Teollisuusjätteiden kaatopaikkakelpoisuus

Translated title of the contribution: Landfill acceptability of industrial by-products

Margareta Wahlström, Jutta Laine-Ylijoki, Marko Walavaara, Pasi Vahanne

Research output: Book/ReportReport

3 Citations (Scopus)

Abstract

Tutkimuksen tavoitteena oli luoda selkeä ja toimiva menettelytapa maa- ja tierakenteissa hyötykäytettävien teollisuuden sivutuotteiden kaatopaikkakelpoisuuden arviointiin. Tiedotteessa annetaan ehdotus kelpoisuusmenettelystä, mihin kuuluu ehdotus tarkasteltavista parametreistä, soveltuvista tutkimusmenetelmistä sekä esimerkkejä kelpoisuusarviointiin soveltuvista kriteereistä. Tutkimuksen pääpaino oli pysyvän tai tavanomaisen jätteen kaatopaikalle sopivien jätteiden kelpoisuuden arvioinnissa. Tyypillisten sivutuotteiden ominaisuuksia tarkasteltiin, ja niiden kaatopaikkakelpoisuus arvioitiin erilaisten lähestymistapojen perusteella. Kun tässä vaiheessa odotetaan EU:n mahdollisia yhteisiä kaatopaikkakelpoisuuskriteerejä, ei voida esittää tulosten tulkinnassa yksiselitteisiä kelpoisuusarvoja, vaan lähinnä tapauskohtaiseen tarkasteluun soveltuvia lähestymistapoja ja vertailuarvoja. Jätteen kaatopaikkaluokka määräytyy jätteen laadun perusteella. Kaatopaikkarakenteisiin ja kaatopaikkavesien keräilyyn ja käsittelyyn voidaan kuitenkin tehdä lievennyksiä perustellusta syystä. Tiedotteessa on tarkasteltu myös niitä seikkoja, jotka on huomioitava tapauskohtaisesti, kun halutaan selvittää kaatopaikalle asetettujen vaatimusten mahdollisia lievennyksiä. Tutkimus oli osa laajempaa tutkimuskokonaisuutta, jonka päätavoitteena oli laatia opas teollisuuden sivutuotteiden ympäristökelpoisuuden ja teknisen toimivuuden osoittamiseksi lupa- ja tuotteistamismenettelyssä. Kaatopaikkakelpoisuusarviointia tarvitaan, kun sivutuotteita ei voida esimerkiksi laatuvaihtelujen tai rajoitetun käyttötarpeen takia hyödyntää maarakenteissa.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages92
ISBN (Electronic)951-38-5806-5
ISBN (Print)951-38-5805-7
Publication statusPublished - 2001
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesVTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes
Number2086
ISSN1235-0605

Fingerprint

landfills
byproducts

Keywords

 • residues
 • by-products
 • minerals
 • waste disposal
 • landfills
 • granular
 • materials
 • leaching
 • environmental effects
 • assessment
 • quality requirements

