TY - BOOK
T1 - Laitehygienia elintarviketeollisuudessa
T2 - Hygieniaongelmien ja Listeria monocytogeneksen hallintakeinot
A2 - Wirtanen, Gun
N1 - Project code: B1SU00276
PY - 2002
Y1 - 2002
N2 - Tuotanto- ja laitehygienia on keskeinen kohde
elintarviketeollisuudessa. Katsaukseen on koottu ajankohtaista tietoa
laitehygieniasta ja siihen vaikuttavista tekijöistä. Katsauksessa käsitellään
aluksi yleisiä asioita, kuten mikrobien kasvua pinnoilla ja tilaratkaisujen
merkitystä hygienian ylläpidossa. Laitehygieniaan liittyvä lainsäädäntö,
määräykset, ohjeistukset ja standardit sekä keskeiset laitehygieniajärjestöt
(EHEDG, NSF, 3A, IDF, R3) käydään läpi katsauksessa. Katsauksessa
tarkastellaan sitä, miksi tietyt laitteet ovat hygieenisesti ongelmallisia.
Yleisesti ottaen elintarviketeollisuudessa ongelmalliset laitteet ovat
kuljettimet, viipalointi- ja kuutiontikoneet, jäähdyttimet, täyttökoneet ja
pakkauslaitteet; ne vaihtelevat alalta alalle. Kirjallisuuskatsuksessa
annetaan tietoa laitteiden rakenteista, materiaaleista ja hygieenisestä
laitesuunnittelusta. Elintarviketeollisuudessa käytettävien materiaalien on
oltava tarkoitetuissa käyttöolosuhteissa korroosionkestäviä, myrkyttömiä ja
imemättömiä. Materiaalit eivät saa myötävaikuttaa elintarvikkeen
kontaminoitumiseen eikä niillä saa olla muitakaan haitallisia vaikutuksia
elintarvikkeeseen. Elintarviketeollisuudessa käytettävät voiteluaineet ja
niiltä vaadittavat ominaisuudet esitellään. Erityishuomiota on kohdistettu
yleisesti ympäristössä esiintyvään Listeria monocytogenes -bakteeriin, joka
on yksi hankalimmista elintarviketuotantolaitoksissa esiintyvistä
patogeeneistä. L. monocytogenes on varsin resistentti useita ulkoisia
tekijöitä kohtaan, se kykenee selviämään ja lisääntymään hankalammissa
olosuhteissa kuin monet muut itiöttömät bakteerit. Katsauksessa käsitellään
L. monocytogeneksen ominaisuuksia, kuten bakteerin kiinnittymistä pinnoille
ja herkkyyttä desinfektioaineille, lämmölle ja happamuudelle. Lisäksi
käsitellään L. monocytogeneksen esiintymistä elintarvikkeissa ja sen
aiheuttamia kontaminaatioita eri elintarviketeollisuuden tuotantolaitoksissa.
Kirjallisuuskatsuksessa esitellään mikrobien kasvunestoa pesu- ja
desinfiointimenetelmillä teollisuus-järjestelmissä. Lisäksi käsitellään
tavallisimmin käytetyt desinfiointiaineet, jotka ovat klooriyhdisteet,
alkoholit, hapettavat yhdisteet ja kationiset tensidit, ja niiden
ominaisuudet sekä pesu- ja desinfektio-tulokseen vaikuttavia tekijöitä.
Katsauksessa tarkastellaan myös tavallisimpien käytettyjen
desinfiointi-aineiden tehoa L. monocytogenes -bakteeriin. Siinä on myös
kooste erilaisista desinfiointiaineen tehon testausmenetemistä.
Ultraäänipuhdistustekniikkaa ja sen soveltamista elintarviketeollisuuden
pesuihin esitellään. Myös valobakteeriin perustuva pesukemikaalien
jäämämääritysmenetelmä esitetään. Lisäksi käsitellään ultraviolettivalon
tehokkuutta desinfioinnissa.
