Lasermikrotyöstö rantautuu Suomeen - Pienissä osissa muhii iso bisnes?

Ilkka Vanttaja, Anssi Jansson, Antti Salminen, Veli Kujanpää

Research output: Contribution to journalArticleProfessional

Abstract

Tuotteiden minityriasointivaatimukset ovat asettaneet uusia vaatimuksia myös sen edellyttämien tuotteiden valmistustekniikoille. Osa näiden tuotteiden valmistukseen kehitetyistä tekniikoista perustuu työstölaserin käyttöön. Mikrotyöstöllä tarkoitetaan tässä kaikkea sitä materiaalin työstöä, missä työstettävien muotojen ja tarkkuusvaatimusten yksikkö on mikrometriluokassa. Lasertekniikan etuna ovat nopeus, tarkka säädettävyys ja kosketuksettomuus. Lämmöntuonti ja - johtuminen työkappaleeseen voidaan minimoida pulssitekniikkaa ja lyhyitä pulsseja hyödyntämällä. Mikäli laserpulssi on pitkä - pidempi kuin lämmönjohtumiseen tarvittava aika, >10 pikosekuntia - materiaalin osa poistamiseen tarkoitetusta lämmöstä ehtii sen aikana johtua pois työstöalueelta. Tämän seurauksena lämpötila työstöpisteessä laskee ja materiaalin suoran höyrystymisen sijaan syntyy sulaa, joka aiheuttaa roiskeita ja epätarkkuutta mikrotyöstössä.
Original languageFinnish
Pages (from-to)39-41
JournalHitsaustekniikka
Volume53
Issue number5
Publication statusPublished - 2003
MoE publication typeD1 Article in a trade journal

Cite this

Vanttaja, I., Jansson, A., Salminen, A., & Kujanpää, V. (2003). Lasermikrotyöstö rantautuu Suomeen - Pienissä osissa muhii iso bisnes? Hitsaustekniikka, 53(5), 39-41.
Vanttaja, Ilkka ; Jansson, Anssi ; Salminen, Antti ; Kujanpää, Veli. / Lasermikrotyöstö rantautuu Suomeen - Pienissä osissa muhii iso bisnes?. In: Hitsaustekniikka. 2003 ; Vol. 53, No. 5. pp. 39-41.
@article{ad0d5e5d47af4fa5bc62baa96c6a61f2,
title = "Lasermikroty{\"o}st{\"o} rantautuu Suomeen - Pieniss{\"a} osissa muhii iso bisnes?",
abstract = "Tuotteiden minityriasointivaatimukset ovat asettaneet uusia vaatimuksia my{\"o}s sen edellytt{\"a}mien tuotteiden valmistustekniikoille. Osa n{\"a}iden tuotteiden valmistukseen kehitetyist{\"a} tekniikoista perustuu ty{\"o}st{\"o}laserin k{\"a}ytt{\"o}{\"o}n. Mikroty{\"o}st{\"o}ll{\"a} tarkoitetaan t{\"a}ss{\"a} kaikkea sit{\"a} materiaalin ty{\"o}st{\"o}{\"a}, miss{\"a} ty{\"o}stett{\"a}vien muotojen ja tarkkuusvaatimusten yksikk{\"o} on mikrometriluokassa. Lasertekniikan etuna ovat nopeus, tarkka s{\"a}{\"a}dett{\"a}vyys ja kosketuksettomuus. L{\"a}mm{\"o}ntuonti ja - johtuminen ty{\"o}kappaleeseen voidaan minimoida pulssitekniikkaa ja lyhyit{\"a} pulsseja hy{\"o}dynt{\"a}m{\"a}ll{\"a}. Mik{\"a}li laserpulssi on pitk{\"a} - pidempi kuin l{\"a}mm{\"o}njohtumiseen tarvittava aika, >10 pikosekuntia - materiaalin osa poistamiseen tarkoitetusta l{\"a}mm{\"o}st{\"a} ehtii sen aikana johtua pois ty{\"o}st{\"o}alueelta. T{\"a}m{\"a}n seurauksena l{\"a}mp{\"o}tila ty{\"o}st{\"o}pisteess{\"a} laskee ja materiaalin suoran h{\"o}yrystymisen sijaan syntyy sulaa, joka aiheuttaa roiskeita ja ep{\"a}tarkkuutta mikroty{\"o}st{\"o}ss{\"a}.",
author = "Ilkka Vanttaja and Anssi Jansson and Antti Salminen and Veli Kujanp{\"a}{\"a}",
note = "Project code: G3SU00987",
year = "2003",
language = "Finnish",
volume = "53",
pages = "39--41",
journal = "Hitsaustekniikka",
issn = "0437-6056",
number = "5",