Cite this

Wahlström, M., Laine-Ylijoki, J., Walavaara, M., & Vahanne, P. (2001). Teollisuusjätteiden kaatopaikkakelpoisuus. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, No. 2086
Wahlström, Margareta ; Laine-Ylijoki, Jutta ; Walavaara, Marko ; Vahanne, Pasi. / Teollisuusjätteiden kaatopaikkakelpoisuus. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2001. 92 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 2086).
@book{8e42dc91fb8b4c45a5cd1a3837c2ddbb,
title = "Teollisuusj{\"a}tteiden kaatopaikkakelpoisuus",
abstract = "Tutkimuksen tavoitteena oli luoda selke{\"a} ja toimiva menettelytapa maa- ja tierakenteissa hy{\"o}tyk{\"a}ytett{\"a}vien teollisuuden sivutuotteiden kaatopaikkakelpoisuuden arviointiin. Tiedotteessa annetaan ehdotus kelpoisuusmenettelyst{\"a}, mihin kuuluu ehdotus tarkasteltavista parametreist{\"a}, soveltuvista tutkimusmenetelmist{\"a} sek{\"a} esimerkkej{\"a} kelpoisuusarviointiin soveltuvista kriteereist{\"a}. Tutkimuksen p{\"a}{\"a}paino oli pysyv{\"a}n tai tavanomaisen j{\"a}tteen kaatopaikalle sopivien j{\"a}tteiden kelpoisuuden arvioinnissa. Tyypillisten sivutuotteiden ominaisuuksia tarkasteltiin, ja niiden kaatopaikkakelpoisuus arvioitiin erilaisten l{\"a}hestymistapojen perusteella. Kun t{\"a}ss{\"a} vaiheessa odotetaan EU:n mahdollisia yhteisi{\"a} kaatopaikkakelpoisuuskriteerej{\"a}, ei voida esitt{\"a}{\"a} tulosten tulkinnassa yksiselitteisi{\"a} kelpoisuusarvoja, vaan l{\"a}hinn{\"a} tapauskohtaiseen tarkasteluun soveltuvia l{\"a}hestymistapoja ja vertailuarvoja. J{\"a}tteen kaatopaikkaluokka m{\"a}{\"a}r{\"a}ytyy j{\"a}tteen laadun perusteella. Kaatopaikkarakenteisiin ja kaatopaikkavesien ker{\"a}ilyyn ja k{\"a}sittelyyn voidaan kuitenkin tehd{\"a} lievennyksi{\"a} perustellusta syyst{\"a}. Tiedotteessa on tarkasteltu my{\"o}s niit{\"a} seikkoja, jotka on huomioitava tapauskohtaisesti, kun halutaan selvitt{\"a}{\"a} kaatopaikalle asetettujen vaatimusten mahdollisia lievennyksi{\"a}. Tutkimus oli osa laajempaa tutkimuskokonaisuutta, jonka p{\"a}{\"a}tavoitteena oli laatia opas teollisuuden sivutuotteiden ymp{\"a}rist{\"o}kelpoisuuden ja teknisen toimivuuden osoittamiseksi lupa- ja tuotteistamismenettelyss{\"a}. Kaatopaikkakelpoisuusarviointia tarvitaan, kun sivutuotteita ei voida esimerkiksi laatuvaihtelujen tai rajoitetun k{\"a}ytt{\"o}tarpeen takia hy{\"o}dynt{\"a}{\"a} maarakenteissa.",
keywords = "residues, by-products, minerals, waste disposal, landfills, granular, materials, leaching, environmental effects, assessment, quality requirements",
author = "Margareta Wahlstr{\"o}m and Jutta Laine-Ylijoki and Marko Walavaara and Pasi Vahanne",
year = "2001",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-5805-7",
series = "VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "2086",
address = "Finland",

}

Wahlström, M, Laine-Ylijoki, J, Walavaara, M & Vahanne, P 2001, Teollisuusjätteiden kaatopaikkakelpoisuus. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, no. 2086, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Teollisuusjätteiden kaatopaikkakelpoisuus. / Wahlström, Margareta; Laine-Ylijoki, Jutta; Walavaara, Marko; Vahanne, Pasi.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2001. 92 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 2086).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Teollisuusjätteiden kaatopaikkakelpoisuus