AB - Tuotanto- ja laitehygienia on keskeinen kohde
elintarviketeollisuudessa. Katsaukseen on koottu ajankohtaista tietoa
laitehygieniasta ja siihen vaikuttavista tekijöistä. Katsauksessa käsitellään
aluksi yleisiä asioita, kuten mikrobien kasvua pinnoilla ja tilaratkaisujen
merkitystä hygienian ylläpidossa. Laitehygieniaan liittyvä lainsäädäntö,
määräykset, ohjeistukset ja standardit sekä keskeiset laitehygieniajärjestöt
(EHEDG, NSF, 3A, IDF, R3) käydään läpi katsauksessa. Katsauksessa
tarkastellaan sitä, miksi tietyt laitteet ovat hygieenisesti ongelmallisia.
Yleisesti ottaen elintarviketeollisuudessa ongelmalliset laitteet ovat
kuljettimet, viipalointi- ja kuutiontikoneet, jäähdyttimet, täyttökoneet ja
pakkauslaitteet; ne vaihtelevat alalta alalle. Kirjallisuuskatsuksessa
annetaan tietoa laitteiden rakenteista, materiaaleista ja hygieenisestä
laitesuunnittelusta. Elintarviketeollisuudessa käytettävien materiaalien on
oltava tarkoitetuissa käyttöolosuhteissa korroosionkestäviä, myrkyttömiä ja
imemättömiä. Materiaalit eivät saa myötävaikuttaa elintarvikkeen
kontaminoitumiseen eikä niillä saa olla muitakaan haitallisia vaikutuksia
elintarvikkeeseen. Elintarviketeollisuudessa käytettävät voiteluaineet ja
niiltä vaadittavat ominaisuudet esitellään. Erityishuomiota on kohdistettu
yleisesti ympäristössä esiintyvään Listeria monocytogenes -bakteeriin, joka
on yksi hankalimmista elintarviketuotantolaitoksissa esiintyvistä
patogeeneistä. L. monocytogenes on varsin resistentti useita ulkoisia
tekijöitä kohtaan, se kykenee selviämään ja lisääntymään hankalammissa
olosuhteissa kuin monet muut itiöttömät bakteerit. Katsauksessa käsitellään
L. monocytogeneksen ominaisuuksia, kuten bakteerin kiinnittymistä pinnoille
ja herkkyyttä desinfektioaineille, lämmölle ja happamuudelle. Lisäksi
käsitellään L. monocytogeneksen esiintymistä elintarvikkeissa ja sen
aiheuttamia kontaminaatioita eri elintarviketeollisuuden tuotantolaitoksissa.
Kirjallisuuskatsuksessa esitellään mikrobien kasvunestoa pesu- ja
desinfiointimenetelmillä teollisuus-järjestelmissä. Lisäksi käsitellään
tavallisimmin käytetyt desinfiointiaineet, jotka ovat klooriyhdisteet,
alkoholit, hapettavat yhdisteet ja kationiset tensidit, ja niiden
ominaisuudet sekä pesu- ja desinfektio-tulokseen vaikuttavia tekijöitä.
Katsauksessa tarkastellaan myös tavallisimpien käytettyjen
desinfiointi-aineiden tehoa L. monocytogenes -bakteeriin. Siinä on myös
kooste erilaisista desinfiointiaineen tehon testausmenetemistä.
Ultraäänipuhdistustekniikkaa ja sen soveltamista elintarviketeollisuuden
pesuihin esitellään. Myös valobakteeriin perustuva pesukemikaalien
jäämämääritysmenetelmä esitetään. Lisäksi käsitellään ultraviolettivalon
tehokkuutta desinfioinnissa.
KW - hygiene
KW - food industry
KW - equipment design
KW - equipment layout
KW - decontamination
KW - microbial contamination
KW - Listeria monocytogenes
KW - biofilm
KW - legislation
KW - standards
KW - construction materials
M3 - Report
SN - 951-38-6013-2
T3 - VTT Publications
BT - Laitehygienia elintarviketeollisuudessa
PB - VTT Technical Research Centre of Finland
CY - Espoo
ER -