikoneet, jäähdyttimet, täyttökoneet ja pakkauslaitteet; ne vaihtelevat alalta alalle. Kirjallisuuskatsuksessa annetaan tietoa laitteiden rakenteista, materiaaleista ja hygieenisestä laitesuunnittelusta. Elintarviketeollisuudessa käytettävien materiaalien on oltava tarkoitetuissa käyttöolosuhteissa korroosionkestäviä, myrkyttömiä ja imemättömiä. Materiaalit eivät saa myötävaikuttaa elintarvikkeen kontaminoitumiseen eikä niillä saa olla muitakaan haitallisia vaikutuksia elintarvikkeeseen. Elintarviketeollisuudessa käytettävät voiteluaineet ja niiltä vaadittavat ominaisuudet esitellään. Erityishuomiota on kohdistettu yleisesti ympäristössä esiintyvään Listeria monocytogenes -bakteeriin, joka on yksi hankalimmista elintarviketuotantolaitoksissa esiintyvistä patogeeneistä. L. monocytogenes on varsin resistentti useita ulkoisia tekijöitä kohtaan, se kykenee selviämään ja lisääntymään hankalammissa olosuhteissa kuin monet muut itiöttömät bakteerit. Katsauksessa käsitellään L. monocytogeneksen ominaisuuksia, kuten bakteerin kiinnittymistä pinnoille ja herkkyyttä desinfektioaineille, lämmölle ja happamuudelle. Lisäksi käsitellään L. monocytogeneksen esiintymistä elintarvikkeissa ja sen aiheuttamia kontaminaatioita eri elintarviketeollisuuden tuotantolaitoksissa. Kirjallisuuskatsuksessa esitellään mikrobien kasvunestoa pesu- ja desinfiointimenetelmillä teollisuus-järjestelmissä. Lisäksi käsitellään tavallisimmin käytetyt desinfiointiaineet, jotka ovat klooriyhdisteet, alkoholit, hapettavat yhdisteet ja kationiset tensidit, ja niiden ominaisuudet sekä pesu- ja desinfektio-tulokseen vaikuttavia tekijöitä. Katsauksessa tarkastellaan myös tavallisimpien käytettyjen desinfiointi-aineiden tehoa L. monocytogenes -bakteeriin. Siinä on myös kooste erilaisista desinfiointiaineen tehon testausmenetemistä. Ultraäänipuhdistustekniikkaa ja sen soveltamista elintarviketeollisuuden pesuihin esitellään. Myös valobakteeriin perustuva pesukemikaalien jäämämääritysmenetelmä esitetään. Lisäksi käsitellään ultraviolettivalon tehokkuutta desinfioinnissa.

AB - Tuotanto- ja laitehygienia on keskeinen kohde elintarviketeollisuudessa. Katsaukseen on koottu ajankohtaista tietoa laitehygieniasta ja siihen vaikuttavista tekijöistä. Katsauksessa käsitellään aluksi yleisiä asioita, kuten mikrobien kasvua pinnoilla ja tilaratkaisujen merkitystä hygienian ylläpidossa. Laitehygieniaan liittyvä lainsäädäntö, määräykset, ohjeistukset ja standardit sekä keskeiset laitehygieniajärjestöt (EHEDG, NSF, 3A, IDF, R3) käydään läpi katsauksessa. Katsauksessa tarkastellaan sitä, miksi tietyt laitteet ovat hygieenisesti ongelmallisia. Yleisesti ottaen elintarviketeollisuudessa ongelmalliset laitteet ovat kuljettimet, viipalointi- ja kuutiontikoneet, jäähdyttimet, täyttökoneet ja pakkauslaitteet; ne vaihtelevat alalta alalle. Kirjallisuuskatsuksessa annetaan tietoa laitteiden rakenteista, materiaaleista ja hygieenisestä laitesuunnittelusta. Elintarviketeollisuudessa käytettävien materiaalien on oltava tarkoitetuissa käyttöolosuhteissa korroosionkestäviä, myrkyttömiä ja imemättömiä. Materiaalit eivät saa myötävaikuttaa elintarvikkeen kontaminoitumiseen eikä niillä saa olla muitakaan haitallisia vaikutuksia elintarvikkeeseen. Elintarviketeollisuudessa käytettävät voiteluaineet ja niiltä vaadittavat ominaisuudet esitellään. Erityishuomiota on kohdistettu yleisesti ympäristössä esiintyvään Listeria monocytogenes -bakteeriin, joka on yksi hankalimmista elintarviketuotantolaitoksissa esiintyvistä patogeeneistä. L. monocytogenes on varsin resistentti useita ulkoisia tekijöitä kohtaan, se kykenee selviämään ja lisääntymään hankalammissa olosuhteissa kuin monet muut itiöttömät bakteerit. Katsauksessa käsitellään L. monocytogeneksen ominaisuuksia, kuten bakteerin kiinnittymistä pinnoille ja herkkyyttä desinfektioaineille, lämmölle ja happamuudelle. Lisäksi käsitellään L. monocytogeneksen esiintymistä elintarvikkeissa ja sen aiheuttamia kontaminaatioita eri elintarviketeollisuuden tuotantolaitoksissa. Kirjallisuuskatsuksessa esitellään mikrobien kasvunestoa pesu- ja desinfiointimenetelmillä teollisuus-järjestelmissä. Lisäksi käsitellään tavallisimmin käytetyt desinfiointiaineet, jotka ovat klooriyhdisteet, alkoholit, hapettavat yhdisteet ja kationiset tensidit, ja niiden ominaisuudet sekä pesu- ja desinfektio-tulokseen vaikuttavia tekijöitä. Katsauksessa tarkastellaan myös tavallisimpien käytettyjen desinfiointi-aineiden tehoa L. monocytogenes -bakteeriin. Siinä on myös kooste erilaisista desinfiointiaineen tehon testausmenetemistä. Ultraäänipuhdistustekniikkaa ja sen soveltamista elintarviketeollisuuden pesuihin esitellään. Myös valobakteeriin perustuva pesukemikaalien jäämämääritysmenetelmä esitetään. Lisäksi käsitellään ultraviolettivalon tehokkuutta desinfioinnissa.

KW - hygiene

KW - food industry

KW - equipment design

KW - equipment layout

KW - decontamination

KW - microbial contamination

KW - Listeria monocytogenes

KW - biofilm

KW - legislation

KW - standards

KW - construction materials

M3 - Report

SN - 951-38-6013-2

T3 - VTT Publications

BT - Laitehygienia elintarviketeollisuudessa

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Wirtanen G, (ed.). Laitehygienia elintarviketeollisuudessa: Hygieniaongelmien ja Listeria monocytogeneksen hallintakeinot. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 2002. 187 p. (VTT Publications; No. 480).