AU - Wahlström, Margareta

AU - Laine-Ylijoki, Jutta

AU - Walavaara, Marko

AU - Vahanne, Pasi

PY - 2001

Y1 - 2001

N2 - Tutkimuksen tavoitteena oli luoda selkeä ja toimiva menettelytapa maa- ja tierakenteissa hyötykäytettävien teollisuuden sivutuotteiden kaatopaikkakelpoisuuden arviointiin. Tiedotteessa annetaan ehdotus kelpoisuusmenettelystä, mihin kuuluu ehdotus tarkasteltavista parametreistä, soveltuvista tutkimusmenetelmistä sekä esimerkkejä kelpoisuusarviointiin soveltuvista kriteereistä. Tutkimuksen pääpaino oli pysyvän tai tavanomaisen jätteen kaatopaikalle sopivien jätteiden kelpoisuuden arvioinnissa. Tyypillisten sivutuotteiden ominaisuuksia tarkasteltiin, ja niiden kaatopaikkakelpoisuus arvioitiin erilaisten lähestymistapojen perusteella. Kun tässä vaiheessa odotetaan EU:n mahdollisia yhteisiä kaatopaikkakelpoisuuskriteerejä, ei voida esittää tulosten tulkinnassa yksiselitteisiä kelpoisuusarvoja, vaan lähinnä tapauskohtaiseen tarkasteluun soveltuvia lähestymistapoja ja vertailuarvoja. Jätteen kaatopaikkaluokka määräytyy jätteen laadun perusteella. Kaatopaikkarakenteisiin ja kaatopaikkavesien keräilyyn ja käsittelyyn voidaan kuitenkin tehdä lievennyksiä perustellusta syystä. Tiedotteessa on tarkasteltu myös niitä seikkoja, jotka on huomioitava tapauskohtaisesti, kun halutaan selvittää kaatopaikalle asetettujen vaatimusten mahdollisia lievennyksiä. Tutkimus oli osa laajempaa tutkimuskokonaisuutta, jonka päätavoitteena oli laatia opas teollisuuden sivutuotteiden ympäristökelpoisuuden ja teknisen toimivuuden osoittamiseksi lupa- ja tuotteistamismenettelyssä. Kaatopaikkakelpoisuusarviointia tarvitaan, kun sivutuotteita ei voida esimerkiksi laatuvaihtelujen tai rajoitetun käyttötarpeen takia hyödyntää maarakenteissa.

AB - Tutkimuksen tavoitteena oli luoda selkeä ja toimiva menettelytapa maa- ja tierakenteissa hyötykäytettävien teollisuuden sivutuotteiden kaatopaikkakelpoisuuden arviointiin. Tiedotteessa annetaan ehdotus kelpoisuusmenettelystä, mihin kuuluu ehdotus tarkasteltavista parametreistä, soveltuvista tutkimusmenetelmistä sekä esimerkkejä kelpoisuusarviointiin soveltuvista kriteereistä. Tutkimuksen pääpaino oli pysyvän tai tavanomaisen jätteen kaatopaikalle sopivien jätteiden kelpoisuuden arvioinnissa. Tyypillisten sivutuotteiden ominaisuuksia tarkasteltiin, ja niiden kaatopaikkakelpoisuus arvioitiin erilaisten lähestymistapojen perusteella. Kun tässä vaiheessa odotetaan EU:n mahdollisia yhteisiä kaatopaikkakelpoisuuskriteerejä, ei voida esittää tulosten tulkinnassa yksiselitteisiä kelpoisuusarvoja, vaan lähinnä tapauskohtaiseen tarkasteluun soveltuvia lähestymistapoja ja vertailuarvoja. Jätteen kaatopaikkaluokka määräytyy jätteen laadun perusteella. Kaatopaikkarakenteisiin ja kaatopaikkavesien keräilyyn ja käsittelyyn voidaan kuitenkin tehdä lievennyksiä perustellusta syystä. Tiedotteessa on tarkasteltu myös niitä seikkoja, jotka on huomioitava tapauskohtaisesti, kun halutaan selvittää kaatopaikalle asetettujen vaatimusten mahdollisia lievennyksiä. Tutkimus oli osa laajempaa tutkimuskokonaisuutta, jonka päätavoitteena oli laatia opas teollisuuden sivutuotteiden ympäristökelpoisuuden ja teknisen toimivuuden osoittamiseksi lupa- ja tuotteistamismenettelyssä. Kaatopaikkakelpoisuusarviointia tarvitaan, kun sivutuotteita ei voida esimerkiksi laatuvaihtelujen tai rajoitetun käyttötarpeen takia hyödyntää maarakenteissa.

KW - residues

KW - by-products

KW - minerals

KW - waste disposal

KW - landfills

KW - granular

KW - materials

KW - leaching

KW - environmental effects

KW - assessment

KW - quality requirements

M3 - Report

SN - 951-38-5805-7

T3 - VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes

BT - Teollisuusjätteiden kaatopaikkakelpoisuus

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Wahlström M, Laine-Ylijoki J, Walavaara M, Vahanne P. Teollisuusjätteiden kaatopaikkakelpoisuus. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 2001. 92 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 2086).