}

Vanttaja, I, Jansson, A, Salminen, A & Kujanpää, V 2003, 'Lasermikrotyöstö rantautuu Suomeen - Pienissä osissa muhii iso bisnes?', Hitsaustekniikka, vol. 53, no. 5, pp. 39-41.

Lasermikrotyöstö rantautuu Suomeen - Pienissä osissa muhii iso bisnes? / Vanttaja, Ilkka; Jansson, Anssi; Salminen, Antti; Kujanpää, Veli.

In: Hitsaustekniikka, Vol. 53, No. 5, 2003, p. 39-41.

Research output: Contribution to journalArticleProfessional

TY - JOUR

T1 - Lasermikrotyöstö rantautuu Suomeen - Pienissä osissa muhii iso bisnes?

AU - Vanttaja, Ilkka

AU - Jansson, Anssi

AU - Salminen, Antti

AU - Kujanpää, Veli

N1 - Project code: G3SU00987

PY - 2003

Y1 - 2003

N2 - Tuotteiden minityriasointivaatimukset ovat asettaneet uusia vaatimuksia myös sen edellyttämien tuotteiden valmistustekniikoille. Osa näiden tuotteiden valmistukseen kehitetyistä tekniikoista perustuu työstölaserin käyttöön. Mikrotyöstöllä tarkoitetaan tässä kaikkea sitä materiaalin työstöä, missä työstettävien muotojen ja tarkkuusvaatimusten yksikkö on mikrometriluokassa. Lasertekniikan etuna ovat nopeus, tarkka säädettävyys ja kosketuksettomuus. Lämmöntuonti ja - johtuminen työkappaleeseen voidaan minimoida pulssitekniikkaa ja lyhyitä pulsseja hyödyntämällä. Mikäli laserpulssi on pitkä - pidempi kuin lämmönjohtumiseen tarvittava aika, >10 pikosekuntia - materiaalin osa poistamiseen tarkoitetusta lämmöstä ehtii sen aikana johtua pois työstöalueelta. Tämän seurauksena lämpötila työstöpisteessä laskee ja materiaalin suoran höyrystymisen sijaan syntyy sulaa, joka aiheuttaa roiskeita ja epätarkkuutta mikrotyöstössä.

AB - Tuotteiden minityriasointivaatimukset ovat asettaneet uusia vaatimuksia myös sen edellyttämien tuotteiden valmistustekniikoille. Osa näiden tuotteiden valmistukseen kehitetyistä tekniikoista perustuu työstölaserin käyttöön. Mikrotyöstöllä tarkoitetaan tässä kaikkea sitä materiaalin työstöä, missä työstettävien muotojen ja tarkkuusvaatimusten yksikkö on mikrometriluokassa. Lasertekniikan etuna ovat nopeus, tarkka säädettävyys ja kosketuksettomuus. Lämmöntuonti ja - johtuminen työkappaleeseen voidaan minimoida pulssitekniikkaa ja lyhyitä pulsseja hyödyntämällä. Mikäli laserpulssi on pitkä - pidempi kuin lämmönjohtumiseen tarvittava aika, >10 pikosekuntia - materiaalin osa poistamiseen tarkoitetusta lämmöstä ehtii sen aikana johtua pois työstöalueelta. Tämän seurauksena lämpötila työstöpisteessä laskee ja materiaalin suoran höyrystymisen sijaan syntyy sulaa, joka aiheuttaa roiskeita ja epätarkkuutta mikrotyöstössä.

M3 - Article

VL - 53

SP - 39

EP - 41

JO - Hitsaustekniikka

JF - Hitsaustekniikka

SN - 0437-6056

IS - 5

ER -

Vanttaja I, Jansson A, Salminen A, Kujanpää V. Lasermikrotyöstö rantautuu Suomeen - Pienissä osissa muhii iso bisnes? Hitsaustekniikka. 2003;53(5):39-41.